Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Fotografie


Index » hobby » Fotografie
» Fotografierea naturii moarte


Fotografierea naturii moarte


Fotografierea naturii moarte

Natura moarta este o compozitie din cateva obiecte neinsufletite, unite dupa o anumita tema. Realizarea de naturii moarte este o scoala buna pentru exersarea metodelor de compozitie si iluminare. Natura moarta trebuie sa exprime clar o anumita idee. Poate fi compusa din obiecte unite dupa functia lor utilitara sau din lucruri care par diferite din punct de vedere al destinatiei, dar in acest caz trebuie unite printr-o idee exprimata clar si distinct. Natura moarta este adesea un element integrant al portretului. Lucrurile care inconjoara un om intr-o fotografie joaca un rol foarte important, intarind veridicitatea portretului si sugerand profilul psihologic al subiectului.

Natura moarta poate fi considerata o istorie foarte sintetizata a omului. Lucrurile facute de om pot spune despre el tot atat de multe ca si un portret. In fotografia actuala foarte interesant este reportajul de natura moarta, care descrie lumea omului contemporan. De exemplu, un subiect "vanat" de fotografi este asezarea instrumentelor pe masa de lucru a unui lacatus, care da nastere unor idei noi in estetica tehnica.In prezent o mare raspandire o au reclamele in care apare natura moarta, in care sunt infatisate nu doar produse de arta decorativa aplicata, dar si diferite produse industriale, precum articole de imbracaminte sau tesaturi.

Pentru a crea o opera artistica de natura moarta trebuie sa stapaniti perfect tehnica fotografica. Trebuie sa invatati sa redati forma obiectelor si structura lor; doar asa se vad plasticul si vopseaua lucrurilor neinsufletite, de obicei nesesizabile. Este nevoie de o claritate cat mai mare a imaginii, de aceea este mai bine sa fotografiati cu aparate reflex de format mediu. Pe de o parte, acestea va dau posibilitatea sa faceti fotografii la scara mare de la distante mici, pe de alta parte exista posibilitatea de a vedea imaginea pe sticla mata a vizorului si de a controla profunzimea de camp a suprafetei infatisate, redarea zonelor intunecate si rezultatul actiunii diferitelor elemente optice.

Pentru a obtine o mare profunzime de camp, va recomandam sa faceti fotografii cu deschideri foarte mici ale diafragmei, care necesita, in consecinta, utilizarea stativului.

Cu ajutorul iluminarii se rezolva anumite probleme artistice specifice naturii moarte: tonalitatea, luminozitatea imaginii si echilibrul compozitional. Pentru iluminarea naturii moarte se folosesc de regula surse de iluminare artificiala. Natura moarta poate fi fotografiata si ziua, la lumina naturala. Intr-o astfel de lumina tonalitatea necesara, iluminarea zonelor intunecate si amplasarea zonelor luminoase se obtin prin aplicarea unor ecrane reflectorizante din hartie alba, panza, folie de aluminiu sau oglinda. La fotografierea pe material alb-negru se permite folosirea unor surse combinate de lumina, naturala si artificiala.

Natura moarta necesita o compozitie restransa a cadrului; suprafata lui trebuie limitata pentru a ghida atentia privitorului catre obiecte, fiecare dintre acestea trebuind sa poarta o anumita incarcatura ideatica. Fundalul trebuie organizat in asa fel incat sa fie linistit, uniform, rareori cu o nuantare de la luminos catre intunecat. Obiectele luminoase se vad uneori mai bine pe un fond intunecat si invers, cele intunecate pe unul luminos. Fondul se reda de obicei usor neclar. Ca fundal se poate folosi un perete neted, un carton sau un decor special de tipul unei hartii groase de desen curbate. In anumite situatii, un astfel de decor poate fi drapat cu o panza asemanatoare. Tonalitatea fundalului poate fi controlata prin iluminarea corespunzatoare a acestuia. Compozitia unei naturi moarte depinde doar de voi, adica puteti experimenta liber forme si culori. Priviti din cand in cand prin vizor, deoarece unghiul de vedere al obiectivului vostru difera un pic de unghiul de vedere al ochiului. Unghiul sub care se realizeaza fotografia are o deosebita importanta si depinde, in mare masura, de caracteristicile obiectului fotografiat.

Inainte de inceperea fotografierii, va sfatuim sa verificati daca totul este bine stabilit, raspunzand la anumite intrebari: In aparat a fost incarcat filmul necesar? Iluminarea a fost bine organizata in cadru? Din ce loc trebuie masurata expunerea? Cum se obtine contrastul obiectelor fotografiate? Toate obiectele sunt la locul lor?

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate