Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Sisteme sonore netemperate (naturale) si temperate (artificiale)


Sisteme sonore netemperate (naturale) si temperate (artificiale)


Sisteme sonore netemperate (naturale) si temperate (artificiale)

În muzica se folosesc, din punct de vedere al preciziunii acustice, doua feluri de sisteme sonore: netemperate si temperate.

Sistemele sonore netemperate utilizeaza in cadrul octavei sunete de inaltimi naturale, rezultand deci din rezonanta fizica a sursei care le produce.

În aceste sisteme este respectata orice diferenta de inaltime dintre sunetele componente (microintervalele), de aceea se mai numesc si sisteme ale intonatiei absolute.

Instrumentele muzicale care pot folosi intonatia netemperata (naturala) sunt: vocea, instrumentele cu coarde cu arcus, instrumentele de suflat din lemn si alama, precum si instrumentele electronice, ca unele care fac parte din aceeasi categorie a instrumentelor netemperate, ele emitand toate sunetele posibile fiziceste.Sistemele sonore temperate utilizeaza inaltimi artificiale (conventionale), rezultand din divizarile matematice ale spatiului sonor, din care cauza sunetele acestor sisteme nu mai corespund cu intonatia naturala. Cel mai utilizat sistem de intonatie temperata este acela in care sunetele octavei sunt invariabil despartite printr-un semiton de o valoare fixa (100 centi sau 25 savarti).

Instrumentele muzicale ce folosesc sunete temperate sunt: pianul, orga, harpa si toate instrumentele cu impartirea fixa a grifurii (chitara, mandolina, balalaica etc.)

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate