Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» TRADUCTOARE INDUCTIVE


TRADUCTOARE INDUCTIVE
TRADUCTOARE INDUCTIVE

Principal,un traductor inductiv este acela la care marimea de masurat este transformata intr-o inductianta variabila proportionala cu marimea respectiva.

In categoria traductoarelor inductive se incadreaza in special acele traductoare care folosesc adaptorul deplasare -curent IEA tip ELT 370 .

Se dau mai jos cateva exemple de traductoare inductive tip IEA sau,mai bine spus ,modul principal de realizare a unor elemente sensibile care sunt folosite in combinatie cu adaptorul deplasare-curent tip ELT 370.

● Traductor de presiune cu tub Bourdon (tip AT ³ ).Elementul sensibil al traductorului de presiune este un tub Bourdon T , care sub actiunea presiunii de masurat P tinde sa se indrepte (pozitia punctat).
Cu cresterea presiunii P aplicate ,punctul a din capatul liber al bielei B manivela M este rotita in jurul punctului c cu unghiul α.

Rotirea este aplicata modulatorului magnetic din adaptorul ELT 370 care produce la iesire semnalul unificat i = 210 m A c.c. proportional cu presiunea P.

●Traductoare de presiune cu mebrana de separatie .In cazul in care fluidul de masurat contine impurtitati care s-ar depunde infundand tubul Bourdon,se foloseste un traductor cu membrana de separatie tip MS 100.Aceste element suplimentar este format dintr-o capsula manometrica C (fig. 4.1.1, b) prevazuta cu membrana elastica S. Presiunea de masurat P se aplica in acest caz la orificiul O3 si actionand asupra membranei elastice comprima lichidul de separare din cealalta parte,care de obicei este ulei.Orificiul O2 al capsulei fiind racordat printr-un tub la orificiul O1 al tubului Bourdon (fig. 4.1.1,a),presiunea respectiva este transmisa indirect elementului sensibil descris in paragraful precedent,functionarea avand loc asa cum s-a aratat.Traductorul cu membrana de separatie tip IEA poarta indicativul AT 10 ELT 370 MS 100.

Fig.4.1.1Traductor de presiune cu tub Bourdon:

a -schema functionala,b- membrana de separatie.

●Traductor de presiune cu capsula.Acest traductor,numit AT 20 ELT 370 ,cuprinde un element sensibil realizat sub forma unei capsule C cu pereti din tabla subtire ondulata.Partea posterioara fiind rigidizata prin discul metalic D, fluidul introdus la presiunea P,deformeaza peretele anterior al capsulei actionand asupra bratului B. Bratul respectiv ,asupra caruia actioneaza si resortul antagonist R,transforma deplasarea liniara a capsulei intr-o rotire α a axului A. Solidar cu acest ax,al carui unghi α (α= 016°) este proportional cu presiunea p, se afla rotorul modulatorului magnetic din adaptorul ELT 370 care produce in final un semn unificat i= 210 mAc.c.

Traductorul este folosit pentru masurarea presiunilor mici ( 0 - 1 kgf/cm²).

●Traductor de presiune diferentiala cu burdufuri.Elementul sensibil al traductorului este format dintr-o capsula inchisa M in care peretele de separare D, se creeaza doura compartimente C1 si C2,alimentate cu presiunile P1. Cele doua presiuni,a caror diferenta (ΔP= P1-P2) trebuie masurata,actioneaza asupra unor burdufuri B1 si B2 rigidizate intre ele prin tija T si care sprijinindu-se fiecare pe peretele despartitor actioneaza ca niste resoarte spirale la deplasarea lor(B1 se comprima ,iar B2 se intinde).Cele doua burdufuri fiind identice ,forta rezultata ΔF creata de cele doua presiuni va fi proportionala cu diferenta presiunilor respective:F=F1-F2 = S(P1-P2)=S. P,

In care:

S este suprafata burdufurilor ;

F1,F2- fortele produse de presiuni asupra burdufurilor .

In acest fel, deplasarea longitudinala d a tijei va fi proportionala cu forta ΔF,deci cu presiunea diferentiala ΔP.

Tija T,prevazuta cu opritorul reglabil O, actioneaza asupra manivelei rotind axul A cu unghiul α. In acest mod se transforma deplasarea d (proportionala cu ΔP) intr-un unghi α si, deoarece axul A este solidar cu modulatorul magnetic din adaptorul ELT 370 ,se obtine un semnal unificat i=210 m A c.c proportional cu diferenta presiunilor.In figura 2.20 ,b este prezentat aspectul exterior al acestui traductor ,denumit AT 30 ELT 370.

● Traductor cu nivel plutitor .La traductorul de nivel plutitor tip AT 50 ELT 370,elementul sensibil tip AT 50 este format dintr-un vas cilindric V,racordat la rezervorul cu lichid al carui nivel H trebuie masurat.In interiorul vasului se afla plutitorul P(imersor) suspendat de un resort R si articulat cu bratul B (manivela) solidar cu axul de rotire A. Variatiile nivelului H produc deplasarea d a plutitorului ,deci rotirea cu unghiul α a axului A. Miscarea de rotatie α este transmisa adaptorului ELT 370 si se obtine un semnal inificat i=210 m Ac.c. proportional cu nivelul H.

OBSERVATIE

Variatia deplasarii d(Δd) a imersorului este mai mica decvat variatia nivelului de lichid (ΔH), datorita existentei resortului antagonist R. In adevart ,pe masura ce nivelul H coboara ,resortul antagonist R se intinde si marindu-si forta de suspensie ,face ca imersorul P sa iasa mai mult afara din lichid - isi "pierde" mai putin din greutate.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate