Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
Generalitati despre televiziune si receptoarele de televiziune


Generalitati despre televiziune si receptoarele de televiziune


Generalitati despre televiziune si receptoarele de televiziune

Televiziunea prin echipamentele sale de emisie si de receptie, face parte din sistemele de comunicatii de radiodifuziune prin care se asigurǎ vehicularea unui mare volum de informatii cǎtre marele public. Receptorul TV asigurǎ captarea semnalelor de radiofrecventǎ de televiziune, prelucrarea acestora prin selectie in frecventǎ, schimbare de frecventǎ, demodulare, decodare si amplificarea semnalelor informatiei video si audio, in vederea redǎrii transformǎrii acestora in imagine TV si sunet .

Receptoarele TV Color (TVC) au o constructie similara cu cea a unui receptor de televiziune cu redarea imaginii in alb - negru (TV-AN), prezentand aceleasi blocuri principale dar sunt echipate cu circuite suplimentare pentru decodarea, prelucrarea si afisarea elementelor de culoare din imaginea de televiziune.

Receptoarele de televiziune moderne sunt realizate cu circuite integrate care inglobeaza module functionale cu destinatii definite de catre procesele pe care le efectueaza asupra semnalelor TV. Evolutia tehnologica de integrare pe scara larga a determinat si perfectionarea constructiva a receptoarelor de televiziune care contin    un numar tot mai mic de circuite integrate. In receptorul TV blocurile de baleiaj (baleiajul vertical si baleiajul orizontal) si sursa de alimentare constituie inca circuite functionale distinct realizate, deoarece acestea opereaza cu tensiuni si curenti mari.De asemenea, receptoarele TV au fost echipate cu circuite integrate specializate care confera receptoarelor TV facilitati de utilizare pentru afisarea unor informatii suplimentare transmise prin canalele de televiziune (teletextul) si de folosire in regim de monitor in conexiune cu alte echipamente audio - video - foto.Prelucrarea digitala a semnalelor a permis realizarea de receptoare de televiziune analog - digitale. La ceasta categorie de receptoare TV receptia si prelucrarea semnalelor este analogica pana la obtinerea semnalului video complex color (SVCC) dupa demodulatorul de amplitudine de videofrecventa, dupa care procesarile de semnale video si audio se fac sub forma digitala in urma unei conversii analog digitale. Toate procesarile de semnale sunt realizate cu circuite integrate specializate potrivit standardului de televiziune digitala utilizat. In final semnalele de imagine sunt aplicate unui display de tip digital (LCD sau cu plasma) sau sunt convertite in semnale analogice pentru comanda catozilor unui tub cinescop color.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate