Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Diagrama de carene drepte


Diagrama de carene drepte
Diagrama de carene drepte.

Daca asamblam intr-o singura diagrama curbele de variatie cu pescajul navei, ale tuturor elementelor hidrostatice ale carenei despre care am vorbit mai sus, se obtine diagrama de carene drepte. Aceasta diagrama este intocmita pentru nava pe carena dreapta, fara inclinari transversale si longitudinale ; caz in care singurul parametru care defineste plutirea este pescajul de calcul . Din diagrama se obtin in functie de urmatoarele marimi : volumul carenei ; deplasamentul navei ; abscisa si cota a centrului de carena, abscisa centrului plutirii , aria plutirii ; momentele de inertie axiale ale plutirii : longitudinal si transversal , precum si coeficientii de finete . Diagrama de carene drepte mai contine de asemenea curbele de variatie cu pescajul ale razelor metacentrice : transversala si longitudinala , despre care vom vorbi in detaliu in Capitolul. III.

Modul de lucru cu diagrama de carene drepte rezulta usor daca se studiaza Fig.23 care reprezinta o varianta de 'Diagrama de carene drepte'. Astfel pentru un pescaj de calcul fixat se duce o paralela la axa absciselor intersectandu-se cu fiecare din curbele enumerate mai sus. Din punctele de intersectie se coboara perpendiculare pe abscisa citindu-se valorile acestor marimi la scara lor de reprezentare.

Razele metacentrice : transversala si longitudinala , se calculeaza cu formulele :

(8.43)

(8.44)
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate