Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
Semnale utilizate in sistemul de televiziune PAL


Semnale utilizate in sistemul de televiziune PAL


Semnale utilizate in sistemul de televiziune PAL

Sistem de televiziune PAL, adoptat si in Romania, foloseste urmatoarele semnale de videofrecventa:

Semnalul de luminanta (E'y), transmis din motive de compatibilitate cu receptoarele alb-negru. Expresia semnalului de luminanta a fost determinata prin experimente si masurari practice asupra caracteristicii de vizibilitate relativa a sistemului vizual uman:

E'Y = 0,30 E'R + 0,59 E'G + 0,11 E'B

Semnalul de crominanta (Etc), contine informatia privind culoarea imaginii si este alcatuit din doua componente bazate pe semnalele diferenta de culoare (E'B - E'Y) si (E'R - E'Y).

Expresia componentelor de crominanta este:

E'U =0,49 (E'B - E'Y)

E'V =0,88 (E'R - E'Y)

Componenta de crominanta E'V se transmite cu faza alternanta de la o linie la alta.

Semnalele de crominanta se transmit moduland in amplitudine un semnal de radiofrecventa avand frecventa (fsc), astfel determinata incat sa plaseze spectrul semnalului de culoare in partea superioara a spectrului semnalului de luminanta intretesut cu acesta. Valoarea frecventei subpurtatoare de crominanta a fost stabilita la 4,4336.. MHz.

Modulatia de amplitudine utilizata in procesul codarii informatiei de culoare este o modulatie in cuadratura (QAM) obtinuta prin modularea in amplitudine de catre componenta de culoare E'U a subpurtatoarei de crominanta cu faza zero iar componenta de culoare E'V a subpurtatoarei de crominanta cu faza alternanta de 90 grade de la o linie la alta.Astfel, orice culoare poate fi codificata in vederea transmisiei prin modulul si defazajul componentei de crominanta.

Modul de transmisie a componentelor de crominanta cu faza alternanta de la o linie la alta permite, la receptie, compensarea erorilor de faza si eliminarea distorsiunilor de culoare datorate propagarii.

Compensarea erorilor de faza se realizeaza la receptie in decodorul de culoare. Acesta este prevazut cu o linie de intarziere de 64 μs si asigura insumarea semnalului de crominanta de la doua linii succesive. Prin aceasta prelucrare sistemul de televiziune color PAL poate compensa si procesa corespunzator semnale de crominanta cu erori ale defazajului de pana la 18 grade, mult superior celui american la care defazajele mai mari de 5 grade introduc erori mari in redarea corecta a culorilor.

Pentru functionarea corecta a decodoarelor de culoare din receptoarele de televiziune, la emisie sunt transmise semnale de "burst" alcatuite din 12 oscilatii complete de radiofrecventa avand frecventa egala cu frecventa subpurtatoarei de crominanta. Semnalele de "burst" se transmit pe durata impulsurilor de stingere linii.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate