Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Comunicatiile de primejdie si folosirea radiotelefoanelor vhf portabile


Comunicatiile de primejdie si folosirea radiotelefoanelor vhf portabile
COMUNICATIILE DE PRIMEJDIE SI FOLOSIREA RADIOTELEFOANELOR VHF PORTABILE

COMUNICATIILE DE PRIMEJDIE

Comunicatiile de primejdie se refera la acele radiocomunicatii care, dupa ce a fost transmis apelul de sinistru, sunt efectuate prin statiile radio existente la bord atunci cand asupra navei planeaza un pericol grav si urgent. Ele consta in toate mesajele necesare pentru salvarea imediata a celor aflati in primejdie.

Statia de radio-coasta sau statia mobila care receptioneaza un apel de primejdie trebuie sa raspunda in conformitate cu procedurile regulamentare. Statia mobila cea mai apropiata si situata intr-o pozitie convenabila pentru acordarea imediata a asistentei de salvare pentru statia mobila aflata in primejdie, va informa direct sau indirect statia in primejdie despre indicativul sau, pozitia si viteza cu care de indreapta spre ea, precum si timpul aproximativ in care va ajunge la locul sinistrului.
PROCEDURILE DE COMUNICATII

Apelul de primejdie si mesajele ulterioare vor fi transmise numai la ordinul expres al comandantului sau al persoanei care il inlocuieste la comanda.

Semnalul de primejdie

Semnalul de primejdie emis de statiile radio ale navei va fi folosit numai atunci cand nava se afla intr-un pericol grav si iminent si cere salvare imediata. Semnalul de primejdie transmis prin radiotelefon va fi sub forma cuvantului MAYDAY.

Apelul de primejdie

Apelul de primejdie are prioritate absoluta de transmitere fata de toate celelalte comunicatii radio. In consecinta, toate statiile radio care urmaresc apelurile de primejdie trebuie sa intrerupa imediat orice alte comunicari ce ar putea sa interfereze cu apelul de primejdie si sa-si continue urmarirea pe frecventa folosita pentru emisie. De notat ca apelul de primejdie nu se face catre o statie radio anumita, ci catre toate statiile care pot receptiona chemarea.

Apelul de primejdie transmis prin radiotelefon se va face in secventele urmatoare:

Semnalul de primejdie MAYDAY    de trei ori

Cuvintele THIS IS (acesta este)    o data

Indicativul statiei care cheama    de trei ori

Informatiile de primejdie

Pentru informarea celor care au receptionat apelul de primejdie si pregatirea adecvata a actiunilor de salvare, se vor mai transmise si unele date strict necesare.

Informatiile de primejdie transmise prin radiotelefon:

Semnalul de primejdie MAYDAY;

Indicativul de apel al statiei radio a navei sau codul de identificare;

Pozitia statiei, natura primejdiei si starea navei, tipul salvarii cerute si orice alta informatie strict necesara.

De notat faptul ca pozitia statiei trebuie sa fie data in conformitate cu regulile internationale[1], specificand latitudinea si longitudinea. Cu toate acestea, daca circumstantele permit, ea mai poate fi data si sub forma relevmentului adevarat si a distantei fata de repere fixe identificabile pe harta.

ORDINEA DE TRANSMISIE

Prin radiotelefon:

Semnalul de primejdie;

Apelul de primejdie;

Informatiile de primejdie.

Daca situatia nu permite pierderea timpului, in comunicatiile de primejdie prin radiotelefon se poate omite pozitia intaia.

Comunicatiile de urgenta trabuie sa fie facute incet si clar, prin pronuntarea distincta a fiecarui cuvant, in scopul usurarii dictarii.

4 OPERAREA RADIOTELEFOANELOR VHF

Pentru efectuarea comunicatiilor de urgenta, in ambarcatiunile de salvare se vor lua cele trei radiotelefoane portabile VHF de tip SRH-250 NAVICO cu care este prevazuta nava.

Pentru operare, se va proceda in felul urmator:

Se pune aparatul in functiune apasand butonul ON (1);Se selecteaza canalul 16 apasand butonul de selectare (9) pana cand pe ecran apare cifra respectiva;

Se alege puterea de transmisie cu butonul (4);

Se regleaza nivelul sonor cu butoanele de volum (5 mai tare si 6 mai incet));

Se regleaza nivelul zgomotului de fond cu butoanele de squelch (8 si 11), daca este cazul, pana la valoarea minima; se va avea grija ca nivelul de squelch sa nu fie prea mare, caci se inrautateste receptia semnalelor slabe;

Pentru transmisia apelului de primejdie, se apasa tasta (2) PTT (Push To Talk) si se repeta cuvantul MAYDAY de trei ori, apoi cuvintele THIS IS, o data, dupa care se spune indicativul de apel al navei, numele navei sau alt cod de identificare a statiei in primejdie, repetat de trei ori; in final se elibereaza tasta PTT, asteptand un raspuns.

Daca nu se primeste nici un raspuns in primele minute, se repeta apelul de primejdie. Daca nu se primeste vreun raspuns nici dupa mai multe apeluri, se poate incerca si pe alte canale, de obicei 6 sau 13, actionand butoanele de cautare (10 in sus si 13 in jos)pana cand canalul dorit este afisat pe ecran. Daca s-a receptionat un mesaj de confirmare a primirii apelului de primejdie, se vor transmite informatiile de primejdie:

Se apasa tasta PTT si se spune cuvantul MAYDAY;

Se da indicativul de apel al navei, numele navei sau alt cod de identificare a statiei in primejdie;

Se indica pozitia;

Se specifica tipul situatiei de urgenta;

Se precizeaza felul asistentei solicitate;

Se dau orice alte informatii care ar putea usura operatiunile de salvare;

In final, se elibereaza tasta PTT.

Daca s-a intrat pe un canal comercial sau de control de trafic, se va folosi semnalul MAYDAY la inceputul mesajului radio.

Daca se cere tacere in eter, se vor folosi cuvintele SILENCE MAYDAY.In conformitate cu Rezolutia A.851(20) General principles for ship reporting systems and ship reporting requirements, including guidelines for reporting incidents involving dangerous goods, harmful substances and/or marine polutants, din 27.11.1997.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate