Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Compensarea la bornele unui motor electric


Compensarea la bornele unui motor electric


Compensarea la bornele unui motor electric

1 Conectarea unei baterii de condensatoare si reglaje ale protectiei

Compensarea individuala a unui motor este recomandata atunci cand puterea motorului (kVA) este mare in raport cu puterea instalatiei.

Precautii generale

motoarele nu trebuie lasate sa functioneze in gol;motoarele nu trebuie supradimensionate, pentru a nu functiona la sarcina minima.

Conectare

Bateria de condensatoare se conecteaza direct la bornele motorului.

Efectul compensarii asupra reglajelor dispozitivelor de protectie

Dupa montarea bateriilor de condensatoare, curentul din amonte devine mai mic decat inainte de compensare, la aceeasi sarcina. Aceasta se vede in figura urmatoare:

Reglajul releului de supracurent, montat in amonte de locul de instalare a bateriei de condensatoare, trebuie modificat in raportul:

.

Pentru motoarele compensate, evitand autoexcitarea, raportul de mai sus variaza functie de turatie conform tabelului:

turatie rot/min

factor de reducere

2 Cum se poate evita autoexcitarea unui motor electric

La conectarea unei baterii de condensatoare la bornele unui motor electric, este important sa se verifice daca valoarea capacitatii bateriei este sub valoarea la care se produce autoexcitarea.

Descrierea fenomenului de autoexcitare:

Cand motorul antreneaza sarcina cu moment de inertie ridicat, aceasta continua sa se roteasca chiar dupa    intreruperea alimentarii. Datorita 'inertiei magnetice' a rotorului, in infasurarea statorica se induce o tensiune electromotoare pentru un interval de timp redus si se reduce la zero dupa 1-2 perioade (in cazul unui motor necompensat).

Condensatoarele de compensare constituie o sarcina trifazata capacitiva pentru t.e.m, care va produce in infasurarea statorului curenti capacitivi, care creeaza un camp magnetic invartitor dupa acceasi axa si in acelasi sens cu campul magnetic invartitor al motorului. Astfel fluxul rotoric creste, curentii in stator se maresc si tensiunea la bornele motorului creste de asemenea, uneori la valori periculos de mari.

Comentariu

Pentru a evita autoexcitarea, puterea reactiva a bateriei de condensatoare se limiteaza la valoarea maxima , unde

I0    - curentul absorbit de motor la functionare in gol

UN    - tensiune nominala intre faze (kV)

Tabelul indica valorile lui QCmax conform acestui criteriu.

Puterea reactiva maxima a instalatiei de corectie a factorului de putere,

aplicabila la bornele unui motor, fara risc de autoexcitare.

Motoare trifazate 230/400 V

Putere

nominala

(kW)

Putere reactiva de instalat (kvar)

Turatie sincrona (rot/min)

Exemplu

Un motor de 75 kW, 3000 rot/min, 400V, trifazat poate avea o baterie    de condensatoare cu puterea reactiva de cel mult 17 kvar, conform tabelului. Aceasta valoare este in general mai mica decat valoarea rezultata din calculul efectuat pentru a atinge cosj necesar in mod normal.

In asemenea cazuri se poate face o compensare aditionala, de exemplu compensare globala pentru mai multi consumatori de putere mica.

La sisteme de actionari unde motorul de antrenare are moment de inertie mare, contactoarele sau intreruptoarele aferente acestor motoare trebuie sa declanseze rapid la eventuala cadere a alimentarii.

In caz contrar, se produce autoexcitarea la tensiuni foarte mari deoarece fiecare baterie de condensatoare din instalatie va fi in paralel cu bateria de condensatoare de la    bornele motorului. Schema de protectie pentru astfel de motoare trebuie sa aiba un releu de declansare la supratensiune, sensibil la aparitia unui flux invers de putere.

Daca bateria de condensatoare, asociata unui motor cu moment de inertie ridicat este mai mare decat cea recomandata in tabelul    anterior, aceasta trebuie comandata separat de un intreruptor sau contactor, care declanseaza simultan cu intreruptorul sau contactorul principal al motorului, conform figurii.

In mod normal, inchiderea lui a1 este conditionata de inchiderea anterioara a lui a2. Dimensionarea exacta a bateriei de condensatoare, pentru compensarea individuala a unui anumit motor, necesita cunoasterea curentului de mers in gol al motorului sau puterea reactiva de magnetizare in gol.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate