Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
Structura semnalului video complex de televiziune


Structura semnalului video complex de televiziune


Structura semnalului video complex de televiziune

Semnalul obtinut prin insumarea semnalului video corespunzator imaginii cu semnalul complex de stingere si cu semnalul de sincronizare pentru linii si cadre, constituie semnalul video complex (SVC).Semnalul de videofrecventa este produs de catre senzorul de imagine din structura camerei de televiziune. Aceasta corespunde in cadrul fiecarei linii TV, punct cu punct, cu intensitatea luminoasa a radiatiei provenita de la imaginea optica.

Semnalul complex de stingere si sincronizare este un semnal de videofrecventa format din impulsul de stingere peste care este suprapus impulsul de sincronizare. Acest semnal este diferit ca structura si parametrii de timp pentru desfasurarea pe orizontala si pentru desfasurarea pe verticala.

Cu ajutorul semnalului complex de sincronizare, transmis odata cu semnalul de imagine, se asigura receptionarea unei imagini sincronizate cu cea de la emisie. Indiferent de tipul modulatiei - pozitiva sau negativa - semnalul de sincronizare se transmite incepand de la un nivel care depaseste nivelul de negru, pentru ca acesta sa nu se vada pe imaginea de televiziune. In fig 3 sunt prezentate caracteristicile semnalului de sincronizare pe verticala si a semnalului de sincronizare pe orizontala pentru standardul de televiziune OIRT(CCIR D/K).La semnalul complex de stingere si de sincronizare se remarca durata mult mai mare a impulsurilor de stingere verticala si de sincronizare verticala in raport cu impulsurile corespunzatoare baleiajului pe orizontala.

Fig. 3 Structura semnalului de televiziune

In consecinta, pe scara de amplitudini se pot distinge patru nivele de amplitudine ale semnalul video complex:

-nivelul impulsurilor de sincronizare (nivelul maxim 100% determinat de amplitudinea purtatoarei de RF);

-nivelul de stingere (75% la OIRT si de 73% la CCIR);

-nivelul de negru, foarte apropiat de nivelul de stingere (73% respectiv 72%);

-nivelul de alb (corespunde valorii minime semnalului in cazul video negativ , de 10%).

Transmiterea semnalelor de sincronizare orizontala are loc si pe intreaga durata a impulsului de stingere pe verticala, inclusiv pe durata impulsului de sincronizare verticala. Impulsul de sincronizare cadre este precedat de cinci impulsuri de preegalizare si de alte cinci impulsuri de postegalizare si pe durata sa este crestat cu cinci impulsuri de crestare.

Fig. 4Forma semnalului complex de stingere si de sincronizare semicadre pentr standardului OIRT

In concluzie, se observa utilizarea mai multor tipuri de impulsuri si anume :

-Impulsuri de stingere de linii si de semicadre, care sunt transmise in timpul curselor inverse de linii, respectiv de semicadru. Durata impulsurilor de stingere este cu putin mai mare decat a curselor inverse de baleiaj. Aceste impulsuri au rolul de a produce stingerea regimurilor tranzitorii inaintea aplicarii impulsului de sincronizare si de a stinge traseele curselor inverse de baleiaj.

-Impulsurile de sincronizare de linii si cadre. Aceste impulsuri, situate in "infranegru " au aceeasi amplitudine, insa difera prin durata.

Cele doua impulsuri de sincronizare sunt separate la receptie dupa criteriul de durata (4 μs si respectiv 160 μs), pentru a sincroniza blocul de baleiaj de linii, respectiv blocul de baleiaj de cadre.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate