Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Orientarea pe mare


Orientarea pe mare


ORIENTAREA PE MAREDRUMURI SI RELEVMENTE

DRUM ADEVARAT. Orientarea pe mare presupune cunoasterea in permanenta a pozitiei navei si a directiei in care aceasta se deplaseaza; in acest context, se opereaza curent cu urmatoarele notiuni:

1___Directia nord adevarat (Na) este semidreapta nordica a liniei NS, si este directia de referinta la care se raporteaza directia de deplasare a navei.

2___Reperele de navigatie sunt constructii special amenajate, cladiri importante usor de recunoscut de pe mare, forme de relief etc., trecute cu precizie in harta si consemnate in documentele nautice.3___Directia de vizare la un reper este dreapta din planul orizontului adevarat al observatorului, care uneste punctul navei cu un reper.

Directia in care se deplaseaza nava se defineste cu ajutorul notiunii de drum adevarat (fig.1.19 si 1.20):

Da al navei este unghiul din planul orizontului adevarat masurat de la directia Na pana la axul longitudinal al navei, directia catre prova.


RELEVMENT ADEVARAT. Relevmentul adevarat (Ra) masurat la un reper F (fig.1.21) se defineste ca fiind unghiul din planul orizontului adevarat al observatorului, masurat de la directia Na pana la directia de vizare la reper.

 
Figura 1.19 Figura 1. 20

Relevmentul adevarat este un al doilea indicator important pentru orientarea pe mare; el raporteaza directia de vizare la un reper la directia Na.

RELEVMENT PROVA. Relevmentul prova (Rp) masurat la reperul F (vezi fig.1.21) este unghiul din planul orizontului adevarat al observatorului, masurat de la directia prova a axului longitudinal al navei pana la directia de vizare la reper.

Relevmentul prova raporteaza directia de vizare la un reper la axul longitudinal al navei, directia catre prova; el constituie al 3-lea indicator important pentru orientarea pe mare.

Da, Ra si Rp se exprima in grade si zecimi de grad.

SISTEME DE MASURARE A UNGHIURILOR IN PLANUL ORIZONTULUI ADEVARAT. In principiu, directiile / unghiurile masurate in planul orizontului adevarat al observatorului se raporteaza la directia Na. Prin exceptie, anumite unghiuri se pot masura fata de axul longitudinal al navei (cum este de exemplu relevmentul prova masurat la un reper).

Se definesc urmatoarele sisteme de masurare a unghiurilor in planul orizontului adevarat (POA) al observatorului:

ATENTIE: Relevmentele prova nu se exprima in sistem cuadrantal. Relatiile generale intre drumuri si relevmente (exprimate circular) sunt:

Ra = Da + Rp

Da = Ra - Rp

Rp = Ra - Da

Aceste relatii nu mai sunt valabile pentru relevmente prova exprimate semicircular. In aceasta situatie, se recomanda sa se utilizeze urmatoarele relatii:

Ra = Da + RpTd = Da - RpBd

Da = Ra - RpTd = Ra + RpBd

RpTd = Ra - Da

RpBd = Da - Ra.

APLICATIE


Nava in mars in Da=310o si masoara Ra1=220o la farul F si Rp2=128o la farul G.

Se cer: 1) Rp1 in sistem circular si semicircular;

2) Ra2 in sistem circular, semicircular si cuadrantal.

Rezolvare


1) Calc.Rp1 2) Calc.Ra2

Da = 3100 Da = 310

-Ra1 = 2200 +Rp2 = 128

RpBd1= 0900 Ra2 = 438

-360 = 360

Ra 2= 078

REZULTATE


1) RpBd1 = 0900 (semicircular);

Rp1 = 2700 (circular);

2) Ra2= 078 (circular);

= N078E sau S102E (semicircular);

= NE078 (cuadrantal).


OBSERVATII:


1) Se mai utilizeaza destul de rar in practica relevmentul pupa in locul relevmentului prova, adica unghiul din planul orizontului adevarat masurat de la directia catre pupa a axului longitudinal al navei pana la directia de vizare la un reper. In sistem semicircular, relevmentele prova si pupa sunt unghiuri suplementare, adica:

Rp (Td sau Bd) = 180 - Rpp (Td sau Bd).

2) De asemenea, se mai utilizeaza notiunea de relevment adevarat inversat, adica unghiul egal cu relevmentul adevarat plus sau minus 180:

Rai = Ra 180 
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate