Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Instrument de percutie


Instrument de percutie


Instrument de percutie

Un instrument de percutie este un obiect care produce un anumit sunet in urma unei lovituri, frecari, miscari bruste etc. Termenul desemneaza, in special, un obiect folosit in scopuri ritmice, adesea utilizat in genuri muzicale precum Rock&Roll , Jazz etc.

Cuvantul 'Percutie' provine din termenii latinesti 'percussio' (care se traduce prin 'lovitura insa cu un inteles muzical) si 'percussus' (bataie ritmica).Instrumente de percutie acordabile

Timpanul

Xilofonul este un instrument muzical de percutie, alcatuit dintr-un sistem de placi de lemn acordate diferit, care vibreaza si emit sunete cand sunt lovite cu niste ciocanele de lemn, de sticla sau de metal.

Vibrafonul este un instrument muzical de percutie asemanator cu xilofonul, in care sunetele, produse de niste lame metalice, sunt prelungite cu ajutorul unor tuburi de rezonanta, ca la marimbafon.

Sub fiecare lama metalica se gaseste cate un tub de rezonanta, la al carui capat e montat un vibrator, sub forma de clapeta atasata tubului. Cu o tija comandata electric, toate clapetele pot fi rotite in pozitie radiala, dand sunetul caracteristic al instrumentului.

Din anii 1920, vibrafonul este folosit de formatiile de jazz.

Marimbafonul, denumit si marimba, marimba sau balafon, este un instrument de percutie de provenienta africana, foarte asemanator cu xilofonul si vibrafonul, care cunoaste o viguroasa inflorire in tarile Americii Latine

Este construit din placi de lemn de palisandru, acordate si dispuse in ordinea inaltimii, inzestrate cu tuburi rezonatoare, care intaresc si prelungesc sunetele. Asupra lui se actioneaza cu baghete de lemn, pentru sunetele puternice, si cu baghete de cauciuc, pentru cele moi.

Instrumente de percutie autofone

Toba este un instrument muzical membranofon (prevazut cu una sau mai multe membrane) din grupul instrumentelor de percutie.

Tipuri

Varietatile de tobe sunt deosebit de bogate, la ora actuala fiind de mare raspandire in cultura occidentala percutiile manuale africane (bongo, conga), tobele asiatice s.a. Organologia populara (a instrumentelor "folclorice") atesta un numar foarte mare de tobe pentru fiecare cultura. Se crede ca tobele sunt dintre primele tipuri de instrumente muzicale construite de oameni (evoluate din idiofone).

Intre tobele pastrate prin traditia muzicii culte vestice se numara: toba mare, toba mica, tom-tom-urile, timpanele (dintre care ultimele amintite sunt instrumente acordabile).

Alaturate unor cinele (talgere) si altor percutii, tobele formeaza setul de percutii al unei orchestre (actionate, de regula, de mai multi instrumentisti numiti percutionisti) sau un set de tobe, cunoscut ca baterie (actionat de un singur instrumentist, numit baterist).

Trianglu

Castaniete este un instrument muzical de percutie (raspandit in Spania si in America Latina), format din doua placute de lemn sau de fildes, prinse ca valvele unei scoici, care sunt lovite ritmic una de alta si folosit la acompanierea dansului si a muzicii.

Tamburina se numeste un instrument muzical popular de percutie de forma unei tobe mici, portative, cu pielea intinsa pe o singura parte si cu placi de metal sau cu zurgalai de jur imprejur, la care sunetele se obtin prin agitare in aer sau prin lovire cu mana.

Este folosita mai ales in Spania, Italia si in Orient, pentru acompanierea ritmica a dansului.

Instrumente de percutie complexe

Bateria (cunoscuta si ca set de tobe - en. drum kit - sau doar forma de plural tobe - en. drums) reprezinta un instrument muzical de percutie complex, format din mai multe percutii actionate de o singura persoana, numita baterist. Componentele sunt asezate in fata sau in laterala instrumentistului asezat pe un scaun (mult mai rar in spate), intr-o structura tip care permite actionarea simultana a maxim patru percutii. Se folosesc mainile si picioarele (talpile) pentru actionarea instrumentelor componente. Mainile se servesc de "baghete" (mult mai bine cunoscute ca bete de tobe) din lemn sau metal, al caror capat cu care se actioneaza este sau nu invelit intr-un material mai putin rigid (textil, pasla s.a.), maturele sau se pot folosi mainile goale (rar), in vreme ce talpile actioneaza doua-trei (in cazuri speciale, mai multe) pedale.

Bateria include un numar de tobe (definite ca instrumente membranofone, cutii cilindrice cu adancimea mai mica decat diametrul si ale caror baze sunt doua membrane, dintre care una este actionata, iar cealalta are rol de rezonanta), cinele (sau talgere, discuri din metal care sunt fixate pe un stativ si sunt actionate cu betele, printr-o pedala sau chiar cu mana) si diverse alte instrumente, dupa gustul si necesitatile instrumentistului sau muzicii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate