Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Variatii de lunga durata ale tensiunii


Variatii de lunga durata ale tensiunii


Variatii de lunga durata ale tensiunii

Variatiile de lunga durata se masoara in valori eficace ale tensiunii, la frecventa industriala si pentru durate mai mari de 1 minut. In raport cu standardele privind variatiile admisibile ale tensiunii se prevad limite de timp ale variatiilor de tensiune pentru a fi calificate drept variatii de lunga durata. De exemplu, C84.1 stabileste durata minima de 1 min. din acest punct de vedere.

Variatiile de lunga durata pot fi fie supratensiuni fie scaderi ale tensiunii (subtensiuni).Ambele nu sunt cauzate de defecte in retea ci de variatii ale sarcinilor sau de operatii de comutare. Astfel de variatii sunt redate foarte bine de aparatele inregistratoare ale tensiunii care masoara valoarea efectiva.

1 Supratensiuni

O supratensiune reprezinta cresterea valorii efective a tensiunii alternative de frecventa industriala, peste 10 % fata de valoarea nominala si pe o durata mai mare de 1 min. Cauzele sunt comutarea sarcinilor iar aparitia lor este legata de 'slabiciunea' sistemului relativ la capacitatea sa de a-si mentine tensiunea sau de limitele dispozitivelor de reglaj a tensiunii. Pozitii inadecvate ale comutatoarelor de ploturi pot conduce la supratensiuni de lunga durata.

2 Scaderi ale tensiuniiO scadere a tensiunii reprezinta diminuarea valorii efective a acesteia, la frecventa industriala, sub 90 % fata de valoarea nominala pe o durata mai mare de 1 min.

Scaderile tensiunii se pot datora unor situatii opuse celor care conduc la supratensiuni. Conectare unei sarcini sau deconectarea unei baterii de condensatoare poate determina o scadere a tensiunii pana in momentul in care dispozitivele de reglare a tensiunii intervin asupra sistemului readucand tensiunea in limitele prescrise. Suprasarcinile pot, de asemenea, provoca scaderi ale tensiunii.

Uneori, scaderea de durata a tensiunii poate fi initiata de catre dispeceratele companiilor de electricitate care aplica o strategie de reducere, dintr-un motiv sau altul, a puterii cerute.

3 Intreruperi de durata

Daca tensiunea are valoarea zero pe o durata de peste 1 min, fenomenul este denumit intrerupere de durata. Intreruperile in alimentare de peste 1 minut sunt relativ dese in practica necesitand interventia personalului de exploatare pentru restabilirea alimentarii.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate