Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Adunarea la posturile de urgenta


Adunarea la posturile de urgenta
ADUNAREA LA POSTURILE DE URGENTA

SEMNALELE DE URGENTA

Pe nava se dau urmatoarele semnale de urgenta cu soneriile de alarma:

SITUATIA DE URGENTA
SEMNALUL SONOR

DESCRIEREA SEMNALULUI

INCENDIU

Un sunet continuu foarte lung

GAURA DE APA

---- -

Doua sunete lungi si unul scurt (G)

OM LA APA

---- ----

Trei sunete lungi (O)

ABANDON

- - - - - - ----

Sapte sunete scurte si unul lung

POLUARE

---- ---- -

Un semnal scurt, doua lungi si unul scurt (P)

INCETAREA ALARMEI

- -

Trei sunete scurte (S)

Semnalele transmise prin soneriile de alarma se pot confirma verbal prin statia de amplificare, de catre ofiterul maritim de cart. Semnalele se pot repeta de mai multe ori, lasand intre ele un timp suficient pentru a nu se crea confuzii.

Semnalul de abandon trebuie sa fie neaparat dublat de ordinul verbal dat de comandant sau de inlocuitorul lui.

1.1.2 INSTRUCTIUNI GENERALE

Tot echipajul trebuie sa se familiarizeze imediat dupa ambarcare cu locurile de adunare si cu sarcinile individuale in caz de urgenta reiesite din rolurile navei.

Pe nava, in locurile de adunare in caz de urgenta, in punctele de comanda, la locurile de munca, in salile de mese etc. trebuie sa fie afisate in mod vizibil rolurile de urgenta si instructiuni privind:

semnalele de urgenta;

caile de acces catre locurile de adunare in caz de urgenta;

metodele de imbracare a vestelor de salvare sau a costumelor de supravietuire.

Fiecare membru al echipajului trebuie sa primeasca o fisa individuala de rol in care sa-i fie descrise in detaliu sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca in fiecare caz de urgenta.

Cercetatorii si celelalte persoane care merg cu nava pentru prima data, inclusiv cele care se ambarca temporar, trebuie sa fie instruite de catre un ofiter responsabil in mod corespunzator, imediat dupa ce au urcat la bord, cu privire la urmatoarele probleme:

Necesitatea de a fi pregatiti pentru situatii de urgenta;

Necesitatea respectarii cu strictete a cerintelor din rolurile de urgenta ale navei si mai ales pe cele care se refera la:

Ø     Comportamentul individual in fiecare situatie de urgenta;

Ø     Locul de adunare si pluta de salvare care i-au fost repartizate fiecaruia dintre ei;

Ø     Semnalele de urgenta;

Ø     Procedurile de abandon ale navei.

Necesitatea de a raspunde prompt la semnalele de urgenta;

Cunoasterea locului in care se afla vestele de salvare sau costumele de supravietuire, ca si a metodelor de imbracare a lor;Pericolele si metodele de a sari in apa de la inaltime, mai ales atunci cand se poarta vesta de salvare;

Amplasarea la bord a plutelor de salvare si caile de acces catre ele;

Necesitatea participarii la orice exercitii efectuate la bord pe durata cat se afla pe nava;

Masurile de prevenire a incendiilor.

Fiecare persoana care participa la un exercitiu de abandon trebuie sa fie echipata corespunzator conditiilor exterioare si sa poarte vesta de salvare sau costumul de supravietuire.

Persoana care a descoperit un incendiu trebuie sa anunte imediat ofiterul de cart si sa lupte impotriva focului cu mijloacele disponibile.

In imediata apropiere a plutelor de salvare, se vor afisa instructiunile de manevrare a acestora. Pe timpul noptii, puntea va fi iluminata in mod corespunzator cerintelor internationale in vigoare.

Pe coridoarele si scarile navei se vor marca in mod clar traseele care duc spre plutele de salvare. Marcajele trebuie sa fie vizibile chiar si in conditii slabe ale iluminatului de avarie. Marcajele vor fi intretinute in mod corespunzator si nu vor fi mascate de afise, panouri sau alte obiecte care sa le acopere.

Actiunile corespunzatoare atributiilor stabilite in rolurile de urgenta ale navei incep in momentul darii semnalelor de alarma si se termina la semnalul de incetare a starii de urgenta.

Personalul care nu este cuprins in rolurile de urgenta ale navei va ramane ca rezerva la locurile de adunare si nu va pleca de acolo decat cu permisiunea responsabilului desemnat sau la incetarea alarmei.

Toate comunicarile dintre echipele de urgenta se fac numai prin intermediul puntii de comanda. In cazul imposibilitatii de comunicare, se vor folosi mesageri.

1.1.3 EXERCITIILE DE URGENTA

Pentru insusirea atributiilor cuprinse in rolurile de urgenta ale navei, pentru familiarizarea cu echipamentele si mijloacele de salvare individuale si colective, ca si pentru deprinderea de a actiona rapid si eficient in fiecare situatie de urgenta, comandantul va organiza periodic exercitii de urgenta, simuland diferite cazuri de sinistru, atat in timpul marsului, cat si cu nava stationand in port sau in rada, ziua si noaptea, astfel incat fiecare membru al echipajului sa participe lunar la cel putin un exercitiu de abandon si unul de incendiu.

Exercitiile cu tot echipajul se vor executa in primele 24 de ore de la plecarea navei din port, daca mai mult de un sfert din echipaj nu a mai participat la un exercitiu de salvare pe nava in luna precedenta.

Datele la care au loc exercitiile, detaliile despre modul lor de desfasurare, observatiile privind comportarea oamenilor si a echipamentelor navei, nivelul de pregatire, incadrarea in baremuri etc. vor fi consemnate in Jurnalul de bord si intr-un registru special al exercitiilor de urgenta.

Fiecare exercitiu de abandon trebuie sa includa:

Mobilizarea personalului la locurile de adunare si asigurarea ca ei au receptionat in mod corect semnalul de abandon;

Mentinerea ordinii pe coridoare, scari si celelalte cai de acces;

Verificarea prezentei integrale a personalului si pregatirea pentru executarea sarcinilor din rolul de abandon;

Verificarea echiparii corespunzatoare a fiecarei persoane;

Simularea lansarii la apa a cel putin uneia dintre plutele de salvare.

1.1.4 CE TREBUIE LUAT DE PE NAVA IN CAZ DE ABANDON

Chiar daca a fost dat semnalul de abandon, nimeni nu va parasi nava pana cand comandantul sau inlocuitorul lui nu a dat si un ordin verbal in acest sens.

In cazul cand nava trebuie efectiv abandonata, fiecare membru al echipajului trebuie sa stie bine dinainte ce obiecte, echipamente sau documente trebuie sa ia cu sine in pluta de salvare. Pe cat posibil, n-ar trebui uitate:

statiile portabile radio VHF, EPIRB-ul si SART-urile;

hartile cu zona in care a survenit naufragiul;

documentele navei, inclusiv Jurnalul de bord, Jurnalul de masini, Jurnalul statiei radio si certificatele de clasa;

documentele individuale ale personalului ambarcat (carnetele de marinar, pasapoartele), inclusiv lista de echipaj;

Desi actiunile trebuie facute in graba, nu trebuie sa se intre in panica, ci se va proceda cu calm si in ordine.

1.1.5 AFISAREA PLANURILOR CU AMPLASAREA ECHIPAMENTELOR DE SALVARE

Planurile navei privind amplasarea la bord a echipamentelor si mijloacelor de salvare individuale si colective trebuie afisate in locurile cele mai frecventate de echipaj: coridoare, puntea de comanda, careuri, saloane etc.

La locurile de adunare in caz de urgenta se vor afisa instructiunile de lansare la apa a plutelor de salvare, de utilizare ale echipamentelor aflate la locurile respective sau alte proceduri adecvate.

Rolurile navei trebuie reactualizate cu ocazia fiecarei schimbari in componenta echipajului. Ele vor fi intocmite conform unui model aprobat si vor fi afisate in principalele locuri frecventate de echipaj. Extrase dupa rolurile navei vor fi afisate si in cabinele membrilor echipajului care sunt cuprinsi in roluri.

Este foarte important ca rolurile de urgenta sa fie alcatuite de asa maniera incat:

toate persoanele sa fie cuprinse in roluri;

fiecare persoana sa aiba sarcini principale numai pentru o singura situatie de urgenta, iar pentru celelalte sa fie de rezerva;

sa fie prevazute mijloacele de comunicatii intre puntea de comanda si sefii echipelor de interventie operativa.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate