Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Surse pentru sudare cu arc electric


Surse pentru sudare cu arc electric


Surse pentru sudare cu arc electric

Prin sursa de sudare cu arc electric se intelege un echipament pentru sudare cu arc electric care furnizeaza si controleaza energia electrica necesara alimentarii arcului. Se subintelege ca sursa trebuie sa faca acest lucru in asa fel incat sa fie respectate conditiile cerute de catre tehnologia de sudare prevazuta.

Transformatoare pentru sudareTransformatoarele pentru sudare servesc la transformarea curentului alternativ cu tensiune ridicata (220-380 V) si intensitate redusa, furnizat de reteaua de alimentare, in curent alternativ cu tensiune scazuta

(70-100 V) si intensitate ridicata, necesare la sudarea cu arc electric.

Transformatorul monofazat simplu - este un transformator care se compune in esenta dintr-un miez magnetic M, executat dintr-un pachet de table (tole) pe care sunt montate:

bobinajul (infasurarea) primara, formata din spire multe si subtiri, racordat la reteaua de alimentare;

bobinajul (infasurarea) secundara, formata din spire putine si groase, racordate prin cele doua borne ale sale la circuitul de sudare.

In principiu, diferitele tipuri constructive de transformatoare pentru sudare rezulta din modul particular in care se obtine reactanta necesara a sursei de curent. Sub acest aspect se deosebesc doua grupe principale si anume:

- transformatoare cu reactanta de dispersie normala, la nivelul transformatoarelor de putere obisnuite si cu o bobina de reactanta suplimentara. La randul lor acestea pot fi de tipul TIS (transformatoare cu inductanta separata) sau TIC (transformatoare cu inductanta pe miez comun). Surse de tipul TIC se intalnesc mai ales in cazul surselor multipost, iar cele de tipul TIC mai ales in cazul instalatiilor pentru sudarea sub flux.

Generatoare de curent pentru sudare

Generatoarele de curent pentru sudare sunt antrenate de regula de motoare electrice alimentate cu curent alternativ. Pentru situatiile unde nu exista retea electrica, antrenarea generatoarelor se face cu motoare cu explozie.

In principiu, generatorul de sudura se compune dintr-un motor de curent alternativ (a) si un generator de curent (b), asezate pe acelasi ax (1). Generatorul de curent se compune dintr-un rotor (2) format din spire (3) montate pe generatoarea unui cilindru din tole de fier (4), care se roteste intre polii unui electromagnet denumit stator (5).

Spirele rotorului au capetele legate pe niste placute de cupru, formand un cilindru denumit colector (6). Pe colector se reazama periile (7) din carbune special, perii care colecteaza curentul format in spirele rotorului, transmitandu-l apoi la postul de sudare. Curentul electric care alimenteaza statorul se numeste curent de excitatie. Producerea curentului continuu in generator se bazeaza pe legile inductiei electromagnetice, potrivit caroroa daca un conductor se misca printr-un camp magnetic perpendicular pe directia acestuia, in conductor ia nastere un curent electric.

Cele mai raspandite tipuri de generatoare sunt cele de tip CS 125, CS 350 si CS 500. Generatorul CS 125 este construit pentru curenti cu o intensitate de pana la 160 A (D.A. 35%). El poate lucra cu curenti de pana la 125 A pentru D.A. 60% sau 95 A pentru D.A. 100%.

Generatorul CS 350 este construit pentru curenti pana la 375 A, reglabili in domenii:

domeniul I, pentru 50-130 A;

domeniul II, pentru 70-180 A;

domeniul III, pentru 100-210 A;

domeniul IV, pentru 200-370 A.

generatorul CS 500 are 4 domenii de reglare a intensitatii curentului:

domeniul I, pentru 50-125 A;

domeniul II, pentru 75-175 A;

domeniul III, pentru 140-325 A;

domeniul IV, pentru 250-500 A.

Generatorul poate fi folosit continuu (D.A. 100%) la intensitati de pana la 370 A. tensiunea de mers in gol este de 55 sau 80 V. se recomanda ca pentru usurarea amorsarii arcului si functionarea lui stabila, pentru o anumita intensitate de curent sa se lucreze in domeniul de reglare mai mare, valoarea precisa fiind obtinuta de la reglajul fin (continuu).

Redresoare pentru sudare

Redresoarele sunt aparate care transforma curentul alternativ in curent continuu cu ajutorul unor "diode de redresare". Diodele de redresare folosesc proprietatile anumitor materiale (denumite "semiconductori") de a permite trecerea curentului numai intr-un sens.

Tipuri constructive:

redresoare multipost - au avantajul ca un redresor pentru N posturi are un gabarit, cost si o greutate mai mica decat N posturi individuale;

redresoare necomandate, cu reactanta de reglaj in circuitul de curent alternativ - de exemplu redresorul RSI-200 produs in tara noastra;

redresoare necomandate, cu amplificator magnetic - redresoarele tip RSA si RSC - destinate sudarii manuale cu electrod invelit si sudarii semiautomate sub strat de flux (RSA), respectiv sudarii MAG (RSC);

redresoare comandate indirect;

redresoare comandate direct

redresoare cu invertor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate