Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Fotografie


Index » hobby » Fotografie
» APARATUL DE FOTOGRAFIAT PE PELICULA


APARATUL DE FOTOGRAFIAT PE PELICULA


APARATUL DE FOTOGRAFIAT PE PELICULA

Cu toate ca aparatele de fotografiat din ziua de azi exista intr-o gama extrem de variata, putem sa identificam anumite elemente constitutive care se regasesc la marea majoritate dintre ele. La o prima analiza observam corpul aparatului si obiectivul acestuia (care poate fi fix pe corp sau poate fi interschimbabil). La randul sau, corpul aparatului contine mai multe parti care ar fi: camera obscura, sistemul de obturare (cu exceptia obturatoarelor centrale din interiorul obiectivelor), sistemul de vizare (mai putin dispozitivele de vizare auxiliare cum ar fi pentaprisme detasabile), magazia pentru material fotosensibil (cu exceptia magaziilor de film interschimbabile).

In spiritul celor de mai sus, putem face urmatoarea impartire a elementelor constituente ale aparatului de fotografiat pe pelicula:1. Camera obscura

2. Obiectivul

3. Sistemul de obturare

4. Sistemul de vizare

5. Magazia pentru material fotosensibil

6. Dispozitive auxiliare si accesorii

In prezent, gama aparatelor fotografice devine tot mai variata. Ele pot fi clasificate dupa diferite criterii:

a. Dupa dimensiunea imaginii negative realizate pe pelicula:

- aparate fotografice pentru formate mari si foarte mari (18x24cm, 13x18cm, 9x13cm) (fig. 2.1.).

- aparate fotografice pentru formate medii (6x9 cm, 6x7cm, 6x6cm, 6x4,5 cm) (fig. 2.2.).

- aparate fotografice pentru formate inguste ( 24x36 mm sau format Leica; 24x17,5 mm) (fig. 2.3.).

Fig. 2.1. Aparat de fotografiat pentru format mare Linhof Kardan.

Camera lucreaza cu plan filme de 9x13cm (4x5 inch). Focalizarea se face prin deplasarea pe sina a planului frontal cu obiectivul. Pentru aceasta, aparatul are un burduf extensibil. In planul din spate aveam geamul mat pentru controlul focalizarii, in spatele caruia se ataseaza magazia cu plan-filmul.

b. Dupa sistemul de vizare si punere la punct a distantei:

- aparate fotografice cu vizor independent

- aparate fotografice cu sistem de vizare directa prin obiectiv

- aparate cu sistem de vizare prin oglinda fixa (vizare paralela)

- aparate cu sistem de vizare prin obiectiv (single-lens reflex, SLR)

- aparate cu vizare prin obiectiv independent (twin-lens reflex, TLR)

c. Dupa sistemul de obturare:

- aparate fotografice cu obturator central

- aparate fotografice cu obturator cu perdea

d. Dupa suportul de inregistrare a imaginii

- aparate fotografice clasice, cu pelicula fotografica

- aparate fotografice digitale (memorare imaginii in format digital pe un suport magnetic cu ajutorul celulei CCD).

Fig. 2.2. Aparatul de fotografiat pe format mediu Mamiya RZ

Fig. 2.3. Aparatul foto profesional Canon EOS 3 pentru formatul ingust 24x36mm

2.1. CAMERA OBSCURA

Parte componenta a corpului aparatului foto, camera obscura este varianta perfectionata a celei cunoscute inca din secolul al XVI-lea. Ea este 'cutia' interioara situata intre obiectiv si planul in care se gaseste pelicula fotografica, plan in care se formeaza imaginea ce dorim sa o 'memoram' fotografic. Dimensiunile camerei obscure sunt conditionate de dimensiunile suprafetei (cadrului de expunere) in care se formeaza imaginea. La inceputurile fotografiei, aceste dimensiuni variau intre 9x12cm si 20x30cm, nefiind standardizate. O data cu imbunatatirea calitatii materialelor fotosensibile si a dezvoltarii fotografiei de masa (ultimul deceniu al secolului al XIX-lea), dimensiunile camerei obscure au scazut si s-a pus problema standardizarii formatelor fotografice. Astfel, acestea pot fi clasificate in:

- formate mari (18x24cm, 13x18cm, 10x15cm, 9x12cm)

- formate medii (6x9cm, 6x7cm, 6x6cm, 6x4,5cm)

- formate mici (24x36mm, 24x24mm, 18x24mm,..)

Aparatele ce folosesc formate foto mari fac parte din categoria celor profesionale si sunt destinate unor domenii extrem de stricte si precise (lucrari de arta fotografica de mari dimensiuni, fotografie stiintifica, pentru publicitate, reproduceri foto de mare finete). Ele au dimensiuni mari, fiind greu transportabile iar fotografierea se face de cele mai multe ori cu aparatul instalat pe un trepied. Camera obscura este, in majoritatea cazurilor, sub forma de burduf extensibil, fapt ce permite focalizarea imaginii prin modificarea dimensiunii acestuia. Materialele fotosensibile sunt sub forma de plan-filme pe diferite standarde de sensibilitati si dimensiuni.

Aparatele mediu format au un gabarit mai redus, sunt mai usor de transportat, iar imaginile negative suporta mariri de buna calitate pana la dimensiuni suficient de mari (100x100cm). Sunt folosite in portetistica, reportaj, fotografia de studio. Filmele fotografice pentru mediu format sunt roll-filme ambalate in hartie pentru a fi protejate de lumina.

Dintre aparatele de format mic, cele mai folosite sunt cele cele tip 'Leica', de dimensiuni 24x36mm, dupa numele firmei germane care l-a impus pe piata. Sunt cele mai raspandite aparate foto in prezent, fiind de dimensiuni mici, usor de transportat. Calitatea deosebita a opticii, alaturi de folosirea filmelor foto tot mai performante, fac sa fie folosite atat de profesionisti (in fotojurnalism, fotografie artistica, stiintifica,) cat si de marea masa a amatorilor. Filmele fotografice inguste, sunt vandute in casete metalice ce le asigura protectia la lumina si au pe margine perforatii pentru a se asigura transportul lor cadru cu cadru in aparatul foto.

Camera obscura trebuie sa fie perfect etansata si sa lase sa patrunda lumina doar prin obiectiv. Pentru a evita reflexiile parazite de pe peretii laterali, ea este vopsita cu o vopsea antireflex de culoare neagra (fig.2.4.). Printre alte calitati ce trebuiesc indeplinite mentionam:

- cadrul de expunere sa asigure planeitatea filmului

- planul peliculei fotosensibile trebuie sa fie perpendicular pe axul obiectivului, iar daca avem o camera obscura descentrabila, atunci trebuie sa avem un control exact al inclinarii axei obiectivului fata de planul filmului

- sa asigure centrarea imaginii si sa protejeze fata de umiditate, praf, etc

Camera obscura la aparatul foto de mediu format 6x6cm Pentacon Six TL

Fotografia a fost facuta din spate, orificiul circular fiind cel pentru montarea obiectivului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate