Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Folosirea mijloacelor de semnalizare pirotehnice si fumigene


Folosirea mijloacelor de semnalizare pirotehnice si fumigene
FOLOSIREA MIJLOACELOR DE SEMNALIZARE PIROTEHNICE SI FUMIGENE

GENERALITATI

In scopul observarii eventualelor nave sau aeronave care ar trece prin apropiere, se va mentine o veghe continua, zi si noapte, iar pentru atragerea atentiei acestora se vor folosi mijloacele de semnalizare din dotare.

Pe timpul zilei se vor folosi geamandurile fumigene plutitoare, oglinda de semnalizare si fluierul.
Pe timpul noptii se vor folosi rachetele de semnalizare cu sau fara parasuta, faclele de mana, lanterna, proiectorul si fluierul.

Rachetele de semnalizare si tortele pot fi folosite si ziua, insa nu pe lumina puternica si cu soarele in spate.

Fiecare membru al echipajului trebuie sa cunoasca amplasarea si modul de utilizare al mijloacelor de semnalizare pirotehnice si fumigene.

Semnalele pirotehnice si fumigene se folosesc numai la comanda sefului plutei de salvare.

Ele se folosesc numai daca se stie ca operatiunea de cautare s-a pornit sau pentru atragerea atentiei vreunei nave sau aeronave care trece prin apropiere.

Ele nu se vor folosi daca conditiile de vizibilitate fac improbabila observarea lor.

Daca s-a auzit un zgomot de avion sau helicopter, se vor folosi cu precadere semnalele fumigene care sunt zarite cel mai bine din aer.

Nu se vor folosi mijloacele de semnalizare daca nu exista siguranta ca acestea pot fi vazute. In zilele insorite, se va folosi cu precadere oglinda de semnalizare.

RACHETELE DE SEMNALIZARE CU PARASUTA

Rachetele de semnalizare cu parasuta sunt alcatuite dintr-o racheta care se lanseaza la mare inaltime, o substanta care arde producand o lumina rosie puternica si o parasuta care incetineste caderea. Lumina trebuie sa persiste cel putin 30 secunde si trebuie sa fie vizibila de la cel putin 25 Mm. La bordul navei exista 24 de rachete rosii de tip COMET 1231, care ard cca. 40 secunde, au o intensitate luminoasa de 30.000 cd si sunt lansate la aproximativ 300 m inaltime.

Rachetele sunt dispuse intr-un tub din material plastic, iar fiecare racheta este inchisa etans cu niste capacele care trebuie indepartate inainte de folosire. La lansare, reculul este foarte mic. Se va avea grija ca in apropiere sa nu se gaseasca materiale inflamabile.

Pentru a fi lansata corect, racheta trebuie tinuta ferm in pozitie verticala, cat mai departe de corp, cu mana intinsa. Se desurubeaza capacul inferior, apoi se trage cu putere de sarma atasata de acesta, ferind fata. Racheta se aprinde si pleaca. Daca lansarea esueaza, racheta se va arunca imediat peste bord.

FACLELE DE MANA

Facla luminoasa de mana este alcatuita dintr-o substanta combustibila care arde cu o flacara rosie sau alba foarte puternica si care este fixata pe un maner din lemn sau din plastic. Durata de ardere este de cca. un minut. La bordul navei exista 24 facle rosii de tip COMET 1328, care ard cca. 60 secunde cu o intensitate luminoasa de 15.000 cd.

Faclele sunt dispuse intr-un tub din material plastic si au un maner rabatabil din sarma de otel; dupa rabaterea acestuia se va desuruba capacelul de la capatul opus si se va initia aprinderea prin frecare de scaparatoarea atasata de capacel. Aprinderea este intarziata cu cca. 2 secunde pentru ca flacara sa nu izbucneasca in fata purtatorului.

Faclele se vor tine de manerul din sarma cu o mana cat mai sus, in bordul de sub vant si, pe cat posibil, in afara lui, pentru ca scanteile si fumul sa nu patrunda in nteriorul plutei.

GEAMANDURILE FUMIGENE PLUTITOARE

Geamanadurile fumigene plutitoare se compun dintr-o cutie metalica inchisa cu un capac, care contine o substanta combustibila speciala, si un mecanism de aprindere. Ele produc un fum oranj foarte dens, fara flacara, timp de cateva minute. Geamandurile fumigene ale navei sunt de tip COMET, arzand cca. 4 minute.

Geamandurile fumigene au forma unor cutii cilindrice metalice prevazute la un capat cu un capac. Declansarea mecanismului de aprindere se face prin desurubarea capacului si tragerea de inelul de care este legata o coarda.

Dupa aprindere, geamandura fumigena trebuie aruncata in apa in bordul de sub vant, pentru ca fumul sa fie dus de vant cat mai departe. Ele pot fi aruncate fara nici o grija chiar daca apa este acoperita cu o pelicula de petrol.

MASURI DE PRECAUTIE

Inainte de folosirea mijloacelor de semnalizare pirotehnice si fumigene, se vor citi cu atentie instructiunile lor de utilizare, respectandu-le intocmai.

Mijloacele pirotehnice nu se vor lansa niciodata de pe puntea superioara a navei daca pe ea se afla vagoane sau autovehicule care transporta materiale inflamabile sau explozive; daca se lanseaza de pe puntile suprastructurii se va avea grija ca directia lor de lansare sau vantul sa nu le aduca accidental spre aceasta.

Se vor identifica cu precizie pozitiile in care trebuie tinute in mana aceste mijloace de semnalizare.Se vor feri celelalte persoane din apropiere atunci cand se declanseaza semnalele.

Dupa actionarea dispozitivelor de aprindere, se va astepta timp de cateva secunde pana la declansarea aprinderii lor. In nici un caz, nu se va privi in interiorul rachetei de semnalizare, daca aceasta nu a pornit imediat, ci se va arunca in apa cat mai departe.

FOLOSIREA ARUNCATORULUI DE BANDULA COMET 250

Nava este prevazuta cu patru aruncatoare de bandula capabile sa arunce o bandula cu suficienta precizie la o departare de cca. 250 m. Sarcina de rupere a saulei trebuie sa fie de cel putin 2 kN.

Aruncatorul de bandula COMET 250 este constituit dintr-un dispozitiv de aruncare, o saula de cca. 275 m si o racheta. Aruncatorul de bandula trebuie pastrat intr-un loc usor accesibil in caz de urgenta, ferit de intemperii.

Inainte de folosirea aruncatorului de bandula, se vor citi cu atentie descrierea si instructiunile lui de utilizare, pentru a se asigura o functionare corecta a acestuia si a se evita unele accidente. Este interzisa lansarea rachetei fara ca saula sa fie legata intre racheta si nava. Se va folosi numai saula furnizata de COMET, care este introdusa in compartimentul special al lansatorului. Nu se vor lansa rachete avand termenul de valabilitate marcat pe ele expirat. Rachetele expirate nu vor fi inlocuite decat cu altele originale si de acelasi tip, furnizate de COMET. Daca aruncatorul de bandula prezinta urme vizibile de lovituri, nu va fi folosit sub nici un motiv.

Pentru lansarea bandulei, se va proceda in felul urmator:

Se scoate capacul frontal al cutiei in care se afla saula; se leaga capatul verde al saulei de un punct fix si rezistent al navei, iar capatul rosu de racheta;

Se scoate inelul rosu de siguranta de pe manerul rotativ;

Se orienteaza lansatorul spre tinta, inclinandu-l in sus la cca. 300, avand grija ca pe directia de lansare sa nu existe vreun obstacol sau vreo persoana;

Se tine bine lansatorul cu o mana pe manerul fix, iar cu cealalta se invarte manerul rotativ al lansatorului spre stanga sau spre dreapta, pana cand racheta porneste.

La folosirea aruncatoarelor de bandula, se vor avea in vedere urmatoarele precautii:

se va alege cu grija locul de lansare, astfel ca racheta sa nu se loveasca si sa ricoseze de eventualele obstacole;

se va tine cont de actiunea vantului asupra traiectoriei rachetei si asupra saulei desfasurate.

nu se va lansa bandula cu racheta asupra unui tanc petrolier (acesta trebuie sa aiba arborat in varful catargului pavilionul nr. 3 din Codul international de semnale, pe timp de zi, iar noaptea sa aiba o lumina rosie in varful catargului) sau atunci cand zboara prin apropiere helicoptere!

pe cat posibil, nava care arunca bandula trebuie sa vina in bordul din vant al navei care o primeste.

In caz de rateu, se va mentine inca cel putin 30 s aruncatorul de bandula orientat spre directia obiectivului, dupa care se va scoate racheta din el tragand de cablul de otel al acesteia, avand grija ca operatorul sa stea mereu in spatele lansatorului.

In nici un caz, nu se va indrepta aruncatorul de bandula catre persoane, chiar daca racheta este scoasa sau folosita. Rachetele de bandula nu se vor folosi cu alte tipuri de lansatoare si nici cu alte tipuri de bandula. Ele nu se vor folosi fara bandula sau cu bandule vechi ori stricate.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate