Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Fotografie


Index » hobby » Fotografie
» Fotoreportajul si fotojurnalismul


Fotoreportajul si fotojurnalismul


Fotoreportajul si fotojurnalismul

Fotoreportajul de calatorie: daca mergeti in concediu si fotografiati totul la rand, pentru a va intipari in memorie impresiile si emotiile traite, nu inseamna ca faceti un fotoreportaj de calatorie. In cazul in care doriti sa faceti un astfel de reportaj trebuie sa incepeti prin a-l planifica cu rigurozitate. La o prima vedere acest lucru pare foarte usor, dar la o analiza mai amanuntita, ies la iveala o serie de probleme. De exemplu, ce fel de film si de aparat sunt necesare, sau ce fel de stativ si lampa fulger? Cand este nevoie de toate aceste instrumente si cum se procedeaza intr-o astfel de situatie?

Sa presupunem ca v-ati hotarat sa faceti o calatorie in care sa realizati un fotoreportaj despre un anumit targ, dar intamplator targul este organizat doar o data pe saptamana, dimineata, si exact in acea zi nu v-ati trezit la timp.

Cel mai bine, daca lucrati dupa un plan, este sa stabiliti unde, cand si cum fotografiati. Inainte de drum, faceti urmatorul lucru: stabiliti cat timp trebuie sa stati in acel loc pentru a putea sa adunati in liniste materialul de care aveti nevoie si cu ce fotografii veti incepe fotoreportajul.Realizati o introducere in cadrul fotoreportajului. Hotarati-va daca reportajul va fi insotit de un text sau daca este suficienta o prezentare ordonata de fotografii, fara cuvinte. Daca stiti cu exactitate care va fi subiectul si cum se va termina fotoreportajul, fotografiile vor furniza suficiente informatii de introducere in subiect si vor trezi interesul catre acesta . Daca fotografiile sunt ,,imprastiate", nu se poate obtine o desfasurare unitara, cronologica a subiectului fotografiat. Acest lucru este valabil si pentru fotoreportajele voastre de calatorie care trebuie sa redea o anumita informatie sau o anumita situatie, in caz contrar privitorul nu le va privi cu interes. Pentru realizarea unui fotoreportaj pe care sa il puteti privi oricand cu placere aveti nevoie de ceva foarte important: experienta. Trebuie sa fotografiati mult in conditii variate care necesita cunostinte tehnice si indemanare. Concentrati-va atentia in primul rand asupra subiectului fotografiat si nu uitati ca experienta este cel mai bun profesor. Sa nu va fie teama daca faceti vreo greseala, veti invata din propriile voastre greseli, iar valoarea momentului pe care il imortalizati intr-o fotografie va fi cu atat mai mare, cu cat este mai ridicata calitatea tehnica a fotografiei.

Daca v-ati orientat spre reportajul de calatorie si aveti ca subiect o tara straina, trebuie sa fiti bine informati in legatura cu procedura de control vamal. Trebuie ca, printre documentele pe care le luati la drum, sa aveti intotdeauna o copie de cumparare a aparaturii de fotografiat mai scumpe sau a vreunui aparat de fotografiat foarte vechi, mai ales daca treceti granita Uniunii Europene. Daca aveti un echipament voluminos, puteti obtine o declaratie vamala emisa de autoritatile vamale, in care sa fie specificat fiecare obiect in parte cu propria serie de fabricatie.

Conditiile de pastrare a aparaturii pot fi diverse. Nu uitati ca fotografierea la variatii mari de umiditate si temperatura are o influenta puternica asupra starii de functionare a aparaturii voastre.

Aparatul de fotografiat si celelalte materiale trebuie sa fie protejate de umiditate. Exista o metoda foarte buna: folositi pachetele cu silicagel, un material higroscopic folosit pentru indepartarea umiditatii din aer. Introduceti doua pliculete de silicagel in husa aparatului de fotografiat sau in geanta cu aparatura, pentru a absorbi umiditatea. La cateva zile se recomanda sa incalziti pliculetele cu silicagel pentru a se evapora umezeala. Puteti face acest lucru de cate ori doriti.

Nu uitati ca toate filmele din bagaje sunt supuse actiunii razelor Roentgen. Controlul modern al bagajelor de mana, cu raze Roentgen, nu deterioreaza filmele. Doar filmele cu sensibilitate foarte mare nu pot fi supuse acestei proceduri din cauza riscului de voalare, dar pentru filmele cu sensibilitate mai mica de 1000 ISO nu exista nici un pericol in majoritatea aeroporturilor europene.

Trebuie sa aveti grija sa protejati materialele fotosensibile si de actiunea temperaturilor foarte mari. Ganditi-va cum sa pastrati filmele daca temperatura este de peste 30 C. Locul de pastrare trebuie sa fie pregatit cu mare atentie. O cutie de mic dejun, captusita cu o carpa, poate raci cu 10 mai mult decat o geanta neagra pentru aparatura, tinuta o zi intreaga in soare.

La intoarcerea din calatorie este foarte important sa dati cat mai repede filmele la developat, deoarece imaginea latenta este mult mai instabila decat cea developata.

Numerotati filmele in ordine cronologica. Notati pe fiecare dintre subiectul fotografiat. In plus puteti sa nu dati toate filmele la prelucrat, ci sa faceti acest lucru in doua randuri. Cand dati filmele in doua etape scadeti intr-o oarecare masura gradul de risc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate