Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Inlantuiri mai complexe de acorduri diatonice


Inlantuiri mai complexe de acorduri diatonice
Inlantuiri mai complexe de acorduri diatonice

CERCUL CVINTELOR

Prin inlocuirea acordului de pe treapta a V-a cu acordul micsorat al treptei a VII, iar apoi al acordului de pe treapta a IV-a cu acordul minor de pe treapta a II-a, s-a obtinut urmatoarea inlantuire. I –IV –VIIo –IIIm –VIm- IIm-V- I. Inceputa pe treapta a VI-a, adica plasand tonica intr-o tonalitate minora, aceasta inlantuire de acorduri a fost si inca mai este frecvent uzitata. Compozitorii din perioada baroca: Corelli, Vivaldi, Scarlatti, Rameau si, bineinteles I.S. Bach, au apelat adesea la progresia cercului cvintelor, dar ea poate fi destul de frecvent intalnita si in muzica usoara a ultimului secol. Vezi prima sectiune a piesei Autumn leaves (Les feuilles mortes) de Joseph Kosma si Jaques Prevert in volumul I la anexele 4 si 5. Schimbarea fundamentalei din cvinta in cvinta inferioara, acest arhetip - am putea spune - al liniei de bas si, implicit, al sunetelor de referinta dintr-o situatie armonica, a calificat progresia cercul cvintelor intre cele mai uzitate din istoria armoniei.

Exercitiile 9A si B prezinta doua cazuri de progresii in cercul cvintelor - unul in mod major si altul in mod minor. Ele pot functiona si ca exercitii pentru cei aflati la nivel primar si mediu. In acest scop se vor folosi track-urile 12 si 13 de pe CD.

Exercitiul 9A

Exercitiul 9B
ARMONIZAREA GAMEI MAJORE / MODELUL CANONULUI de PACHELBEL

Structura acestui pattern armonic este urmatoarea: I, VII6, VIm, V6/4, IV, III6, IIm7, V7 (din ratiuni de claritate am folosit, de data aceasta, cifrajele armoniei clasice care se bazeaza pe sunetele gamei si specifica anumite intervale in raport cu fundamentala acordului). Ca si cercul cvintelor, el poate fi intalnit frecvent in literatura muzicala baroca (Aria din suita pentru orchestra in re major de J.S. Bach este probabil cel mai celebru exemplu), dar a fost adoptat si de unii compozitori de muzica pop si rock: Percy Sladge-When a man loves a woman, Bob Marley–No Woman, No Cry sau Eric Clapton - Tears in heaven. Exercitiul 10 prezinta un caz de armonizare a gamei majore. Pentru exercitii de improvizatie pe aceasta structura, se vor folosi track-urile 13, 14 si 15 de pe CD. Cursantii de la toate nivelurile pot practica aceste exercitii.

Exercitiul 10
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate