Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Bursa de energie electrica


Bursa de energie electrica


Bursa de Energie electrica

Bursa de energie electrica romaneasca

OPCOM, ca bursa de energie electrica are obligatia principala de a asigura cele mai bune conditii pentru stabilirea unui pret consistent pentru tranzactiile pietei pentru ziua urmatoare si pentru realizarea unei decontari a tranzactiilor cu grad minim de risc. OPCOM are in vedere dezvoltarea mecanismelor pietei fizice a energiei electrice, precum si a pietei financiare a energiei electrice, a caror implementare va fi realizata in etape succesive, pe masura crearii conditiilor necesare aplicarii. Prin dezvoltarea pietei financiare de energie electrica OPCOM are in vedere crearea mediului de tranzactionare oferind instrumente specifice pentru transferul si diminuarea riscului pentru participantii la piata fizica (fig. 1.83). Functiile pe care le indeplineste OPCOM sunt:Bursa de energie electrica pentru piata fizica (tranzactii pentru ziua urmatoare);

Operator de decontare al pietei pentru ziua urmatoare (spot), al pietei de echilibrare, numai sub aspect financiar si al dezechilibrelor participantilor la piata;

Administrator al pietei de certificate verzi;

Bursa de energie electrica pentru piata financiara;

Casa de Compensatie ("Clearing House") pentru compensarea contractelor bilaterale tranzactionate in afara bursei;

Tranzactionarea instrumentelor derivative.

Pe orizontul 2006 - 2008 OPCOM isi propune dezvoltarea in intreg spatiu din Sud-Estul Europei a unei burse pentru tranzactii spot si casa de clearing (Fig. 1.84).

Dezvoltarea burselor de energie electrica romaneasca si regionala va avea urmatoarele etape:

a)   Realizarea bursei nationale pentru piata fizica (2005);

b)   Promovarea OPCOM ca bursa regionala. Introducerea simulatorului de tranzactii (2007-2008) si realizarea casei de clearing (2008);

c)   Realizarea bursei regionale. Implementarea sistemului de tranzactionare si experimentarea lui (2008-2009). Realizare bursei nationale pentru piata financiara (2009);

d)  Realizarea OPCOM ca bursa regionala (2008).

Bursa financiara pe piata de energie

Participantii la piata de energie electrica pot actiona pe piata fizica prin doua componente - piata contractelor bilaterale si piata pentru ziua urmatoare - si pe piata financiara tot prin doua componente - piata bursiera si piata extrabursiera.

Avantajele unei burse financiare pe piata de energie sunt urmatoarele (fig.1.85):

Este un mediu de tranzactionare centralizat in legatura cu Casa de Compensatie pentru toate operatiunile care au loc dupa tranzactii (ex. Bursa de Valori);

Agentii de piata pot participa direct sau prin intermediul brokerilor;

Tranzactiile sunt anonime;

Costul de tranzactionare pentru energia electrica este minimizat;

Isi asuma riscul de contraparte;

Ofera transparenta si nediscriminare.

Desi poate exista o anumita perceptie privind asa numita "speculatie" bursiera, functia principala a unei burse rezulta din abilitatea de a oferi o platforma pentru activitatile de management al riscului.     In conditiile variatiei preturilor resurselor primare si a unei variatii hidrologice insemnata, volatilitatea pretului pietei de energie electrica poate duce la situatii in care producatorii de energie electrica sa vanda in anumite perioade la preturi care nu acopera costurile de productie sau furnizorii sa cumpere la preturi mai mari decat cele contractate cu marii consumatori, respectiv cu tarifele consumatorilor casnici.

Riscurile specifice sunt:

Riscul de piata - determinat de volatilitatea pretului;

Riscul operational - determinat de informatii insuficiente sau inconsistente privind participantii la piata;

Riscul legislativ - determinat de nivelul scazut al standardizarii contractelor;

Riscul de contraparte - datorat impartirii intre participanti a obligatiilor aferente schimburilor energetice contractate.

Riscul de credit sau de contraparte, care este dat de neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre partenerii de afaceri cuprinde:

Riscul de regularizare - riscul cu care sunt confruntati cei ce nu-si pot indeplini obligatiile contractuale;

Riscul costului de inlocuire - are loc in doua situatii: cand contrapartea nu isi poate indeplini obligatiile dintr-un contract cu regularizare valorica si atunci cand contrapartea nu-si indeplineste obligatiile ce rezulta dintr-un contract cu livrare fizica;

Riscul de lichiditate - riscul indus tuturor participantilor la piata prin neindeplinirea obligatiilor contractuale la timp.

Diminuarea riscului de credit sau transferul acestuia - "hedging" - este rezolvata prin introducerea mecanismelor de compensare bursiera - Casa de Compensatie - ale carei avantaje sunt (fig. 1.86):

Interpunerea Casei intre parti, in termeni juridici procesul este denumit "novatie";

Evaluarea riscului de creditare (a bonitatii) pentru fiecare dintre participantii la tranzactii;

Verificarea si controlul continuu al garantiilor;

Supravegherea continua a evolutiei pietei, pretului si comportamentului participantilor la piata;

Dezvoltarea unui mecanism transparent de calcul al indicatorilor de risc;

Administrarea situatiilor de criza;

Inregistrarea contractelor extrabursiere;

Mentinerea unei relatii eficiente cu sistemul bancar in vederea gasirii unor solutii privind serviciile bancare oferite participantilor la piata;

Identificarea unor oportunitati de investitie pentru institutiile financiare;

Asigurarea unui program de pregatire a participantilor la piata.

Principalele tipuri de contracte tranzactionate pe piata financiara sunt:

Contractele futures;

Contractele forward.

Contractele Futures cu regularizare in numerar se bazeaza pe un angajament contractual de cumparare (cumparator) sau de vanzare (vanzator) a unei cantitati standardizate de energie electrica la un pret predeterminat pentru o perioada de livrare ulterioara printr-o procedura de regularizare in numerar; nu exista o livrare fizica.

Perioada de tranzactionare: regularizare in numerar.

Perioada de livrare: regularizare in numerar.

Contractele Futures cu livrare fizica sunt contracte bazate pe un angajament contractual de cumparare (cumparator) sau de vanzare (vanzator) a unei cantitati standardizate de energie electrica la un pret predeterminat pentru o perioada de livrare ulterioara, printr-o livrare fizica.

Perioada de tranzactionare: regularizare in numerar.

Perioada de livrare: livrare fizica.

Contractele Forwards cu regularizare in numerar se bazeaza pe un angajament contractual de cumparare (cumparator) sau de vanzare (vanzator) a unei cantitati standardizate de energie electrica la un pret predeterminat pentru o perioada de livrare ulterioara, printr-o procedura de regularizare in numerar dintre ultimul pret regularizat si indexul pietei spot (pretul pietei spot), in timpul perioadei de livrare.

Diferenta fata de contractele Futures cu regularizare in numerar rezida in modul in care se calculeaza marja de variatie.     In timp ce contractele Futures implica o regularizare in numerar zilnica, marja de variatie a contractelor Forwards nu implica o colateralizare zilnica care nu este obligatoriu in numerar. Astfel, contractele Forwards permit o rentabilizare a costurilor similara contractelor Futures, dar fara prevederea unei sume suplimentare in numerar, in cazul unei evolutii nefavorabile a pietei.

Perioada de tranzactionare: colateralizat.

Perioada de livrare: regularizare in numerar.

Contractele Forwards cu livrare fizica sunt contracte bazate pe un angajament contractual de cumparare (cumparator) sau de vanzare (vanzator) a unei cantitati standardizate de energie electrica la un pret predeterminat (pret de exercitare) pentru o perioada de livrare ulterioara, printr-o livrare fizica, in timpul perioadei de livrare (fig.187).

Perioada de tranzactionare: colateralizat.

Perioada de livrare: livrare fizica.

Contractele Options reprezinta un drept (pentru cumparator sau detinator) de cumparare - optiune de cumparare - sau vanzare - optiune de vanzare - asupra unui activ suport la un pret agreat anterior - pret de exercitare - nu mai tarziu de data de livrare stabilita - data executiei

O optiune este o obligatie - pentru vanzator sau subscriptor - de a vinde sau de a cumpara un activ suport la un pret agreat anterior - pret de exercitare - nu mai tarziu de data - data executiei - la care cumparatorul ar trebui sa-si exercite dreptul de cumparare.

Contracte pentru diferenta reprezinta un contract Forward cu regularizare in numerar cu referinta la diferenta dintre o arie de pret externa si o arie de pret interna; pretul pietei unui contract pentru diferenta in timpul perioadei de tranzactionare reflecta predictia diferentei de pret al pietei in timpul perioadei de livrare.

Introducerea instrumentelor financiare pe piata de energie electrica reprezinta pentru participantii pe piata fizica o oportunitate privind administrarea riscului, pentru alte entitati din spatiul comunitatii de afaceri reprezinta o posibilitate de sporire a castigurilor prin tranzactionarile efectuate.

Bibliografie

Buta A, s.a.     Calitatea energiei electrice. Editura AGIR, 2001;

Codreanu N.     Reingineria sistemelor electrice aplicata centralelor de mare putere. Teza de doctorat. Universitatea "Transilvania" din Brasov

Conecini I, s.a.     Piata de energie electrica, Editura AGIR, 2004;

Campureanu V.     Interconectarea SEN cu sitemul UCTE. Forumul Regional de Energie, Iunie, 10 - 13. 2002, Neptun.

Cernat M.     Piata de echilibrare .

Cernat M, s.a.     Conducerea operativa a sistemului energetic national si piata de energie electrica. Energetica nr.5/2005.

Comte Bernard     Exploatation et maintenance des groupes hydroenergetique. Editeur Heransgeben. Baden Schweitz. 1995;

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate