Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» Cum se fac pereti din gips-carton


Cum se fac pereti din gips-carton


Pereti din gips-carton

Recompartimentarea spatiului pentru a crea o noua incapere poate fi facuta prin doua tehnici: "grea' sau "usoara'. Prima, cea care presupune zidarie (placi tencuite sau caramizi tencuite) a fost descalificata din numeroase motive. Materialele folosite ar aduce o supraincarcare de 50-100 kg/mp, ceea ce ar determina probleme serioase planseului de la etaj. in plus, punerea in opera ce nu se preteaza izolarii fonice a cladirilor si este incomoda pentru particulari: manipulare obositoare, santier cu multa mizerie, tencuire inainte de stratul final etc. Scapati de toate aceste incon­veniente, folosind gips-cartonul pentru inchidere. Cu o greutate de 30 kg/mp, este tot atat de usor de izolat precum este de montat!

Pe masura

Exista doua tipuri de placi de gips-carton: cel imbracat in carton si cel care contine fibre de celuloza, mai rigide si mai grele. Aceste fibre prezinta in acelasi timp o mai buna rezistenta la umezeala si foc, dar costa ceva mai mult. Indiferent de natura lor, aceste placi se folosesc de baza cu un schelet din otel galvanizat pe care se prind in suruburi. Similara la diversii producatori, structura se compune din profile longitudi­nale, de diferite latimi (36-90 mm) si montanti, in afara de simplitatea punerii in opera, acest sistem ofera mari avantaje in ceea ce priveste confortul. Este suficient, de altfel, sa umpleti golul dintre placi cu vata minerala pentru a beneficia de o izolatie fonica si termica in consecinta! Solutia uzuala intr-o locuinta este prinderea in suruburi a placilor de 13 mm grosime (BA 13) de o parte si de cealalta a profilelor. Se obtine astfel un perete de "72/48' (adica o grosime totala de 72 mm pentru un schelet de 48 mm). Este posibil, pornind de aici, sa mergeti pe "98/48' de exemplu, dubland placile de pe fiecare fata, decalandu-le cu o trei­me sau jumatate din latimea lor.O izolare ce poate fi adaptata

Pe schelet se pot monta si panouri dedicate in mod special izolarii fonice sau vata minerala clasica ce beneficiaza de calitati termo-acustice. Indiferent de natura lor, grosimea trebuie sa fie identica sau foarte apropiata de cea a scheletului. Astfel, pentru o inchidere de "72/48' se vor folosi panouri cu grosimea de 45 mm. Izolarea fata de zgomotul aerian (sunete provenind din exterior sau transmise dintr-o camera in-tr-alta) se exprima in principal printr-un indice de absorbtie fonica Rw. Acesta reprezinta capacitatea unui element de constructie si a izolatorului sau de a atenua intensitatea sunetului. Cu cat Rw este mai mare, cu atat este mai buna izolarea fonica. Stiind ca un indice Rw de 45 dB reprezinta o buna performanta, cei 42 de Rw ai unei inchideri de "72/48' cu vata minerala este apreciabila. Fara izolatie ar fi trebuit sa ne multumim cu un biet 34 dB Amplasand doua sau trei straturi de placi de o parte si de alta, se poate atinge sau depasi un indice de absorbtie de 52 dB. O performanta optima! Izolarea termica (R) prezinta in principiu putin interes, in afara cazului in care este vorba despre o separare intre o camera incalzita si una neincalzita (pivnita, de exemplu), in acest caz, o inchidere neizolata de "78/42' va inregistra un foarte slab R 0.24 mp.K/W. Cu vata minerala R se ridica la 1,15 mp.K/W, ceea ce este suficient.

Principii de montaj

Munca incepe printr-o trasare dubla pe pardoseala si plafon pentru a materializa grosimea in­chiderii. Se traseaza apoi axa me­diana pentru a putea executa gau­rile de ancorare a profilelor superi­oare si inferioare. Odata amplasa­te, pe acestea se fixeaza montantii, care se instaleaza printr-un simplu clic, respectand distanta de 60 cm intre axe.

Placile se asaza margine langa margine, situand racordul la mij­locul distantei dintre montanti, pentru a dispune de spatiu sufici­ent pentru insurubare. Plasate pe cale de 10 mm, ce rezerva spatiul necesar de pardoseala, se fixeaza cu autosuruburi avand grija sa nu le ingropati capetele prea tare. Partea de usa se monteaza la inceput, cu tot cu tocul aferent, imbinarea dintre placi este ope­ratiunea cea mai delicata pentru un mester incepator. Procedand metodic, se obtine totusi un rezul­tat bun. Dupa slefuirea imbinari­lor mascata cu banda din fibre de sticla si apoi chituita, nu mai ra­mane decat aplicarea unui strat de amorsa pentru a pregati suprafata stratului decorativ (vopsea, tapet, etc). De notat ca exista placi pre-morsate din fabricatie care nu mai au nevoie de stratul pregatitor.

Costuri

La amenajarea unui perete in­terior de com­partimentare cu ajutorul placilor de gipscarton fixate pe struc­tura metalica, pretul mediu se incadreaza aproximativ in intervalul 30-35 RON/mp. Sunt incluse materia­lele, accesoriile de fixare si de finisare (mai pu­tin stratul final de vopsea). Mai multe infor­matii despre materiale si accesorii puteti afla, citind articolul de la paginile 26-28.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate