Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Enunturile problemelor pentru examenul de autorizare a electricienilor


Enunturile problemelor pentru examenul de autorizare a electricienilor


Enunturile problemelor pentru examenul de autorizare a electricienilor

Cata energie electrica consuma o lampa alimentata la o tensiune de 220 v prin care trece un curent de 0,3 A daca ea functioneaza timp de 15 minute.

Un radiator electric avand rezistenta R=20 W este strabatut de un curent I=10 A si functioneaza timp de doua ore si 45 de minute. Cata energie consuma?Sa se determine pierderea de tensiune in volti si procente pentru o portiune dintr-un conductor avand rezistenta de 0,5 W, prin care trece un curent de 8A, tensiunea de alimentare fiind de de 220 V.

Avem un transformator de forta trifazat de putere Sn = 10 MVA; tensiunile nominale U1n = 20 kv si U2n = 6,3 kv. Sa se calculeze curentul nomimal primar.

La temperatura mediului ambiant t1 = 150, rezistenta unui bobinaj al unei masini electrice este r1 = 40 Ω. Dupa o functionare mai indelungata, rezistenta bobinajului creste la valoarea R2 = 50 Ω . Sa se calculeze temperatura t2 la care a ajuns bobinajul dupa functionare, stiind ca bobinajul este facut din cupru cu coeficient de temperatura α = 0,004.

Pe placuta unui electromotor monofazat sunt trecute urmatoarele date: P = 2 kw, I = 5 A, cos j = 0,8. Sa se determine tensiunea la care lucreaza acest electromotor.

Ce curent maxim se absoarbe printr-un bransament monofazat de 220 V de catre o instalatie electrica dintr-o locuinta in care sunt instalate : 5 lampi de cate 100 W, un aparat TV de 30 W si un frigider de 100 W ?

Sa se calculeze impedanta si defazajul intre tensiune si curent ale unei bobine cu rezistenta activa de 1,5 W si cu o rectanta de 2 W.

Un electromotor trifazat de 1500 W (putere nominala) absoarbe un curent de 4,9 A la un factor de putere cos j = 0,85. Sa se determine tensiunea la care functioneaza electromotorul.

Sa se determine curentii in reteaua din figura, cunoscand: E1 = 48 V, E2 = 19 V, R1 = 2W, R2 = 3W, R3 = 4 W. Sa se intocmeasca bilantul energetic.

Un conductor izolat , din aluminiu, avand sectiunea de 6 mm2, strans intr-un colac, are o rezistenta electrica de 4 W si r W mm2/m.Sa se determine lungimea conductorului din colac, fara a-l desfasura si masura.

Un abonat consuma energie electrica prin utilizarea unei plite electrice cu rezistenta de 30 W ce absoarbe un curent electric de 8 A si a 4 becuri a cate 75 W, functionand toate timp de o ora si 15 minute.

Sa se determine energia electrica totala consumata de abonat in acest interval de timp.

Printr-o linie electrica monofazata din aluminiu, avand lungimea de 150 m, va trece un curent neinductiv (cos j = 1) de 30 A, la tensiune de 220 V.

Ce sectiune minima trebuie sa aiba conductoarele liniei, pierderea de tensiune considerandu-se de 3% (DU = 3x 220/100 = 6,6 V), iar r = 1/34 W mm2/m.

Un circuit electric monofazat, in lungime de 40 m si conductoare de aluminiu cu sectiunea S =2,5 mm2, avand U = 120 V, alimenteaza un receptor cu o rezistenta neinductiva (cos j = 1) de 5W ; se considera r = 1/32 W mm2/m.

Ce curent indica un ampermetru montat in circuit?

O linie electrica trifazata, avand lungimea L = 100 m si sectiunea S=25 mm2, alimenteaza un electromotor de 15 kw, 3x380 V, cos j = 0,8, randamentul h = 0,9; se considera r = 1/32 W mm2/m. Sa se determine:

a)      curentul electric I n absorbit de electromotor;

b)      pierderea de tensiune din linie pana la electromotor;

c)      valoarea maxima a curentului la care poate fi reglat releul termic al intrerupatorului automat al electromotorului, stiind ca, conform normativelor, releul termic poate fi reglat la un curent cuprins intre (1,05 - 1,2) I n.

O linie electrica monofazata, avand conductoare de 6 mm2 din aluminiu, alimenteaza un receptor cu o rezistenta electrica interioara neinductiva (cos j = 1) R = 20 W, situat la o distanta de 192 m de tabloul de sigurante. Tensiunea la tablou este de 220 V. Se considera r = 1/32 W mm2/m Sa se determine:

a)      tensiunea la bornele receptorului;

b)      energia electrica consumata numai de receptor in jumatate de ora;

c)      energia electrica consumata (pierduta) in conductoarele liniei in acelasi timp.

Dintr-un post de transformare al unei fabrici se alimenteaza, printr-un circuit separat, un reflector aflat la distanta, care are o rezistenta ohmica interioara de 50 W. Tensiunea la plecarea circuitului din post este de 230 V, iar pierderea de tensiune din circuit pana la reflector este de 10%. Sa se determine:

a)      consumul propriu lunar de energie al reflectorului, care funtioneaza 10 ore/zi;

b)      energia electrica pierduta in conductoarele liniei in aceeasi perioada de timp.

O linie electrica aeriana monofazata dintr-o ferma alimenteaza la capatul ei lampi incandescente la tensiunea de 220 V, insumand o putere de 3300 W. Lungimea liniei, avand conductoare din aluminiu, este de 200 m, iar sectiunea ei este de 16 mm2; r = 1/32 W mm2/m. Sa se calculeze:

a)      procentul de pierdere de tensiune pe linie;

b)      consumul de energie electrica al lampilor la o functionare de 30 de minute.

Un circuit electric este alimentat la plecarea din tablou, la tensiunea de 220 V. La capatul opus este racordat un radiator avand 3135 W. Pierderea de tensiune din circuit este de 5%. Sa se calculeze:

a)      rezistenta electrica a circuitului conductoarelor (R1) si separat a radiatorului (R2).

b)      Consumul de energie electrica al radiatorului intr-un interval de 10 minute.

Intr-un atelier se inlocuieste un polizor cu un strung. Stiind ca circuitul care alimenteaza polizorul are 4 conductoare izolate de aluminiu de 2,5 mm2, montate in tub, sa se verifice daca prin acest circuit se poate alimenta strungul si in caz contrar sa se redimensioneze circuitul. Se verifica caderea de tensiune si densitatea de curent, in regim normal si la pornirea electromotorului strungului. Se cunosc: puterea electromotorului strungului: 7 kw, tensiunea de alimentare 380/220 V, cos j = 0,8, randamentul h = 0,9, curentul de pornire IP = 6 Inominal, lungimea circuitului 20 m, r = 1/34 W mm2/m, pierderea de tensiune la pornirea electromotorului < 10% , densitatea admisibila de curent pentru Al, in regim permanent δN=6 A/mm2, in regim de pornire δp=20 A/mm2.

O coloana electrica de 380/220 V de aluminiu in lungime de 25 m alimenteaza un tablou secundar de la care pleaca circuite pentru:

un electromotor trifazat de 4 kw

un electromotor monofazat de 2 kw

20 de lampi de cate 100 W fiecare.

Electromotoarele au pornire directa si absorb la pornire de sase ori curentul nominal In. Pierderea de tensiune admisa in coloana este de 2%, iar la pornirea electromotoarelor maximum 10%; conductibilitatea g = 34, cos j = 0,7 si h= 0,9, Curentul maxim admisibil in regim permanent, pentru conductoare de Al cu sectiunea de 6 mm2 este 30 A, iar densitatea admisibila de curent pentru Al, in regim de pornire δp=20 A/mm2. Tinandu-se seama de incarcarea echilibrata a fazelor si de un mers simultan la plina sarcina a tuturor receptoarelor, sa se determine sectiunea coloanei. Se va face verificarea la densitate de current in regim de pornire si la cadere de tensiune.

Indicatii

Pentru echilibrarea sarcinilor pe cele trei faze, electromotorul monofazat se conecteaza la faza R, cate 10 lampi se conecteaza la faza S, respective la faza T. Cea mai incarcata va rezulta, in acest caz, faza R; se va calcula sectiunea coloanei luind in considerare curentul total din faza R,unde este racordat electromotorul monofazat.

Ce sectiune este necesara pentru conductoarele unui circuit electric trifazat din cupru, montat in tub, in lungime de 50 m, care va alimenta un electromotor de 20 kw, 3 x 380 V, cos j = 0,7; h= 0,9, care admite la pornire o scadere a tensiunii de maximum 12%. Electromotorul absoarbe la pornire un curent egal cu 6 In. Pierderea de tensiune (de durata) admisa in circuit la plina sarcina va fi de 3%, iar gCu = 57. Conform tabelelor pentru trei conductoare de cupru cu sectiunea de 6 mm2 montate in tub, incarcarea maxima de durata este 42 A, iar densitatea admisibila de curent la pornirea electromotoarelor pentru conductoarele de Cu este mai mica de 35 A/mm2.

La o retea trifazata de curent alternativ este alimentat un receptor electric conectat in triunghi. Tensiunea de linie este de 220 V. Sa se determine puterea consumata in circuit cunoscand ca incarcarile pe faze sunt neuniforme si anume: prima faza are rezistenta activa de 3 Ω si reactanta inductiva de 4 Ω, a doua faza are o o rezistenta activa de 6 Ω si o reactanta inductiva de 8 Ω,a treia faza are rezistenta activa de 8 Ω si reactanta inductiva de 6 Ω.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate