Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
MEMORIU INSTALATII ELECTRICE


MEMORIU INSTALATII ELECTRICE


MEMORIU INSTALATII ELECTRICE

Lucrarea se refera la instalatiile electrice, telecomunicatii, internet, radio-tv, antiefractie, videointerfon ce se propun a fi executate la, casa de locuit din Cluj-Napoca.



Situatia existenta.

Amplasamentul destinat constructiei este liber.

Situatia propusa.

Pentru realizarea obiectivului la nivelul temei de proiectare convenite cu beneficiarul, si conform cu cerintele normelor de specialitate, instalatia electrica va cuprinde:

distributia energiei electrice: tablou si coloana electrica

instalatia de iluminat si prize

instalatia interioara de legare la nulul de protectie

tubulatura pentru instalatia antiefractie

tubulatura instalatie de videointerfon

tubulatura instalatie radio+tv, internet, retea de calculatoare

tubulatura retea telefonica

instalatia de paratrasnet

instalatia exterioara de legare la pamant al nulului de protectie si al paratrasnetului

instalatia de iluminat si prize exterior

Puterea instalata si simultan absorbita de constructie pentru etapa I este :

Pi = 15,9     kW

Pa =     5,7 kW

Puterea instalata si simultan absorbita de constructie pentru etapa II este :

Pi = 32,4 kW

Pa =     22,7 kW

Alimentarea cu energie electrica si racordarea la reteaua telefonica se vor realiza pe baza avizelor de racordare ce se vor solicita de la ELECTRICA Cluj, respectiv Directia de Telecomunicatii Cluj, in urma obtinerii autorizatiei de constructie si vor fi proiectate si executate de catre firme autorizate ANRE.

BMPTd-ul se va amplasa langa grupurile de masura de pe imobilul existent.

Racordul de telefonie al obiectivului se va realiza in cablu subteran.

Distibutia energiei electrice in obiectiv

Coloana de alimentare a tabloului electric este dimensionata pentru puterea etapei II, si va fi realizata cu cablu din cupru, cu nul de lucru, pornind din firida de bransament, de tip CYAbY 4x16 mm2     instalat subteran. Nulul de protectie va porni de la borna PE al tabloului electric TE .

Se va construi un tablou electric in culoarul de la parter al constructiei. Tabloul electric va fi ingropat in perete.

La sosirea in tabloul electric se prevede un intreruptor automat tripolar de 40A pentru protectie la scurtcircuit si suprasarcina respectiv un intreruptor diferential de 30 mA.

Fiecare circuit de plecare din tablou va fi protejat la scurtcircuit si suprasarcina cu automate mici.

Circuitele de plecare din tablou se executa ingropat, in tuburi IPEY, respectiv HFXP cu conductoare FY 1,5 mmp pentru circuitele de iluminat, FY 2,5 mmp pentru cele de prize, respectiv FY 6 mmp pentru circuitele de alimentare ale unitatilor de aer conditionat, diferentiati prin culoare: faze, nul, nul de protectie.

Comutatoarele si intrerupatoarele se vor instala la 0,8 m inaltime, iar prizele la 0,3 m in camere, respectiv in holuri, iar in bucatarie, grupuri sanitare si in subsol la 1,4m.

2.2. Instalatia de iluminat si prize

Pentru proiectarea     instalatiei, fiecare tip de incapere va fi incadrata in clasificarea conform SR CEI 364-3, respectandu-se gradul de protectie prescris in Anexa 4 pentru elementele de instalatie, respectiv modul de instalare, conform Anexei 3 al normativului I-7-02.

Se vor prevede conductoare din cupru, in tuburi de protectie, instalate ingropat sub tencuiala respectiv in plansee.

Nivelul de iluminat al incaperilor va fi :

- holuri, camere - 100 lx

grupuri sanitare,debara, centrala termica - 75 lx

living, bucatarie - 200lx

birou - 500lx

Iluminatul va fi realizat cu aparate de iluminat dotate cu surse de lumina compact sau cu tuburi fluorescente ambele cu randament energetic ridicat. Se admit surse incandescente si halogen pentru iluminat ambiental.

In exterior, deasupra usilor de acces, vor fi instalate corpuri de iluminat, cu grad minim de protectie IP44, iar dealungul caii de acces vor fi instalate borne de iluminat, cu grad minim de protectie IP55.

Se vor crea secvente de iluminat, pentru utilizarea economica a instalatiei, in functie de necesitati.

Prizele monofazate vor fi cu contact de protectie, cu puterea instalata de maximum 2kW pe circuit. Prizele pentru: masina de spalat rufe, masina de uscat, masina de spalat vase, cuptor electric, vor fi instalate pe circuit separat. Prizele vor fi pentru 16A.

2.3. Instalatia interioara de legare la nulul de protectie

Porneste de la piesa de legatura al casei, formand     instalatia de nul de protectie, avand acelasi traseu cu cel al coloanei de alimentare.

In tabloul electric se va realiza o bara de legare la nulul de protectie, pentru legarea tuturor conductoarelor de nul de protectie ale circuitelor de plecare.

Instalatia se va realiza cu conductoare din cupru.

2.4. Tubulatura instalatiei antiefractie

Se va instala tubulatura IPEY sub tencuiala pentru cablurile instalatiei antiefractie.

Se instaleaza senzori de miscare in bucatarie, holuri, bai, camere, sera, birou, CT si in pivnita, tastatura fiind in holul de intrare parter.

Centrala antiefractie va fi amplasata deasupra tabloului electric si se va alimenta din acesta.

2.5.Tubulatura instalatiei interfon-videointerfon

Se prevede si instalatie interfon-videointerfon, pentru acces persoane, la poarta de acces, cu receptor in holul de intrare parter, si in sera, legatura fiind realizata prin cablu subteran de comanda, in tub de protectie.

2.6.Tubulatura instalatie radio-tv, internet si retea de calculatoare

Se va instala tubulatura IPEY sub tencuiala. Reteaua de calcul va fi de tip wireless.

Accesul la internet se va realiza de la reteaua CATV al furnizorului din zona, prin cablu subteran, in tub de protectie. Se va realiza instalatia interioara TV cablu pentru fiecare loc de televizor din tema, respectiv pentru emitatorul retelei wireless.

2.7.Tubulatura pentru reteaua telefonica

Se va instala tubulatura sub tencuiala pentru cablul de telefon. De la punctul de acces: firida telefonica, aflata langa poarta de acces, pana la imobil, cablul telefonic se va instala subteran, in tub de protectie.

Se instaleaza priza de telefon in camera de zi.

2.8. Instalatia de paratrasnet

Se va prevede instalatia de protectie a constructiei la supratensiuni atmosferice.

Elementul de captare se va amplasa pe punctul cel mai inalt al acoperisului, corelat cu arhitectura acestuia, iar coborarile vor fi realizate in spatele burlanelor pentru ape pluviale.

Instalatia va fi legata la reteaua de pamantare a cladirii, in conditiile normativului I-7-02, respectiv I-20/00.

2.9. Instalatia exterioara de legare la pamant a nulului de protectie si a paratrasnetului

Instalatia va fi legata la priza de pamant existenta, si va avea acelas traseu cu al cablului de alimentare, fiind realizat din platbanda OL-Zn 40x4 mmp instalat subteran, pana la piesa de legatura al casei .

Rezistenta prizei de pamant va fi sub 1 Ohm, aceasta fiind comuna pentru pamantarea paratrasnetului si al nulului de protectie.

Lagatura dintre priza de pamant si borna nulului de protectie din TE se va realsiza cu conductor Myf 16 mmp in tub IPEY40.

Sectiunile minime ale elementelor de instalatie vor fi conforme cu prescriptiile normativului I-20/2000.

2.10. Instalatia de iluminat exterior

Serveste la marcarea usilor de acces, iluminarea aleii de acces si a limitei zonei verzi, in secvente separate. 

Corpurile de iluminat vor fi cu grad minim de protectie IP55.

Instalatia se realizeaza in cablu subteran, circuitul fiind protejat la suprasarcina si scurcircuit, prevazut cu protectie diferentiala.

Aprinderea luminii pe alee si intrare principala se comanda prin senzor crepuscular si de miscare, fiind posibila scoaterea de sub tensiune al acesteia de la un intrerupator.

3. Mentiuni finale.

La proiectarea fazei PT se vor respecta prescriptiile prezentei faze de proiectare, iar la executia lucrarilor se va respecta proiectul in faza PT, si toate STAS-urile si normativele referitoare la instalatii electrice cu tensiunea pana la 1000 V:

I-7-2002, SR 2614-aparate electrice, SR 3184/1,2,3,4 prize fise, SR 3185 intrerupatoare, SR 4480 intrerupatoare automate, SR 11360 tuburi de protectie pentru instalatii, SR 11971 , si SR 8114/1,2 corpuri de iluminat, SR 6865 conducte cu izolatie din PVC, SR 6990 tuburi pentru inst.el., SR 11360 tuburi de prot.inst.el., SR11357 masuri de siguranta impotriva incendiilor, SR 5323 protectia asigurata de carcase, SR 5162/9 cabluri si conducte, SR 12604/87 ,12604/4/89 , SR 12604/5/90, protectia impotriva electriocutarilor, SR 6156 limite admisibile de zgomot,normele republicane de protectia muncii,PE 116-normativ de incercari si masuratori la echipamente si instalatii electrice.

Se vor respecta prescriptiile privind distanta intre instalatia electrica si restul instalatiilor: apa-canal, gaz, incalzire; prescrise in normativul I-7-2002 pentru instalatii electrice interioare, PE 107/1995 pentru retele de cabluri exterioare, I-18/1 pentru instalatia de curenti slabi.

Intocmit

Ing. Elisabeta SZABO

Aut.153/2001





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate