Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Dispozitive pentru fixarea macaralelor la sine


Dispozitive pentru fixarea macaralelor la sine


Dispozitive pentru fixarea macaralelor la sine

Macaralele cu deplasare pe cai cu sine, pot fi antrenate in miscare sub actiunea unui vant puternic, chiar daca mecanismul de deplasare este franat, ceea ce poate conduce la rasturnarea macaralei.

Pentru a preintampina aceasta, macaralele sunt inzestrate cu dispozitive de ancorare la sine. Constructia acestor dispozitive este foarte variata. In figura 8.8 este prezentata constructia unui astfel de dispozitiv. Acesta se compune din clestii 1 fixati prin intermediul traversei 2 la surubul 3 Piulita 4 este fixata la constructia metalica a macaralei. Prin rotirea rotii de manevra 5 clestii strang puternic sina si ancoreaza macaraua. Astfel de dispozitive se fixeaza la cele patru colturi ale macaralei, in apropierea rotilor.

Forta F, care tinde sa deplaseze macaraua are expresia:

, (8.2)

in care Fv este forta vantului in starea de stationare (repaus) a macaralei; G - greutatea proprie a macaralei; w - coeficientul minim de rezistenta la deplasare al macaralei; Mf - momentul de franare, redus la arborele rotii de rulare; D diametrul rotii de rulare.

Pentru ca macaraua sa nu se deplaseze sub actiunea fortei F, clestii trebuie sa dezvolte o forta de strangere N avand valoarea:

, (8.3)

in care: k este un coeficient de siguranta (k ≈ l,2); i - numarul dispozitivelor de fixare ale macaralei; μ - coeficientul de frecare dintre materialele bacurilor clestilor si sinei μ = 0,120,15).

Dupa cum se observa in figura 8.8, componenta orizontala N1 are valoarea:, (8.4)

iar forta P este data de expresia:

. (8.5)

Forta axiala S in surub are valoarea:

. (8.6)

Pentru a se obtine strangerea necesara, la surub trebuie aplicat un moment M:

. (8.7)

in care: r2 este raza medie a surubului; α - unghiul mediu de inclinare a filetului surubului (α = 45); ρ - unghiul de frecare dintre materialele surubului si piulitei ρ = 46).

Unghiul β are obisnuit valoarea 6570. Suprafata minima A a bacurilor de strangere trebuie sa fie:

, (8.8)

in care presiunea admisibila are obisnuit valoarea pa = 150250 MPa.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate