Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
Semnale utilizate in sistemul de televiziune SECAM


Semnale utilizate in sistemul de televiziune SECAM
Semnale utilizate in sistemul de televiziune SECAM

Sistemul de televiziune SECAM foloseste urmatoarele semnale de videofrecventa:

Semnalul de luminanta (E'y), transmis din motive de compatibilitate cu receptoarele alb-negru. Expresia semnalului de luminanta a fost determinata prin experimente si masurari practice asupra caracteristicii de vizibilitate relativa a sistemului vizual uman:

E'Y = 0 E'R + 0,59 E'G + 0,11 E'B

Semnalul de crominanta (E'c), contine informatia privind culoarea imaginii si este alcatuit din doua componente bazate pe semnalele diferenta de culoare: (E'B - E'Y) si (E'R - E'Y).

Expresia componentelor de crominanta, in concordanta cu ponderea culorilor din natura, este:
D'B = 1 (E'B - E'Y)

D'R = -1 (E'R - E'Y)

Cele doua componente de crominanta D'B si D'R , in vederea transmiterii, moduleaza in frecventa doua subpurtatoare de crominanta cu frecventele:

fOB = 272 fH = 4,250 MHz

fOR = 282 fH = 4,406 MHz

Frecventele subpurtatoarelor de crominanta sunt astfel alese incat sa asigure compatibilitatea directa cu receptoarele alb negru (AN) si eliminarea efectelor nedorite, perturbatoare, care pot sa apara pe ecranele receptoarelor.

Modulatia in frecventa a subpurtatoarelor fOB si fOR se face cu benzi inegale, prin adoptarea unor deviatii de frecventa asimetrice.

Pentru functionarea corecta a decodoarelor de culoare din receptoarele de televiziune, la emisie sunt transmise semnale de "burst" si semnale de identificare a culorii.

Semnalele de "burst" sunt constituite din 12 oscilatii de radiofrecventa avand frecventa egala cu frecventa subpurtatoarei de crominanta care se transmite pe linia respectiva fOB sau fOR. Semnalele de "burst" se transmit pe durata impulsurilor de stingere linii, asemanator cu modul de transmitere la sistemul PAL , avand insa durata de 4,5ms si amplitudini (71% sau 77%) determinate de procesul de predistorsionare de radiofrecventa cu filtru cu caracteristica anticlopot, din sistemul de emisie.
Semnalele de identificare a culorii (DB, DR), sunt impulsuri de videofrecventa care moduleaza in frecventa subpurtatoarele de crominanta (fOB, fOR), obtinandu-se impulsuri de radiofrecventa care se transmit pe durata impulsurilor de stingere cadre.

Semnalele de identificare a culorii sunt in numar de noua pentru fiecare semicadru ocupand liniile 7 la 15 si respectiv 320 la 328 si se transmit succesiv corespunzator transmiterii secventiale a componentelor de culoare.

Semnalele de identificare a culorii servesc sincronizarii comutatorului SECAM din decodorul de culoare al receptorului de televiziune in vederea demodularii corecte a componentelor de culoare D'B si D'R. Pornind de la sensibilitatea mult mai scazuta a sistemului vizual uman pentru informatia de culoare comparativ cu cea de luminanta (forma obiectelor), banda semnalelor de crominanta este de 1 MHz in cazul sistemului PAL si de 1,5 MHz in cazul sistemului SECAM .
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate