Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Alte inlantuiri de acorduri diatonice frecvent intalnite in popular music


Alte inlantuiri de acorduri diatonice frecvent intalnite in popular music


Alte inlantuiri de acorduri diatonice frecvent intalnite in popular music

THE ROCK PROGRESSION

O varianta foarte populara a cadentei perfecte dar cu treptele V si IV inversate, pe care eu as numi-o the rock progression datorita frecventei cu care apare in epoca de glorie a muzicii rock (anii'60 -'70). The rock progression are structura I, V, IV, IV (eventual V) la fel ca piesa Knock, knock, knokin' on heaven's door de Bob Dylan in versiunea mai tarzie a grupului Gun's and roses. O variatiune a acestei inlantuiri este VI, V, IV, I asa cum o gasim in refrenul celebrei Let it be de Beatles.CADENTA FRIGIANA

Acest tip de inlantuire are structura Im, IIb, III, IIb; construita pe tonica nota mi, ea ar arata astfel: Em, F, G, F. Cadenta se leaga indisolubil de muzica spaniola si isi datoreaza numele faptului ca acordurile sale coincid cu primele 3 sunete ale modului frigian. Din muzica Flamenco ea a fost imprumutata si in jazz (vezi Miles Davis/ Gil Evans - Sketches of Spain sau Chick Corea - Spain)

In exemplul 18 prezentam cele doua tipuri de cadenta frigiana: ascendenta si descendenta. In varianta descendenta, acordul de pe dominanta devine major, ceea ce determina folosirea a doua moduri: un minor natural ce corespunde primelor 3 acorduri si un minor armonic in starea a V-a inceput de pe treapta a V-a), care corespunde ultimului acord. Prin aceasta alteratie, cadenta nu mai poate fi incadrata in randul celor diatonice si devine cromatica.

Exemplul 18

*Am folosit intentionat varianta engleza deoarece in limba romana muzica pop are un caracter mai restrictiv. In engleza termenul pop nu inseamna muzica usoara, ci se refera la popularitate la aderenta publicului larg.

Si, pentru ca am depasit oarecum cadrul inlantuirilor diatonice ar trebui sa amintim si o varianta la cadenta frigiana, folosita frecvent de compozitorii renasterii, dar prezenta in memoria publicului datorita celebrei piese Hotel California a grupului Eagles.

Exercitiul 11 Structura armonica a piesei Hotel California (partea I)

Exercitiul se gaseste pe Track-ul 16 de pe CD si poate fi practicat la toate nivelurile

Am inclus acest sir de acorduri in randul exercitiilor de pe CD pentru a putea face trecerea intre improvizatia modala si cea poli-modala. Dupa cum se poate observa, in cazul de fata, suntem nevoiti sa abordam un material melodic diferit pentru fiecare acord. Este de preferat ca in astfel de cazuri sa se intrebuinteze cu precadere notele arpegiate ale acordurilor.

Tot in randul cadentelor frigiene se inscrie si un anume tip de inlantuire care ar putea fi considerata si doar ca simpla miscare melodica a basului: Am, Am/G, F, Em (E). Una dintre numeroasele piese ce utilizeaza acest gen de cadenta e Hit the road Jack a lui Ray Charles. Am inregistrat si aceasta structura pe CD la track-ul 17, datorita pregnantei ritmice si posibilitatii de a folosi in improvizatie exclusiv modul de blues sau pentatonicul minor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate