Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
NAVE SPECIAL DESTINATE TANSPORTULUI MARFURILOR IN VRAC


NAVE SPECIAL DESTINATE TANSPORTULUI MARFURILOR IN VRAC
NAVE SPECIAL DESTINATE TANSPORTULUI MARFURILOR IN VRAC

In aceasta categorie de nave intra : mineralierele, navele pentru transportul bauxitei, carbonierele, navele pentru transportul zaharului si cele pentru transportul cimentului.

Mineralierele
Sunt nave specializate de constructie robusta si cu o singura punte, cu magazii centrale si cu tancuri de balast laterale in dreptul magaziilor, pe toata inaltimea de constructie.

Cei doi pereti longitudinali dintre magaziile centrale si tancurile de balast laterale joaca rolul de separatii longitudinale permanente, cerinta impusa de transportul de marfuri care se pot deplasa pe timpul ruliului. Spatiul dublului fund din dreptul magaziilor poate fi folosit ca tancuri de combustibil sau de balast ori formeaza un tunel prin care trece tubulatura de balastare. Are o constructie simpla si o dotare redusa, care sa le asigure rentabilitatea de exploatare chiar in cazul navlurilor reduse.

Aceste nave sunt destinate transportului de minereuri cu greutate specifica mare, a concentratelor de minereuri si a lingourilor de fonta. Navele de acest tip modernizate sunt cat se poate de mari, de peste 100,000 tdw.

Un mineralier trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii constructive:

a) sa aiba o rezistenta longitudinala marita tinand seama de incarcaturile grele transportate;

b) dublul fund sa fie inaltat, spre a evita, pe timpul navigatiei cu incarcatura, o inaltime metacentrica excesiva, care ar supune nava la un ruliu dur;

c) magaziile sa fie astfel construite incat sa asigure o autorujare a marfii pe timpul incarcarii, iar dimensiunile gurilor sa permita folosirea graiferelor de mare capacitate;

d) capacitatea tancurilor de balast sa permita navigatia in balast chiar pe vreme rea asigurand un pescaj convenabil;

e) balastarea, debalastarea si uscarea tancurilor sa se poata face intr-un timp scurt.

In general la mineraliere capacitatea tancurilor de balast este aproximativ egala cu capacitatea de incarcare a magaziilor, in timp ce la navele pentru transportul bauxitei, capacitatea magaziilor depaseste pe cea a tancurilor de balast.

Fig. 1

Nava JIAN QIANG (mineralier de 100,000 tdw)

Nave pentru transportul bauxitei

Nave asemanatoare din punct de vedere constructiv cu mineralierele, adica nave cu doi pereti longitudinali despartitori, cu dublul fund ridicat si cu compartimentul masinii la pupa, dar cu spatiul magaziilor marit tinand seama de indicele mare de stivuire al bauxitei. La aceste nave peretii longitudinali despartitori sunt dispusi mai aproape de bordaj, iar paiolul dublului fund se afla la o inaltime mai mica de chila decat la mineraliere.

Fig. 1.2

Instalatia de incarcare a bauxitei

Carboniere

Intrucat indicele de stivuire al carbunilor este de aproape de trei ori mai mare decat al minereurilor grele, rezulta ca la aceste nave magaziile de marfa trebuie sa aiba o capacitate mult marita si ca atare vor ocupa intregul spatiu dintre bordaje. La astfel de nave cerintele constructive impun limitarea spatiului magaziilor prin pereti longitudinali despartitori care sa impiedice alunecarea marfii intr-unul din borduri.

In acelasi timp pentru asigurarea unei inaltimi metacentrice convenabile dublul fund trebuie inaltat. Aceste nave au o singura punte si sunt prevazute cu tancuri de balast mici cu sectiune triunghiulara, dispuse lateral sub punte, precum si in dreptul gurnei. Aceste tancuri de balast dau magaziei o forma adecvata pentru autorujarea marfii langa bordaj, la incarcarea si alunecarea marfii spre centru in timpul descarcarii.

Carbunii prezinta si pericolul de autoaprindere si de evacuare de vapori de apa si de gaze explozive. De aceea carbonierele sunt prevazute cu o instalatie de ventilatie a magaziilor, iar pentru preintampinarea patrunderii gazelor in compartimentele de locuit, acestea sunt prevazute cu pereti si punti etanse la gaze.Fig. 1.3

Instalatia de incarcarea carbunelui transportat

pana la nava in containere

Cerealierele

Sunt asemanatoare din punct de vedere constructiv cu carbonierele, micile diferente fiind determinate numai de proprietatile marfurilor transportate. O caracteristica a cerealierelor strict specializate este lipsa separatiilor longitudinale si a puturilor de alimentare, precum si existenta unor tancuri de balast triunghiulare, laterale sub punte, avand o inclinare egala sau mai mare de 30s. Existenta acestor tancuri elimina formarea spatiului liber la colturile superioare ale magaziilor.

Majoritatea navelor care transporta zahar sunt dotate cu instalatii de incarcare/ descarcare, de regula cranice.

Ambele tipuri de nave trebuie sa dispuna de o buna instalatie de ventilatie.

Fig. 1.4

Instalatia pe banda rulanda folosita la incarcare cerealelor

Nave pentru transportul cimentului

Spre deosebire de minereuri, cereale si carbuni, cimentul este o marfa pulverulenta, producand mult praf la orice manipulare.

Mai mult, cimentul trebuie ferit de umezeala pe timpul operarii. Aceste particularitati impun anumite conditii constructive. Din cauza fluiditatii acestei marfi, navele specializate sa o transporte trebuie sa aibe in magazii separatii longitudinale.

Pentru protejarea navelor si a mecanismelor sale contra prafului cu caracter abraziv, iar a incarcaturii, de patrunderea apei prin gurile de magazie, incarcarea si descarcarea navei se face cu ajutorul unei benzi transportoare sau a unor tuburi pneumatice inchise. La navele moderne de acest tip, aceste instalatii fac parte din dotarea navei.

Fig. 1.5

Instalatia pentru incarcarea cimentului
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate