Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Exercitii pentru realizarea improvizatiei armonice


Exercitii pentru realizarea improvizatiei armonice


Exercitii pentru realizarea improvizatiei armonice

Anexele 5 A, B, C - contin exercitii cu arpegii pentru nivelul primar

Cei aflati la inceputurile practicii improvizatorice ar trebui mai intai sa se familiarize cu sonoritatile arpegiilor si ale acordurilor corespunzatoare.

Un exercitiu cu aceasta tematica se gaseste la anexa 5A.

Exercitiul se va practica impreuna cu track-ul 19 de pe CD.Este necesara respectarea tempo-ului pentru a se putea auzi acordurile pianului inaintea intonarii arpegiilor propriu-zise.

Anexa 5B contine arpegiile ascendente si descendente ale unor acorduri folosite frecvent in perioada jazzului clasic. Se recomanda aceeasi modalitate de executie.

* Piesa compusa de Morgan Lewis in 1940

**In vocabularul muzicienilor de jazz, sirurile de patrimi ale basului se numesc linii, deosebindu-se de formule sau de asa-numitele mersuri.

Anexa 5C consta din structura unui blues (vezi capitolul corespunzator din vol I) cu acordurile arpegiate uniform, ascendent si descendent. In locul treptei a IV-a cu sexta (F6) apar acordurile de pe treapta a II-a (Dm7 si Dm7b5), un procedeu frecvent uzitat in perioada jazzului clasic.

Anexa 6- ritmica arpegiilor - Exercitii pentru nivelul primar si secundar

Asa cum am incercat la prezentarea variata a unor teme consacrate ale repertoriului jazzistic (in vol I capitolul IV si Vol II la subcapitolul improvizatia tematica), vom incerca sa variem d.p.d.v. ritmic si structurile arpegiate.

La anexa 6 se gaseste o colectie de fraze ce apartin idiomului anilor '30, cele mai multe fiind construite pe variante de arpegii cu fundamentala do.

Pentru a se familiariza cu parametri ritmici ai stilului clasic, cursantul ar trebui sa transcrie, la randul sau, fraze scurte pe care le considera reprezentative pentru acest stil. Transcierile vor fi extrase din solo-urile unor muzicieni ai epocii, cum ar fi Ben Webster, Coleman Hawkins, Benny Goodman, Lester Young, Roy Eldrige, Teddy Wilson etc. Folosind track-ul 20 de pe CD, se va citi la inceput materialul scris in anexa, apoi fragmentele transcrise. Ulterior, folosind aceleasi negative, se vor improviza fraze scurte si se va incerca, pe cat posibil repetarea lor pentru o mai buna fixare si eventuale corecturi.

De mentionat ca, in timpul practicarii acestor exercitii, cursantul trebuie sa foloseasca tehnica optimii swingate (vezi vol I, capitolul Conventii de scriere si lectura in domeniul ritmului), adica sa scurteze in mod consecvent* optimea de pe partea neaccentuata a timpului.

*

In exemplul de mai jos prezentam o mostra de improvizatie in stil clasic pe un chorus de blues, urmata de nominalizarea scarilor si modurilor folosite pentru fiecare acord in parte.

Folosind track-ul 21 de pe CD, cursantii de la toate nivelurile pot considera prima parte a exemplului ca tema pentru improvizatii.

*In cazul acesta, consecvent inseamna: de fiecare data la fel.

Exemplul 21

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate