Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
» Manualul proprietarului / operatorului crownline


Manualul proprietarului / operatorului crownlineMANUALUL

PROPRIETARULUI/

OPERATORULUI

CROWNLINE BOATS

MANUALUL PROPRIETARULUI / OPERATORULUI

Model Greutate

Serie de identificare Incarcatura maxima

Serie motor    Numar persoane

Categorie proiectata

(certificare europeana)

A- Ocean B- De coasta

C- Ape interioare D- Ape linistite

Puterea maxima a motorului (kilowatt/Cai Putere):

Acest manual a fost conceput pentru a va ajuta sa operati barca cu motor in siguranta si cu placere. Contine detalii despre barca cu motor, echipamentul livrat sau montat, sistemele sale si informatii despre operarea sa si intretinere. Va rugam sa cititi cu atentie si sa va familiarizati Dumneavoastra, in primul rand, cu barca cu motor inainte de a o folosi.

Daca aceasta este prima Dumneavoastra barca cu motor, sau daca ati schimbat tipul barcii cu motor cu un tip cu care nu sunteti familiarizat, pentru confortul si siguranta Dumneavoastra, va rugam sa va asigurati ca veti capata experienta necesara pentru manevrare si operare inainte de a va “asuma responsabilitatea comenzii” barcii cu motor.

Dealerul Dumneavoastra, federatia nationala de navigatie sau clubul de iaht vor fi fericiti sa va recomande scoli de navigare locale sau instructori competenti.

VA RUGAM SA PASTRATI ACEST MANUAL INTR-UN LOC SIGUR SI SA-L TRANSMITETI URMATORULUI PROPRIETAR, IN CAZUL IN CARE VA VINDETI BARCA CU MOTOR.

Pentru o lista completa de caracteristici standard si optionale, va rugam sa consultati dealerul Dumneavoastra local. Datorita unei politici de imbunatatire continua a produsului, specificatiile pot fi modificate fara un anunt prealabil. Greutatile si volumele indicate sunt estimate si pot varia de la barca la barca, datorita echipamentelor etc.

8/96 Rev.11/04

Legenda:

LENGTH OVERALL - LUNGIME TOTALA

COCKPIT - COCPIT

PORT SIDE - BABORD

BEAM – LATIME

TRANSOM – CADRUL PUPEI

STARBORD SIDE – TRIBORD

HELM – CARMA

AFT – PUPA

FORWARD - PROVA

GUNWALE – COPASTIE

STERN - PARTEA PUPA

BOW - PARTEA PROVA

FREEBOARD – BORD LIBER

DRAFT – PESCAJ

PROPELLER – ELICE

STERNDRIVE – MOTOR LA PUPA

KEEL – CHILA

WATERLINE - LINIE DE PLUTIRE

BRIDGE CLEARANCE – PUNTEA LIBERA

1. PREZENTARE GENERALA

BUN VENIT LA BORD

Va multumim ca ati ales CROWNLINE pentru placerea Dumneavoastra de a naviga. Suntem siguri ca veti fi complet satisfacut de performantele fara egal, de stilul si de luxul noului Dumneavoastra CROWNLINE.

Noul Dumneavoastra CROWNLINE a fost proiectat, asamblat si testat sa va dea maximum de distractie si siguranta in navigare. CROWNLINE este mandru sa va spuna ca fiecare barca pe care o construim este produsa cu atentie de catre personal calificat pentru a satisface sau a depasi toate standardele de siguranta si calitate care au fost stabilite de catre Garda de Coasta a Statelor Unite ale Americii.

O ultima nota: Cititi acest manual si manualul de operare si intretinere a motorului. Si pastrati-le intr-un loc sigur la bord pentru a le putea consulta cu usurinta. Pregatirea este cheia dobandirii unei experiente de navigare in siguranta si cu placere. Deci, cititi toate manualele, lansati noul Dumneavoastra CROWNLINE la apa, navigati in mod recreativ si bucurati-va!

MANUALUL PROPRIETARULUI / OPERATORULUI CROWNLINE

Manualul Dumneavoastra CROWNLINE, al proprietarului / operatorului, contine toate informatiile necesare pentru operarea si intretinerea modelelor CROWNLINE. Sistemele majore (motor, electronice, etc.) si componentele (frigider, aer conditionat, stereo, etc.) vin si ele cu manualele si instructiunile proprii, iar informatiile din aceste manuale trebuie sa fie considerate ca parte a acestui manual. Furnizorii acestor produse isi mentin propriile garantii ale producatorului si facilitatile de service.

IMPORTANT: Completati si returnati fiecare fisa de garantie pentru a informa producatorul ca sunteti proprietarul inregistrat al produsului sau.

Inregistrati toate informatiile privind aceste produse pe fisa de informatii si inventar aflat in aceasta sectiune a documentatiei. Si pastrati aceste informatii intr-un loc sigur acasa.

Manualul proprietarului / operatorului CROWNLINE asigura o vedere generala a sistemelor si componentelor aflate in vasul Dumneavoastra. Informatii suplimentare pot fi gasite in documentatia producatorului, carti de referinta in navigatie (disponibile la diferite librarii), sau la biblioteca locala.

Nu toate echipamentele descrise in acest manual sunt disponibile pe toate modelele. Consultati dealerul Dumneavoastra pentru disponibilitatile de echipament.

NOTA: Pentru a mentine politica CROWNLINE Boats, Inc. de continua imbunatatire a produselor, echipamentele si specificatiile pot fi schimbate fara notificare prealabila. In cazul aparitiei unor deosebiri de informatii intre Manualul proprietarului / operatorului CROWNLINE si manualele livrate de producatori, in toate cazurile, respectati recomandarile producatorilor pentru echipamentele instalate pe vasul Dumneavoastra.

Informatiile despre echipamente ale producatorilor privitoare la service, intretinere, reparatii si operare trebuie sa fie luate in consideratie inaintea acestui manual. Consultati dealerul Dumneavoastra CROWNLINE pentru confirmare si informatii suplimentare.

Prezentarea urmatoare va va oferi o privire generala asupra informatiilor care pot fi gasite cu usurinta in Manualul proprietarului / operatorului CROWNLINE:

1.Sectiunea Prezentare generala va prezinta CROWNLINE Boats, Inc. si manualul proprietarului / operatorului.

2.Sectiunea Siguranta in navigatie este, in mod deosebit, importanta pentru ca va da un fundament solid pentru a practica o navigare sigura. Notitele de siguranta sunt, de asemenea, localizate pe intregul cuprins al manualului proprietarului / operatorului atunci cand sunt necesare.

3.In sectiunea Operare, manualul acopera procedurile normale de navigare de fiecare zi.

4.Sectiunea Sisteme si Componente din manual asigura o prezentare generala a diferitelor sisteme si componente de pe barca Dumneavoastra CROWNLINE. Retineti, aceasta sectiune nu are intentia de a inlocui documentatia livrata de producatori, ci actioneaza ca un ghid de uz general.

5.Sectiunea Intretinere generala si Reparatii va spune cum sa intretineti barca CROWNLINE. In fiecare subsectiune sunt incluse recomandari pentru pastrarea barcii Dumneavoastra in conditii bune de functionare, reglaje , verificari si inspectii periodice. De asemenea, include un tabel de identificare a defectelor pentru a va ajuta sa aflati sursa problemelor Dumneavoastra.

6.Sectiunea ce acopera Depozitarea indelungata va explica procedurile pentru a pastra barca CROWNLINE in bune conditii pe timpul unei situatii de depozitare sezoniera sau prelungita.

7.Specificatii asupra modelelor sunt date in sectiunea 7.

8.In Glosar sunt date liste de terminologii de navigatie. Pentru mai multe informatii detaliate, puteti opta pentru cumpararea unei carti de referinta.

RESPONSABILITATI

Urmatoarele sub-sectiuni va pun in evidenta responsabilitatile atat ale Dumneavoastra cat si ale dealerului CROWNLINE. Aceasta va asigura ca obtineti o performanta maxima si o mare satisfactie de la noul Dumneavoastra CROWNLINE.

Dealerul

Dealerul CROWNLINE va fi responsabil fata de Dumneavoastra pentru:

1.Discutii asupra termenilor referitori la toate garantiile, sublinierea importantei inregistrarii fiecarei garantii la producatorul respectiv. Completati si returnati fiecare certificat de garantie limitata la CROWNLINE Boats, Inc.

2.Sa va dea instructiuni despre cum trebuie sa completati certificatele de garantie.

3.Sa revada cu Dumneavoastra service-ul de dinainte de livrare care a fost inregistrat si sa semneze pentru a certifica ca este corect.

4.Sa se asigure ca Dumneavoastra cunoasteti procedurile generale de operare si ca sunteti familiarizat cu sistemele si componentele specifice.

Proprietarul

Drept proprietar sunteti responsabil pentru:

1.Planificarea unei intalniri cu dealerul pentru a revedea toate garantiile.

2.Inspectia fizica a barcii la momentul livrarii si asigurarea ca toate sistemele si componentele functioneaza corespunzator.

3.Planificarea unei intalniri cu dealerul Dumneavoastra pentru a revedea inregistrarile de functionare a motorului inaintea livrarii, apoi semnarea pentru confirmarea faptului ca dealerul a asigurat explicatii complete.

4.Folosirea tuturor echipamentelor in conformitate cu instructiunile producatorilor.

5.Asigurarea unei intretineri periodice asa cum este prevazut in Manualul proprietarului / operatorului si in toate ghidurile de service ale producatorilor.

NOTA: CROWNLINE va recomanda sa consultati garantia motorului cu privire la inspectiile initiale si cerinte de service.

6.Planificarea service-ului motorului asa cum este detaliat in manualul motorului.

IMPORTANT: Asigurati-va ca dealerul verifica alinierea motorului in conformitate cu manualul de functionare si intretinere a motorului. Daca acest fapt nu este indeplinit, se pot produce defecte la trenul de antrenare si acestea nu sunt acoperite de garantia CROWNLINE Boats,Inc.

DOCUMENTATIA

La finalul acestei sub-sectiuni sunt prezentate trei formulare pentru a va ajuta sa tineti documentatia importanta in buna ordine. Faceti fotocopii dupa ele, daca este necesar.

FISA CROWNLINE de Informatii si Inventar

Completati acest formular cand preluati livrarea barcii Dumneavoastra. Dupa completarea formularului, scoateti-l din Manualul proprietarului/operatorului si depuneti-l intr-un loc sigur. Nu pastrati acest formular la bordul vasului Dumneavoastra. De asemenea, amintiti-va sa aduceti la zi acest formular in cazul in care adaugati, inlocuiti sau schimbati un echipament.

Jurnalul de calatorie si destinatii

Acest jurnal este desemnat sa asigure inregistrarea plecarilor Dumneavoastra si timpii de intoarcere, destinatiile, descrierea vasului, lista de pasageri si alte informatii importante despre calatorie. Fiti siguri ca includeti numerele de telefon de urgenta in partea de jos a formularului pentru cazul in care nu va intoarceti la timpul preconizat. Lasati acest formular cuiva care va fi informat asupra timpului preconizat pentru intoarcere. In cazul in care nu va intoarceti la timp, persoana aceasta trebuie sa anunte politia, Garda de Coasta sau orice alta autoritate potrivita.

Amintiti-va: Faceti copii de pe acest formular si completati-le de fiecare data in care iesiti in larg cu vasul Dumneavoastra CROWNLINE.

Jurnalul de consum de combustibil

Acest jurnal este cea mai buna cale de inregistrare de informatii asupra orelor de functionare ale motorului, consumul de combustibil , distantele parcurse in mile, ca si turatiile (RPH), vitezele (MPH) si consumul (galoane pe ora). Aceste informatii sunt utile pentru planificarea intretinerii si pentru detectarea timpurie a posibilelor defecte ale motorului.

Cele trei tabele descrise mai sus pot fi gasite la paginile urmatoare.

CERTIFICARE SI SPECIFICATIE

Toate barcile CROWNLINE indeplinesc sau depasesc cerintele Garzii de Coasta a Statelor Unite.

Marca CE inseamna ca vasele de recreere CROWNLINE indeplinesc sau depasesc si Directivele pentru vase de recreere, asa cum sunt ele publicate de catre Organizatia Internationala de Standardizare (ISO).

Toate barcile CROWNLINE sunt certificate de catre Asociatia Nationala a Producatorilor Navali (NMMA). NMMA certifica faptul ca vasele sunt in concordanta cu regulamentele federale aplicabile si cu standardele si practicile recomandate de catre Consiliul American de vase si iahturi (ABYC).

Vasele CROWNLINE sunt certificate international de catre Institutul International de Certificare Marina (IMCI) pentru Directivele EU pentru vase recreationale.

Institutul International de Certificare Marina

Centru Treves

Rue de Treves 45

1040 Bruxelles, Belgia

Tel: + (32) 2 238 7892

Certificate CROWNLINE- CRWN002 pana la CRWN021 si

BCRWN022 pana la BCRWN047

Asociatia Nationala a Producatorilor Navali

200, E.Randolph Dr.

Suite 5100

Chicago, Illinois, USA 60601

Tel: (312) 946-6200

CROWNLINE Boats nu scuza si nu incurajeaza modificari la vasele CROWNLINE sau la pachetele motor, incluzand modificari pentru cresterea performantelor vasului sau motorului. Modificarile pot crea conditii de risc care pot produce daune serioase. Persoanele care fac astfel de modificari le fac pe propriul risc si, prin producerea acestor modificari, accepta sa isi asume responsabilitatea totala sau partiala pentru orice fel de consecinta ar urma ca rezultat al acestor modificari. CROWNLINE Boats, Inc. isi rezerva dreptul de a limita sau de a refuza acoperirea de garantie a oricarui vas care a fost modificat in afara specificatiilor originale ale fabricii producatoare.

CROWNLINE

FISA DE INFORMARE SI INVENTAR

Departamentul Vanzari al dealerului

Nume_____ _______ ______ ________Director de Vanzari_____ _______ ______ ____________

Adresa_____ _______ ______ _______Telefon__________ ______ ____ ______

Fax_____ _______ ______ __________ Fax__________ ______ ____ _________

Service-ul dealerului

Nume_____ _______ ______ ________Director de vanzari_____ _______ ______ _____________

Adresa_____ _______ ______ _______Telefon__________ ______ ____ ______

Fax_____ _______ ______ __________Fax__________ ______ ____ _________

GENERALE

Modelul

Statul inmatricularii

Numar identificare chila

Numele vasului

Culoarea chilei

Lungime Latime Greutate

Pescaj (Motor jos)

Pescaj (Motor sus)

Bord liber (la prova)

Bord liber (la pupa)

MOTOR

Producator

Numar/Nume model

Tip de ulei capacitate filtru

Numar de serie

Numar serie traversa

UNITATEA MOTOR

Numar serie

SISTEM ALIMENTARE

COMBUSTIBIL

Capacitate rezervor

Tip filtru

APA POTABILA

Capacitatea rezervorului

ELICE

Pas

Numar de model

BATERIE

Producator

Numar de model

STINGATOR INCENDIU

Numar de serie

Locul de amplasare

RADIO

Producator

Tip

Numar de model

Numar de serie

NUMAR CHEI

Cabina

Torpedo

Aprindere

AER CONDITIONAT

Producator

Putere (KW)

Numar Model/nume

Numar de serie

JURNAL DE CALATORIE SI DESTINATIE

Vasul specificat mai jos trebuie sa se intoarca la:

Data_________________ Ora_____ _______ ______ _________ cel mai tarziu

Daca aceasta nu se intampla, va rugam sa telefonati la numerele de urgenta de mai jos

Politie_____ _______ ______ _______    Garda de Coasta_____ _______ ______ _________

Alte autoritati_____ _______ ______ ______________

INFORMATII DESPRE

CALATORIE

Plecare Data/Ora

Locul de plecare

Intoarcere Data/Ora

Locul de intoarcere

DESCRIEREA VASULUI

Numele vasului

Tip

Numar de inregistrare

Producator

Lungime

Culoare chila

Punte(culoare)

Cabina(culoare)

Pupa(culoare)

Alte caracteristici fizice

MOTOR

Tip

Putere (CP)

Tip combustibil

Capacitate rezervor

Combustibil

ECHIPAMENT DE

SIGURANTA SI

URGENTA

(DA/NU si Numar)

Vesta salvare___________

Perne_________________

Lumina avarie__________

Rachete Semnalizare_____

Fumigene______________

Oglinda

Vasle_________________

Ancora_______________

Alimente______________

Apa__________________

Pluta salvare___________

RADIO

La bord (Da/Nu)_________

Tip

____________________
Frecventa folosita uzual

LISTA DE PASAGERI

(Folositi si alta fila daca este necesar)

Nume complet

Varsta/Sex

Numar telefon

Adresa completa

Nume complet

Varsta/Sex

Numar telefon

Adresa completa

Nume complet

Varsta/Sex

Numar telefon

Adresa completa

CONSUM DE COMBUSTIBIL

Data

Timp mers

(in ore)

Combustibil

folosit

(in galoane)

Distante

parcurse

(in mile)

Turatie

Medie orara

(in mile/h)

Combustibil

pe ora

(in galoane/h)

2. SIGURANTA NAVIGATIEI

ATENTIONARI DE SIGURANTA

Manualul Proprietarului / Operatorului CROWNLINE foloseste cinci nivele de avertizare si declaratii de risc pentru a va avertiza cu informatii speciale, proceduri de operare sau precautiuni de siguranta. Toate declaratiile incep cu un cuvant - semnal pentru a identifica importanta declaratiei. Nivelele de declaratie urmeaza urmatoarea succesiune (crescand in importanta):

Avizare

Declaratiile de avizare semnaleaza conditii care afecteaza operarea echipamentului, intretinerea sau practicile de service si apar in doua nivele:

Nivelul 1 – NOTA

Semnaleaza o declaratie generala de avizare care clarifica sau subliniaza o sectiune particulara a textului.

Nivel 2 – IMPORTANT

Folosit pentru a semnala posibilitatea deteriorarii echipamentului sau componentelor asociate.

Risc

Utilizarea declaratiei de risc este determinate de consecintele avertizarii cu privire la severitate (rana minora, rana grava, deces) si probabilitatea de severitate (AR PUTEA sa rezulte, VA rezulta). Daca nu urmati recomandarile continute in aceste declaratii puteti suferi raniri.

Nivel 3 – Atentionare

! ATENTIE ATENTIE: Riscuri sau practica nesigura care AR PUTEA duce la raniri usoare.

Nivel 4 – Avertizare

! AVERTIZARE AVERTIZARE: Riscuri sau practici nesigure care AR PUTEA duce la raniri grave

sau deces.

Nivel 5 – PERICOL

! PERICOL PERICOL: Riscuri imediate care VOR duce la raniri grave sau deces.

SIGURANTA LA BORD

Instructiuni de navigatie in siguranta

Auxiliarul local al Garzii de Coasta a Statelor Unite si Unitatile US Power ofera cursuri de navigatie in siguranta de mai multe ori pe an. Puteti contacta Fundatia Navigatia/SUA la numarul de telefon 1-800-336-BOAT (2628) sau in Virginia 1-800-245-BOAT (2628) pentru planificarea cursului. De asemenea, puteti contacta auxiliarul local al Garzii de Coasta a Statelor Unite sau Flotila Power pentru timpul si locul urmatoarelor cursuri planificate.

Site-ul Garzii de Coasta a Statelor Unite: https://www.uscg.mil

Site-ul escadronului US Power: https://www.usps.org

Reguli pe traseu

Vasul Dumneavoastra CROWNLINE este supus legilor de trafic maritime cunoscute sub denumirea de Reguli de Traseu. Acestea sunt compuse din doua seturi de reguli: Reguli de navigatie pe apele interioare ale Statelor Unite ale Americii si Reguli internationale. Regulile interioare ale Statelor Unite sunt aplicabile tuturor vaselor in interiorul granitelor care separa apele interioare de apele internationale. Aceste reguli pot fi obtinute de la unitatea Dumneavoastra locala a Garzii de Coasta sau de la Sediul Central al Garzii de Coasta a Statelor Unite (1300 E.Street NW, Washington, D.C. 20226) din publicatia intitulata, Reguli de Navigatie, International-Interior.

Garda de Coasta publica, de asemenea, mai multe brosuri ajutatoare, incluzand Manualul de scolarizare de navigatie in siguranta, Cerinte federale pentru vase recreationale si Ajutor de navigatie (Brosura Garzii de Coasta a Statelor Unite ale Americii nr. 123), care explica semnificatia diferitelor lumini si balize.

Nota: Deoarece sunt propuse schimbari pentru balize / geamanduri / si markeri, CROWNLINE va sfatuieste sa contactati Garda de Coasta a Statelor Unite pentru cele mai noi informatii.

Markeri de avertizare

Verificati totdeauna cu autoritatile Dumneavoastra locale ariile de riscuri regionale si cum sunt ele marcate. Alte consideratii includ:

 • Operatorul vasului trebuie sa fie capabil sa recunoasca desene de steaguri marine si sa raspunda in consecinta.
 • Trebuie acordata a atentie speciala inotatorilor. Zonele de inot pot sa nu fie totdeauna marcate.
 • Markerii de navigatie identifica rute navigabile si indica riscuri in ape. Operatorul vasului trebuie sa se familiarizeze cu aceste unelte importante de navigatie si sa opereze nava in consecinta.
 • Fiti gata sa acordati ajutor oricui semnalizeaza o stare de pericol deoarece acestia solicita o asistenta imediata.

Medicamente si Alcool

Nu folositi medicamente sau alcool atunci cand navigati. Operatorii vaselor cu motor aflati sub influenta lor pot suporta penalitati severe si acest fapt este in mod strict aplicat de catre Garda de Coasta. Consumul de medicamente si alcool va scadea timpul Dumneavoastra de reactie, va va afecta judecata si va va impiedica sa va operati vasul in conditii de siguranta.

SPORTURI DE APA

Imbunatatirile tehnologice au facut posibile produse noi si perfectionate pentru activitati de recreere in apa. Schi pe apa, sau plutirea pe diferite dispozitive gonflabile trase de barci cer o atentie marita pentru siguranta.

! AVERTIZARE AVERTIZARE: Vasele CROWNLINE nu sunt proiectate pentru a tracta parapante,

zmee, planoare sau orice alt dispozitiv care este proiectat sa se ridice in aer cand

este tras de catre vas.

Indicatii de siguranta

 1. Purtati totdeauna dispozitive personale de plutire aprobate de Garda de Coasta a Statelor Unite.
 2. Sa aveti un observator la bord care sa poata vedea ce se intampla in spate si sa informeze pe operator.
 3. Nu participati niciodata la sporturi de apa trase de barci in apropierea plajelor sau in zone restrictionate.
 4. Acordati o atentie suplimentara traficului comercial sau recreational atunci cand navigati in canale de navigatie sau pe alte cai de navigatie aglomerate.
 5. Nu permiteti nimanui sa se apropie de zona elicei (elicelor), chiar atunci cand motorul este oprit. Lamele elicei pot fi ascutite si se pot roti in continuare chiar atunci cand motorul este oprit.

Schi pe apa

Practicarea schiului pe apa cere aplicarea unui set special de precautii in scopul de a respecta regulile de navigatie recreationala. Urmatoarele precautii vor reduce riscurile in timpul practicarii schiului pe apa:

 1. Schiati pe apa numai in zone sigure, departe de alte vase si inotatori, in afara canalelor si pe ape libere de obstacole submarine.
 2. Pot practica schiul pe apa numai acele persoane care sunt si bune inotatoare.
 3. Asigurati-va ca schiorul poarta un dispozitiv personal de plutire. O vesta special proiectata pentru schi pe apa are scopul de a tine in stare de plutire o persoana ametita sau inconstienta.
 4. Totdeauna sa aveti alaturi o a doua persoana pentru a observa schiorul astfel incat operatorul barcii sa acorde atentia maxima manevrarii vasului si apelor aflate in fata.
 5. Apropiati-va de schiorul aflat in apa din lateral (in sensul vantului) si asigurati-va ca ati oprit motorul inainte de a ajunge in imediata apropiere a acestuia.
 6. Acordati imediat ajutor schiorului cazut. El sau ea este vulnerabil (a) singur in apa si este dificil sa fie vazut de celelalte vase.

Urmatoarele ilustratii (Figura 2.1) identifica un set de semnale cu mana recomandate de Asociatia Americana de schi pe apa (AWSA). Schiorul, observatorul si operatorul vasului trebuie cu totii sa cunoasca si sa inteleaga aceste 7 semnale simple ale schiorului.

Semnale cu mana in schiul pe apa

1.Degetul mare in sus:Accelerati vasul

2.Degetul mare in jos: Incetiniti vasul

3.Opriti motorul/Stop: Opriti imediat vasul. Miscare de taiere in dreptul gatului (de asemenea folosita de conducatorul vasului sau de observator).

4.Intoarceti:Intoarceti vasul (de asemenea folosit de catre conducatorul vasului).Miscare circulara-brate deasupra capului. Apoi indicati directia dorita.

5.Intoarceti-va la docuri: Loviti capul cu palma.

6.OK: Viteza si directia vasului OK. Sau, semnal inteles.

7.Sunt OK: Schiorul este bine dupa cazatura.

Figura 2.1

Pentru mai multe informatii despre schiul pe apa, va rugam sa contactati Asociatia Americana de schi pe apa, 799 Overlook Drive, Winter Haven, Florida 33884 (1-8---533-2972) sau vizitati site-ul acesteia la adresa www.usawaterski.org

Recomandari pentru siguranta

In calitate de nou proprietar de barca CROWNLINE, sunteti responsabil pentru siguranta Dumneavoastra personala dar si pentru aceea a pasagerilor. Este responsabilitatea Dumneavoastra sa cunoasteti si sa urmati toate recomandarile de siguranta.

1.Vasul Dumneavoastra si echipamentul trebuie tinute in conditii sigure de operare. Faceti-va o practica din inspectarea regulata a carenei, a motorului, echipamentului de siguranta si tuturor dispozitivelor aflate la bord

NOTA: Inspectiile efectuate inainte de iesirea in larg si la intoarcere sunt folositoare.

2.Atentie maxima trebuie acordata operatiunii de realimentare cu combustibil.

3.Sa cunoasteti capacitatea rezervorului de combustibil si consumul mediu de combustibil la rotatiile motorului cele mai frecvent folosite. Asigurati suficient combustibil la bord pentru cerintele de croaziera anticipate. Si pastrati o rezerva adecvata de combustibil in cazul in care planurile Dumneavoastra se schimba datorita conditiilor meteorologice sau datorita altor conditii.

4.Asigurati-va cu mijloacele necesare salvarii vietilor sau stingerii incendiilor la bord, marcate in mod clar, accesibile si in conditii bune de functionare. Instructati toti pasagerii asupra locului si functionarii corespunzatoare a acestui echipament.

5.Aveti permanent in vedere conditiile meteorologice. Verificati ultimele rapoarte meteorologice asupra posibilelor conditii in schimbare inaintea plecarii. Vanturi puternice si furtuni pot fi , in mod deosebit, periculoase.

6.Pastrati la bord harti aduse la zi

7.Totdeauna lasati planul Dumneavoastra de calatorie la cineva pe tarm inainte de plecare (folositi o copie a jurnalului de calatorie si destinatie - aflat in sectiunea 1).

8.Pe apa, bunul simt si amabilitatea trebuie sa fie folosite in permanenta.

9.In caz de urgenta, cel putin o alta persoana trebuie sa cunoasca operarea de baza a vasului Dumneavoastra.

10.Pasagerii trebuie sa calatoreasca numai in zonele prevazute cu locuri de asezare. Pasagerii nu trebuie sa calatoreasca pe puntea superioara, platforme extinse pentru inot in vreme ce vasul se afla in calatorie. Nu plonjati niciodata de pe vas sau de pe platformele extinse de inot.

11.In vreme ce vasul este in calatorie, toti pasagerii trebuie sa ramana asezati, si toate usile si toate panourile de vant trebuie asigurate in pozitiile inchis. Cand vasul NU este in calatorie sau nu este ancorat, apa sau valurile pot afecta stabilitatea pasagerilor.

12.Nu folositi platformele de inot sau scarile de urcare la bord in vreme de motorul este in functiune. Scarile trebuie indepartate inainte de plecarea in calatorie.

13.Cunoasteti si respectati Regulile de navigatie.

14.Nu supraincarcati sau nu incarcati necorespunzator vasul Dumneavoastra. Placuta de capacitate trebuie sa numai drept ghid de orientare. Bunul simt dicteaza: capacitatea vasului Dumneavoastra va fi serios afectata de valurile mari sau de conditiile meteorologice nefavorabile.

15.Daca aveti la bord un aparat radio-telefonic de comunicatii , raspundeti totdeauna la un apel de urgenta.

16.Platforma pentru inot (daca exista) nu este conceputa ca loc de depozitare sau de stat in timpul croazierei. Sarcina proiectata (persoane) este de 500 lbs. pentru fiecare model (nota:192 BR=400 lbs.).

NOTA: Cuvantul pronuntat MAYDAY (SOS) este semnalul international pentru pericol. Mayday nu trebuie niciodata folosit daca nu exista un pericol (o urgenta) si Dumneavoastra nu sunteti in situatia de a cere asistenta imediata.

VREMEA

Chiar daca previziunile meteorologice locale sunt in general corecte, oricand este posibil ca vremea sa se schimbe brusc. Nimic nu poate inlocui observatiile personale si o buna intelegere a conditiilor meteorologice. Vremea si valurile pot influenta consumul de combustibil si planurile de calatorie – totdeauna sa fiti pregatiti pentru ce este mai rau.

NOTA: Multe pasari marine sunt adevarate steaguri de semnalizare meteorologica. Invatati de la ele deoarece pot sa va dea informatii valoroase despre conditiile de schimbare a vremii.

Furtuni

Furtuni grele cu tunete si fulgere pot izbucni in orice moment. Previziunile meteorologice, cel mai adesea, indica numai posibilitatea dezvoltarii unei furtuni.

1.Invatati formatiile noroase de baza si priviti orizontul pentru a vedea furtuni in dezvoltare.

2.Tineti radioul reglat pe frecventa postului local meteorologic.

3.In cazul unei furtuni, intoarceti-va in port, daca este posibil.

4.Inchideti usile si hublourile si asigurati-le. Depuneti toate lucrurile sub punte si legati-le pe cele care raman pe punte.

5.Reduceti viteza si intoarceti-va catre valuri daca marea devine agitata. Asigurati-va ca toti pasagerii poarta veste de salvare.

IMPORTANT: Conducerea vasului paralel cu un val mare mareste considerabil pericolul de rasturnare.

6.Aruncati ancora. Daca nu aveti, folositi o parte din catargul panzei sau orice altceva ar opune rezistenta.

7.Reflectoare radar (daca sunt instalate la bord) trebuie sa fie de 18 inci in diagonala si plasate la 12 picioare deasupra nivelului marii.

Ceata

Cele doua feluri de ceata pe care le puteti intalni cel mai frecvent sunt: ceata de apa calda si ceata de apa rece. Puteti determina sansele de formare a cetii masurand periodic temperatura aerului si temperatura punctului de roua. Anticipati prezenta cetii daca se produce o usoara variatie de temperatura intre temperatura aerului si temperatura punctului de roua.

1.Cand se formeaza ceata, marcati pozitia Dumneavoastra pe harta si continuati sa completati jurnalul de cursa si viteze.

2.Aprindeti luminile de navigatie.

3.Asigurati-va ca ocupantii vasului poarta dispozitivele de plutire personala.

4.Daca sunteti echipat cu sonar, comparati citirile sale cu cele mentionate pe harta.

5.Puneti pe cineva sa stea in fata pentru a observa cursul vasului.

6.Reduceti viteza. Din timp in timp, opriti motorul si ascultati alte semnale de ceata.

7.Sunati din sirena sau actionati clopotul de ceata in mod intermitent, pentru a-i atentiona pe alti navigatori.

8.Ancorati daca aveti cea mai mica indoiala asupra sigurantei continuarii cursului. Fiti siguri ca auziti alte semnale de ceata si continuati sa emiteti semnale de sirena sau de clopot.

Om peste bord

Retineti si urmati aceste proceduri daca cineva de pe vas cade peste bord.

 • Amintiti-va ca fiecare secunda conteaza, trebuie sa actionati repede.
 • Puneti maneta de viteze pe pozitia neutra si strigati imediat “OM LA APA”.
 • Aruncati-i un dispozitiv de salvare de plutire personala (PDF) tip IV. (Din acest motiv acesta trebuie sa fie accesibil imediat. Daca nu aveti, aruncati orice alt obiect plutitor.)
 • Pastrati persoana aflata in apa in permanenta la vedere. Puneti un pasager responsabil cu privirea omului la apa. Nu va aruncati in apa pentru a ajuta victima. O singura persoana la apa este un necaz suficient de mare, iar daca aceasta este panicata, conditiile de salvare sunt ingreunate pana la pericolul de inec.
 • Rotiti-va in jurul victimei, apropiindu-va in contra valurilor si vantului, cand persoana este in lungul vasului, puneti motorul pe punctul neutru si aruncati-i un dispozitiv personal de plutire tip IV cu o coarda atasata sau intindeti-i o prajina cu carlig.

Tabele de ajutor navigational

Tabele de ajutor navigational sunt asigurate de manualul Dumneavoastra CROWNLINE. Aceste tabele de navigatie contin informatii din urmatoarele domenii:

 1. Semnale de fluier
 2. Avertizari de furtuna
 3. Semnale de pod
 4. Informatii si descrieri despre balize.

NOTA: Deoarece aceste informatii sunt posibil a fi schimbate, CROWNLINE Boats.,Inc. va recomanda sa contactati Garda de Coasta pentru ultimele informatii.

CONDITII DE URGENTA

Deoarece o situatie de urgenta cere atentie imediata, este important sa ramaneti calmi si cu folositi buna judecata. In mod regulat, revedeti procedurile de siguranta si verificati cu atentie echipamentul de salvare inainte de iesirea la apa. Multe situatii grave pot fi usurate sau evitate cu o buna planificare, observatii si bun simt.

Incendiu

Un incendiu pe vas este grav si puteti reactiona pentru a-l pune sub control. Cel mai important lucru de tinut minte pentru controlul incendiului este oprirea imediata a motorului pentru a reduce riscul raspandirii lui.

IMPORTANT: Toti cei aflati la bord trebuie sa stie locul si modul de functionare a stingatoarelor de incendiu.

 1. Asigurati-va ca toti pasagerii poarta dispozitivele personale de plutire.
 2. Incercati sa stingeti focul cu ajutorul stingatoarelor de incendiu, tintind la baza focului si folosind o miscare stanga-dreapta asemanatoare cosasului.
 3. Daca incendiul scapa de sub control, folositi un semnal de pericol si cereti ajutorul prin radio. Fiecare trebuie sa sara peste bord si sa inoate pana la o distanta sigura de nava in flacari.

NOTA: Daca abandonati nava, stati impreuna si incercati sa fiti cat mai aproape de nava. Astfel va fi mai usor pentru salvatori sa va gaseasca.

Indrumari pentru prevenirea incendiilor

 • Verificati sa nu aveti scurgeri de combustibil
 • Verificati materialele de curatenie pentru pericolul de aprindere
 • Ventilati atunci cand faceti curatenie sau vopsiti
 • Deconectati sistemul electric de la sursa de curent atunci cand efectuati o lucrare de intretinere
 • Acordati atentie maxima atunci cand folositi flacara deschisa in apropierea produselor din spuma poliuretanica
 • Stingeti cu grija materialele care produc fum
 • Asigurati-va ca sistemele de ventilatie nu sunt obstructionate
 • Folositi numai sistemele de incalzit sau de gatit aprobate naval
 • Flacarile deschise solicita atentie constanta
 • Pastrati materialele inflamabile in containere aprobate
 • Inlocuiti sigurantele intrerupatorului cu unele de acelasi amperaj
 • Service-ul sistemului electric trebuie efectuat numai de catre un electrician calificat naval

Coliziune

Daca apare o coliziune grava, verificati persoanele la bord daca sunt ranite si apoi verificati stricaciunile.

 1. Daca carena are o gaura produsa de alt vas, asigurati-va ca o inchideti imediat ce, celalalt vas s-a indepartat.
 2. Un dispozitiv personal de plutire sau anumite tesaturi pot acoperi gaurile
 3. In vreme ce astupati gaurile, repozitionati greutatile pe vas in partea opusa gaurii. Astfel, gaura va fi adusa mai aproape de suprafata apei sau chiar sa fie ridicata deasupra apei.
 4. Daca vasul este in pericol de scufundare, asigurati-va ca fiecare pasager poarta dispozitivul personal de plutire.
 5. Daca vasul Dumneavoastra este echipat cu un radio, chemati Garda de Coasta a Statelor Unite sau alta autoritate de salvare (frecventa VHF canal 16 sau 22).

Esuarea

Daca vasul Dumneavoastra esueaza, verificati pasagerii pentru posibile raniri si vasul pentru posibile stricaciuni. Verificati elicea. Pentru a elibera vasul, incercati sa mutati greutatea pasagerilor si / sau sa ridicati vasul cand puneti motorul pe pozitia inapoi.

! PERICOL PERICOL: Nu utilizati puntea pentru tractare. CROWNLINE Boats,Inc. va recomanda sa

apelati la serviciile unei firme specializate de tractare in situatia in care vasul Dumneavoastra a esuat.

TABELE DE AJUTOR DE NAVIGATIE

RETINETI ACESTE REGULI

 1. DEPASIRE – Vasul care este depasit are dreptul de a trece. ELIBERATI-I DRUMUL.
 2. INTALNIRE FATA IN FATA – Tineti dreapta.
 3. TRAVERSARE – Vasul din dreapta are dreptul de trecere. Incetiniti si permiteti vasului sa treaca.

BABORD TRIBORD

Oferiti dreptul de trecere    ZONA DE PERICOL

Vaselor aflate in zona    (Fara motor inainte la 2

Dumneavoastra de pericol    puncte la pupa fata de traversa

tribord)

SEMNALE DE FLUIER

UN SEMNAL FLUIER LUNG: Semnal de avertizare

UN SEMNAL SCURT: Treceti pe la babordul meu

DOUA SEMNALE SCURTE: Treceti pe la tribordul meu

TREI SEMNALE SCURTE: Motor pe pozitia inapoi

PATRU SAU MAI MULTE SEMNALE: Semnal de pericol

SEMNALE DE PUNTE

ZI NOAPTE

(steag) (lumini)

SUNETE    VIZUAL

VAS: Deschis VAS: Deschis

PUNTE: OK

Nu PUNTE: OK la fel la fel

VAS: Raspunde Nu

RADIO: VHF CH.13

AVERTIZARI DE FURTUNA

STEAG ROSU 2 STEAGURI ROSII STEAG ROSU PATRAT 2 STEAGURI ROSII

Vas mic Vant puternic CU PATRAT NEGRU CU PATRAT NEGRU

(vant de pana (vant de pana la (Furtuna) (Uragan)

la 33 noduri) 47 noduri)

AJUTOARE LATERALE ASA CUM SUNT VAZUTE DINSPRE MARE

BABORD

NUMERE IMPARE

Numai lumina verde

Intermitent

Lipsa

Interm.repede

Fixa

APE SIGURE

CANALE INTERMEDIARE

FARA NUMERE – POATE LITERE

Numai lumina alba

Cod morse

Mo(A)

CANALE PREFERATE

FARA NUMERE – POATE LITERE

Lumini compozite (2+1)

TRIBORD

NUMERE PARE

Numai lumina rosie

Intermitent

Lipsa

Interm.repede

Fixa

Luminoase

Legenda:

Lighted buoy – baliza luminoasa

Can – forma clilndrica

Nun – forma tronconica

Daymark – semn pe timp de ziua

Green light only – numai lumina verde

Red light – lumina rosie

Preferred channel – canal preferat

Starboard – tribord

Port – babord

Topmost band – culoarea din partea superioara

Green – verde

Red - rosie

ECHIPAMENTUL DE SIGURANTA

Legile federale sa cer sa va procurati si sa mentineti pe vasul Dumneavoastra CROWNLINE echipament de siguranta si salvare. Va rugam sa vedeti reglementarile federale, statale si cele locale pentru a avea o lista completa si adusa la zi pentru echipamentul necesar.

Dispozitiv personal de plutire (PFD)

Pe vasul Dumneavoastra CROWNLINE pot fi folosite dispozitive personale de plutire de tipul I, II sau III aprobate de Garda de Coasta a Statelor Unite ale Americii. Aceste dispozitive trebuie sa fie de o masura potrivita pentru fiecare persoana la bord si trebuie sa fie in bune conditii de functionare si cu un acces usor si imediat.

Dispozitivele personale de plutire

Tip I – acest dispozitiv are cea mai mare capacitate de plutire. Este proiectat sa intoarca o persoana inconstienta in apa care se afla cu fata in jos in apa intr-o pozitie verticala sau chiar usor aplecat spre spate. Tipul I este cel mai eficient in toate apele, si, in mod special, departe in larg atunci cand echipa de salvare poate intarzia.

Tip II – si acest dispozitiv poate intoarce persoana care il poarta la fel cu dispozitivul de tip I dar actiunea de rasturnare nu este tot atat de pronuntata ca la acest tip deoarece capacitatea de plutire este mai mica.

Tip III – permite purtatorului sa se plaseze intr-o pozitie verticala sau usor aplecata spre spate. Tipul III are aceeasi capacitate de plutire ca si tipul II . Are o posibilitate de rasturnare mica sau nu are deloc aceasta posibilitate si poate nu sunt indicate pentru ape agitate.

Dispozitive personale de plutire care pot fi aruncate

Tipul IV (dispozitive personale de plutire care pot fi aruncate) – este proiectat pentru a fi aruncat unei persoane aflate in apa si care poate fi folosit pana la sosirea echipei de salvare. Nu este desemnat pentru a fi imbracat. Cel mai raspandit dispozitiv personal de plutire de Tip IV este un tip de perna plutitoare sau de inel plutitor. Dispozitivele de tip IV trebuie sa fie accesibile imediat si in buna conditie.

Stingatoarele de incendiu

Toate stingatoarele de incendiu trebuie sa fie montate intr-un loc marcat in mod clar si accesibil, departe de compartimentul motor. Cu totii trebuie sa cunoasca locul in care sunt plasate si modul in care se opereaza cu aceste stingatoare de incendiu. Verificati cu dealerul Dumneavoastra CROWNLINE locul de amplasare al stingatoarelor de incendiu.

Daca stingatorul de incendiu are un dispozitiv de semnalizare a incarcaturii, apa rece sau apa calda pot afecta indicatiile acestui dispozitiv. Consultati manualul de instructiuni livrat impreuna cu stingatoarele de incendiu pentru a determina acuratetea acestui dispozitiv.

Semnale vizuale de pericol

Este obligatoriu echipamentul de semnale vizuale de pericol pirotehnice sau ne-pirotehnice. Reglementarile cer ca aceste echipamente sa fie amplasate pe vasele recreationale folosite in apele de coasta, inclusiv Marile Lacuri, apele teritoriale si acele ape legate in mod direct de Marile Lacuri si de apele teritoriale, pana la punctul la care apele sunt de mai putin de 2 mile in latime. Acest lucru se aplica la vasele aflate in proprietatea unor cetateni sau firme din Statele Unite atunci cand opereaza in largul marii.

Echipamentul pirotehnic sau ne-pirotehnic trebuie sa fie aprobat de Garda de Coasta a Statelor Unite, sa se afle in buna conditie de operare si in locuri imediat accesibile. Echipamentul nu trebuie sa fie expirat fata de durata sa de serviciu.

Echipamentul pirotehnic

Echipamentul de semnale vizuale de pericol pirotehnice si cele asociate includ:

 • semnalizatoare cu flacara rosie, tinute in mana sau pentru aer
 • fum portocaliu, tinut in mana sau plutitor
 • lansatoare de meteori rosii sau de semnalizatoare parasutate

Echipament ne-pirotehnic

 • steag portocaliu de pericol
 • lumina electrica de pericol

Nu exista un singur dispozitiv de semnalizare ideal in toate conditiile si pentru toate scopurile. Trebuie acordata importanta faptului de a incarca la bord mai multe tipuri de echipamente. Trebuie facuta o selectie ingrijita si o depozitare adecvata a echipamentelor de semnalizare de pericol vizual, mai ales cand la bord se afla copii.

Echipament aditional

CROWNLINE Boats, Inc. recomanda urmatoarele echipamente aditionale pentru a va ajuta sa obtineti o experienta de navigare mai sigura si mai placuta.

 • Ancora si linie de ancora
 • Carlig naval
 • Galeata si burete
 • Busola si harti de navigatie
 • Parame de andocare si tractare
 • Bidoane goale de combustibil din material plastic (cu capacitate de 7 galoane sau mai mici)
 • Manuale pentru motor si accesorii
 • Ulei de ungere a motorului
 • Chei de schimb
 • Curele de schimb
 • Tranchet
 • Trusa medicala de prim ajutor
 • Lanterne si baterii de schimb
 • Pompa manuala de cala
 • Vasle
 • Becuri de schimb
 • Radio de comunicatii cu statiile de pe mal
 • Filtru de rezerva pentru combustibil
 • Filtru de rezerva pentru ulei
 • Elice de rezerva cu accesoriile de prindere
 • Un set de rezerva pentru fise si bujii
 • Trusa de scule

ETICHETELE PENTRU INFORMAREA ASUPRA RISCULUI

Cateva sau toate etichetele aratate despre informarea asupra riscului pot fi gasite in locatii variate la bordul ambarcatiunii dumneavoastra CROWNLINE. Daca ambarcatiunii dumneavoastra ii lipseste vreuna dintre aceste etichete, informati furnizorul CROWNLINE pentru reamplasarea lor.

NOTA : Etichetele respective sunt determinate de echipamentul standard ori/si optional care este actualmente instalat pe bord, pe langa livrare.

! AVERTISMENT

PENTRU REDUCEREA RISCURILOR DE SOC SAU FOC:

(1) INCHIDETI INTRERUPATORUL DE CONEXIUNE DE ALIMENTARE A BARCII, INAINTE DE A CONECTA SAU DECONECTA CABLUL DE PE TARM.

(2) MAI INTAI CONECTATI BARCA LA CABLUL DE ALIMENTARE DE TENSIUNE ELECTRICA.

(3) DACA INDICATORUL DE AVERTIZARE A POLARITATII ESTE ACTIVAT, DECONECTATI IMEDIAT CABLUL.

(4) MAI INTAI DECONECTATI CABLUL DE ALIMENTARE DE LA PRIZA DE PE MAL.

(5) INCHIDETI STRANS CAPACUL PRIZEI DE PE MAL.

Aceasta eticheta este aplicata tuturor ambarcatiunilor echipate cu alimentare cu tensiune de la tarm (curent alternativ).

! AVERTISMENT

Elicea/elicele rotitoare pot cauza ranirea grava sau moartea.

Nu folositi scara mobila sau platforma pentru inot daca motorul este in functiune.

Vezi manualul «Proprietarului/ Operatorului» pentru informatii aditionale.

! AVERTISMENT

Gazele de la motor contin monoxid de carbon(CO), care se poate acumula in si imprejurul ambarcatiunii (sub acoperis, in cocpit etc). Monoxidul de carbon poate fi daunator sau fatal in cazul inhalarii. Pastrati toate zonele cu pasageri bine ventilate ori de cate ori motorul/motoarele sunt in functiune.

Vezi manualul «Proprietarului/Operatorului» pentru informatii aditionale.

! PRECAUTIE

Acoperisul Bimini se poate rupe sau disloca cauzand riscul de ranire a persoanei sau sa interfere cu operarea ambarcatiunii.

Nu folositi acoperisul bimini ca suport/sprijin.

Actionati ambarcatiunea numai la viteze reduse daca este folosit acoperisul bimini.

(CPN)

Aceasta eticheta este localizata pe placuta de indicare a capacitatii.

! AVERTISMENT

Elicea/elicele rotitoare pot cauza ranirea grava sau moartea.

Nu folositi scara mobila sau platforma pentru inot in timpul functionarii motorului.

Vezi manualul “Proprietarului/Operatorului” pentru informatii aditionale

! AVERTISMENT

Gazele de la motor contin monoxid de carbon (CO), care se pot acumula in interiorul si imprejurul ambarcatiunii (sub acoperis,

in cocpit etc.). Monoxidul de carbon poate fi daunator sau fatal daca este inhalat.

Pastrati zonele cu pasageri bine ventilate ori de cate ori motoarele sunt in functiune.

Vezi manualul «Proprietarului/Operatorului» pentru informatii aditionale.

Aceasta eticheta este localizata pe scara mobila la pupa.

! AVERTISMENT

Evitati ranirea grava sau moartea din cauza focului sau exploziei.

Vaporii de benzina pot produce explozie.

 • Inainte de alimentarea cu combustibil stingeti toate flacarile si sursele de aprindere.
 • Pastrati nivelul de alimentare al ambarcatiunii si nu supraalimentati.
 • Inspectati in mod regulat sistemul de combustibil pentru scurgeri.

Vezi manualul «Proprietarului /Operatorului« pentru informatii aditionale.

Aceasta eticheta este aplicata tuturor ambarcatiunilor.

! AVERTISMENT

Evitati ranirea grava sau chiar fatala cauzata de caderi.

Nu va asezati, daca viteza depaseste 5 mile pe ora.

Aceasta eticheta se aplica tuturor barcilor cu prova deschisa.

! AVERTISMENT

Evitati ranirea sau moartea cauzate de foc sau explozie.

Vaporii de gaz ai hidrogenului rezultati din incarcarea bateriilor pot exploda.

Trebuie asigurata o ventilatie adecvata.

Orice sursa de aprindere trebuie evitata in vecinatatea bateriilor, dupa cum recomanda producatorul.

Eticheta este aplicata tuturor ambarcatiunilor.

! AVERTISMENT

O mare varietate de componente folosite pe acest vas contin sau emit chimicale cunoscute in statele din California drept cauzatoare de cancer si defecte la nastere sau alt pericol in reproducere.

EXEMPLELE INCLUD :

 • Evacuarea motorului si generatorului.
 • Combustibilul motorului si generatorului si alte lichide cum ar fi lichidele de racire si uleiurile, in special uleiul folosit de la motor.
 • Combustibilii de alimentare.
 • Detergentii, vopselele si substantele folosite pentru repararea vasului.
 • Materialele reziduale ce rezulta in urma uzurii unor componente ale vasului.
 • Plumbul de la terminalele bateriei si din alte surse cum ar fi balastul sau momelile cu plumb pentru pesti.

PENTRU EVITAREA RANIRII :

 • Stati departe de gazele evacuate de motor, generator si alimentarea cu combustibil.

Spalati complet zonele cu apa si sapun dupa manuirea substantelor de mai sus.

Aceasta eticheta este aplicata tuturor ambarcatiunilor.

! AVERTISMENT

EVITATI    RANIREA GRAVA SAU MOARTEA CAUZATE DE FOC SAU EXPLOZIE REZULTATE IN URMA SCURGERII COMBUSTIBILULUI.

INSPECTATI SISTEMUL SA NU AIBA SCURGERI CEL PUTIN O DATA PE AN.

NW201-03

Aceasta eticheta este aplicata tuturor ambarcatiunilor.

3 MANUIREA AMBARCATIUNII SI FUNCTIONAREA

TRAGEREA PE REMORCA

Remorcarea inadecvata poate produce defectiuni ambarcatiunii dumneavoastra. Alegerea unei remorci adecvate si folosirea corecta a acesteia, asigura un suport adecvat pentru carena, siguranta si o remorcare usoara, o incarcare si o descarcare lina in orice conditii de vreme.

Remorca pentru ambarcatiunea dumneavoastra Crownline trebuie proiectata ca sa suporte intreaga greutate a barcii si motorului ambarcatiunii. Niciodata nu supraincarcati remorca dumneavoastra prin depozitarea in exces a bagajului, echipamentului de camping etc. in ambarcatiune. Asigurati-va ca verificati eticheta de certificare de pe carcasa trailerului pentru Greutatea Bruta Nominala a Vehiculului. (GVWR). Greutatea totala a ambarcatiunii dumneavoastra, cu motor, combustibil, mecanismul de actionare si remorca nu trebuie sa depaseasca Greutatea Bruta Nominala a Vehiculului (GWVR). Furnizorul dumneavoastra Crownline poate sa va ajute in alegerea unei remorci care se va potrivi cel mai bine ambarcatiunii .

Pe remorcile mai vechi, reglarea suportilor laterali de sustinere este absolut necesar de fiecare data cand barca este incarcata. Remorcile mai noi au ca trasatura ajustarea automata a suportilor laterali. Periodic inspectati-va remorca dumneavoastra pentru a va asigura ca suportii laterali sunt in conditie adecvata de lucru.

IMPORTANT: Suportii laterali trebuie stransi pentru a nu permite ambarcatiunii sa alunece dintr-o parte in alta. Orice presiune inutila poate afecta carena.

Asigurati-va ca carligul de greutatea distribuita de pe vehiculul dumneavoastra este capabil sa traga Greutatea Nominala Bruta a Vehiculului (GWVR). Greutatea de pe remorca trebuie distribuita in mod egal si verificata prin deteminarea greutatii induse, greutatea limbii de remorcare. Greutatea indusa «limbii» este masurata ca un procentaj intre greutatea totala a remorcii incarcate pe greutatea indusa «limba»

Greutatea ideala indusa limbii nu este mai mica de 5% si nici mai mare de 10% fata de Greutatea Nominala Bruta a Vehiculului (GWVR). De exemplu, daca greutatea trailerului incarcat este de 300 pounds, greutatea indusa limbii ar trebui sa fie mai mare de 150 de pounds dar mai mica de 300 de pounds. O greutate indusa a limbii excesiva, va face ca partea principala din spate a vehiculului de remorcare, sa se balanseze. O greutate indusa limbii insuficienta, va produce balansul remorcii sau alunecarea in «coada de peste».

! AVERTISMENT AVERTISMENT: Balansul si alunecarea in «coada de peste sunt in mod special

periculoase la viteze mari cand pot deveni incontrolabile.

Cele mai multe remorci cu o Greutate Nominala Bruta a Vehiculului de 1500 de pounds ori mai mare se cere sa aiba frane, desi aceasta cerinta poate varia de la stat la stat. Verificati cu furnizorul dumneavoastra Crownline pentru informatii aditionale.

LANSAREA LA APA

1.Inainte de a da cu spatele spre rampa de descarcare:

A. Indepartati toate legaturile.

B. Depozitati corect tot echipamentul demontat.

C. Inventariati-va echipamentul de protectie.

D. Blocati vinciul si unitatea remorcii.

E. Asigurati-va ca dopul de scurgere al pupei este montat.

F. Inclinati unitatea de comanda pentru a elibera rampa.

G. Deconectati masina de la circuitul electric al remorcii.

2. Sa aveti pe cineva pe rampa care sa va directioneze. Dati inapoi cu spatele incet de pe rampa.

Dare inapoi catre dreapta

Urmarind intoarcerea

Dare inapoi catre stanga

FIGURA 3.1- REMORCAREA

NOTA : Daca nu aveti experienta in a da cu spatele o remorca, atunci EXERSATI. Duceti-va remorca intr-o zona deschisa si obisnuiti-va sa o folositi, inainte de a intra intr-un loc de lansare restrans, limitat. Figura 3.1 arata aliniamentul corect pentru remorcarea unui vehicul pe roti cand da inapoi cu spatele si are remorca.

3. Cand pupa ambarcatiunii este la cativa inci in apa:

A. Opriti remorcarea vehiculului, schimbati transmisia la stationare, OPRITI

motorul si fixati frana de stationare.

B.      Deconectati cablul de lansare.

C.      Atasati odgonul provei la ambarcatiune.

NOTA : Asigurati-va ca tineti cu odgonul provei, astfel ambarcatiunea dumneavoastra nu va aluneca.

D.     Daca transportati ambarcatiunea dumneavoastra Crownline pe o remorca plata, dati remorca inapoi cu spatele in apa pana elicea este sub apa.

Inclinati in jos unitatea de comanda, porniti motorul, asezati mecanismul de actionare in sens invers si indepartati incet in apa, ambarcatiunea de pe remorca

Daca folositi tipul de remorca “pe role”, dati cu spatele remorca in apa pana cand pupa atinge apa. Impingeti ambarcatiunea cu mana peste role de pe remorca in apa.

E.      Legati ambarcatiunea la chei.

 1. Trageti remorca si vehiculul si parcati-le in siguranta.

INCARCAREA

Incarcatura maxima cu care ambarcatiunea dumneavoastra Crownline se poate descurca in siguranta se afla pe placuta indicatoare a capacitatii de langa eche, daca este aplicata. Cand va incarcati ambarcatiunea Crownline amintiti-va sa ramaneti in interiorul capacitatii stabilite si distribuiti incarcatura uniform, fixand-o jos pe punte. Intotdeauna asigurati echipamentul, astfel incat sa nu alunece sau sa se miste in timpul navigarii pe apa. Cand incarcati ambarcatiunea, intotdeauna pasiti in interiorul ei, nu sariti. Sa aveti pe cineva pe chei care sa va inmaneze la bord echipamentul.

! PRECAUTIE    PRECAUTIE : Supraincarcarea sau distribuirea necorespunzatoare a greutatii la bord

pot face ca ambarcatiunea dumneavoastra sa fie greu de manevrat. Vremea rea sau apele agitate ale marilor pot reduce semnificativ capacitatea stabilita. Supraincarcarea este o incalcare a regulamentelor Garzii de Coasta a Statelor Unite ale Americii.

NOTA : Toate barcile cu o lungime de peste 20 de picioare (6,1 metri) nu sunt subiectul cerintelor referitoare la incarcatura de siguranta ori etichetare care sunt cerute de Garda de Coasta a Statelor Unite ale Americii. Oricum, este responsabilitatea operatorului ambarcatiunii sa procedeze cu prudenta, buna judecata si bun simt in mentinerea limitelor de siguranta a incarcaturii in orice situatie.

Pasagerii trebuie urcati la bord toti in acelasi timp si sa-si gaseasca un loc. Pasagerii trebuie sa ramana asezati in timpul incarcarii ambarcatiunii pentru mentinerea unui echilibru uniform, constant. Vezi figura 3.2.

! AVERTISMENT AVERTISMENT : Pasagerii nu trebuie sa stea calare pe prova, puntea cabinelor,

copastie, trapa motorului, ori platforma de inot in timpul navigarii ambarcatiunii.

CORECT

Incarcatura echilibrata: da maximum de performanta

INCORECT INCORECT

Supraincarcare in partea de Supraincarcarea pupei :

dinainte: face ca ambarcatiunea   face ca ambarcatiunea sa

sa plonjeze sub apa inainteze in salturi prin apa

INCORECT CORECT

FIGURA 3.2- ASEZAREA PASAGERILOR

ALIMENTAREA CU COMBUSTIBIL

Inspectati pentru scurgere, slabire, solidificare, umflare/largire ori coroziune a componentelor combustibilului, incluzand: rezervorul de combustibil, traseul combustibilului, fitinguri, filtrul de combustibil si carburatorul. Orice problema trebuie imediat corectata.

! PERICOL PERICOL: Niciodata nu lasati mirosul de benzina sa ramana neverificat. Scurgerea de

combustibil poate fi cauza focului si exploziei.

Proceduri preliminare

! AVERTISMENT AVERTISMENT: NU FOLOSITI combustibili care au adaugati alcool sau derivati ai

alcoolului. Alcoolul poate cauza deteriorari ale sistemului marin de conducte pentru

combustibil ca si componentelor sale.

1.Ancorati cu grija ambarcatiunea dumneavoastra la chei.

2.INCHIDETI tot echipamentul electric, motorul, generatorul, aerul conditionat, dispozitivele, luminile, pompa si ventilatorul de santina, etc.

3. Stingeti toate flacarile sau materialele care ard.

4. Inchideti toate trapele, ferestrele, usile si compartimentele.

! PERICOL PERICOL : Vaporii de combustibil sunt explozibili si pot ramane captati in sectiunea mai

joasa a ambarcatiunii. Toate trapele, ferestrele, usile si compartimentele trebuie inchise

cand alimentati ambarcatiunea dumneavoastra.

5.Asigurati-va sa aveti in apropiere un stingator de incendiu.

Capacitatea rezervorului de combustibil

Ne referim la schema de specificatie ori brosura de vanzari a Crownline, ori la verificarea impreuna cu furnizorul dumneavoastra pentru ambarcatiunea Crownline pentru capacitatea rezervorului de combustibil a modelului dumneavoastra particular Crownline. Folositi aceste informatii , urmarind nivelul curent al combustibilului din rezervor, pentru evitarea supraalimentarii rezervorului.

Procedurile de alimentare cu combustibil

1. Asigurati-va ca toti pasagerii sunt la tarm.

2. Intotdeauna alimentati cu combustibil intr-o buna iluminare. Revarsarile de benzina pot sa nu fie observate intr-o lumina insuficienta sau in intuneric.

3. Un gura de alimentare care trece prin carena ambarcatiunii dumneavoastra Crownline este pentru umplerea rezervorului de combustibil. Indepartati discul de pe gura de alimentare. Introduceti pistolul pompei pentru alimentare cu combustibil in timp ce il tineti in contact permanent cu gura cu trecere prin carena. Aceasta va preveni o posibila descarcare statica.

! PERICOL PERICOL: NU SUPRAINCARCATI rezervorul de combustibil sau sa permiteti stropi de

combustibil in carena sau santina. Monitorizati vizual ventilul de aerisire al combustibilului

localizat la unele modele in apropierea discului de umplere cu combustibil. Alte modele sunt

echipate cu o combinatie umplere/aerisire. Nu umpleti rezervorul atat de mult astfel incat

combustibilul sa se reverse in ventilul de aerisire a combustibilului.

IMPORTANT: Cand alimentati cu combustibil fiti siguri ca nu sunt amplasate alte discuri in locul discului de umplere cu combustibil.

4. Dupa ce pompati aproximativ 10 galoane de combustibil in interiorul rezervorului de combustibil, inspectati motorul si zona rezervorului de combustibil pentru vreun semn de scurgere a combustibilului. Continuati alimentarea daca nu detectati nicio scurgere sau alte probleme.

5. Lasati un spatiu in partea superioara a rezervorului pentru dilatarea termica.

6. In cazul in care combustibilul pare sa intre prea incet in rezervorul de combustibil, verificati ventilul de aerisire pentru vreun blocaj sau rasucire a conductei de alimentare cu combustibil.

Dupa procedura de alimentare cu combustibil

1.Cand ati terminat de alimentat cu combustibil, repuneti la locul lui discul si stergeti orice scurgeri in zona de umplere cu combustibil. Sa aveti la dispozitie in mod adecvat orice fel de materiale pentru curatare.

2. Deschideti compartimentul motorului si toate trapele, ferestrele si usile inchise in timpul alimentarii cu combustibil. Inspectati toate zonele pentru vapori de combustibil ori scurgere pe traseul de combustibil. La orice semn de scurgere de combustibil, trebuie investigat si corectat inainte de a porni motorul.

3. Porniti ventilatorul de santina cu cel putin cinci minute inainte de pornirea motorului. Continuati sa lasati ventilatorul de santina sa functioneze pana cand ambarcatiunea navigheaza si a ajuns la viteza de croaziera.

INSTRUMENTE

Intrebati-va furnizorul dumneavoastra Crownline despre domeniile/valorile normale si indicatiile indicatoarelor, pentru ansamblul de putere (motorul) instalat pe ambarcatiunea dumneavoastra. Cand navigati cu barca, fiti intotdeauna cu un ochi pe indicatoare si investigati cu promptitudine orice indicatii anormale.

Indicatorul de combustibil

Indicatorul de combustibil arata nivelul combustibilului prezent in rezervorul de combustibil. Intrerupatorul de aprindere trebuie DESCHIS (ON) cand verificam nivelul combustibilului. Pentru a obtine o citire de cea mai mare acuratete pastrati nivelul ambarcatiunii. La viteze normale indicatorul de combustibil va citi, de obicei, mai mult, datorita unghiului provei.

Din cauza ca citirile indicatorului de combustibil sunt aproximative, ar trebui in mod general, sa folositi «Regula o treime». O treime din cantitatea dumneavoastra de combustibil ar trebui folosita pentru a calatori la destinatie si o treime pentru intoarcere. Treimea ramasa este rezervata pentru cazuri de urgenta.

Indicatorul de presiune a uleiului

Indicatorul de presiune a uleiului de multe ori arata probleme ale motorului. El furnizeaza o indicatie despre presiunea in sistemul de lubrifiere a motorului. O valva pre-setata in pompa de ulei controleaza presiunea maxima a uleiului. O cadere in presiunea uleiului este o indicare a unor probleme posibile la pompa de ulei ori scurgere.

! PRECAUTIE PRECAUTIE: Daca are loc o pierdere completa a presiunii uleiului, OPRITI imediat motorul.

Poate avea loc o defectiune serioasa daca motorul continua sa functioneze dupa pierderea

de presiune a uleiului.

Tahometrul

Indicatorul tahometric indica viteza motorului in revolutii pe minut. (RPM). Viteza nu este viteza ambarcatiunii ori in mod necesar, viteza elicei. Tahometrul poate sa nu inregistreze ZERO cu cheia de contact in pozitia INCHIS (OFF).

Indicatorul de temperatura

Indicatorul de temperatura monitorizeaza sistemul de racire al motorului. O crestere neasteptata a temperaturii poate indica un pasaj de racire blocat ori o functionare gresita a pompei de apa.

Acest indicator trebuie intotdeauna verificat imediat dupa pornirea motorului. Motoarele marine antreneaza apa externa, o trimit prin schimbatorul de caldura de pe motor si o pompeaza in afara bordului prin sistemul de evacuare. Daca temperatura de pe indicator este mare, OPRITI imediat motorul. Vedeti manualul dumneavoastra pentru « Functionarea si intretinerea motorului » pentru instructiuni si actiune de corectare.

Voltmetrul

Voltmetrul monitorizeaza starea bateriei si, in felul acesta, randamentul alternatorului. Sub conditiile normale de functionare ale motorului (1000 rotatii pe minut sau mai mult), tensiunea va varia intre 12.0 pana la 15.5 volti cand alternatorul incarca. Bateriile sunt complet incarcate daca citirea voltmetrului este mare cand motorul nu functioneaza si cheia de contact sau intrerupatorul este PORNIT/A (ON).

Citirile semnificativ mai mari sau mai mici arata o problema a bateriei, o functionare defectuoasa a alternatorului ori scurgere abundenta din baterie. O citire oscilanta arata un contact imperfect la circuitul electric ori legaturi electrice pierdute. Citirile care afiseaza tensiune scazuta dupa oprirea motorului arata o incarcare insuficienta a bateriei sau o incarcare mare a acesteia.

Indicatorul de ridicare de putere

Acest indicator furnizeaza o indicatie vizuala a pozitiei motorului exterioar bordului.

Contorul pentru orele motorului

Contorul functioneaza automat ca un dispozitiv de timp si inregistreaza timpul de functionare a motorului. Functionarea este similara cu kilometrajul de la vehiculul dumneavoastra personal. Prin observarea timpului actual de functionare al motorului, veti fi alertati pentru revizia tehnica periodica si intervalele de intretinere. Contorul pentru orele motorului este localizat pe tablia echei, in compartimentul motorului, ori intr-un compartiment de depozitare al cocpitului.

NOTA : NU LASATI cheia de contact PORNITA (ON) cu motorul INCHIS (OFF). Acesta va activa automat contorul si va duce la cresterea timpului de functionare al motorului.

Cheia / intrerupatorul de aprindere

Actionarea cheii / intrerupatorului de aprindere va PORNI (START) sau OPRI (STOP) motorul. Vedeti intretinerea si functionarea motorului dumneavoastra pentru functionarea diesel.

PORNIREA (START) – rasuciti cheia /intrerupatorul in pozitia PORNIT (START); odata ce motorul este pornit, rasuciti intrerupatorul in pozitia FUNCTIONARE (RUN).

FUNCTIONARE (RUN) – rasucirea in pozitia FUNCTIONARE (RUN) ar trebui folosita numai cand motorul este in stare de functionare. Functionarea motorului permite de asemenea, ca alternatorul motorului de pe ambarcatiunea dumneavoastra sa reincarce bateria in timp ce dumneavoastra navigati cu barca. Daca intrerupatorului i se da voie sa ramana in pozitia FUNCTIONARE (RUN) fara ca motorul sa functioneze, aceasta va duce la descarcarea bateriei.

INCHIS (OFF) – intrerupatorul trebuie sa fie intotdeauna in pozitia INCHIS (OFF) cand ambarcatiunea nu este folosita sau alimentarea cu energie nu este ceruta.

Intrerupatorul de accesorii

Intrerupatorul de accesorii furnizeaza putere catre accesoriile ambarcatiunii dumneavoastra. Cand folositi accesoriile ambarcatiunii, aveti nevoie ca, ocazional, sa porniti motorul pentru a permite ca alternatorul motorului sa incarce complet bateria.

Altfel, puteti descarca bateria si nu veti avea destula putere pentru a porni motorul. Cand nu sunt folosite, asigurati-va ca toate intrerupatoarele de accesorii si lumina sunt intoarse in pozitia INCHIS (OFF) pentru a elimina posibilitatea de descarcare a bateriei.

Bateria

Bateria instalata pe ambarcatiunea dumneavoastra alimenteaza barca, cu curent continuu pentru pornirea motorului, luminii si puterii pentru accesorii. Inspectati bateria frecvent pentru curatare si strangerea conexiunilor. Asigurati-va ca, compartimentul bateriei este bine aerisit/ventilat.

Intrerupatorul de siguranta a motorului

Intrerupatorul de siguranta cu resort pentru oprirea motorului, va inchide automat motorul in timpul situatiilor de urgenta daca este activat, pentru a preveni functionarea necontrolata sau neasteptata. Conditii bine determinate de urgenta (exemplu: ape cu turbulente, siaje ale elicei, sloiuri in miscare intalnite accidental, pot diminua / altera abilitatea unei persoane pentru a manevra in siguranta ambarcatiunea.

Intrerupatorul, localizat pe eche, panoul de comanda sau schimbator, trebuie tras din pozitia sa normala si o clema de plastic (cu snur atasat) trebuie plasata intre butonul intrerupatorului si suportul sau. Aceasta va activa circuitul protector de inchidere. Apoi, pentru securitate, atasati celalalt capat al snurului de operatorul / pilotul ambarcatiunii. Daca operatorul / pilotul se misca sau cade astfel incat sa se afle la o distanta nesigura fata de volanul de directie, aceasta actiune va cauza o tensionare a snurului, astfel tragand de clema din locas. Cand clema de plastic va fi indepartata, intrerupatorul de siguranta al motorului este eliberat si va avea loc inchiderea automata a motorului.

Intrerupatorul ventilatorului de santina

Intrerupatorul activeaza sistemul de ventilatie din compartimentul motorului (ventilatorul de santina). Cand led-ul (LED) este luminat, sistemul este PORNIT (ON). Led-ul (LED) este stins cand sistemul este INCHIS (OFF). Operatorul ambarcatiunii trebuie sa verifice in compartimentul motorului pentru a se asigura ca ventilatorul functioneaza corect.

Intrerupatorul luminilor de navigatie / de stat la ancora

Acest intrerupator cu trei pozitii controleaza modul de functionare DESCHIS (ON) sau INCHIS (OFF) al luminilor de navigatie sau de stat la ancora. Pozitia FORWARD (INAINTE) actioneaza luminile de navigatie. Pozitia PUPA (AFT) actioneaza lumina de stat la ancora. Pozitia de mijloc este pozitia INCHIS (OFF).

Intrerupatorul pompei de spalare

Intrerupatorul controleaza modul de functionare DESCHIS (ON) sau INCHIS (OFF) a stropitorului / pulverizatorului pompei de spalare. Pentru prevenirea arderii pompei, asigurati-va ca atat supapa de siguranta cat si robinetul sunt deschise inainte de a intoarce sistemul in pozitia DESCHIS (ON).

Intrerupatorul luminilor de curtoazie

Intrerupatorul controleaza modul de functionare DESCHIS (ON) sau INCHIS (OFF) a luminilor de curtoazie.

Intrerupatorul indicatorului luminos (spot)

Intrerupatorul controleaza modul de functionare DESCHIS (ON) sau INCHIS (OFF) a luminilor (spot). De asemenea, activeaza telecomanda pentru pozitionarea dintr-o parte in alta, in sus si in jos. Pentru alte informatii referitoare la folosirea si functionarea indicatorului luminos, vezi literatura de specialitate a producatorului referitoare la indicatorul luminos .

Busola magnetica

Factori diversi pot afecta functionarea busolei magnetice, cum ar fi variatiile sau deviatiile magnetice locale (inducand deviatia / abaterea acului cauzata de componentele metalice si functionarea echipamentului electric de pe bordul ambarcatiunii dumneavoastra). Fiecare trebuie compensata si reglata in functie de caracteristicile specifice ale fiecarei ambarcatiuni. Este de importanta vitala, inainte de toate, sa aveti busola magnetica corectata de erori / compensata la modul profesional, inainte de a o folosi la navigatia maritima. Consultati-va furnizorul Crownline in privinta compensarii / corectarii de erori a busolei magnetice.

NOTA : Busola magnetica trebuie re-compensata / re-corectata de erori cand instalati echipament electric suplimentar pe ambarcatiune.

Directia

Sistemul de directie standard este un sistem unic de angrenaj cu cremaliera si roata dintata. Informatii detaliate despre ansamblul de servodirectie pot fi gasite in manualul de functionare si intretinere al motorului.

Manevrarea unei ambarcatiuni se simte diferit fata de condusul unei masini. Intotdeauna aveti mare grija cand intoarceti. Pupa va raspunde printr-un tangaj in directia opusa prorei. Intotdeauna aveti maxima prudenta cand parasiti docul ori incercati sa evitati un obiect aflat in apa. Acordati-va spatiu din belsug pentru a efectua o intoarcere. Trebuie , de asemenea, sa incetiniti viteza ambarcatiunii in timp ce efectuati o intoarcere. Toti pasagerii trebuie sa ramana asezati pe scaune in timpul efectuarii unei intoarceri.

NOTA: Majoritatea ambarcatiunilor Crownline sunt echipate cu directie electrica, ca trasatura standard, care furnizeaza caracteristici de manevrabilitate mai usoare si mai sensibile. Manualul dumneavoastra contine informatii despre intretinerea sistemului electric de directie.

Acceleratia si schimbatorul de viteze

Acceleratia regleaza numarul de rotatii pe minut ale motorului (RPMs). Mutand manerul acceleratiei spre inainte, din pozitia NEUTRU, va creste viteza motorului spre inainte si mutand manerul inspre spate, va creste viteza de mers inapoi a motorului.

NOTA: Cand manevrati spre inainte la viteze mici, cupland motorul in neutru si apoi in marsarier, puteti asista la incetinirea vitezei ambarcatiunii. Permiteti motorului sa incetineasca la viteza de ralanti inainte de cuplarea in marsarier.

! PRECAUTIE PRECAUTIE: Cand cuplati de la inainte in marsarier, intotdeauna treceti si asteptati

in pozitia NEUTRA pentru cateva secunde, inainte de a trece in marsarier. Aceasta va preveni uzura sistemului de comanda.

! AVERTISMENT AVERTISMENT: Acceleratia in sens invers la viteze mari creeaza a siaj

care poate duce la intrarea apei peste pupa si patrunderea ei in ambarcatiune

si / sau in motor.

! PRECAUTIE PRECAUTIE: Accelerarea la intreaga capacitatea a regulatorului nu este

recomandata a se face pana dupa perioada de rodaj a motorului. Cititi

manualul proprietarului referitor la motor pentru a determina perioada de rodaj

a motorului.

Pornirea

NOTA: Daca motorul ambarcatiunii dumneavoastra are carburator, procedura de pornire poate fi usor diferita fata de instructiunile de mai jos.

Manualul de functionare si intretinere a motorului furnizat odata cu ambarcatiunea dumneavoastra Crownline furnizeaza instructiunile de pre-pornire si pornire. Informatiile urmatoare sunt orientative si nu intentioneaza sa explice in detaliu toate instructiunile si procedurile de pornire.

Verificari preliminare

1. Asigurati-va barca la doc sau in bazinul de stationare inainte de a intentiona sa PORNITI motorul. Ambarcatiunea trebuie pastrata in siguranta pana motorul se incalzeste si este gata de plecare.

2. Verificati nivelul uleiului si fluidului de racire.

3. Verificati alimentarea cu combustibil pentru a va asigura ca aveti suficient combustibil pentru planul dumneavoastra de calatorie asteptat.

4. Inspectati pentru pierderi prin scurgere de combustibil, ulei, lichid de racire, evacuari si fluid pentru directia electrica.

5. Asigurati-va ca acceleratia este in pozitia NEUTRA.

Pornirea

1. Mutati intrerupatorul dual al bateriei la setarea 1,2 sau ALL, daca este prevazuta cu acesta.

2. Lasati sa functioneze ventilatorul de santina timp de cinci minute.

! PERICOL PERICOL: Vaporii de benzina au capacitate mare de explozie. Pentru a preveni o

eventuala explozie sau foc, verificati motorul si compartimentele pentru combustibil pentru

gaze ori acumulare de combustibil inainte de fiecare pornire a motorului. Intotdeauna lasati

sa actioneze ventilatorul de santina cel putin cinci minute inainte de pornirea motorului.

3.Daca motorul nu porneste, vedeti schema de depanare la pagina 5-8 din manualul dumneavoastra despre motor.

PRECAUTIE    PRECAUTIE: NU LASATI starterul sa functioneze in- continuu mai mult de 15 secunde.

Permiteti starterului sa se raceasca cel putin trei minute inainte de a-l actiona din nou.

4. Cand motorul este rece, lasati-l sa functioneze aproximativ unul sau doua minute la viteza rapida de ralanti (1200 pana la 1500 rotatii pe minut).

5. Odata ce motorul s-a incalzit, verificati indicatorul de presiune pentru a va asigura ca temperatura motorului este normala. Daca temperatura citita este anormal de mare, OPRITI imediat motorul si inspectati motorul pentru a determina cauza.

6. Cu motorul in functiune, voltmetrul trebuie sa arate o citire intre 12 pana la 15 volti.

7. Verificati functionarea directiei. Intoarceti volanul complet spre babord si apoi spre tribord in timp ce observati miscarea directiei sau a motorului din afara bordului.

8. Inspectati pentru scurgeri de combustibil, ulei, lichid de racire, evacuari si fluid al sistemului electric de directie.

9. Asigurati-va ca barca este inca ancorata in siguranta la doc si motorul este in ralanti, adica momentan intre 600 pana la 800 de rotatii pe minut (RPMs). Mutati schimbatorul de viteze SPRE INAINTE (FORWARD) si INAPOI (AFT), apoi inapoi la NEUTRU pentru verificarea functionarii corecte a cuplarii.

Acoperis Bimini

Conector fereastra

Acoperis prova

Cortine laterale

babord tribord

Acoperis convertibil

NOTA #1

Cortinele laterale si cele ale pupei sunt similare ca aspect fizic cu cele aratate in aceasta ilustratie.

Cortina pupei

NOTA #2 : Cortina pupei este similara ca aspect fizic, exceptand linia de fermoar(*) care nu este inclusa, iar linia de fermoar (**) trebuie extinsa dupa cum este aratat.

FIGURA 3.2

PRELATE TIPICE - VEDERE DE SUS

! AVERTISMENT AVERTISMENT : Risc de monoxid de carbon ! Un motor rece produce mai mult

monoxid de carbon decat un motor fierbinte. Asigurati ventilatie corespunzatoare in

cabine si cocpit pentru a preveni expunerea excesiva si a reduce posibilitatea de

acumulare a monoxidului de carbon. Deschideti toate trapele, usile, ferestrele si

ventilele laterale pentru a creste miscarea aerului.

! PERICOL PERICOL: Caderile din ambarcatiunile in miscare sunt cauzele majore ale

acidentelor fatale in cazul navigatiei de recreere. Nu lasati pasagerii sa stea calare

pe prova cu picioarele atarnate de-o parte si de alta, ori sa stea calare pe pupa,

copastie ori sa stea asezati cu spatele. Paza de Coasta considera aceste acte drept

neglijenta ori functionare neglijenta in cel mai mare grad si le interzice prin lege.

PRELATELE

Prelatele ambarcatiunii dumneavoastra Crownline sunt confectionate din materiale de cea mai buna calitate.

NOTA: Odata instalat, un acoperis de tip bimini este mult mai inalt decat un acoperis convertibil / transformabil. Acoperisul convertibil se prinde direct de parbriz. Acoperisul tip bimini furnizeaza spatiu de stat in picioare si un curent de aer de la pupa la prova. Cand o bucata de fereastra este instalata in fata bimini-ului pana in partea superioara a parbrizului, setul de prelate este inchis in partea din fata, in timp ce se mentine intreaga vizibilitate.

Prelatele model Bowrider si Cuddy sunt rulate in interiorul ambarcatiunii si depozitate intr-un compartiment ascuns in partea superioara a pupei, localizat in spatele cutiei motorului ori in compartimentul motorului. Prelatele Cruiser sunt rulate si depozitate intr-un fel de portbagaj acoperit si protejat impotriva vremii .

Instructiuni de instalare a prelatelor

IMPORTANT: Pentru montarea / instalarea prelatelor de toate tipurile, INTOTDEAUNA trageti fermoarul cortinelor la baza principala a prelatei INAINTE de a incerca sa capsati in ordine prelatele. Aceasta va face mai usoara instalarea / montarea si previne posibilele vatamari ale fermoarului si prelatei. Vezi figura 3.2 si 3.3.

Acoperisul convertibil / transformabil

1. Deschideti compartimentul de depozitare si indepartati prelatele.

2. Desfaceti fermoarul invelisului portbagajului si scoateti extensiile provei.

3. Inserati capetele provei in armaturi, localizate pe rama parbrizului, apoi fixati in ordine prin montarea unor capse de conectare.

4. Desfaceti acoperisul transformabil, apoi atasati capsele de prindere in partea frontala a parbrizului.

5.Atasati clemele acoperisului transformabil de carligele puntii.

NOTA: Prelatele trebuie sa fie bine intinse si pot necesita o forta suplimentara cand le intindeti in locatia corespunzatoare clemelor de prindere.

Pentru acoperisul optional al provei, prindeti capsele, pentru cortinele laterale si ale pupei, trageti fermoarul si apoi prindeti in capsele de prindere .

Acoperisul bimini

1. Deschideti compartimentul de depozitare si indepartati prelatele

2. Desfaceti fermoarul acoperitorii portbagajului, indepartati extensiile provei si fixati-le in capetele terminale ale provei.

3. Inserati capetele provei in armaturi, localizate pe cadrul parbrizului, apoi fixati-o elemente de conectare.

4. Desfaceti acoperisul bimini, apoi atasati montanti in partea din spate a acestuia, la suportii puntii.

5. Atasati clemele de prindere frontale la suportii puntii.

NOTA: Prelata trebuie sa fie bine intinsa si poate necesita o forta suplimentara cand o intindeti in locatia corespunzatoare clemelor de prindere. Evitati intinderea prea mare a prelatei in apropierea fermoarelor.

6. Inchideti cu fermoarul conectorul ferestrei in interiorul partii frontale a bimini-ului.

7. Prindeti cu capse partea frontala a conectorului ferestrei de parbriz.

8. Reglati acoperisul bimini astfel incat sa se potriveasca adecvat / corect peste suprafata provei. Ar trebui sa fie o forta egala de tragere pe fiecare clema de prindere.

9. Etansati in colturi cu capse de plastic speciale pentru materiale textile, pentru instalarea completa.

Pentru cortinele optionale laterale si pentru pupa, inchideti cu fermoarul si prindeti cu clemele fixatoare in ordine, apoi etansati cu capse de plastic in colturi.

Cruiser (acoperis Bimini)

NOTA: Un set de prelate pentru pupa au fost pre-instalate de catre Crownline. Furnizorul Crownline trebuie sa reinstaleze setul de prova pentru dumneavoastra, ceea ce va elimina orice cerinte suplimentare de instalare.

1. Desfaceti fermoarul portbagajului, apoi desfasurati prelatele.

2. Atasati doi montanti (2) ai pupei la suportii de pe punte.

3. Atasati doua (2) cleme de prindere frontale la agatatorile parbrizului.

4. Inchideti cu fermoarul partea frontala a conectorului ferestrei in interiorul partii frontale a acoperisului

5. Prindeti cu capsele partea frontala a conectorului ferestrei la parbriz.

6. Reglati prelata acoperisului astfel incat sa se potriveasca corect / adecvat peste suprafata provei. Ar trebui sa fie o forta egala de tragere pe fiecare clema de prindere.

Pentru cortinele laterale si ale pupei, inchideti cu fermoarul si prindeti in ordine cu capsele, apoi etansati colturile cu capse de plastic speciale pentru materialele textile.

Cortina pupa Cortina laterala Acoperis bimini Conector fereastra

FIGURA 3.3 PRELATE TIPICE - VEDERE LATERALA

Ambarcatiunea dumneavoastra Crownline este, in aspectul sau esential, un vehicul deschis. In consecinta, in ciuda unor inchideri cu prelate bine proiectate si bine potrivite, ambarcatiunea dumneavoastra NU este rezistenta la apa in acelasi sens in care automobilul este rezistent la apa. In ciuda celor mai mari eforturi pentru a proiecta aceste inchideri astfel incat sa se potriveasca cu ambarcatiunea, o oarcare cantitate de apa de scurgere poate patrunde. Confectionarea prelatelor pentru partile superioare si cortine implica cusatura ca alegere de baza pentru imbinare. Folosirea acului are ca rezultat gauri la liniile de tighel care pot permite trecerea apei. Gaurile provocate de ac se vor lungi ca urmare a trecerii timpului si uzurii. Dupa spalarea cu sapun si apa, permiteti tighelelor sa se usuce complet. O solutie protectoare impotriva apei pe baza de vinil poate fi aplicata pe tighele intr-un fel cat mai aproape de gaurile provocate de ac. Solutia protectoare trebuie aplicata cu prelata desfacuta si ferm intinsa. Sistemul dumneavoastra de prelate nu este garantat de catre Crownline Boats. Inc. sa asigure o inchidere sigura, ferma impotriva apei. Prelata pentru

partea superioara furnizata odata cu ambarcatiunea Crownline nu este o prelata pentru acoperirea spatiului de depozitare. Prelatele pentru partile superioare care au fost folosite ca invelitori pentru spatiul de depozitare nu vor fi acoperite de garantia producatorului.

MONOXIDUL DE CARBON

Sistemele de evacuare ale motorului si generatorului produc monoxid de carbon (CO), un gaz otravitor care este fara miros, fara culoare si mai greu decat aerul. Semne care indica expunerea excesiva la monoxidul de carbon sunt: ameteala, greata si somnolenta. Expunerea prelungita directa poate rezulta in otravirea cu monoxid de carbon care poate fi periculoasa sau fatala.

! AVERTISMENT AVERTISMENT: Urmatoarele conditii au potentialul de a creste acumularea de

monoxid de carbon in interiorul si pe langa ambarcatiune si necesita atentie

imediata :

1. Functionareala viteze lente sau oprirea in apa.

2. Functionarea sub un unghi mare al provei.

3.Utilizarea prelatelor in partea superioara, draperiilor laterale si draperiilor in

partea din spate.

4. Vantul sufland din spatele ambarcatiunii in miscare.

5. Functionarea motoarelor sau generatoarelor in spatii restranse, limitate create de

catre ambarcatiune, de catre ambarcatiune si structurile care sunt mai

aproape ori la locurile de ancorare.

6. Orice blocaj al iesirilor de evacuare din carena.

ACCELERAREA

! PRECAUTIE PRECAUTIE: Accelerarea la maxim (FULL) nu este recomandata inainte ca

perioada de rodaj a motorului sa fie completa. Aceasta perioada  de rodaj a motorului coincide cu verificarea motorului. Din acest motiv, accelerarea la maxim (FULL) nu trebuie sa aiba loc pana dupa aceasta verificare.

Ambarcatiunea dumneavoastra creste unghiul de inclinare si infrunta valurile cu prova inalta cand accelerati si puneti maneta dumneavoastra pe pozitia UP. Continuand accelerarea se va reduce inclinarea. Unghiul maxim de inclinare este in mod obisnuit cunoscut ca „cocoasa”. Accelerati prin „cocoasa” cat mai repede posibil din cauza limitarilor de vizibilitate, manevrabilitate si randament. Acesta trebuie sa ia numai cateva secunde. Apoi reduceti maneta in jos, pana la viteza de croaziera, deoarece aceasta va furniza o eficienta mai mare a combustibilului. Vezi figura 3.4.

ACCELERATI → RIDICAREA PROVEI → POZITIE DE PLANARE

FIGURA 3.4 ATITUDINEA AMBARCATIUNII

INCLINAREA

Unitatea de comanda de putere a inclinarii

NOTA : Vedeti manualul dumneavoastra de « Functionare si intretinere a motorului » ori manualul de instructiuni pentru unitatea de comanda in ceea ce priveste controalele asupra inclinarii si unitatea de comanda instalata pe ambarcatiunea dumneavoastra.

Pentru reglarea ambarcatiunii la unghiul ideal pentru o incarcatura data si conditii de apa, unitatea de comanda trebuie sa fie echilibrata/inclinata. Cele mai bune randamente obtinute peste tot este atunci cand unitatea de comanda este reglata astfel incat sa permita ca ambarcatiunea sa functioneze la un unghi intre 3 si 5 grade fata de apa.

PARAMELE DE AMARARE

Cand atasati paramele de amarare la tachetii de pe puntea ambarcatiunii dumneavoastra, faceti o bucla la unul din capetele paramei de ancorare la chei. Apoi, treceti-o prin gaura din postamentul / soclul tachetului puntii. Parama de legare la chei poate fi acum folosita in siguranta pentru a va asigura ambarcatiunea . Paramele de legare la chei pot ramane atasate la tachetii de pe ambarcatiunea dumneavoastra chiar in timp ce navigati. Paramele trebuie sa fie infasurate si asezate intr-un loc unde sa nu poata fi antrenate in comenzile de pe punte sau de catre elice.

Cand le legati, infasurati parama ambarcatiunii dumneavoastra in jurul tachetului de pe chei si apoi intoarceti-va pe barca. Aceasta va va ajuta sa dezlegati parama de legare la chei fara a mai fi nevoie sa parasiti ambarcatiunea. Pur si simplu ridicati unul dintre capetele paramei de legare la chei si trageti intreaga lungime a paramei de legare la chei inapoi in interiorul ambarcatiunii.

Paramele de legare la chei pe care le veti utiliza cel mai des sunt paramele provei, ale pupei si cele elastice dupa cum este aratat in Figura 3.5. Fiecare parama are un scop specific. Parama provei si parama pupei asigura securitatea provei si pupei ambarcatiunii dumneavoastra. Cele doua parame elastice tin ambarcatiunea din a se misca inainte sau inapoi cand acostati de-a lungul unui doc.

Daca ancorati ambarcatiunea pentru o perioada scurta de timp, paramele provei si cele ale pupei sunt singurele parame de care aveti nevoie. Daca ancorati ambarcatiunea pentru o perioada mai lunga sau curentii de apa sunt rapizi, trebuie sa folositi paramele elastice. Parama elastica a provei ghideaza de la prova ambarcatiunii drept inainte catre pilotul sau tachetul de pe doc. Parama elastica a pupei ghideaza de la tachetul pupei catre doc.

Daca va ancorati ambarcatiunea intr-un bazin de stationare, paramele provei si cele elastice, babordului si tribordului, va vor mentine ambarcatiunea in pozitia adecvata.

NOTA: Daca mareele (flux, reflux) sunt o caracteristica, asigurati-va ca ati lasat paramele mai destinse, pentru a face fata ridicarii sau afundarii in apa in timp ce ambarcatiunea este ancorata la chei.

Procedurile descrise mai sus sunt folosite numai ca orientative. Vantul, vremea sau conditiile din apa (mareele etc.) pot afecta procedurile de ancorare la chei.

Parama provei parama elastica a provei parama elastica a pupei parama pupei

Legenda:

Realizarea unei legaturi pe tachetul puntii

Un ochi intarit in capatul paramei constituie o metoda convenabila pentru a realiza o legatura la un tachet deschis

Nodul marinaresc este folosit pentru a face o legatura temporara a paramei la un pilon de cheu

Realizarea unei legaturi la un tachet al docului

FIGURA 3.5 PARAMELE DE ANCORARE

NOTA: Franghia Manila, standardul de multi ani, nu este la fel de puternica asemenea catorva franghii realizate din materiale sintetice. Pentru ancorarea la cheu, abilitatea ei de a se intinde constituie un avantaj, dar are tendinta de a se scurta ori de cate ori se uda. Franghia de nylon este puternica si elastica. Din cauza elasticitatii, functioneaza bine pentru paramele de ancorare la cheu si paramele ancorei. Franghiile facute din fibre de poliester cu putere mare la tensionare, cum ar fi Dacron™ este aproape la fel de puternica, de rezistenta ca franghia de nylon, dar nu se intinde. Franghia Kevlar este rezistenta si nu se intinde, dar este destul de scumpa, ca pret. Franghia de polipropilena are tendinta de a se deteriora rapid cand este expusa la lumina soarelui. Deoarece poate pluti, se potriveste bine ca franghie de tractiune pentru schiatul pe apa. Folosirea pentru alte scopuri nautice nu este recomandata.

INREGISTRAREA AMBARCATIUNILOR

Legile federale si ale statului respectiv cer ca fiecare ambarcatiune echipata cu motor de propulsie de orice tip sa fie inregistrata in statul in care este, in principal, utilizata. Numerele de inregistrare si placutele de validare trebuie afisate pe ambarcatiune in conformitate cu regulamentele. Certificatul de inregistrare trebuie purtat la bord atunci cand ambarcatiunea este folosita.

INDEPARTAREA PRODUSELOR UZATE

Descarcarea uleiului

! AVERTISMENT AVERTISMENT: Legea federala pentru controlul poluarii apei interzice descarcarea

uleiului ori reziduurilor uleioase in sau peste apele navigabile ale Statelor Unite ale

Americii ori in apele din zonele de continuitate daca asemenea descarcare produce

un film sau o pelicula deasupra sau o decolorarea a suprafetei apei sau produce o

sedimentare sau emulsionare dedesubtul suprafetei apei. Incalcarile devin subiect

de penalizare cu 5000 $.

Indepartarea obiectelor din material plastic si alte gunoaie

Deseurile din plastic descarcate in apa pot ucide pestii si fauna salbatica si pot imbacsi elicele vasului si admisiile de apa de racire. Din aceasta cauza, regulamentele Garzii de Coasta a Statelor Unite ale Americii interzic cu desavarsire descarcarea reziduurilor din material plastic sau a altor gunoaie amestecate cu material plastic in ape, indiferent in ce zona si restrictioneaza descarcarea altor forme de gunoi in cadrul unor limite specificate fata de linia tarmului.

Placarda pentru descarcare a Garzii de Coasta a Statelor Unite ale Americii :

DESCARCARE ILEGALA :

IN LIMITA A 3 MILE (valabila si in lacurile din Statele Unite ale Americii, rauri, golfuri, stramtori).

 • PLASTIC
 • MATERIAL LEMNOS, CONTINUTUL SI AMBALAJELE
 • MATERIALE CARE PLUTESC
 • ORICE REZIDUU CU EXCEPTIA APEI DE SPALAT VASELE
 • APE REZIDUALE / PARTI    DIN PESTELE PROASPAT

3 PANA LA 12 MILE

 • PLASTIC
 • MATERIAL LEMNOS
 • CONTINUTUL SI AMBALAJELE
 • MATERIALE CARE PLUTESC
 • ORICE DESEU LIBER
 • MAI MIC DE UN SQUARE INCH (9,29M)

12 PANA LA 25 MILE

 • PLASTIC
 • MATERIAL LEMNOS
 • CONTINUTUL SI AMBALAJELE
 • MATERIALE CARE PLUTESC

PESTE 25 DE MILE

 • PLASTIC

INFORMATII SUPLIMENTARE PENTRU NAVIGARE

1. Asigurati-va ca folositi ventilatorul de santina ori de cate ori ambarcatiunea functioneaza sub viteza de croaziera.

2. Pastrati neobstructionate toate orificiile / deschiderile ventilatorului de santina si compartimentul motorului pentru a ingadui o ventilatie corespunzatoare.

3. Intotdeauna sa fiti atenti la legile locale cu privire la limitele de zgomot. Zgomot inseamna zgomotul motorului, zgomotul radioului sau chiar tipatul oamenilor de pe ambarcatiunea dumneavoastra. O navigare corecta cere ca sa actionati ambarcatiunea dumneavoastra in mod linistit astfel incat sa nu incalcati drepturile celorlalti. Nu utilizati evacuarea prin carena sau prin laterale pana cand nu este la departare suficienta fata de tarm.

4.Sunteti responsabili pentru orice defectiune sau ranire cauzata de siajul elicei ambarcatiunii dumneavoastra. Observati sa nu aveti viteza in zonele cu avertismente. Actionati ambarcatiunea dumneavoastra cu grija pentru siguranta celorlalte ambarcatiuni ori a oamenilor din zona in care navigati cu barca.

5.Pastrati motorul dumneavoastra bine reglat, pentru a micsora evacuarea de emisii de hidrocarburi care polueaza aerul si apa.

4 SISTEME SI COMPONENTE

NOTA : Inainte de a face orice schimbari in sistemele sau componentele de pe ambarcatiunea dumneavoastra, vedeti standardele aplicabile ale Garzii de Coasta, American Boat (Ambarcatiuni americane) sau Yacht Council (Consiliul Iahturilor). Consultati-va distribuitorul pentru informatii suplimentare.

SISTEMELE ELECTRICE

Sistemul de 12 volti curent continuu (DC)

Sistemul de 12 volti curent continuu este alimentat de la baterie. Bateria este incarcata prin alternatorul motorului sau/si (optional) prin incarcator de baterie. Un voltmetru, localizat pe tabloul de comanda, arata nivelul de incarcare al bateriei. Intrerupatoarele circuitului de curent continuu (DC) actioneaza la 12 volti echipamentul de pe bord.

Polul negativ al bateriei este conectat la contactul impamantat al motorului. Acesta este o reglementare aprobata de impamantare negativa pentru sistemele electrice marine alimentate cu curent continuu. Orice echipament suplimentar trebuie adaptat la acest sistem de impamantare negativa. Echipamentul aditional trebuie alimentat si legat, daca este necesar, de intrerupatoarele circuitului de curent continuu localizate pe tabloul de comanda. Un cablu galben de curent continuu de impamantare sau un cablu cu banda galbena va identifica impamantarea curentului continuu de cablurile negre sau calde ale sistemului de 120 volti curent alternativ (AC). Consultati distribuitorul dumneavoastra Crownline pentru cerinte suplimentare referitoare la alimentarea cu curent continuu (DC).

IMPORTANT: Alimentarea cu putere pentru echipamentul accesoriu nu trebuie luata de la terminalele voltmetrului.

Sistemul de 120 volti curent alternativ (AC)

(Optional sistem de alimentare de la tarm incluzand incarcator de baterie pe unele modele)

Sistemul electric cu curent alternativ (AC) functioneaza cu alimentare de la tarm a ambarcatiunii (30 amperi 120 volti, 60Hz). Acest sistem foloseste trei cabluri, cu schema electrica cu culori codate. Cablul negru sau cald este conductorul de curent neimpamantat. Cablul alb sau neutru este conductorul de curent impamantat. Bara de cupru sau cablul verde, este «impamantarea echipamentului» este un conductor cu impamantare, si, in conditii normale nu este un cablu prin care trece curentul. Cablurile neutre sunt conectate impreuna la o bara colectoare . Impamantarea este in mod similar conectata impreuna la o alta banda colectoare. Fiecare sarma calda este conectata la si protejata de catre un intrerupator de circuit de pe panoul principal de distributie.

Panoul principal de distributie adaposteste intrerupatorii de circuit ai sistemului. Sistemul de alimentare de la tarm are un intrerupator PRINCIPAL (MAIN) de circuit care protejeaza distributia totala in retea. Intrerupatorul PRINCIPAL (MAIN) va decupla daca va avea loc o conectare de polaritate inversa. Acest intrerupator este foarte sensibil. Supratensiunea tranzitorie rezultata ce poate avea loc cand conectam cablul la tarm poate cauza ca intrerupatorul PRINCIPAL (MAIN) sa se decupleze.

Pentru a evita aceasta cadere de putere, inchideti (OFF) toate intrerupatoarele PRINCIPALE (MAIN) inainte de a introduce in fisa (IN) cablului de alimentare la tarm. Conectati cu grija cablul ambarcatiunii si prizele de curent ale alimentarii de la tarm. Daca conexiunea este rupta si mai tarziu o re-securizati, intrerupatorul PRINCIPAL (MAIN) se va decupla. Conexiunile trebuie sa fie asigurate pentru a nu surveni intreruperi de la alimentarea de la tarm.

Intrerupatoare etichetate adecvat controleaza functionarea unei sobe electrice optionale sau a unui incalzitor electric pentru apa calda. Soba electrica are de asemenea, senzori de caldura ce comanda elementele de incalzire.

Toate prizele de curent alternativ pot fi folosite in scopuri casnice pentru echipamente la 120 volti.

NOTA : Datorita schemelor de circuit electric detaliate, pentru furnizarea unor informatii suplimentare apelati la distribuitorul dumneavoastra.

Legenda:

Green – verde

Black – negru

White – alb

Main – siguranta principala

Blk – negru

GFCI - intrerupator de circuit impamantat in caz de eroare

Stove – soba

Battery charger – incarcator baterie

2 pole circuit braker - intrerupator al circuitului cu 2 poli

Circuit breaker - intrerupator al circuitului

Earth ground – impamantare

Connection – conectat

No connection - neconectat

Blue / red – albastru / rosu

Blue / white – albastru / alb

Black – negru

Fuse – siguranta

Mood lights – lumini de navigare

Court. Lights – lumini de curtuoazie

Cabin lights – lumini cabina

FIGURA 4.1

CODUL CIRCUIRULUI PENTRU CURENT CONTINUU (DC) SI CURENT ALTERNATIV (AC) –

CIRCUITUL ELECTRIC SCHEMATIZAT

Legenda:

Black=negru

Yellow=galben

Orange=portocaliu

Purple=purpuriu

Blower=ventilator

Red=rosu

To engine shut down switch= intrerupatorul de inchidere motor

Fuseblock=blocul cu sigurante fuzibile

Horn=claxon

Blue=albastru

Courtesey lights=lumini de curtesie

To fuel sender=la transmitatorul de combustibil

Engine plug=fisa motorului

Manual bildge=santina manuala

Auto bildge=santina automata

Bildge pump-pompa de santina

Nav light= lumini de navigatie

Anchor lights= lumini ancora

Grey=gri

Lt blue= albastru deschis

Brown=maro

FIGURA 4.2

CIRCUITUL ELECTRIC SCHEMATIC PENTRU CIRCUITUL DE

BAZA SI CODURILE CIRCUITELOR

! PRECAUTIE PRECAUTIE: NU supraincarcati priza de curent a circuitelor. Cele mai multe prize

pot suporta 15 amperi.

Urmatoarea lista de echipament specifica curentul electric necesar pentru a functiona fiecare dintre ele:

Articolul:    Incarcarea electrica:

Incarcatorul de baterie    Pana la 800 Watt (7,3 amperi)

Cafetiera electrica 550 la 700 Watt (6,3 amperi)

Patura electrica    50 pana la 200 Watt (2 amperi)

Bormasina electrica    Vezi placuta pentru de pe bormasina

Tigaie electrica    1350 Watt (12,3 amperi)

Lumini    Puterea dupa cum este aratata pe bec

Incalzitor de spatiu    1500 Watt (13,7 amperi)

Televizor    1500 Watt (10,5 amperi)

Aspirator de praf Vezi placuta de pe aspirator

Puterea electrica necesitata este de obicei specificata pe echipamentul electric. Articolele listate mai sus reprezinta numai o aproximatie a curentului electric folosit intr-o utilizare normala. Monitorizati ampermetrul cand utilizati echipament electric, curentul nu trebuie sa depaseasca 30 de amperi.

Electroliza

Cand o conectati la alimentarea electrica de la tarm, ambarcatiunea dumneavoastra este legata la pamant (exemplu: exista un circuit electric complet de la alimentare, prin partile metalice ale barcii, catre apa). In timp ce acest circuit este proiectat sa furnizeze protectie impotriva socurilor periculoase, in acelasi timp creeaza un curent electrolitic care provoaca descompunerea tuturor metalelor scufundate in apa.

Anozi de zinc de sacrificiu

IMPORTANT: Este responsabilitatea proprietarului ambarcatiunii sa inspecteze periodic si sa inlocuiasca anozii de zinc corodati catodic. Defectiunea rezultata ca urmare a coroziunii electrolitice nu este acoperita de garantia Crownline.

Anozii de zinc de sacrificiu, instalati de catre distribuitor sau de catre producatorul motorului, protejeaza componenta motorului care este expusa la apa. Electroliza ataca mai intai metalele cele mai moi. Deoarece zincul este un metal relativ moale, se va descompune inaintea altor metale mai dure. Verificati aceste componente de zinc periodic, si inlocuiti-le daca este necesar.

Contactati distribuitorul dumneavoastra Crownline pentru componente si service.

Un izolator al circuitului impamantat va preveni scurgerea curentilor electrolitici relativ mici, dar va furniza o cale pentru curenti de a provoca un scurt-circuit catastrofal, care este suficient sa actioneze intrerupatoarele de circuit.

SISTEMUL DE COMBUSTIBIL

PLACUTA DE INSPECTIE

REZERVORUL DE BENZINA

PERETE ETANS AL MOTORULUI

MOTORUL

CANALUL DE AERISIRE SI GURA DE UMPLERE CU COMBUSTIBIL

----- ----- -------- TRASEUL CANALULUI DE AERISIRE

----- ----- -------- TRASEUL UMPLERII CU COMBUSTIBIL

TRASEUL ALIMENTARII CU COMBUSTIBIL

FIGURA 4.3

SISTEMUL TIPIC DE ALIMENTARE PENTRU MOTOR MONTAT LA PUPA

(NOTA: UNELE MODELE VOR AVEA O COMBINATIE UMPLERE / VENTILATIE)

Sistemul intern de combustibil de pe bordul ambarcatiunii dumeavoastra Crownline este proiectat astfel incat sa intruneasca sau sa depaseasca cerintele federale, in acelasi timp cu cele ale producatorului, ale Garzii de Coasta a Statelor Unite ale Americii, ale American Boats si ale Consiliului Iahturilor (Yacht Council).

Sistemul de combustibil a fost inspectat in fabrica si testat la presiune in concordanta cu reglarile efectului in timp de catre producator. Suplimentar, fiecare rezervor de combustibil trebuie sa treaca de teste foarte dure si inspectii efectuate de catre producatorul rezervorului de combustibil.

Inainte de a se efectua livrarea ambarcatiunii dumneavoastra Crownline, este important ca o inspectie completa sa fie efectuata la intregul sistem de combustibil de catre distribuitorul Crownline.

Discul de umplere cu combustibil

Discul de umplere cu combustibil pe toate modelele Crownline este etichetat BENZINA (GAS) sau DIESEL . Asigurati-va ca utilizati combustibilul corespunzator.

! AVERTISMENT AVERTISMENT: folosirea benzinei care contine alcool este periculoasa.

Canalul de aerisire a combustibilului

Rezervorul de combustibil este ventilat / aerisit in afara bordului. In timp ce rezervorul este umplut, aerul emanat de catre combustibil este evacuat prin canalul de aerisire / ventilatie. Nu permiteti combustibilului sa fie evacuat prin canalul de ventilatie in timpul procesului de alimentare.

Periodic, indepartati filtrul interior din canalul de ventilatie si curatati atat canalul cat si filtrul de orice murdarie, materiale straine etc. Asigurati-va ca filtrul este repus in siguranta la locul sau dupa curatare. Filtrul previne ca insecte sau alte materiale straine sa contamineze combustibilul si sistemul de combustibil. Unele modele au o combinatie intre umplere si ventilatie si nu au filtru.

Supapa anti sifon (doar la motoarele pe gaz)

Furtunul de aspirat combustibil este echipat cu o supapa anti-sifon unde furtunul se prinde pe rezervorul de combustibil. Supapa impiedica benzina sa sifoneze afara din rezervorul de combustibil in cazul unei rupturi a furtunului de aspirat benzina.

Filtrul de combustibil

Filtrele de combustibil furnizate de producatorii de motoare sunt instalate pe sau langa motor. Filtrele trebuie inlocuite frecvent pentru a mentine o alimentare adecvata de combustibil curat in motor.

SELECTAREA DIN REZERVORULUI DE COMBUSTIBIL

Configurarea sistemului de combustibil folosit pentru barca variaza in functie de numarul si tipul motoarelor pe care le are si daca are un generator incorporat. Barcile cu motoare gemene au rezervoare duble pentru combustibil si un furtun de aspirat combustibil (fig. 4.4). Furtunul de aspirat combustibilul permite operatorului sa goleasca amandoua motoarele din fiecare rezervor de combustibil. La o functionare normala, rezervorul de la tribord alimenteaza motorul tribord si selectorul trebuie sa fie in pozitia normala. Rezervorul babordului alimenteaza motorul babordului si selectorul trebuie sa fie in pozitie normala. Pentru a face jonctiunea alimentarilor motorului, trebuie doar sa roteasca selectorul la pozitia rezervorului conform etichetei catre rezervorul selectat. Daca barca dv. are motor diesel, atunci conducta de combustibil dispune si de o galeria de admisie si spre retur cu surplusul de motorina. (Fig. 4.5)

FIGURA 4.4.

ADMISIE MOTOARE GEMENE

FIGURA 4.5.

admisiA si RETURUL DIESEL LA MOTOARE GEMENE

Legenda:

Fig. 4.4.

Port engine tank selection – selectia rezervorului babord

Normal operation port tank – operare normala rezervor babord

Off – oprit

Stbd tank – rezervor tribord

Stbd engine tank selection – selectia rezervorului tribord

Port tank – rezervor babord

Normal operation stbd tank – operare normala rezervor tribord

Fig. 4.5.

Port engine return valve – valva de retur a motorului babord

Normal operation port tank – operare normala rezervor babord

Off – oprit

Stbd tank – rezervor tribord

Stbd engine return valve – valva de retur a motorului tribord

Port tank – rezervor babord

Normal operation stbd tank – operare normala rezervor tribord

Place return valve in the same position as feed valve – pozitionati valva de retur in aceeasi pozitie ca valva de alimentare

Unele barci cu un singur motor pot fi echipate cu rezervoare de combustibil duble. Operatorul barcii poate utiliza galeria de admisie pentru a selecta care din rezervoare va alimenta motorul. Daca barca este prevazuta cu un generator atunci va dispune de o galerie de admisie. (Figura 4.6)

ADMISIE GENERATOR

GENERATOR CONDUCTA DE RETUR (DOAR DIESEL)

FIGURA 4.6

Legenda:

Gen tank selection – selectia rezervorului pentru generator

Port tank – rezervor babord

Off – oprit

Stbd tank – rezervor tribord

Gen tank selection return valve – selectia rezervorului pentru retur generator

Place return valve in the same position as feed valve – pozitionati valva de retur in aceeasi pozitie ca valva de alimentare

Dealer-ul dv. va poate oferi mai multe informatii cu privire la functionarea supapei galeriei de admisie a barcii.

SISTEM DE PREVENIRE A INCENDIILOR (OPTIONAL)

Sistemul de stingere automata a focului, localizat in compartimentul motoarelor, este cuplat la un intrerupator de 5 amp (localizat in panoul de control) care trebuie sa fie pornit inainte de pornirea motorului. In cazul unui incendiu, substitutii Halonului pe baza de gaz se declanseaza printr-un dispozitiv automat termosensibil. Substitul Halonului pe baza de gaz va umple complet compartimentul motor si va stinge focul.

! ATENTIE ATENTIE: Cand se declanseaza sistemul, inchideti imediat motorul, inchideti sistemul

electric si stingeti toate materialele care mai scot fum. NU deschideti compartimentul

motoarelor. Aerul curat poate provoca reaparitia flacarii. Asteptati cel putin 15 minute pentru

ca metalele fierbinti sau combustibilii sa se raceasca.

Inspectati cu atentie cauza izbucnirii incendiului si pagubele rezultate in compartimentul motoarelor. Trebuie sa aveti la indemana stingatoare portabile. NU inhalati fumul emanat de foc sau vapori.

! PERICOL PERICOL: Sistemele automate de prevenire a incendiilor sunt instalate doar in zonele

nefolosite in mod normal. Principalele riscuri asupra sanatatii sunt: Inhalarea de concentratii

mari pot provoca moartea instantanee. Vaporii reduc oxigenul necesar pentru a respira si

sunt mai grei decat aerul. Contactul cu lichidul poate cauza degeraturi, agentul lichid

concentrat si produsele secundare care sunt expuse la foc sunt toxice. Evitati sa inhalati

fumul. Consultati manualul de instructiuni de folosire furnizat de catre companiile de stingere

a incendiilor.

Sistemul trebuie verificat cel putin o data pe an si mai des daca acest lucru este recomandat de catre producator. CROWNLINE Boats, Inc. recomanda o inspectie la inceputul fiecarui sezon cu barca si inca una la mijloc.

NOTA: Pentru actiuni mai amanuntite, instructiuni de mentenanta si masuri de siguranta consultati manualul producatorului cu privire la sistemul substitutului de Halon.

Stingator de incendii portabil

Stingator de incendii portabil este localizat sub carma si este Tip B-I (Clasa 5 BC), Paza de Coasta a Statelor Unite cere tuturor barcilor de Clasa 1 (4.88 metri (16 picioare) la mai putin de 7.92 metri (26 picioare)), care NU AU un sistem fix de stingere a incendiilor (Halon) instalat in compartimentul motoarelor, sa aiba la bord tot timpul un Tip B-1. Toate barcile cu motoare puternice de Clasa 2 (7.92 metri (26 picioare) pana la 12.01 metri (39.4 picioare)) trebuie sa fie prevazute cu doua (2) Stingatoare B-I aprobate sau un stingator portabil de incendii tip B-II aprobat in cazul in care nu este echipat cu un sistem fix de stingere a incendiilor in compartimentul motoarelor. Daca este echipat cu un sistem fix de stingere a incendiilor atunci se cere doar un stingator portabil tip B-I.

Stingatoarele de tip B-I trebuie verificate cel putin o data la trei (3) luni. Crownline Boats Inc. recomanda inspectia lunara.

NOTA: Pentru actiuni mai amanuntite, instructiuni de intretiere si masuri de siguranta consultati manualul producatorului cu privire la stingatoarele tip B-I.

SISTEM DE APA PROASPATA (NAVE DE CROAZIERA)

Apa calda si apa rece proaspata este disponibila pentru chiuveta si dus in cabina principala, un dus optional in cabina frontala, si o chiuveta in bucataria navei.

Sistemul de apa proaspata asigura apa pentru baut si dus. Rezervorul de apa este ventilat printr-o gura de aer pe puntea laterala pentru a permite intrarea si iesirea aerului in functie de schimbarea de nivel. Rezervorul cu apa proaspata este umplut printr-o gura de umplere amplasata pe punte. Vezi figura pentru gurile de ventilare si locatiile de umplere.

SISTEM SANITAR

Sistemul de apa proaspata trebuie sa fie dezinfectat inainte de a fi utilizat prima oara, dupa depozitarea pe timp de iarna, sau in cazul in care sistemul nu a fost folosit o perioada mai indelungata de timp

! ATENTIE ATENTIE: Toate persoanele de la bord vor fi avizate cu privire la faptul ca sistemul de apa

proaspata se afla in proces de dezinfectare. NU PERMITETI nimanui sa bea din sistemul

de apa potabila pana la terminarea procesului de dezinfectare.

NOTA: rezervorul de apa proaspata trebuie sa fie gol inainte de inceperea procesului de dezinfectare.

 1. Se amesteca 2-1/2 cani (20 oz.) de solutie de inalbire cu 10 galoane (38 litri) de apa proaspata.
 1. Se varsa solutia in rezervorul golit si se umple la maxim cu apa proaspata.
 1. Se deschide pompa de apa proaspata. Se deschid toate robinetele incepand cu robinetele cele mai indepartate fata de pompa pentru a scoate aer din intregul sistem de apa proaspata.
 1. Solutia tratata cu apa va ramane in rezervor pentru 3 pana la 4 ore.
 1. Scoateti solutia din rezervor si de pe traseu.
 1. Se va spala intregul sistem cu apa proaspata.

IMPORTANT: Intregul sistem va fi spalat foarte bine cu apa proaspata dupa fiecare proces de dezinfectare. Daca dupa terminarea dezinfectarii gustul de clor persista faceti urmatoarele operatiuni:

 1. Turnati o solutie de un sfert de galon (aproximativ un litru) de otet si 5 galoane (19 litri) de apa proaspata in rezervor.
 1. Solutia va ramane in rezervor pentru cateva zile.

! ATENTIE ATENTIE: Toate persoanele de la bord vor fi avizate cu privire la faptul ca sistemul de apa

proaspata este tratat. NU PERMITETI nimanui sa bea din sistemul de apa potabila

pe perioada tratarii.

 1. Drenati intregul sistem si spalati-l cu apa praoaspata.

IMPORTANT: Intregul sistem va fi spalat foarte bine cu apa proaspata dupa fiecare tratament aplicat.

 1. Umpleti rezervorul cu apa proaspata si scurgeti toate furtunurile.

Pornirea initiala

 1. Umpleti partial rezervorul de apa cu trei galoane de apa proaspata.
 1. Deschideti intrerupatorul de apa proaspata.
 1. Deschideti robinetul de apa rece al de la bucatarie pentru a lasa aerul sa iasa. Inchideti robinetul atunci cand s-a stabilizat curgerea.
 1. Deschideti robinetul de apa fierbinte de la bucatarie pentru a umple incalzitorul de apa optional si pentru a permite aerului sa iasa. Inchideti robinetul atunci cand s-a stabilizat curgerea.
 1. Scoateti aerul prin robinetele ramase.
 1. Umpleti rezervorul de apa proaspata la capacitatea maxima.

RACORDAREA LA APA DIN ORAS

! ATENTIE ATENTIE: Monitorizati sistemul de apa la inceputul folosirii apei racordate la oras. In acest

proces, barca este conectata la o sursa de apa nelimitata. Atunci cand se racordeaza la

reteaua de apa din oras nu se lasa barca nesupravegheata. Orice scurgere majora sau

ruptura la sistem va duce la o acumulare anormala de apa pe gurna care va putea provoca

inundarea sau umplerea cu apa a bateriilor si a motorului. Pagubele provocate de umplerea

cu apa si / sau inundatie nu vor fi acoperite de garantia data de CROWNLINE Boats, Inc.

Pentru a pastra alimentarea cu apa proaspata din rezervor, sistemul de apa proaspata poate fi racordat la reteaua de apa din oras printr-un rezervor de receptie aflat in interiorul cabinei frontale. In momentul in care apa intra cu presiune in barca, ocoleste rezervorul, filtrul, pompa, si acumulatorul de presiune al sistemului de apa din barca dv.

Folosind apa prin racordarea la reteaua din oras nu se umple din nou apa din rezervor. Rezervorul poate fi umplut doar prin gura de apa proaspata. Cand se foloseste o racordare la puntea laterala toate furtunurile trebuie scurse asa cum se procedeaza in cazul sistemului de apa din rezervor. Vezi procedurile de pornire a sistemului de apa proaspata.

COMPONENTE

Vezi Figurile 4,7 de la pagina 4-11 pentru amplasarea echipamentului.

Bateria (nu este furnizata de Crownline Boats, Inc.)

Bateriile folosite pe nave sunt sigilate complet folosind principiul electrolitului absorbant pentru a asigura o mare capacitate de retinere si rezistenta la temperaturi scazute.

Daca se instaleaza mai mult de o baterie, toate bateriile sunt izolate electric una de alta. Atunci cand motorul este pornit, fiecare baterie se incarca automat si independent de cealalta in orice pozitie a comutatorului electric. Acesta ofera libertate totala in selectarea bateriei pentru folosirea energiei.

! ATENTIE ATENTIE: Electrolitul bateriei poate cauza ranirea grava a ochilor si arsuri la nivelul pielii.

Purtati ochelari de protectie, manusi de cauciuc si sort protector cand lucrati cu bateriile.

Daca se intampla sa se imprastie ceva, se va spala imediat zona cu o solutie de bicarbonat

de sodiu si apa.

Apa rece

PUPA PROVA

Amplasarea unor piese poate varia de la desen, in functie de echipamentul optional instalat.

  1. Baterie (Optiunea Diesel – cutie si cuplare doar cu comutator dubla baterie optional)
  2. umplere cu benzina
  3. supapa de ventilare
  4. Pompa de inclinare / Rezervor
  5. Ventilator de santina
  6. Pompa de santina (Sub Motor)
  7. Rezervor combustibil
  8. Rezervor de Apa optional pentru dus
  9. Rezervor Apa
  10. Pomparea in afara la pupa (Optional)
  11. Dus in cadrul pupei (Optional)
  12. Robinet dus (Optional)
  13. Pompa de apa pentru dus – apa bruta (optional)
  14. Pompa trimere (Optional)
  15. Incarcator baterie (inclus cu alimentare de la mal optional)
  16. Umplere apa pentru tanc (Optional)
  17. Baterie (Standard – doar cutie si cuplaj)
  18. Curent de la tarm (Optional)
  19. Chiuveta bucatarie
  20. Pompa de apa pentru dus – apa proaspata (Optional)

Bateriile nu sunt furnizate de Crownline. Consultati dealerul.

Figura 4.7

MOTOR TIPIC CCR, DIAGRAMA DE COMBUSTIBIL SI DE APA

Comutator Baterie dubla

Comutatorul pentru bateria dubla permite curentului continuu sa fie folosit de la una sau de la ambele baterii. Curentul care alimenteaza motorul si tot echipamentul electric la 12 volti, cu exceptia pompei automate de santina este controlat de comutatorul pentru dubla baterie. Pozitiile comutatorului pentru dubla baterie sunt OPRIT, 1, 2, si TOATE.

Comutatorul pentru dubla baterie este localizat sub comanda cocpitului sau la unele modele sub bancheta de la carma.

IMPORTANT: Comutatorul pentru bateria dubla trebuie se fie in pozitia OPRIT cand nu este folosit in special cand barca nu este nesupravegheata. Cand este pe pozitia OPRIT, doar pompa automata de santina este alimentata cu curent. Toate instrumentele de pe bord sunt oprite.

In continuare sunt descrise toate reglarile si scopul fiecareia:

OFF (Oprit) – Tot curentul de 12 volti este OPRIT, cu exceptia pompei de santina. Aveti grija sa OPRITI

tot timpul comutatorul dublei baterii atunci cand barca nu este supravegheata un timp mai indelungat.

 1. Se foloseste bateria # 1 pentru a alimenta motorul si tot echipamentul de 12 volti. Bateria #2 este izolata si este folosita ca rezerva. Bateria 1# este incarcata de alternator.
 1. Se foloseste bateria # 2 cu exceptia pompei automate de santina, bateria #1 este izolata si este folosita ca rezerva. Bateria #2 este incarcata de alternator.

TOATE – bateriile sunt conectate in paralel. Amandoua bateriile sunt folosite la motor si la tot echipamentul de 12 volti.

! ATENTIE ATENTIE: Nu inchideti comutatorul in timp ce motorul merge. Poate provoca pagube laalternator si cuplaj.

Crownline Boats, Inc. recomanda folosirea unei singure baterii o data. Acest lucru se face folosind numarul 1 sau 2 din setare. Se va evita folosirea a doua baterii simultan. Se vor folosi TOATE doar atunci cand o singura baterie nu poate porni motorul.

NOTA: Folosirea prin rotatie a bateriilor creste durata de viata a bateriei.

PERICOL PERICOL: Nu deconectati sau reconectati cablurile bateriei daca sunt prezenti vapori

de benzina.

Convertorul AC/DC. Incarcatorul de Baterii

Sistemul de convertor si de incarcare AC/DC este in totalitate automat si permanent cuplat la sistemul de curent continuu de 12 volti. Functioneaza cu surse de curent standard alternativ de la 105 la 125 volti.

Curent de la tarm

Curentul de la tarm este conectat printr-o priza de curent. Un cordon de alimentare de calibru 10, 3 fire este legat la puntea laterala. Cablul de curent de la tarm are contacte tip Twistlock de 30 amp, care sunt aprobate de Consiliul American pentru Barci si Iahturi. Cablul se conecteaza intotdeauna la priza de curent al barcii inainte de a face conectarea la sursa de curent de pe tarm.

ATENTIE ATENTIE: Nu folositi un adaptor cu doua fire pentru a va conecta la un sistem de trei fire.

Acest tip de adaptor nu asigura o impamantare potrivita.

NOTA: Pentru operatiuni mai detaliate, mentenanta si informatii cu privire la masurile de siguranta consultati manualul de instructiuni pentru curentul de tarm.

Verificati codurile locale electrice, datele tehnice cu privire la sistemul electric pe iahturi si dealerul Crownline pentru a asigura o impamantare sigura pentru curentul de tarm.

Becuri curent continuu

Consultati Dealerul Crownline pentru informatii cu privire la inlocuirea becului.

Intrerupator pentru defect de impamantare (GFCI)

Intrerupatorul pentru defect de impamantare asigura protectie in plus la socurile electrice. Toate circuitele de iesire sunt protejate de GFCI. Iesirea pentru intrerupatorul pentru defect de impamantare este amplasata in bucatarie si vine cu un buton de test montat in interior si comutator de resetare.

Cand un intrerupator este declansat de catre GFCI apasati butonul de reset. Borna de GFCI trebuie verificata periodic prin apasarea butonului de TEST. Apasarea butonului de TEST va opri curentul la iesirile de 120 volti. Daca GFCI se decupleaza, acesta va opri curentul la toate celelalte borne de iesire din acelasi circuit. Verificati butonul de resetare al GFCI daca aparatele electrice nu functioneaza.

Pompa de santina

Pompa de santina cu comutator manual indeparteaza apa din santina. Daca motorul pompei functioneaza dar apa nu este eliminata, se poate sa fie astupata. Daca nu sunt ramasite vizibile care sa astupe pompa si totusi apa nu poate fi scoasa, verificati canalul de evacuare pentru indoituri sau astupari. Daca pompa automata nu functioneaza nici acum, verificati siguranta in linie amplasata langa baterie(ii).

ATENTIE ATENTIE: Documentul federal de poluare a apei interzice descarcarea uleiului sau a

resturilor de ulei in, sau pe apele navigabile si zona adiacenta a Statelor Unite daca aceste

descarcari formeaza o pelicula sau un luciu la suprafata sau duce la decolorarea apei, sau

formeaza deseuri sau emulsie dedesubtul suprafetei apei. Cei care incalca legea sunt

pasibili la o amenda de 5000 dolari.

EVACUAREA MOTORULUI

Sistemul de evacuare al motorului indeparteaza gazul nociv creat de motor un urma combustiei. Verificati sistemul de scurgeri inainte de fiecare utilizare a barcii. Asigurati-va ca toate colierele pentru furtun si conexiuni sunt stranse si nu exista nici o fisura in sistemul de evacuare care sa permita scurgerea gazelor de monoxid de carbon.

Unele modele sunt echipate cu o supapa optionala de evacuare in doua pozitii care este controlata printr-un comutator la carma. Supapa de evacuare controleaza supapa de evacuare a motorului prin tevile carenei laterale, prin cadrul pupei sau prin butucul elicei.

Aceasta supapa se foloseste pentru a directiona evacuarea motorului prin butucul elicei pentru a controla motorul cand se alfa langa tarm sau alte barci. Folositi evacuarea de la nivelul carmei doar in situatiile in care zgomotul nu depaseste limitele legale sau nu deranjeaza pe ceilalti.

Cand se foloseste optiunea prin carena asigurati-va ca ati oprit motorul cand cineva urca in nava din apa. Verificati regulamentele de ordine interna pentru alte cerinte.

! ATENTIE ATENTIE: Pentru a preveni ranirea, evitati contactul cu gurile de evacuare prin carena sau

cu apa de racire, deoarece acestea sunt foarte fierbinti si pot provoca arsuri

! PERICOL    PERICOL: Riscul Monoxidului de Carbon! Un motor rece produce mai mult monoxid de

carbon decat un motor cald. Asigurati o ventilatie potrivita in cabina si in cocpit pentru

a preintampina expunerea prea mare si a reduce posibilitatea acumularii monoxidului

de carbon. Deschideti toate usile, ferestrele si gurile de ventilatie laterale, pentru

a intensifica miscarea aerului.

Patrunderea apei in motor

IMPORTANT: Pentru a evita o posibila patrundere a apei care ar putea deteriora componentele motorului:

Nu decuplati cheia de contact cand motorul functioneaza peste viteza la ralanti.

Nu folositi intrerupatorul cu cordon pentru a opri motorul, decat in cazuri de urgenta.

Atunci cand se incetineste de la pozitia de planare, daca un val mare este pe cale sa se rostogoleasca peste cadrul pupei, faceti o manevra scurta, de accelerare, pentru a limita impactul valului asupra pupei.

Niciodata nu opriti barca repede, de la pozitia de planare sa schimbati in marsarier si sa opriti motorul.

Patrunderea apei la motor poate avea loc si in cazul in care barca este foarte incarcata in partea pupei. Distribuiti greutatea echipamentului si pasagerilor de la si inspre pupa pentru a mentine nivelul de inclinare al navei.

Patrunderea apei la motor nu este limitata doar la situatiile descrise mai sus. Asigurati-va ca ati citit si inteles toate informatiile furnizate in manualul utilizatorului cu referire la motor pe acest subiect. Patrunderea apei nu este acoperita de garantia oferita de Crownline.

Ventilatorul santinei

Ventilatorul santinei scoate vaporii afara din zona compartimentului motoarelor si aduce aer proaspat inauntru prin gaurile de ventilare de pe punte. Ventilatorul de santina tebuie sa fie pornit cu 4 minute inainte, si in timp ce motorul porneste si in timp ce barca functioneaza sub viteza de croaziera.

! ATENTIE    ATENTIE: Sa nu presupuneti niciodata ca toti vaporii explozibili au fost indepartati

din compartimentul motoarelor. Daca detectati miros de combustibil opriti motorul

si circuitul electric si depistati de unde vine mirosul.

Trimere

Trimerele electrice / hidraulice pot fi reglate de la carma. Trimerele actioneaza la fel ca si ridicarea de putere de pe motor. Trimerele imping pupa in sus in momentul in care se misca prin apa. Acest lucru permite compensarea incarcaturilor neechilibrate prin echilibrarea in sus a unei parti sau a celeilalte. De asemenea ajuta la asigurarea controlului maxim al carenei in toate apele si conditiile de incarcare. Daca sunt folosite in mod corespunzator, trimerele necesita cunostinte de baza in cazul functionarii acestora si practica in apele calme.

Comanda trimerelor are doua comutatoare cu 2 pozitii, cu, cuplari de scurta durata si sunt etichetate Prova in Sus si Prova in Jos:

Apasati in jos butonul din partea din fata tribord pentru a misca planul de echilibru inspre partea babordului in jos. Acesta va misca inclinarea provei tribord in jos atunci cand nava se afla in planare.

Apasati in jos butonul din partea din fata babord pentru a misca planul de echilibru inspre partea tribordului in jos. Acesta va misca inclinarea provei babord in jos atunci cand nava se afla in planare.

Apasati in jos butonul din partea din spate tribord pentru a misca planul de echilibru inspre partea babordului in sus. Acesta va misca inclinarea provei tribord in sus atunci cand nava se afla in planare.

Apasati in jos butonul din partea din spate babord pentru a misca planul de echilibru inspre partea tribordului in sus. Acesta va misca inclinarea provei babord in sus atunci cand nava se afla in planare.

NOTA: Pentru actiuni mai amanuntite, instructiuni de mentenanta si masuri de siguranta consultati manualul de instructiuni pentru trimere.

Figura 4.8 arata un exemplu de inclinare si miscare a provei si pupei ca rezultat al miscarii trimerelor.

Placile sunt intinse, apa preseaza sub carena, loveste placile si impinge in sus pupa si prova se inclina in jos.

Legenda:

Stern – pupa

Bow – prova

Tabs – trimere

FIGURA 4.8 COMPORTAREA BARCII

! ATENTIE ATENTIE: Cand se merge cu viteza mare NU intindeti trimele in pozitia cea mai de jos

pentru ca poate cauza instabilitate. Pentru a evita o posibila avarie la trimere in timpul

mersului inapoi, NU PUNETI NICIODATA trimerele in pozitia cea mai joasa.

Amintita-va tot timpul sa retrageti trimerele dupa ce ati navigat.

Masurile de baza de precautie pentru trimere sunt:

 1. Deconectati alimentarea de la ansamblu in timpul lucrarilor la trimere pentru a preintampina scurtcircuitele.
 2. Nu folositi trimerele ca o platforma de incarcare
 3. Tineti-va la distanta de trimere si articulatii pe perioada de folosire.

Pentru a prelungi viata cilindrului, tineti cilindrii retrasi (IN SUS) cand sunteti la doc. Apasati amandoua comenzile trimerelor in sus pana cand placile sunt in pozitia de sus.

Oprirea (incetinirea din modul de planare)

Nu puteti opri o nava atat de repede ca un vehicul de uscat, pentru ca o nava nu are frane. Opriti nava permitandu-i sa incetineasca la mai putin de 5 mile pe ora. Apoi, treceti motorul pe marsarier. Puteti opri barca in scurt timp daca accelerati in marsarier. Trebuie tinut cont de faptul ca nava nu raspunde la directie in marsarier asa cum raspunde cand merge inainte.

! ATENTIE ATENTIE: Uitati-va bine in spate inainte porniti. In fiecare an au loc multe accidente in urma

pornirii unei nave care are in spate o nava care nu poate reduce viteza la timp, pentru

a evita coliziunea.

Pompa de apa si filtrul

Pompa de apa trage apa din rezervorul de apa proaspata. Apa este apoi presurizata si transportata catre robinete, boiler, etc. Filtrul din pompa de apa opreste corpurile straine sa intre in rezervorul de apa si trebuie verificata periodic si curatata. Inainte de a interveni asupra sistemului, opriti de la intrerupatorul sistemului de apa si dati drumul presiunii din sistem, prin deschiderea tuturor robinetelor. Pentru a curata filtrul, dati jos sita si clatiti cu apa curata. Puneti inapoi filtrul si asigurati-va ca inelul de etansare sta bine atunci cand montati capacul.

NOTA: Pentru actiuni mai amanuntite, instructiuni de mentenanta si masuri de siguranta si localizare a defectelor si adaptari la conditiile de iarna consultati manualul de instructiuni.

Boilerul

Intrerupatorul boilerului (15 amp) este amplasat pe panoul principal de distributie AC in zona bucatariei. Pe boiler este amplasata o supapa de sens, pentru a impiedica apa fierbinte sa intre din nou pe conducta de apa rece, si o supapa de evacuare a presiunii pentru a evita defectiunile care pot aparea in urma suprapresiunii. Termostatul boilerului este prereglat si nu se poate regla manual.

IMPORTANT: Rezistenta de incalzire din interiorul boilerului se va strica daca boilerul este conectat la un curent de 120 volti si nu este o cantitate suficienta de apa in rezervor.

NOTA: Pentru actiuni mai amanuntite, instructiuni de mentenanta, adaptari la conditiile de iarna si masuri de siguranta, consultati manualul de instructiuni.

Dusul de la pupa

Exista mai multe optiuni de dusuri. Pentru instructiuni de utilizare consultati dealerul.

Spalarea cu apa bruta

apa bruta provine de la acelasi robinet care alimenteaza toaleta principala si apoi inainteaza catre pompa dusului de la cadrul pupei.

Spalarea cu apa proaspata/bruta

apa bruta provine de la acelasi robinet care alimenteaza toaleta principala si apoi inainteaza catre pompa dusului de la cadrul pupei

apa proaspata rece si calda este furnizata de sistemul de apa proaspata prin rezervor, presupunand ca a fost instalat de asemenea si boilerul de apa calda care este optional. In caz contrar, se va furniza doar apa rece proaspata.

GRUP SANITAR PENTRU NAVE (MSD)

Model de croaziera

Grupul sanitar din ceramica pentru nave, instalat in nava Crownline este asemanator cu toaleta de acasa, clatirea se face cu apa bruta printr-o pompa manuala, si sistemul tandem asigura clatirea umeda sau uscata in timp ce apa folosita este trecuta in rezervorul colector.

IMPORTANT: Daca comutatorul de selectare a tipului de clatire este setat pe clatire UMEDA, supapa din compartimentul motoarelor trebuie sa fie DESCHISA. Daca nava este in miscare apa poate intra prin supapa si poate inunda toaleta. Pentru a evita inundarea in timpul mersului, fixati manerul #2 in pozitia OPRIT si manerul #3 in pozitia BAZIN USCAT. Vedeti sistemul pentru clatire, Figura 4.9.

IMPORTANT: Atunci cand este in mers, fixati manerul de Oprire (#2) in pozitia OPRIT si manerul (#3) Bazin Uscat/Bazin cu Apa in pozitia BAZIN USCAT, pentru a preintampina intoarcerea apei in sistem si de a inunda puntea principala. Manerul #2 este amplasat la baza toaletei, manerul #3 este amplasat deasupra pompei manuale de clatire.

Legenda:

Air – aer

Vent – gura de aerisire

Pump out – gura de iesire a pompei

Holding tank – tanc de stocare

Dry bowl / wet bowl – vas uscat / umed

Lever shut-off #3 – Manerul #3 de inchidere

Waste to pump out – pomparea reziduurilor afara

Waste to tank – reziduurile catre tancul de stocare

Seacock – robinet

Shut-off – inchidere

FIGURA 4.9

SISTEM DE REZIDUURI SPECIFIC VASELOR DE CROAZIERA

Daca nava este echipata cu un sistem MSD de curatare in vid, toaleta este curatata folosind un comutator electric DC care se gaseste in compartimentul motoarelor. Sistemul foloseste apa proaspata pentru a curata reziduurile, in loc de apa bruta, pentru a micsora problemele de miros. Date complete cu privire la functionare si intretinerea sistemului vor fi furnizate de catre producator in documentatia ce insoteste produsul.

Model Cuddy

Modelele standard dispun de o toaleta portabila si asigura o functionare simpla si un sistem simplu de deversare a reziduurilor. Sistemul de pompare in exterior de pe puntea laterala pentru toaletele portabile din interiorul rezervorului de colectare este optional.

La fel ca orice produs de calitate, utilizarea corespunzatoare si functionarea elimina intretinerea. Inainte de a folosi toaleta portabila cititi manualul producatorului pentru detalii cu privire la functionare si instructiuni de intretinere.

IMPORTANT: Descarcarea peste bord a apei reziduale la 3 mile de tarm este interzisa prin lege. Cereti sprijinul autoritatilor locale pentru aflarea unor proceduri corespunzatoare de descarcare in zona dv. Daca folositi barca in ape interioare rugati dealerul sa sigileze portiunea de descarcare peste bord din sistemul de administrare a reziduurilor.

REZERVOR DE COLECTARE

Apa folosita la toaleta ajunge in rezervorul de colectare. Acesta se poate goli printr-o pompa amplasata pe puntea laterala, sau atunci cand este permis, prin folosirea maceratorului pentru descarcarea deseurilor menajere direct peste bord.

! ATENTIE ATENTIE: Risc de explozie! Reziduurile din rezervorul de colectare pot forma metan, un gaz

exploziv. Tineti ventilatorul deschis si fara piedici. Tineti flacara si focul deschis departe,

atunci cand faceti descarcarea rezervorului

Verificati nivelul rezervorului de colectare pentru a vedea nivelul acestuia. Atunci cand rezervorul este plin nu folositi toaleta. Daca rezervorul este umplut in exces, reziduurile pot tasni pe la gura de evacuare sau pot duce la spargerea rezervorului iar continutul se va varsa in santina. Este indicata verificarea regulata a rezervorului.

Pentru a goli rezervorul de colectare, conectati furtunul de la instalatie de pompare la locul marcat pentru golire. Dupa pomparea rezervorului colector, spalati toaleta de mai multe ori pentru a curata resturile de pe conducte si clatiti rezervorul.

Se poate de asemenea arunca apa proaspata prin toaleta in cazul in care barca nu va fi folosita o zi sau mai multe. Astfel se vor curata toate murdariile de pe conducte si din rezervorul de colectare. Resturile de pe conducte de obicei se usuca. Aceste resturi intarite vor afecta functionarea in viitor pentru ca micsoreaza diametrul gaurii conductelor.

DESCARCAREA PESTE BORD

IMPORTANT: Descarcarea peste bord a apei reziduale in limita a 3 mile de tarm este interzisa prin lege. Cereti sprijinul autoritatilor locale pentru aflarea unor proceduri corespunzatoare de descarcare in zona dv. Daca folositi barca in ape interioare rugati dealerul sa sigileze portiunea de descarcare peste bord din sistemul de golire a reziduurilor.

Daca regulamentul permite acest lucru, maceratorul poate fi folosit la pomparea peste bord a reziduurilor din rezervorul de colectare. Intrerupatorul maceratorulului de la tabloul de comanda controleaza alimentarea cu energie a maceratorului. Maceratorul trage reziduurile din rezervorul de colectare, macina resturile in particule mici, si le pompeaza peste bord, printr-o instalatie de descarcare peste linia de plutire.

Urmati aceste proceduri la manevrarea maceratorului:

 1. Rotiti comutatorul DC al maceratorului de pe panoul electric de comanda in pozitia PORNIT.
 1. Lasati maceratorul sa mearga pana ce rezervorul de colectare este gol, dar nu mai mult. Daca maceratorul merge in timp ce rezervorul este gol atunci pompa poate suferi avarii.
 1. Cand pompa isi mareste viteza (indica faptul ca rezervorul este gol), imediat se va roti comutatorul maceratorului in pozitia OPRIT.

LUMINI DE NAVIGATIE

Navigarea pe timp de noapte necesita lumini de navigatie. Barca CROWNLINE are o lumina alba (catarg sau imprejur), una rosie (babord) si una verde (tribord). Verificati functionarea corespunzatoare a acestora inainte de a porni. Va trebui sa identificati si combinatiile luminilor de navigatie ale altor nave. CROWNLINE Boats, Inc. va recomanda sa participati la un curs de navigare sigura.

Luminile de navigatie sunt controlate la carma de un intrerupator cu doua pozitii. Acest lucru permite selectarea luminii de catarg (alba) sau a cele de jur imprejur „PORNIT” atunci cand barca este ancorata sau amarata, sau sa aiba lumina de catarg (alba) sau lumina de jur imprejur, toate luminile de babord (rosie) si tribord (verde) PORNITE in timpul navigarii.

INSTALATIE STEREO

Instalatia stereo este un receptor stereo pe frecvente AM/FM de mare precizie. Dispozitivul stereo si boxele sunt rezistente la apa dar nu sunt etanse. Pentru a evita deteriorarea acestora aveti grija ca apa sa nu patrunda direct pe componentele aparaturii.

NOTA: Pentru mai multe detalii de functionare, masuri de siguranta consultati manualul producatorului pentru aparatura stereo si vedeti lista caracteristicilor.

FRIGIDER / CONGELATOR

Frigiderul functioneaza la 120 de volti AC sau la 12 volti DC. Un releu incorporat comuta automat pe alimentarea corecta. Cand se foloseste alimentarea de 12 volti DC, mentineti temperatura setata pe pozitia #3 (#5 daca este depozitata mancare congelata) atunci cand temperaturile de afara sunt intre 70-90 grade F. Pentru perioade mai lungi fara curent de la tarm, se va porni motorul din cand in cand pentru ca bateria sa fie incarcata corespunzator.

PLITA (DOAR PENTRU MODELE CU CABINA)

Barca poate fi echipata fie cu o plita cu alcool sau o plita electrica / alcool. Plita electrica / alcool foloseste fie alcool fie curent electric 120V 30 amp.

NOTA: Manualul producatorului de plite si instructiunile de siguranta explica masurile de siguranta, intretinere, procedurile speciale pentru manevrare corespunzatoare.

! ATENTIE ATENTIE: Folositi doar plita marina cu alcool. Sa aveti grija tot timpul sa existe o ventilatie

corespunzatoare atunci cand se foloseste flacara alcoolului.

SISTEMUL DE AER CONDITIONAT

Barca dumneavoastra poate dispune de un sistem optional de aer conditionat. Figura 4.10 prezinta componentele unui sistem tipic de aer conditionat. Pompa de aer conditionat atrage apa de mare printr-o supapa amplasata in santina. Atunci cand aerul conditionat este pornit, descarca apa marii printr-un robinet prin carena deasupra liniei de plutire. Piesele de aer conditionat sunt controlate printr-un intrerupator pe tabloul de control. Atunci cand se foloseste aerul conditionat comutatorul trebuie sa fie pornit.

Atunci cand se foloseste aerul conditionat:

 1. Se deschide robinetul de la aerul conditionat. Robinetul este deschis atunci cand manerul este pe aceeasi linie cu conducta.
 1. Se verifica filtrul de langa supapa. Se curata daca este cazul pentru a asigura o curgere fluenta a apei in unitate.
 1. Se regleaza termostatul la temperatura dorita.

IMPORTANT: Supapa de la aerul conditionat trebuie inchisa atunci cand acesta nu functioneaza.

Pentru mai multe informatii consultati manualul de instructiuni cu privire la aerul conditionat.

Legenda:

Air duct – conducta de aer

Air vent – gura de ventilatie

Control panel – panoul de control

Air conditioner / heater compressor blower assembly – ansamblul suflantei compresorului aerului conditionat / incalzitorului

Water pump – pompa de apa

Sea strainer – filtrul de apa de mare

Cooling water intake (AC system seacock) – gura de intrare apa de racire (robinet actionat la curent alternativ)

Cooling water discharge (thru-hull fitting) – descarcarea apei de racire (prin gura din carena)

FIGURA 4.10

SISTEM TIPIC DE AER CONDITIONAT

NOTA: CROWNLINE Boats, Inc. isi rezerva toate drepturile sa modifice barcile finisate, componentele, preturile oricand si fara notificare prealabila.

INTETINERE GENERALA SI REPARATII

Aceasta sectiune contine informatii cu privire la intretinerea generala si reparatii precum si fisa cu localizarea defectelor. Pentru mai multe informatii cu privire la motor, consultati Manualul de functionare si intretinere a Motorului.

Daca nu intelegeti complet informatiile continute in aceasta sectiune, sau in alte informatii cu privire la materialele legate de produse, contactati dealerul firmei CROWNLINE.

NOTA: Inainte de a folosi o solutie sau metoda speciala de curatare testati materialul care trebuie curatat intr-o zona ascunsa pentru posibile reactii adverse. Folositi o cantitate mica de agenti de curatare. Nu aruncati solutiile de curatare in apa. Nu folositi produse care contin fosfati, clor, solventi sau produse care nu sunt biodegradabile sau care sunt pe baza de petrol.

FIBRA DE STICLA SI STRAT PROTECTOR DE GEL

Carena si puntea sunt facute din fibra de sticla acoperite cu strat protector de gel, rasini poliesterice rezistente la zgarieturi si colorate pe baza de pigmenti. In perioada utilizarii normale este de asteptat producerea unor zgarieturi ale stratului protector de gel. Intretinerea corespunzatoare a stratului protector de gel va mentine fibra de sticla de la baza in bune conditii.

IMPORTANT: Circulatia pe suprafetele murdare din fibra de sticla vor produce zgarieturi. Fibra de sticla trebuie pastrata cat mai curata.

Intretinerea stratului protector de gel

NOTA: Asigurati-va ca detergentii menajeri nu contin amociac sau clor. Amoniacul sau substantele pentru curatat abrazive iau din luciu si vor decolora suprafata stratului protector de gel si nu sunt recomandate pentru actiuni de intretinere de rutina.

Stratul protector de gel trebuie curatat in mod regulat cu detergent menajer diluat si apa. Lustruirea in mod regulat a stratului protector de gel ii va pastra luciul. CROWNLINE Boats, Inc. recomanda o ceara pentru fibra de sticla care sa permita umplerea porilor la aplicarea stratului protector de gel. Ceara fibrei de sticla contine de asemenea mai multe substante chimice care permit intrare razelor ultraviolete care pot duce la decolorarea stratului protector de gel.

! ATENTIE ATENTIE: pentru a evita posibile accidente de munca. Nu lustruiti suprafete antiderapante.

Stratele protectoare de gel umede sau proaspat lustruite sunt foarte alunecoase si vor cauza

dezechilibrarea

Pete minore

Se spala cu o carpa moale si cu detergent menajer pentru a indeparta petele.

Daca exista pete mai adanci atunci folositi un curatator special pentru fibra de sticla si pentru indepartarea petelor.

Zgarieturi minore

Zgarieturile minore pot fi reparate cu ceara de lustruit automobilele. Tratamentul aplicat va repara sau va micsora zgarieturile.

 1. Aplicati ceara pe o carpa moale umeda.
 2. Frecati suprafata cu gel cu carpa respectiva printr-o miscare circulara.

NOTA: Aplicati ceara in functie de instructiunile producatorului.

Aschii, Crapaturi foarte fine, Mici Petice

NOTA: fisurile, crapaturile, decolorarea, formarea de goluri, cretarea sau decolorarea suprafetelor exterioare ale straturilor protectoare de gel nu sunt acoperite de garantie. Pentru mai multe informatii contactati dealerul.

Cumparati culori care sa se potriveasca pentru straturile de gel de la dealerul CROWNLINE. Pentru a potrivi exact culoarea, specificati numele modelului, culoarea si anul fabricatiei barcii.

NOTA: Temperatura aerului trebuie sa fie mai mare de 65 grade F pentru a aplica stratul de gel.

 1. Zonele care vor fi reparate trebuie sa fie curate, uscate si fara urme de ulei sau ceara.
 1. Slefuiti zonele afectate cu hartie abraziva 50 sau folositi o bormasina cu suprafata de smirgheluit. Neteziti marginile. Indepartati toate marginile care se cojesc.

NOTA: Daca suprafata afectata se intinde pe o suprafata mai mare, se poate folosi o masina cu banda abraziva

 1. Curatati zona cu alcool sau acetona dupa ce ati terminat slefuirea.

! ATENTIE ATENTIE: Acetona este toxica si usor imflamabila si trebuie folosita doar in zone bine

ventilate. Urmariti instructiunile producatorului. De asemenea, nu pastrati carpe care sunt

diluate cu acetona sau alti solventi la bordul navei. Indepartati-le imediat pentru a evita riscul

provocarii unui incendiu.

 1. Puneti o lingurita de gel de protectie pe o bucata de lemn sau carton.
 1. Adaugati doua sau trei picaturi de intaritor. Amestecati pentru 10 – 15 secunde folosind o spatula sau un cutit.
 1. Aplicati gelul in zona afectata. Umpleti suprafata putin mai sus decat este in jur.
 1. Acoperiti cu hartie cerata sau plastic curat si neted pe conturul dorit.
 1. Lasati-l sa se usuce complet. Acest lucru dureaza de obicei o ora sau doua.
 1. Indepartati hartia cerata sau plasticul. Apoi, se poate matui cu apa sau fara cu un smirghel de 600.
 1. Lustruiti zona reparata cu un compus de slefuire. Aplicati apoi ceara si lustruiti

! ATENTIE ATENTIE: Daca folositi un dispozitiv electric circular de slefuit aveti grija sa nu insistati prea mult intr-o zona. Se poate patrunde in stratul de dedesubt a barcii.

Intretinerea carenei

NOTA: Daca barca este in apa in mod continuu pentru doua saptamani sau mai mult, CROWNLINE Boats, Inc. recomanda etansarea partii de jos a carenei cu un strat protector de inalta calitate. Gelul de protectie neizolat poate forma basici cu apa. Repararea acestora nu este acoperita de asigurarea CROWNLINE Boats, Inc. Daca este nevoie, contactati dealerul CROWNLINE pentru mai multe detalii.

! ATENTIE ATENTIE: periile de sarma, buretii abrazivi sau alte materiale / solutii abrazive nu trebuie

folosite niciodata la baza barcii. Acestea creeaza mici zgarieturi care vor aduna

murdarie, namol, nisip si alte corpuri straine.

Tineti fundul carenei curat si faceti verificari periodice la orice semn de uzura excesiva. Reparatiile la baza carenei trebuie facute imediat. Acumularea prafului sau a altor corpuri poate cauza franare care limiteaza performantele si eficienta combustibilului barcii.

VOPSEAUA DE PE PARTEA INFERIOARA (Anti-murdarie)

Vopseaua anti-murdarie folosita la partea inferioara este creata pentru a dizolva se incet si a evita cresterea organismelor marine. Astfel, Fundul carenei trebuie sa fie revopsit la finalul sezonului de navigare. Factori care trebuie luati in considerare la selectarea vopselei protective pentru fundul carenei sunt: temperatura apei, poluarea, salinitatea, curentul si metarialul organic din apa.

IMPORTANT: Consultati dealerul CROWNLINE pentru a va recomanda vopselile si pentru a va informa cu privire la regulile existente in zona respectiva. Multe state au impus ca vopselele folosite sa aiba un continut chimic care sa respecte standardele si legile cu privire la mediu.

 1. Se freaca fundul carenei cu o perie de sarma si cu solutie de sapun si apa.

NOTA: Revopsirea fundului carenei nu este necesar dupa fiecare frecare decat in cazul in care apar zone descoperite, fara vopsea.

 1. Slefuiti tot fundul barcii.
 1. Neteziti toate zonele aspre dupa cum se cere.
 1. Curatati suprafata pentru a indeparta tot praful si corpurile straine.
 1. Asigurati-va ca suprafata fundului barcii este complet uscata.
 1. Aplicati noul strat de vopsea.

NOTA: Urmariti recomandarile producatorului cu privire la timpii de uscare pentru vopsea.

Coroziunea

Este esential ca motoarele, comenzile carmei, si alte componente din metal care vin in contact cu apa sa fie protejate cum trebuie impotriva curentilor vagabonzi si impotriva coroziunii galvanice.

Cateva posibile surse de coroziune pot fi atribuite unei cuplari necorespunzatoare la sursa de alimentare cu curent de pe mal, neprotejarea corespunzatoare a barcii invecinate, circuitele scufundate in santina, impamantarea defectuoasa, si un numar insuficient de anozi etc.

Pot surveni avarii serioase la comenzile carmei sau la componentele legate de acestea daca aceste componente sunt fie prea putin protejate fie prea mult protejate impotriva efectelor acestor curenti electrici.

Va recomandam testarea de catre dealerul dv. a „potentialului carenei” pentru a se asigura ca este folosit un nivel corespunzator de protectie impotriva coroziunii pentru conditiile de ape locale.

Aceste teste trebuie efectuate la locatia unde se foloseste si se depoziteaza barca.

Deteriorarile produse de coroziunea galvanica sau curent nu sunt acoperite de garantia Crownline!

CABINA SI PARTEA SUPERIOARA

Elemente componente ale puntii

Inspectia

Asigurati-va ca toate elementele componente ale puntii si imbinarile sunt in siguranta. Toate suruburile, bolturile, clemele etc., trebuie sa fie stranse bine.

Curatarea

Elementele componente sunt fie din otel inoxidabil fie din alama placate cu crom. Curatati cu apa curata si detergent slab concentrat, neabraziv. Folosirea altor curatatori sau abrazivi vor indeparta filmul protector de pe componentul inoxidabil. In final, aplicati stratul de ceara sau lustru din crom.

Curatarea parbrizului si a geamurilor laterale

! ATENTIE ATENTIE: Nu folositi niciodata acetona, benzen, tetraclorura de carbon, diluant pentru lacuri

sau alti solventi asemanatori. Acestia penetreaza suprafata din sticla / plexiglas si obstructioneaza vizibilitatea.

Curatarea sticlei

Geamul carmei este facut din sticla securizata 100%.

 1. Curatati toate geamurile cu solutie pentru geamuri sau apa si clatiti cu apa curata.
 1. Indepartati grasimea si uleiul cu kerosen sau Hexan.

Curatarea plexiglasului

 1. Spalati plexiglasul, curatati vinilul sau alte materiale sintetice cu detergent slab concentrat si apa si clatiti cu apa curata.
 1. Indepartati grasimea si uleiul cu kerosen sau Hexan.

Mocheta

Exterior

Frecati mocheta din interior/exterior cu o perie folosind detergent slab concentrat si apa calda apoi clatiti bine cu apa curata. Lasati mocheta la uscat inainte sa o folositi. Aplicati un strat subtire de Scotch Guard pentru a le proteja impotriva petelor accidentale.

Interior

Aspiratul si frecarea cu sampon a mochetelor din cand in cand sunt recomandate pentru a prelungi durata de viata si a arata bine. Aplicati un strat subtire de Scotch Guard pentru a le proteja impotriva petelor accidentale.

Husele pentru scaunele de exterior si Vinil

Husele pentru scaune sunt facute din vinil termorezistent.

 1. Incerati tot timpul sa curatati repede petele pentru a nu lasa urme.
 1. Curatati murdaria si petele cu sapun slab concentrat si apa calda. Daca nu se curata, frecati cu o perie mai moale pentru a indeparta praful din textura de vinil. Uscati locul cu un prosop moale dintr-un material fara scame.
 1. Folositi un detergent mai concentrat (tot timpul urmati instructiunile de pe eticheta) pentru pete mai persistente.
 1. Nu folositi produse abrazive din metal sau curatatori aspri. Acestia vor zgaria suprafata.
 1. Pernele detasabile de pe scaunele din exterior vor fi mutate inauntru, atunci cand nu sunt folosite.
 1. Consultati ghidul furnizat o data cu barca pentru mai multe informatii.

Copertine

Copertine si acoperisurile bimini sunt create pentru a asigura protectia la soare a zonelor din jurul carmei. Aceste copertine nu sunt copertine de ploaie si pot fi deteriorate prin acumularea de apa. In timp ce aceste copertine sunt create pentru a asigura o protectie ampla a carmei, acestea nu sunt impermeabile precum un acoperis folosit la depozitarea pe timp de iarna. Mai mult, copertinele au neaparat deschideri pentru a se adapta la stalpii de sustinere. Pentru a evita udarea pernelor de pe scaunele amplasate in exterior, se recomanda ca toate acestea sa fie duse in interior cand se instaleaza copertina. Copertina furnizata de CROWNLINE nu este o copertina pentru folosire la depozitare. Copertinele care au fost folosite in perioada de depozitare nu vor fi acoperite de garantia producatorului.

Curatarea

IMPORTANT: Nu folositi apa fierbinte, uscarea cu un aparat automat de uscare, curatarea uscata sau presa cu aburi.

 1. Udati toate copertinele si folositi o perie moale pentru frecare cu o solutie de detergent slab concentrat si apa.
 1. Folositi o solutie de amoniac/apa si frecati pentru indepartarea uleiului sau a mucegaiului. Clatiti foarte bine.
 1. Periati sau maturati partea interioara a acoperisului. Pulverizati LysolTM sau alt dezinfectant pentru a evita producerea mucegaiului.

Atentie

 1. Feriti copertina de ploaie si atunci cand barca nu e folosita.
 1. Lubrifiati fermoarele cu parafina si dintii de inchidere cu vaselina.
 1. Daca se se produce o scurgere pe langa o cusatura, puneti parafina sau aplicati un strat subtire de Scotch Guard.
 1. Aerisiti bine materialul inainte de a-l depozita. Nu depozitati copertinele umede sau ude si asigurati o buna ventilatie pentru a evita producerea de mucegai.
 1. Evitati acostarea sub copaci.
 1. Nu remorcati barca cu copertina pusa.

Pernele din cabina, Perdelele Interioare si stofele

Tratati tapiseria din stofa ca si cele de acasa. Acestea trebuie aspirate si spalate cu sampon pentru a fi curate si a nu prinde miros. Pulverizati Lysol TM sau alt dezinfectant pentru a evita producerea de mucegai.

INTRETINERE GENERALA

CROWNLINE Boats, Inc. recomanda ca intretinerea si reparatiile sa fie efectuate de un dealer CROWNLINE autorizat. Urmatoarele informatii sunt in termeni generali.

NOTA: Pentru mai multe informatii consultati Manualul de Functionare si Intretinere a Motorului.

Motor

Pentru service, programul efectuarii intretinerii, reparatii si inspectii periodice consultati Manualul de Functionare si Intretinere a Motorului.

Descarcarea Uleiului

Normele federale impotriva poluarii apei interzic descarcarea uleiului sau a resturilor de ulei in sau pe apele navigabile si zona adiacenta a Statelor Unite daca aceste descarcari formeaza o pelicula sau un luciu la suprafata sau duce la decolorarea apei, sau formeaza deseuri sau emulsie dedesubtul suprafetei apei. Cei care incalca legea sunt pasibili la o amenda de 5000 dolari.

Sistemul de combustibil

IMPORTANT: Verificati frecvent daca nu sunt scurgeri de combustibil. Orice problema trebuie remediata imediat. Orice inlocuire a componentelor sau reparatii la conducta de combustibil trebuie facute de un mecanic calificat de marina. Consultati dealerul CROWNLINE pentru componente si reparatii.

 1. Incepand cu rezervorul de combustibil se face o verificare completa a conductei de combustibil pentru scurgeri.
 1. Se verifica furtunurile pentru combustibil pentru uzura, indoiri, fisuri sau deteriorari.
 1. Verificati garniturile de la furtun, carburatorul, pompa de combustibil daca sunt stranse bine colierele.
 1. Verificati conductele si colierele de la conductele de ventilatie a combustibilului pentru uzura sau avarii.
 1. Daca barca are un singur ventilator pentru rezervor verificati sita ventilatorului (care se afla in afara puntii) daca nu este blocata.

IMPORTANT: Lasati rezervoarele de combustibil umplute in sezonul de navigatie pentru a impiedica formarea condensului.

Mecanismul de propulsie

Pentru service, programul efectuarii intretinerii, reparatii si inspectii periodice consultati Manualul de Functionare si Intretinere a Motorului.

Elicea

Elicea care este furnizata impreuna cu barca este marimea pe care CROWNLINE Boats, Inc. o recomanda pentru cele mai bune performante. Totusi, factori precum altitudunea, temperatura, greutatea pot afecta performantele. De asemenea se recomanda inspectia periodica a elicei pentru uzura excesiva sau avarii.

Pentru alte date consultati-va dealerul CROWNLINE.

NOTA: Daca schimbati elicea cu alta de marime diferita, CROWNLINE Boats Inc. nu isi asuma nici o responsabilitate pentru orice defect ce poate surveni in urma acestei schimbari

Sistem de servodirectie

Daca barca este echipata cu un sistem de servodirectie cu angrenaj cu cremaliera si roata dintata este necesara inspectia si lubrifierea pentru a o mentine in conditii bune de functionare.

Utilizare normala

Se verifica si lubrifiaza o data la 50 de ore de functionare sau 60 de zile.

Utilizare mai intensa

Se verifica si lubrifiaza o data la 25 de ore de functionare sau 30 de zile.

NOTA: Functionarea in apa sarata este considerata o utilizare intensa.

 1. Se lubrifiaza supapa de control cu vaselina pana cand aceasta este vizibila in jurul burdufului de cauciuc.
 2. Se acopera axul de iesire al servodirectiei si capatul vizibil al cablului servodirectiei cu lubrifiant universal.
 3. Se lubrifiaza cablul si punctul varfului de ghidare cu ulei de motor SAE 30W.
 4. Porniti motorul pentru 20 – 30 de minute si verificati nivelul fluidului din servodirectie. Daca este scazut, adaugati un fluid de transmisie automata pana la semnul de PLIN de pe indicatorul de nivel.

NOTA: Nivelul corect al fluidului pentru un motor rece este pana la, dar nu mai jos de semnul ADAUGA (ADD). Acest lucru permite dilatarea uleiului cand motorul este fierbinte.

 1. Se verifica toate conductele hidraulice si furtunurile pentru scurgeri. Toate conductele si furtunurile nu trebuie sa se frece de nimic sau sa fie expuse la temperaturi ridicate. Strangeti toate garniturile si colierele.
 2. Se verifica ca toate suruburile sa fie stranse.
 3. Se verifica capacul de la pompa de apa si cureaua de transmisie pentru uzura si tensiune corespunzatoare.

IMPORTANT: Se va evita a se strange prea tare curelele de transmisie. Curelele care sunt stranse prea tare se uzeaza si se rup mai repede.

Santina

Inspectie

Dupa lansare se inspecteaza intotdeauna santina. O cantitate mica de apa in santina este normala. Cantitati mari de apa sau semne de combustibil sau ulei trebuie cercetate imediat. Nu pompati ulei sau combustibil peste bord atunci cand barca este in apa.

Curatare

 1. Indepartati nisipul, namolul, praful sau corpurile straine inainte de activarea pompei din santina pentru a indeparta apa in exces.
 2. Asigurati-va ca toate gaurile de scurgere sunt deschise si filtrele curate.
 3. Folositi un produs de curatat santina pentru a indeparta petele de ulei. Consultati-va cu dealerul CROWNLINE pentru a va recomanda tipul de curatator potrivit.

IMPORTANT: Nu folositi solventi inflamabili (ex. kerosen) pentru curatarea santinei.

SCHEMA DE DEPANARE

Procedurile de depanare listate in aceasta schema sunt destinate sa corecteze defectele minore ale motorului, performanta, si vibratia. Schema afiseaza domeniile care ar putea sa fie cu defectiuni si acestea sunt prezentate in ordinea de aparitie probabila. Referiti-va continuu la Manualul de Folosire si Intretinere al Motorului. Daca disfunctia pare prea complicata sau periculoasa, luati legatura cu dealerul dvs. Crownline, daca este posibil. In caz contrar luati legatura cu portul local pentru informare in ceea ce priveste un mecanic marin.

! AVERTISMENT AVERTISMENT: Deconectati cablurile bateriei inaintea oricarei inspectii, verificari

sau reparatii.

MOTORUL

Urmatoarea informatie este in esenta in termeni generali. Pentru mai multe informatii consultati manualul dvs. de folosire a motorului.

Problema

Cauza probabila

Actiune Corectiva

Motorul nu porneste (sistemul de aprindere)

Maneta de acceleratie    in pozitie incorecta.

Cablu slabit in circuitul de pornire.

Comutatorul de aprindere defect

Bobina defecta.

Comutatorul bateriei in pozitia oprit (OFF).

Baterie descarcata.

Blocarea hidrostatica.

Verificati pozitia manetei de acceleratie pentru a va asigura ca este in pozitie NEUTRA.

Strangeti toate conexiunile cablurilor electrice.

Testati continuitatea comutatorului. Daca se impune, inlocuiti comutatorul.

Inlocuiti bobina.

Rotiti comutatorul dublu de baterie la pozitia 1 sau 2 a bateriei; daca este prevazut cu acesta.

Incarcati sau inlocuiti bateria.

Scoateti bujiile si porniti motorul. Daca motorul porneste, apa patrunde in cilindri din sistemul de evacuare sau din posibilele scurgeri ale garniturii. Daca apa patrunde in motor prin linia de evacuare, drenarea nu se face in mod corespunzator in sistemul de evacuare. Contactati dealerul dvs. CROWLINE sau un mecanic calificat pentru a solutiona problema.   

Problema

Cauza probabila

Actiune Corectiva

Motorul demareaza dar nu porneste (Sistemul de combustibil)

Intrerupatorul cu snur de siguranta a motorului nu este la locul sau.

Lipsa de combustibil.

Procedura gresita de pornire.

Peria capacului distribuitorului de aprindere crapata sau rupta.

Placa clapetei de soc blocata.

Filtrul de combustibil infundat.

Combustibilul nu ajunge in carburator (cu conditia ca toate supapele de combustibil sa fie deschise).

Motor inecat.

Combustibil impurificat.

Reinstalati intrerupatorul cu snur.

Deschideti supapa de inchidere, curatati filtrul, verificati nivelul combustibilului, si verificati supapa anti-sifon.

Vedeti Manualul de Folosire si Intretinere a motorului pentru a trece in revista procedura de pornire.

Inlocuiti peria.

Verificati reglarea arcului carcasei termostatice.

Verificati si inlocuiti filtrul de combustibil.

Verificati pompa de combustibil, filtrul pompei de combustibil, filtrul de combustibil al carburatorului, si linia de alimentare cu combustibil pentru crapaturi sau infundate, verificati supapa anti-sifon

Nu incercati sa porniti motorul pentru cel putin 5 minute. Pentru motorul fierbinte, puneti maneta de acceleratie la maxim, (asigurati-va ca maneta schimbatorului de viteze este in pozitie neutra) si porniti motorul.

Verificati existenta apei sau altor impuritati in combustibil. Daca este impurificat, drenati rezervorul si clatiti-l cu combustibil proaspat.

Viteza redusa a demarajului.

Conectori electrici slabiti sau murdari ori cablul deteriorat.

Baterie slaba

Verificati toti conectorii si firele electrice in cauza.

Testati bateria (Consultati Manualul de Folosire si intretinere a Motorului).

Problema

Cauza probabila

Actiune Corectiva

Uleiul de motor prea gros pentru temperatura curenta.

Drenati uleiul si reumpleti cu ulei cu gradul corect de viscozitate (Consultati Manualul de Folosire si intretinere a Motorului).

Starterul nu demareaza motorul.

Baterie descarcata

Cablurile bateriei corodate.

Conexiune slabita in circuitul de pornire.

Comutatorul demarorului defect

Periile starterului motorului murdare

Transmisia starterului blocata

Incarcati bateria, schimbati selectorul bateriei pe TOATE (ALL); in cazul in care este prevazuta cu aceasta

Curatati capetele cablului.

Verificati si strangeti toate conexiunile.

Inlocuiti comutatorul.

Curatati sau inlocuiti periile.

Slabiti starterul motorului, apoi eliberati angrenajul intepenit.

Acceleratie insuficienta

Pompa de acceleratie.

Acceleratia nu este complet deschisa.

Aprinderea sau carburatorul.

Opritorul de flacara murdar sau admisia de aer blocata.

Motor supraincalzit.

Inlocuiti.

Inspectati cablul si legaturile pentru fixare, blocari, sau clame libere.

Faceti reparatii de intretinere la sistemul de aprindere si carburator.

Curatati opritorul de flacara si verificati admisia de aer.

Verificati temperatura motorului (Consultati Manualul de Folosire si intretinere a Motorului).

Motorul functioneaza dar da rateuri.

Bujie(iile) murdara(e).

Firele electrice ale bujiei umede.

Scoateti, curatati sau inlocuiti.

Stergeti, uscati, inspectati si inlocuiti firele electrice defecte.

Problema

Cauza probabila

Actiune Corectiva

Urma de carbune pe delco.

Fisele de bujii slabe.

Motorul rece, cu socul fixat necorespunzator.

Pompa de combustibil defecta.

Filtrul de combustibil partial infundat.

Amestecul carburatorului incorect.

Combustibil impurificat.

Curatati sau inlocuiti daca este necesar.

Inspectati toate fisele.

Consultati Manualul de Folosire si intretinere a Motorului pentru fixarea corespunzatoare a socului.

Reparati sau inlocuiti, dupa cum este necesar.

Curatati sau inlocuiti filtrul de combustibil.

Consultati Manualul de Folosire si intretinere a Motorului pentru reglarea corespunzatoare a carburatorului.

Drenati rezervorul de combustibil si spalati-l pana devine curat, apoi inlocuiti filtrul de combustibil.

Consum exagerat de combustibil.

Restrictie in opritorul de flacara.

Pompa de combustibil defecta.

Opritorul de flacara murdar.

Punctele de rupere ale delcoului sau bujiile necorespunzator

configurate sau de calitate proasta.

Distributie incorecta.

Soc reglat in mod necorespunzator.

Nivelul plutitorului prea

inalt.

Scoateti si curatati opritorul de flacara.

Reparati sau inlocuiti, dupa cum este necesar.

Curatati sau inlocuiti, dupa cum este necesar.

Curatati sau inlocuiti bujiile si punctele de rupere.

Refaceti distributia motorului.

Reglati socul dupa cum este necesar.

Resetati nivelul plutitorului dupa cum este necesar. (Consultati Manualul de Folosire si intretinere a Motorului).

Problema

Cauza Probabila

Actiune Corectiva

Fum albastru de evacuare

Nivel prea ridicat de lubrifiere

Ulei prea subtire

Ulei supra-incalzit

Drenati uleiul in exces.

Drenati si inlocuiti uleiul (Consultati Manualul de Folosire si Intretinere a Motorului.

Verificati sistemul de racire.

Fum de evacuare negru sau gri

Mixtura prea bogata a combustibilului

Soc blocat

Reglare slaba a carburatorului

Nivel prea ridicat al combustibilului din carburator

Opritor de flacara blocat

Ajustati carburatorul.

Lubrifiati si ajustati.

Reajustati carburatorul (Consultati Manualul de Folosire si Intretinere a Motorului).

Ajustati flotorul in carburator.

Curatati-l sau inlocuiti-l daca este nevoie.

Fum alb de evacuare

Rateu la aprindere la motor

Bujii murdare sau de alt tip

Consultati Manualul de Functionare si Intretinere a Motorului

Curatati, ajustati bujiile, sau inlocuiti-le

Presiune scazuta a uleiului

Ulei insuficient in carterului motorului.

Ulei in exces in carterul motorului

Ulei cu grad si viscozitate diluata sau necorespunzatoare

Scurgeri de ulei in linia de presiune

Verificati si adaugati ulei cu grad si viscozitate corecte. Verificati vizual motorul pentru scurgeri.

Verificati si scoateti cantitatea in exces de ulei. Verificati cauza cantitatii excesive de ulei (umplere necorespunzatoare, pompa defecta de combustibil, etc.)

Verificati uleiul si filtrul, asigurandu-va ca utilizati gradul si viscozitatea corecte a uleiului.

Verificati toate liniile de ulei si strangeti toti conectorii cat este nevoie.

Problema

Cauza Probabila

Actiune Corectiva

Presiune zero a uleiului

Joja defecta, tub al jojei defect, sau conducta uleiului

Nu exista ulei in motor

Inlocuiti joja, sau tubul, si strangeti sau inlocuiti conducta, dupa cum este necesar.

Umpleti cu ulei cu grad adecvat de viscozitate (Consultati Manualul de Folosire si Intretinere a Motorului).

Presiune ridicata a uleiului

Gradul de viscozitatea a uleiului prea mare.

Murdarie sau obstructie in conductele uleiului

Drenati uleiul si inlocuiti-l cu ulei cu grad de viscozitate potrivit (Consultati Manualul de Folosire si Intretinere a Motorului).

Drenati si curatati sistemul de ulei. Verificati conductele uleiului pentru curburi sau aplatizari si inlocuiti-le daca este necesar.

Bataie a motorului

Combustibil incorect

Distributie incorecta.

Pre-aprindere

Motor supra-incalzit

Sistem de racire defect

Drenati rezervorul de combustibil si inlocuiti-l daca este necesar.

Refaceti distributia motorului (Consultati Manualul de Folosire si Intretinere a Motorului)

Curatati sau inlocuiti bujiile si verificati distributia motorului.

Verificati sistemul de racire al motorului.

Verificati conectorii admisiei de apa sa nu aiba scurgeri.

Functionare dificila

Socul nu functioneaza

Pompa de combustibil defecta.

Viteza la ralanti prea mica

Verificati ca legaturile socului sa fie bine facute sau sa nu aiba obstructii.

Consultati Manualul de Folosire si Intretinere a Motorului pentru procedurile de testare ale pompei de combustibil.

Verificati viteza in ralanti si ajustati.

Problema

Cauza Probabila

Actiune Corectiva

Componente defecte ale sistemului de aprindere

Filtrul de combustibil infundat

Combustibil impur

Liniile combustibilului sau de ventilare a rezervorului de combustibil incovoiate sau infundate.

Opritorul de flacara infundat cu material strain sau furtunul admisiei de aer.

Efectuati service-ul sistemului de aprindere (Consultati Manualul de Folosire si Intretinere a Motorului).

Inlocuiti filtrul de combustibil.

Inspectati combustibilul sa nu contina apa sau alti agenti de contaminare. Daca este contaminat, drenati rezervorul de combustibil si clatiti-l cu combustibil proaspat.

! AVERTISMENT

AVERTISMENT: Purtati ochelari de protectie cand efectuati curatarea cu aer comprimat.

Utilizati aer comprimat (20 psi sau mai putin), pentru a indeparta orice obstructie. Inlocuiti linia daca este incovoiata.

Curatati opritorul de flacara si verificati furtunul.

Supra-incalzirea motorului

Unitate de trimitere sau de    primire in stare proasta de functionare

Conectorii firelor slabiti la unitatea de trimitere sau primire

Rotor uzat sau spart in pompa de apa de mare.

Ventilatorul uleiului infundat

Liniile de evacuare astupate.

Inlocuiti unitatea (unitatile).

Strangeti toti conectorii.

Inlocuiti rotorul.

Indepartati obstructia.

Indepartati obstructia.

Problema

Cauza Probabila

Actiune Corectiva

Perioada de aprindere tarzie

Supapa socului intepenita, blocata

Furtunul de aspirare al pompei de apa strans

Centuri slabe sau uzate

Admisie de apa restrictionata

Refaceti distributia motorului.

Eliberati supapa socului.

Instalati un furtun nou

Ajustati sau inlocuiti centurile dupa cum este necesar.

Curatati admisia de apa

Sedimente in ulei

Schimbari rare ale uleiului

Filtrul de ulei murdar

Apa in ulei

Drenati si reumpleti cu ulei cu grad de viscozitate adecvat.

Inlocuiti filtrul de ulei.

Drenati si reumpleti. Daca problema persista, verificati daca exista o spartura a blocului motor, sau garnitura de chiuloasa este defecta.

Performanta Slaba

Propulsor defect sau necorespunzator

Cresterea de depuneri marine pe carena.

Apa in exces in zona santinei, barca supra-incarcata, sau distributia incarcaturii necorespunzatoare.

Inspectati propulsorul si inlocuiti-l daca este necesar.

Curatati carena.

Pompati apa in afara santinei. Inspectati care sunt cauzele legate de apa in exces. Reduceti incarcatura sau re-distribuiti incarcatura.

Vibratie

Fundul carenei murdar sau defect

Suruburile de montare a motorului desfacute.

Axul propulsorului defect.

Inspectati, curatati, sau reparati, dupa cum este necesar.

Inspectati si strangeti, dupa cum este necesar.

Inlocuiti axul.

Problema

Cauza Probabila

Actiune Corectiva

Propulsorul indoit sau scos din uz

Motorul nealiniat

Inspectati propulsorul si inlocuiti-l daca este necesar.

Consultati Manualul de Folosire si Intretinere al Motorului.

DEPOZITARE PRELUNGITA

Aceasta sectiune descrie procedurile folosite pentru a mentine barca dumneavoastra pentru o depozitare prelungita. Pentru zonele care nu necesita depozitare sezoniera, Barcile CROWLINE, Inc. Recomanda o inspectie anuala detaliata.

IMPORTANT: in zonele in care temperaturile scad sub limita de inghet, toate busoanele motorului trebuie indepartate, inainte de a va depozita barca pentru iarna. Daca nu veti proceda astfel, veti avea mari probleme cu motorul.

RIDICAREA BARCII

Daca barca dumneavoastra nu se poate remorca, cereti ajutorul dealerului sau personalului calificat din marina pentru a va ridica barca din apa. Fiecare barca are componente principale ale cadrului construite pentru a sustine barca atunci cand este ridicata, scoasa din apa. Pot aparea probleme grave de la micro-fisuri sau probleme ale carenei, daca funiile de ridicare exercita presiune asupra marginii bordului. Ar trebui folosite funii de ridicare netede, cu suprafata mare. Nu folositi funii de tip cablu. Bucata de intindere a fiecarei funii ar trebui sa fie la fel de lunga ca si distanta din jurul celui mai larg punct al barcii, pe care funia il inconjoara.

 • Nu ridicati niciodata barca, daca are mai mult decat incarcatura minima de apa in santina.
 • Goliti rezervoarele de combustibil si de apa, mai ales daca au capacitati mari. Depozitati combustibilul in mod corespunzator, pentru a nu polua apa.
 • Nu asezati funiile in locurile unde s-ar putea agata de piesele de sub apa.
 • Nu folositi carligele de punte, prora sau pupa pentru a ridica, decat daca acestea sunt etichetate.
 • Nu folositi o funie pentru a mentine barca afara din apa. Folositi doar dispozitive de ridicare, care vor sustine corespunzator fundul carenei in afara apei pentru depozitare.

INAINTE DE DEPOZITARE

Carena

 1. Razuiti orice urma de culturi de scoici sau alte resturi marine.
 2. Curatati cu peria cu atentie pentru a indeparta orice culturi marine si spuma.
 3. Inspectati echipamentul de sub apa si elicea pentru a verifica eventuala uzura sau deteriorare.
 4. Indepartati dopul de drenaj al santinei si depozitati-l intr-un loc sigur.

Puntea

 1. Spalati puntea, supra-structura si cocpitul.
 2. Curatati tot echipamentul de pe punte (carlige, sine, instrumente, etc.) si aplicati un strat de lustru metalic ne abraziv sau de ceara.
 3. Curatati mocheta din interior si din exterior.

NOTA: Pentru operatiuni de curatare specifice, consultati Sectiunea 5 din ghidul Intretinere Generala si Reparatii.

MOTORUL

Sistemul de racire

Drenati sistemul de racire pentru depozitarea indelungata sau atunci cand sunt perioade de pauza datorate vremii de inghet.

Acest lucru va preveni coroziunea.

IMPORTANT: Asigurati-va ca motorul barcii este la nivel in timpul depozitarii indelungate.

 1. In timp ce drenati sistemul de racire, asigurati-va ca gurile de iesire sunt lipsite de nisip, namol, culturi marine, rugina, etc.
 2. Coroziunea aditionala sau protejarea de inghet pot fi oferite prin umplerea sistemului de racire cu solutie contra inghet ne toxica si apa proaspata.
 3. Amestecati solutia contra inghetului conform instructiunilor de pe eticheta, pentru cazul temperaturilor cele mai scazute.
 4. Apelati la Manualul Proprietarului Motorului / de Serviciu pentru instructiuni detaliate legate de depozitare si de conditiile de iarna.

Lubrifierea

 1. Drenati uleiul atunci cand motorul este cald. Acest lucru va asigura drenarea completa a uleiului.

NOTA: Daca uleiul de motor contine reziduuri, ar trebui folosit jetul de ulei. Apelati la Manualul Proprietarului Motorului / de Serviciu pentru instructiuni detaliate legate de depozitare si de conditiile de iarna.

 1. Inlocuiti filtru de ulei al motorului.
 2. Umpleti fiecare carter al motorului cu cantitatea recomandata de ulei de motor.
 3. Inchideti linia de combustibil si porniti motorul.
 4. Scurgeti sau improscati ceata de ulei prin admisia de aer a carburatorului. Continuati sa improscati ulei pana cand motorul se opreste.

NOTA: Motorul ar trebui sa se opreasca datorita lipsei combustibilului.

 1. Curatati si lubrifiati toate racordurile.
 2. Improscati tot exteriorul motorului cu antioxidant sau cu inhibitor de coroziune.
 3. Puneti un tehnician sa va verifice aliniamentul motorului si sa il repare, dupa caz.
 4. Inspectati toate garniturile si simeringurile, ungeti racordurile in U si schimbati uleiul de angrenaje.
 5. Indepartati elicea. Curatati si lubrifiati elicea si verificati eventualele probleme.

Sistemul de combustibil

Adaugati in rezervorul de combustibil o solutie de stabilizare a benzinei. Urmati regulile de procedura recomandate de producator.

Bateria

 1. Indepartati bateria si depozitati-o departe de temperaturile de inghet.

NOTA: Bateria ar trebui depozitata intr-un loc uscat si racoros pe o placa de lemn. Evitati contactul direct cu ciment, caramida sau pavaj murdar.

! AVERTISMENT    AVERTISMENT: Pentru a evita vatamari corporale, purtati ochelari de

protectie, manusi de cauciuc si sort de protectie, atunci cand lucrati cu

bateria. Electrolitul bateriei poate cauza raniri severe la ochi si arsuri ale

pielii. In caz de pierderi prin scurgeri, spalati zona cu o solutie de bicarbonat

de sodiu si apa.

 1. Curatati carcasa bateriei in exterior, terminalele si clemele bateriei cu o solutie de bicarbonat de sodiu si apa.

NOTA: Nu lasati ca solutia de bicarbonat de sodiu si apa sa intre in celule.

 1. Sablati usor bornele bateriei si clemele cu o panza usor abraziva.
 2. Aplicati un strat usor de vaselina rectificata pe capatul cablurilor bateriei.
 3. O incarcare lunara sau o incarcare continua ar trebui sa se faca bateriei in timpul depozitarii.

AERUL CONDITIONAT

 1. Deconectati pompa si drenati circuitul apei de mare.

NOTA: Sistemul este cu auto purjare pentru a asigura drenarea intregii cantitati de apa.

 1. Pompati o solutie contra inghet ne toxica prin bobina de condensare, pentru a deplasa toata apa din sistem.

SISTEMUL DE APA PROASPATA

 1. Opriti incalzitorul de apa, daca exista.
 2. Deschideti toate robinetele si permiteti pompei sa goleasca rezervorul de apa si liniile de admisie. Lasati ca pompa sa functioneze uscata timp de unu-doua minute, inainte de a o opri.
 3. Deschideti toate scurgerile.
 4. Deconectati de la pompa scurgerile si furtunurile de admisie.
 5. Permiteti pompei sa functioneze pentru a goli toata apa din unitate.

NOTA: Functionarea pompei cand este uscata nu va produce defectiuni ale acesteia.

 1. Re conectati toate furtunurile, inchideti toate scurgerile si lasati toate robinetele deschise.
 2. Indepartati siguranta pompei de apa, pentru a preveni pompajul in timpul depozitarii.

DISPOZITIV DE ASANARE MARITIMA (MSD)

Depozitarea de iarna ne corespunzatoare poate face ca MSD sa se defecteze. In mediile cu apa sarata, vasul de toaleta ar trebui sa fie umplut cu apa proaspata si mentinut asa timp de cateva zile. Acest lucru va face ca orice sare acumulata sa aiba suficient timp sa se dizolve.

 1. Pompati sistemul pana la uscare si clatiti cu apa proaspata.
 1. Umpleti sistemul cu solutie contra inghet ne toxica.

CURATAREA INTERIORULUI

Curatati cu atentie interiorul barcii dumneavoastra. Un mic efort la sfarsitul sezonului, va va fi rasplatit atunci cand veti porni iarasi pe mare primavara viitoare.

 1. Frecati cu peria toate suprafetele interioare, inclusiv dulapurile, cabinetele si sertarele.
 1. Asigurati-va ca ati indepartat tot ce poate mentine umezeala si cauza astfel mucegai. Indepartati si depozitati in afara barcii toate pernitele, saltelele, perdelele, paturile si cearceafurile, pernele, prosoapele, lenjeria si hainele.
 1. Daca este necesar sa depozitati saltelele la bord:
 1. Desfaceti fermoarele si indepartati partea superioara de umplutura de vata.
 2. Puneti in interior un mic vas de plastic pentru a permite circularea aerului.
 3. Scaunele ce se pot strange, ar trebui depozitate in pozitia culcat.
 4. Folositi acoperitoare de plastic pentru scaune pentru a preveni umezeala si pentru a proteja impotriva mucegaiului.   

4. Asigurati-va ca, cabina este bine ventilata.

5. Vestele de salvare si celalalt echipament de protectie trebuie sa fie curat si uscat.

6. Curatati si uscati foarte bine santina. Indepartati carpele, buretii sau alte materiale de curatat.

7. Lasati ca interiorul sa se aereze complet timp de cateva zile.

8. Daca este folosit un capac de barca, asigurati-va ca veti folosi un material prin care trece aerul pentru a permite o circulare ampla a aerului.

NOTA: Dupa curatare, asigurati-va ca totul este uscat complet, iar aerul poate circula liber prin interiorul barcii dumneavoastra.

RECOMANDARI

Pentru siguranta maxima, asigurati-va ca ati inspectat cu grija sistemul de combustibil.

1. Inspectati sistemul de combustibil si tot echipamentul asociat pentru a verifica legaturile, uzura, scurgerile sau alte eventuale probleme. Fiti intotdeauna atenti cu vaporii de combustibil.

NOTA: Pentru informatii detaliate legate de relansare, apelati la Manualul de Folosire si Intretinere a Motorului.

2. Inainte de reinstalare, curatati locul unde sta bateria cu perii de sarma sau fire otelite.

3. Verificati ca bateria sa fie incarcata. Reincarcati-o sau inlocuiti-o, daca este cazul.

4. Inspectati toate conectoarele bateriei. Reparati sau inlocuiti, dupa caz.

5. Atasati cablurile sau strangeti suruburile cablurilor.

6. Aplicati vaselina de tip marin pe stalpi si pe suruburi pentru a elimina buzunarele de aer si pentru a preveni aparitia acidului.

IMPORTANT: Nu aplicati vaselina inainte de a conecta si de a strange suruburile.

7. Acoperiti filetele busoanelor de scurgere cu vaselina si reinstalati.

8. Curatati santina.

9. Reinstalati tubul de scurgere de evacuare.

10. Inspectati toate legaturile de evacuare pentru scurgerea monoxidului de carbon (CO). Ajustati si reparati, daca este cazul.

11. Testati luminile de navigatie si alte sisteme de iluminat de la bord.

12. Inspectati toate firele sa nu fie roase, tocite, cu legaturi rupte sau alte defectiuni.

13. Inspectati toate intrerupatoarele, butoanele de control si alt echipament pentru a va asigura ca functioneaza corespunzator.

14. Inspectati tot echipamentul de siguranta pentru a va asigura ca functioneaza corespunzator si este intr-o stare fizica buna.

SPECIFICATII

DEPOZITAREA ANCOREI

INDICATORUL DE CAPACITATE MAXIMA

INDICATORUL DE INSPECTIE A REZERVORULUI

VENTILAREA COMPARTIMENTULUI

MOTORULUI

LUMINA DE NAVIGATIE

CLAXON

CUTIA CU SIGURANTE

STINGATOR

CARMA

RUTA CABLULUI DE DIRECTIE

POMPA SANTINEI

(SUB MOTOR)

BATERII (EXCEPTAND DIESEL)

COMUTATORUL DE BATERIE

DESCARCAREA POMPEI SANTINEI

BUSON DE BENZINA

RECIPIENTUL PENTRU TOATA LUMINA DE LA PUPA

FIGURA 7.1

ECHIPAMENT TIPIC PENTRU MOTOR LA PUPA

SPECIFICATIILE BARCII

SPECIFICATII

180 BR

192 BR

200 LS

202 BR

210 LS

L.O.A

5.5 m (18’)

5.8 m (19

5.7 m (18’9”)

6.15 m (20’2”)

5.9 m (19’6”)

Plan superior

33 cm (13”)

33 cm (13”)

46 cm

41 cm (16”)

46 cm (18”)

Plan inferior

69 cm (27”)

69 cm (27”)

81 cm

76 cm (30”)

81 cm (32”)

Capacitatea maxima

526 kg

(1160 Ibs)

621 kg

(1370 Ibs)

621 kg

(1370 Ibs)

654 kg

(1442 Ibs)

635 kg

(1400 Ibs)

Capacitatea

de persoane **

526 kg

(8 persoane sau 1160 Ibs)

526 kg

(8 persoane sau 1160 Ibs)

526 kg

(8 persoane sau 1160 Ibs)

654 kg

(10 persoane sau 1442 Ibs)

590 kg

(9 persoane sau 1302 Ibs)

Capacitatea

Combustibil

102 l

(27 gal)

102 l

(27 gal)

140 l

(37 gal)

155 l

(41 gal)

151 l

(40 gal)

Capacitatea

De apa proaspata

32 l

(8.5 gal)

32 l

(8.5 gal)

Rata maxima

A motorului

168 kw

(225 PHP)

209 kw

(280 PHP)

201 kw

(270 PHP)

239 kw

(320 PHP)

224 kw

(300 PHP)

Capacitatea

Rezervorului

Categoria

de proiectare

(certificarea europeana)

C

C

C

C

C

AC

DC

12 Volti

12 Volti

12 Volti

12 Volti

12 Volti

Spatiu liber – aceasta informatie nu se aplica pentru acest model

NA – Informatii care nu sunt disponibile.

Paranteze – standardele domestice

** Cerintele CE pot diferi de capacitatea Europeana.

SPECIFICATIILE BARCII

SPECIFICATII

220 CCR

220 EX

220 LS

225 BR

230 LS

L.O.A

6.4m(21’1”)

6.2 m (20

6.2 m (20’6”)

6.83 m (22’5”)

6.7 m (22’)

Plan superior

46 cm (18”)

51 cm (20”)

46 cm (18”)

48 cm (19”)

Plan inferior

81 cm (32”)

34 cm (86”)

81 cm (32”)

84 cm (33”)

Capacitatea maxima

526 kg

(1160 Ibs)

654 kg

(1442 Ibs)

654 kg

(1442 Ibs)

718 kg

(1583 Ibs)

718 kg

(1583 Ibs)

Capacitatea

de persoane **

526 kg

(8 persoane sau 1160 Ibs)

654 kg

(10 persoane sau 1442 Ibs)

654 kg

(10 persoane sau 1442 Ibs)

718 kg

(11 persoane sau 1583 Ibs)

718 kg

(11 persoane sau 1583 Ibs)

Capacitatea

Combustibil

227 l

(60 gal)

170 l

(45 gal)

151 l

(40 gal)

220 l

(58 gal)

235 l

(62 gal)

Capacitatea

De apa proaspata

38 l

(10 gal)

57 l

(15 gal)

38 l

(10 gal)

Rata maxima

A motorului

239 kw

(320 PHP)

239 kw

(320 PHP)

224 kw

(300 PHP)

317 kw

(425 PHP)

239 kw

(320 PHP)

Capacitatea

Rezervorului

Categoria

de proiectare

(certificarea europeana)

C

C

C

C

C

AC

240v – 50hz

(120v-60hz)

DC

12 Volti

12 Volti

12 Volti

12 Volti

12 Volti

Spatiu liber – aceasta informatie nu se aplica pentru acest model

NA – Informatii care nu sunt disponibile.

Paranteze – standardele domestice

** Cerintele CE pot diferi de capacitatea Europeana.

SPECIFICATIILE BARCII

SPECIFICATII

235 CCR

236 LS

240 EX

250 CR

255 CCR

L.O.A

7 m (23’)

6.9 m (22

7.5 m (24’8”)

7 m (23’)

7.5 m (24’6”)

Plan superior

46 cm (18”)

46 cm (18”)

53 cm (21”)

58 cm (23”)

61 cm (24”)

Plan inferior

84 cm (33”)

81 cm (32”)

89 cm (35”)

97 cm (38”)

99 cm (39”)

Capacitatea maxima

590 kg

(1300 Ibs)

850 kg

(1875 Ibs)

937 kg

(2065 Ibs)

610 kg

(1344 Ibs)

654 kg

(1442 Ibs)

Capacitatea

de persoane **

590 kg

(9 persoane sau 1300 Ibs)

782 kg

(12 persoane sau 1725 Ibs)

846 kg

(13 persoane sau 1865 Ibs)

610 kg

(9 persoane sau 1344 Ibs)

654 kg

(10 persoane sau 1442 Ibs)

Capacitatea

Combustibil

291 l

(77 gal)

223 l

(59 gal)

235 l

(62 gal)

284 l

(75 gal)

235 l

(62 gal)

Capacitatea

De apa proaspata

38 L

(10 gal)

38 l

(10 gal)

57 l

(15 gal)

98 l

(26 gal)

57 l

(15 gal)

Rata maxima

A motorului

239 kw

(320 PHP)

317 kw

(425 PHP)

239 kw

(320 PHP)

317 kw

(425 PHP)

317 kw

(425 PHP)

Capacitatea

Rezervorului

98 l

(26 gal)

Categoria

de proiectare

(certificarea europeana)

C

C

C

B

C

AC

240v-50hz

(120v-60hz)

240v-50hz

(120v-60hz)

DC

12 Volti

12 Volti

12 Volti

12 Volti

12 Volti

Spatiu liber – aceasta informatie nu se aplica pentru acest model

NA – Informatii care nu sunt disponibile.

Paranteze – standardele domestice

** Cerintele CE pot diferi de capacitatea Europeana.

SPECIFICATIILE BARCII

SPECIFICATII

260 EX

260 LS

262 EX

270 BR

270 CR

L.O.A

7.46 m (24’6”)

7.5 m (24

7.46 m (24’6”)

7.95 m (26’1”)

8.1 m (26’8”)

Plan superior

53 cm (21”)

61 cm (24”)

53 cm (21”)

53 cm (21”)

53 cm (21”)

Plan inferior

89 cm (35”)

99 cm (39”)

89 cm (35”)

97 cm (38”)

91 cm (36”)

Capacitatea maxima

1000 kg

(2205 Ibs)

1000 kg

(2205 Ibs)

1000 kg

(2205 Ibs)

Iaht

Iaht

Capacitatea

de persoane **

909 kg

(14 persoane sau 2005 Ibs)

909 kg

(14 persoane sau 2005 Ibs)

909 kg

(14 persoane sau 2005 Ibs)

Iaht

Iaht

Capacitatea

Combustibil

284 l

(75 gal)

284 l

(75 gal)

318 l

(75 gal)

344 l

(75 gal)

(91 gal)

Capacitatea

De apa proaspata

57 l

(15 gal)

57 l

(15 gal)

57 l

(15 gal)

76 l

(20 gal)

98 l

(26 gal)

Rata maxima

A motorului

317 kw

(425 PHP)

317 kw

(425 PHP)

317 kw

(425 PHP)

317 kw

(425 PHP)

317 kw

(425 PHP)

Capacitatea

Rezervorului

57 l

(15 gal)

57 l

(15 gal)

95 l

(25 gal)

Categoria de proiectare

(certificarea europeana)

C

C

C

C

B

AC

240v-50hz

(120v-60hz)

DC

12 Volti

12 Volti

12 Volti

12 Volti

12 Volti

Spatiu liber – aceasta informatie nu se aplica pentru acest model

NA – Informatii care nu sunt disponibile.

Paranteze – standardele domestice

** Cerintele CE pot diferi de capacitatea Europeana.

SPECIFICATIILE BARCII

SPECIFICATII

275 CCR

320 LS

L.O.A

8.1 m (26’8”)

9.2 m (30

Plan superior

61 cm (24”)

Plan inferior

99 cm (39”)

Capacitatea maxima

Iaht

Iaht

Capacitatea

de persoane **

Iaht

Iaht

Capacitatea

Combustibil

284 l

(75 gal)

526 l

(139 gal)

Capacitatea

De apa proaspata

58 l

(15 gal)

91 l

(24 gal)

Rata maxima

A motorului

317 kw

(425 PHP)

477 kw

(640 PHP)

Capacitatea

Rezervorului

23 l

(6 gal)

95 l

(25 gal)

Categoria de proiectare

(certificarea europeana)

B

C

AC

240v-50hz

(120v-60hz)

DC

12 Volti

12 Volti

Spatiu liber – aceasta informatie nu se aplica pentru acest model

NA – Informatii care nu sunt disponibile.

Paranteze – standardele domestice

** Cerintele CE pot diferi de capacitatea Europeana.

GLOSAR

In voia valurilor a pluti fara directie.

Pe mare pe apa.

Pupa descrierea sectiunii din spate a unui vas sau ariergarda

Esuat atingerea fundului apei.

Ancora o forma specifica forjata sau turnata pentru a se putea prinde de fundul

marii si, cu ajutorul cablurilor sau paramelor, sa mentina barca in

pozitia dorita.

Ancorare o zona a portului obisnuita, potrivita si special amenajata, in care

navele pot ancora.

Ispol pentru a indeparta apa dintr-o barca prin pompare sau scoatere.

Far un post sau o geamandura situata pe un banc pentru a

avertiza navele, de asemenea un semnal al apropierii tarmului.

Traversa linie imaginara la mijlocul vasului, in unghiuri drepte, pana la chila vasului

Relevment directia sau punctul compasului in care un obiect este vazut.

Santina partea interna inferioara a carenei vasului.

Prova partea dinainte sau din fata a barcii.

Capul provei partitia verticala a unei barci.

Nava incarcata termen vechi pentru o nava care trebuie sa dea prioritate altor

nave cu drept de drum.

Opritorul de flacara echipament necesar pentru toate barcile cu motor, cu exceptia celor cu

din carburator motor suspendat si diesel. Reduce posibilitatea de incendiu datorita

scanteilor ce pot iesi pe teava de esapament

Harta maritima o harta a unei parti de apa, care contine informatii despre pilotare.

Fila de gurna intersectarea partilor si fundului navei.

Carlig de punte o bucata de lemn sau metal cu capete iesite in afara de care paramele sunt

legate rapid.

Cocpit un spatiu aflat in partea din spatele puntii unei barci mici, folosit

de echipaj si de carmaci.

Partea comuna un intrand sau intrare, de la punte la cabina.

Compas instrumentul care arata directia de inaintare a unei nave.

Curent miscarea apei pe directia orizontala.

Partea moarta distanta de la fundul la linia de mijloc, de la chila la santina

Sonar de adancime un instrument electronic pentru aflarea adancimii, care masoara

timpul in care o unda de sunet are nevoie pentru a ajunge de

la nava pana la fundul apei si inapoi; acesta reda apoi rezultatele

in picioare maritime, metri sau stanjeni marini.

Carena de deplasare tip de carena care se scufunda in apa, chiar daca este

adaugata mai multa putere.

Pescaj adancimea navei sub linia apei, masurata vertical in partea cea mai

joasa a carenei.

Dunaj plase, stinghii de lemn sau alte materiale, puse peste si intre

bunurile transportate ca si incarcatura, folosite pentru a le mentine

uscate si pentru a preveni deplasarea si frecarea bunurilor; captuseala

folosita pentru protejarea marfurilor fragile impotriva

socurilor sau spargerii; bagaje sau efecte personale.

Reflux un flux care descreste.

Aparatoare obiecte plasate pe de-a lungul vasului pentru a proteja carena

impotriva avariilor.

Semnal luminos invelisul exterior al partilor barcii, de la linia de plutire la rama

prorei. De asemenea, un dispozitiv pirotehnic de semnalizare care

poate indica o situatie dificila.

Inainte in directia provei.

Bord liber distanta verticala masurata pe partea barcii de la linia apei la

marginea bordului.

Bucatarie zona de preparare a mancarii pe vas, bucatarie

Vas care da prioritate Vas care trebuie sa cedeze trecerea celorlalte vase care au prioritate

Copastie Partea superioara a lateralei unei barci

Bocaport o deschidere pe puntea barcii pentru ca persoanele sau incarcatura

sa coboare dedesubt.

Cap o toaleta marina

Carma roata sau timona cu care o nava este carmita.

Rezervorul rezervorul de depozitare pentru apa uzata, pentru ca aceasta sa

nu fie pompata peste bord, in apa marii.

Interior mai mult inspre centrul navei; inauntru; un motor montat in

interiorul barcii.

Reguli in ape interioare reguli pentru drum care se aplica pentru functionarea navelor in

porturi si pe anumite rauri, lacuri si cursuri de apa interioare

Ape intre coaste (ICW): golfuri, rauri si canale de-a lungul coastelor (cum ar fi

Coastele Atlanticului sau ale Golfului Mexic), legate intre ele

astfel incat navele sa poata calatori fara a intra in largul marii.

Chila principala structura a vasului, scheletul; aria laterala de sub carena

pentru a asigura stabilitatea la carmirea navei si pentru a reduce

deriva.

Nod a lega o parama. De asemenea, o unitate de viteza egala cu o mila

maritima (6.076.10 picioare) pe ora.

A lansa (1) a pune o nava la apa; (2) o barca deschisa de putere mica,

folosita mai ales pentru transportul intre nava si tarm.

Sub vant partea opusa dinspre care bate vantul

Contra vant situat pe partea impotriva la vant.

Orificii guri de drenaj aflate in grinzile santinei, care permit apei sa curga

spre un punct mai jos pentru a fi pompata in exterior.

Inclinare o inclinatie continua catre o parte, cauzata adesea de lipsa

echilibrului sau de vant.

LOA lungimea totala; lungimea maxima a carenei navelor, excluzand

provele proiectate sau carma.

Dulap un loc de depozitare, un dulap.

Jurnal de bord o inregistrare sau un jurnal al calatoriilor navei.

Cap compas un nivel sau o linie permanenta pe compas care arata cursul navei.

A face drum a face progrese, a avansa pe apa.

S.O.S. (MAYDAY) un semnal radio de urgenta, din francezul „m’aidez” (ajutor);

S.O.S in Codul Morse.

Amarare permanenta legare la tarm; un loc unde navele sunt mentinute

ancorate.

Mila nautica 6076.12 picioare sau 1852 metri, standard international; mila

geografica, lungimea unui minut de latitudine la ecuator

este de 6087.20 picioare.

Propulsie externa sistemul de propulsie pentru barci, cu motor interior care

foloseste o cale externa, cu ax, angrenaje si propulsor;

se mai numeste si propulsie pupa in interior / exterior.

PFD dispozitiv personal de flotare.

Pas miscarea de ridicare si coborare (sus-jos) datorita valurilor care face pupa

si prova sa se ridice si sa coboare in apa. Distanta teoretica de deplasare la

o rotatie a elicei

Babord partea stanga a barcii atunci cand se sta cu fata spre prora.

De asemenea o destinatie sau un port.

Nava privilegiata termen formal pentru o nava cu prioritate.

Propulsor elice sau surub. Mecanism care impinge apa la pupa pentru

a propulsa nava.

Reguli la drum regulile de trafic nautic pentru a preveni coliziunile pe mare.

Lungime parama filata lungimea paramei sau lantului ancorei. 6 la 1 inseamna

ca lungimea paramei ancorei de la nava la ancora este de 6 ori mai

mare fata de adancimea apei.

Gaura de drenaj o gaura care ii permite apei sa se scurga de pe punte.

Robinet o valva prin carena, intre interiorul navei si mare.

Nava cu prioritate nava cu drept de trecere

Tribord partea dreapta a navei, cand se sta cu fata spre prora.

Pupa partea de sfarsit sau din spate a prorei.

Cadrul pupei partea transversala de la pupa care formeaza inchiderea dreapta a unei

barci mici. (Motoarele externe sunt adesea atasate de cadrul pupei).

USCG Garda de Coasta a Statelor Unite.

USPS Flotila de Putere a Statelor Unite, o organizatie privata care este

specializata in educatia in ceea ce priveste barcile si de o buna

manevrare a barcilor.

Radio VHF un sistem de comunicatii electronice si de gasire a directiei de

Frecventa Foarte Inalta.

Silaj valuri create de avansarea barcii. Urma pe care o

barca o lasa in spatele ei atunci cand merge pe apa.

Deasupra sau dedesubt miscarea navei prin apa. Tehnic este sub apa cand nu este ancorata,

la tarm sau aproape de tarm. Folosirea obisnuita este interpretata

drept progres prin apa. Drum inainte cand merge inainte si drum la

pupa cand merge inapoi.

Semnal de fluier un sistem standard de comunicare intre barci, pentru a indica

schimbarea cursului, pericolul sau alte situatii.

Bord sub vant situat pe partea cu vant
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate