Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Microintervale acustice


Microintervale acustice


Microintervale acustice

În scopul redarii microintervalelor apartinand diferitelor sisteme de intonatie - netemperate si temperate - ori pentru a masura intervalele muzicale obisnuite, acustica utilizeaza urmatoarele dimensiuni si unitati mai mici decat semi­tonul: coma, savartul si centisunetul.

a)    Coma, microintervalul sistemelor netemperate de intonatie (naturale), are o marime variata, in functie de sistemul careia apartine (8 feluri de come in sistemul lui Zarlino; l in sistemul Pitagora).

b)   Savartul, microinterval rezultand din logaritmii zecimali inmultiti cu 1.000 (marimea unui savart = 0,001), serveste drept unitate acustica de masurare a intervalelor uzuale. Valoarea sa acustica este, aproximativ, a 50-a parte dintr-un ton egal temperat, un semiton egal temperat fiind de 25.086 savarti, iar octava perfecta continand 301,03 savarti.

c)  Centisunetul este conceput ca o subdiviziune a semitonului egal temperat, un semiton de acest fel valorand 100 centi (4 centi = aproximativ l savart),de   unde octava in intregimea ei va avea l 200 centi (12 semitonuri x 100Calculul prin centi are avantajul ca, in locul operatiunilor de inmultire sau impartire a fractiilor ce reprezinta raporturile de inaltime dintre sunete, se aduna sau se scade valoarea lor in centi (se inlocuiesc deci operatiuni aritme­tice de gradul doi prin operatiuni mai simple, de gradul unu).In limba greaca, komma = bucata, taietura, virgula.

Dupa numele fizicianului francez Felix Savart (1791-1841), care a sugerat utilizarea unei astfel de unitati in masurarile acustice.

Ideea de a diviza octava in centi apartine fizicianului englez John Ellis

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate