Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Schema de excitatie statica si comutatie statica la pornirea in asincron a motorului sincron


Schema de excitatie statica si comutatie statica la pornirea in asincron a motorului sincron


Schema de excitatie statica si comutatie statica la pornirea in asincron a motorului sincron

1.Notiuni teoretice

Sursa de curent continuu folosita la alimentarea infasurarii de excitatie a motoarelor sincrone poate fi o masina rotativa( generator de c.c.) sau un redresor (sistem static). Cel mai eficient este sistemul de excitatie statica cu tiristoare, care are inertie redusa ( de ordinul ms), permitind reglarea automata rapida a curentului de excitatie impusa de unele actionari, gabarit redus si fiabilitate ridicata. Pentru pornirea in asincon a motorului sincron se foloseste urmatoarea schema de excitatie statica.

R

ST


Tr

Dz

 

D T1 T2 T3

Ex T


Rd D1 D2 D3


fig,1

In aceasta schema redresorul este fix, alimentarea excitatiei facandu-se prin perii. Pentru aceste tipuri de redresoare se foloseste in general puntea semicomandata, care pentru puteri mici este monofazata , iar la puteri mai mari este trifazata. Rezistenta de descarcare de la bornele infasurarii de excitatie, conectata in timpul pornirii in asincron cu scopul reducerii tensiunii induse de campul statoric, poate fi comandata de un contactor static cu tiristoare, acestea avand fiabilitate mai mare decat contactoarele electromagnetice. Tiristorul se comanda cu ajutorul unei diode Zener cand tensiunea la bornele infasurarii de excitatie depasesete valoarea maxima a sursei de curent continuu si se blocheaza la o valoare inferioara acesteia. Dioda conectata in antiparalel cu tiristorul este polarizata invers la functionarea in regim sincron.

2.Schema de montaj

In laborator Schema de excitatie statica este realizata cu redresor monofazat. Toata aparatura este intr-o cutie avand accesibile urmatoarele borne (fig.2):

P Trafo sincronizare

~ alimentare R

redresor = b

L1 L2

sincron

asincron


a

fig.2

T

Datele motorului sincron: Un=400V; n=3000rot/min;

In=7,2A; Pn=5KW .

Am notat cu: L1,L2-lampi de semnalizare regim de functionare;

Rd- rezistenta de descarcare care scurtcircuiteaza infasurarea de excitatie in regim asincron Rd=75W

P-potentiometru de reglare a curentului de excitatie;

b- buton de pornire;

3.Chestiuni de studiat

Se va urmari intelegerea schemei de excitatie statica si comutatie statica la pornirea in asincron a motorului sincron. Se va urmari practic modul de sincronizare.

4.Mod de lucru

Se va executa schema din figura 2. La inchiderea intreruptorului a se va alimenta statorul motorului sincron si schema de excitatie statica. Motorul va porni datorita cuplului asincron si se va antrena pana la o viteza apropiata de cea de sincronism, avand scurcircuitata infasurarea de excitatie de catre rezistenta de descarcare, care pe langa protectia infasurarii, amelioreaza si caracteristica de pornire in asincron. La pornire deoarece tensiune indusa in infasurarea de curent continuu este mai mare decat cea a sursei de c.c, dioda Zener va comanda intrarea in conductie a tiristorului, deci rezistenta va fi conectata in circuit. La apropierea de viteza de sincronism cand tensiune indusa scade , la un moment dat cele doua tensiuni vor fi egale , curentul prin tiristor se va anula, acesta se deschide si deconecteaza rezistenta din circuit, infasurarea rotorica fiind acum alimentata cu tensiune continua, motorul va intra in sincronism.In continuare de la potentiometrul P se poate regla curentul de excitatie.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Electronica
AUTOMATIC TRANSMITTION CONTROL - Modelarea Controllerului la o transmisie automata
SISTEME DE SEMNALIZARE RUTIERE
Circuite de separare galvanica
Implicatiile fenomenului de propagare a semnalului prin divizor
Dispozitive de putere. Dioda
Variatoare de tensiune alternativa
Schema de excitatie statica si comutatie statica la pornirea in asincron a motorului sincron
Nesimetrii ale tensiunii
Microproiect microcontrolere
Metode de pornire a masinii de inductie. Modificarea turatiei
termeni
contact

adauga