Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Sisteme de control bipozitional


Sisteme de control bipozitional
Sisteme de control bipozitional

Sistemele de control, in general, sunt sisteme care genereaza la iesire un semnal de comanda pe baza unui semnal de intrare un semnal diferenta intre valoarea variabilei de proces masurate si valoarea de referinta.

Semnalul de intrare in algoritmul de control (e = eroare) reprezinta marimea deviatiei dintre punctul de operare curent al procesului si punctul in care se doreste sa functioneze acel proces. Sistemul de control genereaza un semnal de iesire catre elementul de actionare final, in scopul de a reduce deviatia punctului de functionare al procesului. Caracteristica acestui semnal de iesire depinde de tipul sistemului de control.

Definitie: un sistem de control bipozitional este un dispozitiv care actioneaza in numai doua stari: inchis/deschis. Caracteristica ideala a unui sistem de control bipozitional este asemanatoare cu cea a unui comparator. Astfel, circuitul de control va genera marimi de iesire de tip ON/OFF pentru fiecare depasire a valorii de referinta: ON pentru cazul in care valoare de intrare este mai mare sau egala cu valoarea de referinta si OFF pentru cazul in care valoarea de intrare este mai mica sau egala cu valoarea de referinta.
In cazul sist bipozitionale reale, caracteristica are aspectul unui histerezis axat pe valoarea de referinta si avand latimea 2d, unde d este o constanta a sistemului, proportionala cu inertia.

Marimea variabilei de intrare nu intervine direct in sistemul de control bipozitional ci numai sub aspectul comparatiei cu valoarea de referinta. Astfel, pentru doua valorisensibil diferite ale semnalului de intrare, dar mai mari decat valoarea de referinta, sistemul de control va genera acelasi raspuns.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate