Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Proiect atestat Tehnician Electromecanic - Prize de Pamant naturale


Proiect atestat Tehnician Electromecanic - Prize de Pamant naturale
Grup Scolar “Dan Mateescu “Calarasi

Proiect pentru atestarea competentelor profesionale

Nivel 3
Prifil :Tehnician Electromecanic

Prize de Pamant naturale

Cele mai utilizate sint prizele de pamant naturale care folosesc armatura metalica a fundatiilor din beton armat sau stalpi metalici ingropati in pamant sau beton.

Aceste prize sint sigure in exploatare ,avand o durata mare de viata (egala cu cea a constructiei )deoarece datorita protectiei betonului armatura nu este practic supusa coroziunii.

Pentru ca aceste prize sa functioneze corespunzator este necesarm,sa se asigure continuitatea electrica a armaturii prin sudare ,in locul prinderi simple cu sarma indoita utilizata corect ,ceea ce impune o urmarire atenta pe tot parcursul montari armaturii fundatiei.

Se cere de asemenea respectarea sectiunilor minime uzuale indicate de norme pentru prizele de pamant .

Se pot utiliza de asemenea conducte metalice de fluide neinflamabile armaturi metalice ale cablurilor etc,cu conditia asigurari continuitatii lor electrice (de exemplu prin suntarea vanelor si a altor armaturii la conducte sau a mansoanelor la cabluri ,care pot constitui sectoare de intrerupere continuitati electrice .

Prize de Pamant Artificiale

Cand prizele de pamant naturale nu sint satisfacatoare sau nu exista in zona instalatiei protejata ,se utilizeaza prize artificiale .

Acestea sint realizate din benzi sau tevi de otel zincate sau conducte din cupru cunoscute sub denumirea generala de electrozi orizontali (in montaj orizontal )sau verticali (in montaji vertical ).

Nu se admite utilizarea conductelor de otel tip multifilar care sint supuse unei coroziuni rapide ,si a conductelor din aluminiu care se acopera rapid de un strat de oxid din aluminiu cu conductivitate

Electrozi din cupru, care prezinta avantajul sigurantei si duratei in exploatare ,fiind scumpi se utilizeaza rar in cazuri speciale (de exemplu in soluri acide ).

Electrozi din otel laminat se executa din din banda sau teava sectiunile S si grosimile G

Prizele de pamant verticale se realizeaza in mod current din electrozi din teava –diametru 50 si 2-3 metri lungime introdusi in pamant prin batere .

Au avantajul ca sunt montate sub adancimea de inghet ,asa incat rezistivitatea solului se mentine aproape constanta in jurul prizei .

Pentru solurile care sufera mari difernte de temperatura si umiditate vara fata de iarna ,se folosesc prize de mare adancime (peste 5 m )

Prizele de Pamant

Prizele de pamant au rolul de a asigura disiparea in masa pamantului a energiei electrice captate de instalatia de protectie a omului sau de alta instalatie de protectie (paratrasnet).

Canalizarea energiei este posibile datorita diferentei de potential intre instalatia protejata si potentialul nul al pamantului

Prizele de pamant se clasifica in prize de pamant naturale si artificiale .

Prizele naturale sint constituite din elemente metalice subterane ale constructiilor (armatura fundatiilor de beton armat )sau instalatiilor (conducte ce vehiculeaza fluide neinflamabile )

Prizele artificiale sint realizate special ,din elemente metalice (tevi ,benzi de otel ,conducte )montate in pamant .

Prize de Pamant Verticale

Prizele de pamant verticale se realizeaza in mod curent din electrozi din teava cu diametru 50mm si 2-3 metri lungime introdusi in pamant prin batere .

Au avantajul ca sunt montate sub adancimea de inghet ,asa incat rezistivitatea solului se mentine aproape constanta in jurul prizei .

Pentru solurile care sufera mari diferente de temperatura si umiditate vara fata de iarna se folosesc perize de mare adancime (peste 5 metri )

Prize de Pamant Orizontale

Prizele de pamant orizontale se realizeaza usual din banda de otel zincat mantata la 0 -0,8m de la nivelul solului in sapatura deci la limita adancimii de inghet,din aceleas considerente ca si prizele verticale .

In general prizele de pamant verticale si orizontale nu se monteaza individual ,dat fiind rezistenta lor mare ci sub forma unor prize multiple formate din electrozi verticali interconectati printr-un electrod orizontal ceea ce reprezinta din punct de vedere electri o conecsiune in paralel .Prizele multiple pot fii liniare sau (radiale)sau inelare

Prizele liniare se executa in spatii reduse ca latime ,iar prizele inelare pe spatii mai extinse ca latime .

Prizele inelare ofera avantajul sigurantei in exploatare in cazul intreruperi inelului

Tehnologia de Montare a Prizelor de Pamant Artificiale

Tehnologia de montare a prizelor de pamant artificiale necesita urmatoarele faze :

-Identificarea Planurilor

-Trasarea prizei de pamant pe teren (marcarea pozitiei electrozilor verticali cu tarusi din lemn ,iar a electrozilor orizontali –cu sfoara intre tarusi )

-Pozarea electrozilor verticali prin batere .

-Saparea santurilor pentru electrozi orizontali (acelasi profil si adancime ca si pentru cabluri )

-Pozarea alectrozilor orizontali in santuri .

-Interconectarea electrozilor orizontali si verticali prin sudura si curatirea zgurei cu o perie de sarma .

-Protejarea zonelor sudate cu o vopsea anticoroziva si acoperirea ulterioara cu bitum .

-Introducerea pamantului si batatorirea lui .

-Electrozi verticali se ascut in varf pentru batere iar la capatul batut pentru a proteja o piesa intermediara .

Instalatii si Echipamente Electrice

Echipamentele electrice trebuie sa fie astfel proiectate ,fabricate ,montate ,intretinute si exploatate incat sa fie asigurata protectia impotriva pericolelor generate de energia electrica precum si protectia impotriva pericolelor datorate influentelor externe .

Pentru asigurarea protectiei impotriva pericolelor generate de echipamentele electice ,trebuie prevazute masuri tehnice pentru ca :

Persoanele sa fie protejate fata de pericolul de vatamare care poate fi generat la atingerea directa sau indirecta a partilor aflate sub tensiune .

Sa nu se produca temperaturi ,arcuri electrice sau radiatii care sa pericliteze viata sau sanatatea oamenilor .

Constructia echipamentelor tehnice sa fie adecvata mediului pentru ca sa nu produca incendii si explozii .

Persoanele si bunurile sa fie protejate contra pericolelor generate in mod natural de echipamentul electric .

Izolatia echipamentelor electrice sa fie corespunzatoare pentru conditiile prevazute .

Pentru asigurarea protectiei impotriva pericolelor datorate influentei externe ,echipamentele electrice trebuie :

Sa satisfaca cerintele referitoare la solicitarile mecanice astfel incat sa fie periclitate persoanele ,animalele domestice si bunurile .

Sa nu fie influentate de conditiile de mediu astfel incat sa nu fie periclitate persoanele ,animalele si bunurile .

Masurarea Rezistentei Electrice a Prizelor de Pamant

Pentru a realizarea in intalatiile electrice o protectie sigura cu ajutorul prizelor de pamant ,trebuie ca aceasta sa fie bine executate si ulterior bine intretinute .

In acest scop rezistenta lor electrica trebuie masurata atat la punerea lor in functiune cat si in mod periodic .

La determinarea rezistentei electrice ,priza de pamant se separa de restul instalatiei de legare la pamant .

Daca separarea se executa chiar la priza la valoarea rezistentei electrice a prizei propriu-zise va trebui sa se adauge rezistenta conductoarelor de legatura .

Valoarea astfel obtinuta nu trebuie sa depaseasca valorile maxime admise de norme .

Cu acazia determinari rezistentei electrice a prizelor de pamant trebuie avut in vedere ca inainte de separarea unei prize de pamant ,instalatia protejata sa fie scoasa de sub tensiune sa sa se asigure la utilajul sau receptorul respectiv scurgerea unor eventuali curenti de defect prin alte prize de pamant .
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate