Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Substitutiile acordului de dominanta cu acorduri micsorate


Substitutiile acordului de dominanta cu acorduri micsorate


SUBSTITUTIILE ACORDULUI DE DOMINANTA CU ACORDURI MICSORATE

Gradul de manevrabilitate al acordurilor micsorate arpegiate este foarte ridicat. Aceste acorduri, numite in limbaj popular - diminuate, poseda si calitatea ca oricare dintre sunetele lor pot prelua functia fundamentalei si, prin aceasta, deschide posibilitati multiple de continuare a discursului. Aceste elemente au determinat proliferarea arpegiilor micsorate in muzica improvizata unde viteza de executie constituie un factor important. Acordul micsorat cu septima micsorata corespunde cu elementele superioare ale acordului major cu septima si nona mica, situat cu o terta mare mai jos (a se vedea exemplul 25). Daca ne deplasam dinspre acordul tonicii (I) spre dominanta (V7) si intentionam sa facem substitutia mai sus mentionata, vom gasi acordul micsorat la un semiton mai jos sau un ton mai sus fata de tonica (ex 25 masura 2).

Exemplul 25Daca ne deplasam dinspre tonica inspre subdominanta vom gasi acordul micsorat inlocuitor pe aceeasi treapta cu tonica; aceeasi situatie in cazul ca ne miscam inspre treapta a II-a (ex 25 masura 3). Daca ne deplasam dinpre tonica spre treapta a VI-a, acordul micsorat corespunzator se afla, fie cu un semiton mai sus, fie cu un ton mai jos decat fundamentala (ex 25 masura 4).

Continuarea analizei nr 4 (exemplele 22-23)

Acordul major cu septima mare - asa numitul acord de tonica corespunde acordului minor de pe treptele a III-a. Deci trecerea de la IIIm la VI 7 ar trebui sa fie similara trecerii de la I la VI 7. In fraza nr 7 din exemplul 23 - How high the moon, acordul Bm de pe primii doi timpi este de fapt o substitutie a unui acord de tonica G (Bm = Gmaj7)*. Deplasarea dinspre acordul lui G catre treapta a VI se face, conform regulei enuntate, urcand un semiton (vezi exemplul 26 masura1).

* Subiectul va fi tratat mai pe larg in capitolul referitor la substitutiile acordului de tonica.

Exemplul 26

Acelasi lucru se petrece si in fraza urmatoare (8), doar ca de data aceasta cu un ton mai jos, functiile in tonalitate fiind de IIm - V7 (exemplul 26 masura 2).

Frazele 7 si 8 sunt arpegieri ale unor acorduri ce apar descendent din semiton in semiton. In chorusul initial pe acest loc se gaseste relatia IIIm -VI 7 -IIm- V7, prin urmare o succesiune din cvarta in cvarta.

SUBSTITUTIA LA CVARTA MARITA

Acest procedeu consta in inlocuirea unui acord major cu septima mica prin altul, aflat la o distanta de cvarta marita, prin urmare C7= F#7. Este cu siguranta cel mai frecvent procedeu de substitutie din literatura muzicala, iar explicatia consta in faptul ca, daca uzam si de principiul enarmoniei, sunetele intervalelor caracteristice ale celor doua acorduri - terta si septima - sunt comune. In exemplul 27, masurile 1, 2 si 3, terta si septima lui C7 (mi si sib) corespund septimei si tertei acordului F#7 (la# si mi).

Exemplul 27

Contiunarea analizei nr 4

In felul acesta relatia armonica de la frazele 7 si 8 din exemplul 23 - Bm - E7 - Am -D7 se preschimba in- Bm -Bb7- Am -Ab7 (vezi si exemplele 26 si 27, masurile 3 si 4).

Ultima sectiune a exemplului 23 contine rezumatul frazelor improvizate de Ch Parker. Observam in masurile 24-31 cateva noi cazuri de inlocuiri ale unor acorduri pe care le vom trata in subcapitolul urmator.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate