Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Realizarea buclei de putere in afara regulatorului de viteza, la nivelul buclei de reglare sarcina bloc


Realizarea buclei de putere in afara regulatorului de viteza, la nivelul buclei de reglare sarcina bloc


Realizarea buclei de putere in afara regulatorului de viteza, la nivelul buclei de reglare sarcina bloc

In acest caz, bucla de putere este realizata in cadrul automatizarii cazanului, in cadrul buclei de sarcina bloc, regulatorul de viteza putand fi considerat slave iar bucla de reglare sarcina bloc master.

A.1.       Bucla de reglaj de putere realizata la TA4 CTE Turceni (Figura 2.25)

A.2.       Bucla de reglaj de putere TA5 la Iernut (Figura 2.26)A.3.       Bucla de reglaj de putere realizata la Braila TA (Figura 2.27)

Toate aceste trei scheme au la baza aceleasi principii:

Formarea referintei de putere activa si adaugarea unei diferente de putere activa variabila la functionarea in reglaj secundar;

Aplicarea unui gradient de variatie de sarcina la variatia referintei de putere ( de regula 1 3 MW/min);

Adaugarea contributiei de putere activa la reglajul primar la variatiile de frecventa dispus de catre DEN. Aceasta putere suplimentara in reglaj primar nu este trecuta prin limitatorul vitezei de incarcare tocmai pentru a asigura viteza maxima la mobilizarea puterii de reglaj primar;

Puterea de referinta astfel formata este fie transmisa pentru calculul repartitiei sarcinii termice intre cazane (TA5 si TA6 Iernut fig. 2.26, TA2 Braila fig. 2.27), fie comparata cu puterea la borne a grupului si eroarea transmisa catre bucla de deschidere a regulatorului turbinei ca semnale creste/scade referinta deschidere TA4 Turceni;

Comutarea intre regimuri implica in fiecare schema de sarcina bloc aplicarea erorii de presiune abur viu ca intrare fie in bucla de combustibil (regim turbina conduce) fie in regulatorul de viteza (regim cazan conduce: reglarea deschiderii ventilelor de admisie pentru a mentine constanta presiunea aburului viu la intrarea in turbina).

Pentru realizarea cerintelor referitoare la asigurarea unui raspuns corect al grupului energetic timp de 15 minute la o variatie de frecventa si asigurarea functionarii in reglaj primar pentru o banda de putere cat mai mare sunt necesare modernizari ale principalelor bucle de reglare ale cazanului.

Realizarea si trecerea in functionare de durata pe automat a buclelor de reglare cazan insemna imbunatatirea functionarii (in sensul maririi gradului de stabilitate al buclelor de pozitie servomotor/distribuitor si evitarea functionarii regulatoarelor pe limitatorii de deschidere) si mentinerea de durata pe automat a buclei de reglare sarcina-bloc in reglaj de putere, regim turbina conducatoare. In lipsa acestei sustineri din partea cazanului a mobilizarii sarcinii sub actiunea RAV modernizat sau nu, unele grupuri nu au putut obtine performantele necesare calificarii definitive de la CTE Mintia, CTE Bucuresti Sud si Vest, CTE Rovinari (TA6), CTE Turceni (TA1). O bucla de reglare sarcina bloc bine acordata care include reglajul de putere, poate compensa inconvenientele unui RAV modernizat dar fara bucla de putere ca la TA7 CTE Turceni. Se prezinta un raspuns la variatiile de frecventa pentru un grup functionand pe carbune, TA 7 CTE Turceni, in figura 2.28 si pentru un grup functionand pe gaz TA5 CTE Iernut, in figura 2.29.

Prin functionarea in bucla de putere realizata in cadrul buclei de reglare sarcina bloc (caz in care regulatorul de putere este slave) s-a realizat    marirea plajei de functionare, cu asigurarea reglajului primar, pentru TA4 si TA7 Turceni si TA4 si TA5 Rovinari de la (290 310)MW, inainte de retehnologizare, la (200 310)MW.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate