Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Fotografie


Index » hobby » Fotografie
» Fotografiile pentru documente


Fotografiile pentru documente


Fotografiile pentru documente

Unul dintre cele mai raspandite tipuri de portrete il reprezinta fotografiile pentru documente. Varietatea documentelor pentru care este nevoie de fotografii presupune diferite formate ale acestora, si anume: pentru pasaport 4,5x5,5 cm; pentru pasapoartele straine 4x5 cm; pentru permisul de conducere 3,5x4,5 cm. In ciuda acestei varietati a fotografiilor pentru documente, exista reguli fixe pe care trebuie sa le respecte o fotografie destinata documentelor oficiale. Cu alte cuvinte, asa va puteti alege voi insiva un stil propriu de iluminare sau un punct de statie in functie de model, in schimb trebuie sa incercati sa obtineti fotografii cat mai placute, asemeni unor portrete in miniatura.

Exigentele pentru fotografiile destinate documentelor oficiale au fost comunicate oficial si completate in ultimii ani.

Daca v-ati hotarat sa faceti fotografii pentru documente va sfatuim sa studiati mai intai cerintele tehnice de realizare a acestora. Pentru toate tipurile de documente exista cateva conditii esentiale: portretul este bust, din fata, pe un fond luminos. Iluminarea se realizeaza din doua surse de lumina, una principala si una de umplere, iar uneori, pentru insufletirea portretului, se poate adauga o lumina de modelare. In caz de nevoie, persoanele fotografiate pot purta ochelari, in schimb capul va fi neacoperit. Fotografiile pentru documente pot fi atat alb-negru cat si color.Iluminarea

In acest capitol vom explica aspectele tehnice ale realizarii unui portret. Fotografiile pot fi de interior  (realizate in spatii inchise) si fotografii in natura ( in aer liber). Cel mai bine este sa faceti primii pasi in genul portretului in natura pe o vreme senina. Cauza este foarte simpla: lumina naturala, pe care nu trebuie decat sa o valorificati. Cel mai bine este sa faceti portretele in zilele insorite, cand pe cer sunt nori usori, albi. Cerul innorat, care retine o anumita cantitate de lumina, atenueaza umbrele si inmoaie contrastele imaginii. Fotografierea in interior este mult mai complicata, necesita echipamente pentru lumina artificiala pe care trebuie sa invatati sa le folositi

In arta fotografica s-a facut chiar de la inceput o clasificare a tipurilor de lumina. Astfel, lumina poate fi principala, de umplere si de contur. Prima scoate in evidenta forma obiectelor, volumul, principalele elemente ale compozitiei, subliniaza elementele esentiale, care raman intr-o usoara umbra. Lumina de umplere, care nu trebuie sa fie prea clara, lumineaza umbrele si inmoaie trecerile dinspre partile intunecate catre cele luminoase. Cea de-a treia lumina, de contur, accentueaza, asa cum ati dedus din denumire, conturul obiectelor, pe care le evidentiaza pe fundal. La fotografierea in interior lumina de contur trebuie plasata in spatele modelului si trebui sa fie destul de puternica.

" Cheie inalta "

Pentru o fotografie realizata intr-o "cheie inalta" de lumina, fie ea color sau alb-negru, sunt caracteristice tonurile luminoase, blande.

Un astfel de portret trebuie sa fie fara umbre, doar cu "pete" intunecate separate, cum ar fi ochii, sprancenele si partial, conturul fetei. Cu ajutorul acestui stil poate fi redata o anumita stare de spirit, asociata de obicei cu feminitatea, tandretea, lirismul, duiosia.

Cand faceti un portret in "cheie inalta" este mai bine sa folositi o lumina usoara, moale, difuza, aproape fara umbre. Nici o sursa de lumina nu trebuie sa fie orientata inspre model, ci intreaga lumina trebuie sa fie reflectata de o suprafata alba. Aveti nevoie de cel putin 3 surse de lumina: doua pe ambele laturi ale modelului, cu doua ecrane reflectante albe, iar a treia pentru iluminare fondului. Fundalul, de regula, trebui sa fie luminos si mai puternic iluminat decat modelul. Expunerea se calculeaza in functie de elementele principale ale subiectului.

O expunere subexpusa este inadmisibila, deoarece tot efectul va fi stricat de contrastul ridicat si lipsa detaliilor in zonele umbrite

"Cheie joasa"

Portretul in "cheie joasa" este o fotografie realizata invers decat cea in "cheie inalta". Dupa cum vedeti, predomina tonurile intunecate umbrele puternice, multe zone abia sunt luminate. Cele mai expresive portrete sunt realizate folosind o singura sursa de lumina (proiectorul), orientata spre fata sau spre o parte a fetei. Conturul capului si al umerilor abia este vizibil. Daca vreti sa luminati partile intunecate, fixati un reflector. Expunerea se determina in functie de lumini si umbre. La o diferenta de mai mult de patru unitati, elementele din zonele luminoase dispar.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate