Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» REGIMURILE DE FUNCTIONARE ALE TRANZISTOARELOR


REGIMURILE DE FUNCTIONARE ALE TRANZISTOARELOR
REGIMURILE DE FUNCTIONARE ALE TRANZISTOARELOR

Dupa felul polarizarilor aplicate celor doua jonctiuni ale unui tranzistor, se pot deosebi patru regimuri de functionare:

- regim activ normal    - jonctiunea emitorului polarizata direct;

- jonctiunea colectorului polarizata invers;
- regim de saturatie: - jonctiunea emitorului polarizata direct;

- jonctiunea colectorului polarizata direct;

- regim de taiere - jonctiunea emitorului polarizata invers;

- jonctiunea colectorului polarizata invers;

- regim activ invers - jonctiunea emitorului polarizata invers;

- jonctiunea colectorului .polarizata direct;

Regimul activ normal a fost prezentat pana acum.Regimul de saturatie. Ambele jonctiuni sunt polarizate direct. Pe tranzis­tor sursele sunt montate in opozitie, avand valori apropiate. Tensiunea rezultanta colector-emitor va fi:

uCE = uCB-uEB.

Valoarea UCE de saturatie este de valoare mica, aproximativ de 0,2 - 0,3 V. Curentul ce trece prin tranzistor are valori relativ mari, dar mai mici decat in ca­zul regimului activ normal; aceasta deoarece prin jonctiunea colectorului trec in sens contrar atat curentul de goluri al emitorului. cat si curentul de difuzie dat de golurile majoritare ale colectorului dirijate spre baza. Curentul rezultant, de sa­turatie, este egal cu diferenta celor doi curenti.

Facand raportul intre tensiunea de saturatie si curentul de saturatie, se con­stata ca in aceasta situatie tranzistorul prezinta o rezistenta de iesire foarte mica. Tranzistorul in stare de saturatie se prezinta ca un comutator inchis.

Regimul de taiere (de blocare) se caracterizeaza prin faptul ca ambele jonctiuni fiind polarizate invers, curentii care circula prin tranzistor sunt curenti reziduali de valoare mica. Cand tranzistorul se afla in acest regim, tensiunea la bornele sale este foarte mare, deci si rezistenta sa echivalenta este foarte mare. In acest regim el se comporta ca un comutator ce intrerupe circuitul, un comuta­tor deschis.

Regimul activ invers. In acest caz emitorul joaca rolul colectorului, iar colectorul pe cel al emitorului. Jonctiunea colectorului fiind polarizata direct, colectorul injecteaza goluri in baza iar emitorul. a carui jonctiune este polarizata invers, le colecteaza. In acest regim tranzistoarele sunt folosite foarte rar, deoarece coeficientul de amplificare in curent este mai mic ca in regim activ normal. In adevar, tehnologic suprafata colectorului se face mai mare decat a emitorului, tocmai pentru a imbunatati procesul de captare. In situatia inversa, electrodul care capteaza (emitorul) are o suprafata mai mica decat cel ce injecteaza (colectorul), deci amplificarea in curent este mai scazuta. Se utilizeaza ca­teodata in regim de comutatie.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate