Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
Generalitati despre sistemele de televiziune


Generalitati despre sistemele de televiziune


Generalitati despre sistemele de televiziune

Televiziunea poate fi definita ca un ansamblul de principii, metode si tehnici de natura electronica, utilizate pentru transmiterea la distanta a imaginilor in miscare, prin intermediul canalelor de comunicatie. Folosirea televiziunii, ca modalitate de transmitere simultana a imaginilor si a sunetelor, in cele mai diverse domenii de activitate, a adus la o diversificare a aparatelor si sistemelor de televiziune.

Tehnica televiziunii a fost supusa unor mari schimbari care au urmarit eliminarea neajunsurilor sistemelor de televiziune actuale, in sensul imbunatatirii calitatii imaginii. Televiziunea de inalta definitie HDTV (High Definition Television) asigura cresterea definitiei de doua ori fata de sistemele actuale, ceea ce echivaleaza cu cresterea de patru ori a numarului de elemente de imagine de pe ecran. La aceste sisteme se imbunatateste reproducerea culorilor prin largirea benzilor de frecventa ale semnalelor de luminanta si de crominanta, si calitatea sunetului creste prin transmiterea stereofonica a informatiilor de sunet. Semnalele televiziunii de inalta definitie au nevoie de o banda de frecventa de 30 MHz, mult mai larga decat au retelele actuale de difuzare de 6MHz (pentru norma OIRT). Rezolvarea este asigurata prin metode de compresie atat in domeniul timp cat si in domeniul frecventa. In acest sens sistemul MAC (Multiplex Analog Components) asigura transmiterea multiplexata in timp a semnalelor de luminanta si de crominanta, iar sistemul MUSE (Multiple Sub-Nyquist Sampling Encoding) asigura multiplexarea si subesantionarea semnalelor de imagine. Perspectivele sistemului de televiziune de inalta definitie a crescut odata cu prelucrarea numerica a semnalelor TV, prelucrare standardizata international prin sistemul digital denumit generic 4:2:2.Sistemele de televiziune actuale cu transmisie prin unde radio sau prin cablu se inscriu in prevederile unor normative cunoscute sub denumirea de standarde de televiziune.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate