Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Tratarea neutrului in retele de distributie - Bobine de stingere


Tratarea neutrului in retele de distributie - Bobine de stingere


Tratarea neutrului in retele de distributie

Se considera reteaua cu neutrul izolat din fig. 7.3.1. Datorita sistemului de capacitati presupus simetric, potentialul neutrului transformatorului N este identic cu potentialul pamantului (in realitate sistemul de capacitati al conductoarelor fazelor este nesimetric din cauza amplasarii nesimetrice a conductoarelor retelei fata de pamant, iar potentialul neutrului transformatorului este diferit de cel al pamantului, acesta avand valori de la cativa volti la cateva sute de volti). Daca la una din faze se stabileste o legatura cu pamantul, valorile curentilor si tensiunile se modifica. Astfel, punerea la pamant a unei faze produce o modificare a tensiunilor fazelor si a punctului neutru N.

Intretinere, incercari si masuratori in exploatareRevizia tehnica (RT) a echipamentelor pentru tratarea neutrului cuprinde ansamblul de operatii executate periodic pentru verificarea, curatirea, eliminarea unor defectiun, masuratori profilactice, inlocuirea unor elemente, piese uzate sau subansambluri, avand si scopul de a constata starea tehnica a echipamentelor inainte de executarea reparatiei planificate.

Revizia tehnica se executa la locul de amplasare al acestor echipamente, de catre echipe specializate.

Continutul orientativ al lucrarilor de revizii tehnice ale echipamentelor pentru tratarea neutrului este urmatorul :

La transformatoare si bobine trifazate pentru crearea neutrului artificial lucrarile sunt asemanatoare cu cele ale transformatoarelor si autotransformatoarelor.

Bobine de stingere

Curatirea capacului, a cuvei si a accesoriilor ;

Controlul nivelului uleiului ;

Controlul etansietatii imbinarilor inclusiv a dispozitivului de actionare ;

Verificarea dispozitivului de reglaj continuu al bobinei ;

Revizia motorului electric de actionare ( controlul umiditatii bobinajului, starea bornelor etc.)

Revizia angrenajului elicoidal ;

Recoltarea probelor de ulei ;

Corecturi de vopsire ;

Remedieri defectiuni ;

Incercari si masuratori profilactice, si anume : masurarea rezistentei de izolatie, masurarea tangentei unghiului de pierderi dielectrice a izolatiei infasurarii tg 8, masurarea existentei ohmice a infasurarilor, verificarea circuitelor de temperatura (termometru), verificarea circuitelor de comanda, controlul instalatiilor auxiliare bobinei, verificarea transformatoarelor de masura incluse in bobina de stingere, verificarea -DRV de la bornele bobinei, incercarea uleiului.

Rezistente pentru tratarea neutrului :

curatirea rezistentei pentru tratarea neutrului si a izolatoarelor ;

controlul vizual al starii exterioare, verificarea etansietatii ;

verificarea legaturilor conexiunilor interioare;

verificarea legaturii cu pamantul;

revizia tehnica a transformatorului de curent inclus;

remedieri defectiuni ;

corecturi de vopsire ;

incercari si masuratori profilactice, si anume : masurarea rezistentei a pachetului de elemente si a rezistentei in ansamblu, masurarea rezistentei ohmice a pachetului de elemente si a rezistentei in ansamblu, verificarea transformatorului de curent inclus, verificarea contactului electric dintre borna de legare la pamant a rezistentei si priza de legare la pamant a statiei.

Costul lucrarilor de revizii tehnice care se executa la echipamentele pentru tratarea neutrului nu trebuie sa depaseasca 5 % din valoarea de inlocuire a fondului fix respectiv.

Periodicitatea lucrarilor de revizii tehnica care se executa la echipamentele pentru tratarea neutrului este urmatoarea :

Transformatoarele de M.T./J.T. pentru crearea neutrului artificial, care servesc si pentru alimentarea serviciilor proprii -13 ani, functie de importanta statiei de transformare ;

Bobine trifazate pentru crearea neutrului artificial, bobine de stingere - 3 ani ;

Rezistente pentru tratarea neutrului - 1 an ;

Reparatia curenta (RC) a echipamentelor pentru tratarea neutrului cuprinde ansamblul de operatii prin care se urmareste aducerea la parametrii proiectati a tuturor partilor componente, conditii de siguranta pana la urmatoarea reparatie capitala.

Continutul orientativ al lucrarilor de reparatii curente este urmatorul :

Bobine de stingere

lucrarile prevazute la revizia tehnica ;

controlul prezentei depunerile in cuva si in conservator si recoltarea probelor de ulei ;

inlocuirea pieselor defecte defecte, demontarea partiala sau totala a ansamblurilor sau subansamblurilor si remedierea sau inlocuirea lor cu altele noi sau reparate ;

vopsire ;

incercarile si masuratorile profilactice indicate la lucrarile de revizie tehnica si in plus : masurarea rezistentei de izolatie a jugului,buloanelor,masurarea polaritatii si a raportului de transformare a transformatoarelor de masura incluse, incercarea izolatiei cu tensiune alternativa marita, verificarea inclinarii conductei de legatura intre bobina de stingere si conservator.

Rezistente pentru tratarea neutrului :

lucrarile prevazute, la revizia tehnica ;

inlocuirea pieselor defecte, demontarea subansamblurile defecte si remedierea sau inlocuirea lor cu altele noi sau reparate;

vopsire;

incercarile si masuratorile profilactice prevazute, indicate la lucrarile de revizie tehnica si in plus : incercarea cu tensiune marita a pachetului de elemente si a rezistentei in ansamblu ;

O parte din incercarile si masuratorile prevazute a se executa la echipamentele pentru tratarea neutrului in cadrul RC se fac numai in cazul in care s-au facut interventii la infasurari sau la miezul magnetic.

La echipamentele pentru tratarea neutrului sunt prevazute in normativ lucrari de reparatii curente de gradul II. Valoarea acestor lucrari nu trebuie sa depaseasca 15% din valoarea de inlocuire a fondului fix respectiv. Periodicitatea lucrarilor de reparatii curente la echipamentele pentru tratarea neutrului este urmatoarea :

trnasformatoare de M.T./J.T. pentru crearea neutrului artificial : 8.12 ani ;

bobine trifazate pentru crearea neutrului artificial, bobine de stingere, rezistente pentru tratarea neutrului : 6 ani.

Reparatia capitala (RK) a echipamentelor pentru tratarea neutrului reprezinta complexul de lucrari prin care se asigura readucerea caracteristicilor tehnico-economice la parametrii proiectati, in cadrul reparatiei capitale se efectueaza inlocuierea totala sau partiala a unor elemente structurale deteriorate ca urmare a uzurii fizice, precum si executarea de modernizari menite sa imbunatateasca starea tehnica a instalatiei sau sa ridice calitatea parametrilor tehnico-functionali.

Continutul orientativ al lucrarilor de reparatii capitale este urmatorul :

Bobine de stingere :

Lucrarile prevazute la reparatiile curente ;

Lucrari de reparatii efectuate in scopul readucerii fondului fix cat mai aproape de caracteristicile initiale ;

Imbunatatiri si modernizari ;

Incercari si masuratori prevazute la reparatia curenta ;

Valoarea lucrarilor de reparatii capitale la echipamentele pentru

Tratarea neutrului este de 50 % din valoarea de inlocuire a fondului fix respectiv.

Periodicitatea acestor lucrari este urmatoarea :

Transformatoare de M.T./J.T. pentru crearea neutrului artificial -1520 ani;

Bobine trifazate pentru crearea neutrului artificial, bobine de stingere, rezistente de tratarea neutrului -12 ani.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate