Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Fotografie


Index » hobby » Fotografie
» Aparatul foto digital


Aparatul foto digital
Aparatul foto digital

Din tehnica moderna care poate fi folosita la executarea fotografiilor judiciare se distanteaza clar, atat ca si posibilitati de manevrare, economie de materiale, posibilitati de captare si nu in ultimul rand ca si calitate, ori posibilitati de selectie a imaginilor camera foto digitala.

Aceasta camera foto este un ansamblu tehnic de ultima ora , cu care se pot capta imagini cu rezolutii foarte mari si care permit selectarea imaginilor inmagazinate in memoria sa fixa ori cea interschimbabila. Camerele foto digitale au o serie de caracteristici speciale tehnice si de constructie:

- CCD – Charge Coupled Device. Este de fapt un cip/senzor care capteaza imaginea in format digital. Suprafata acestui cip este compusa dintr-un mozaic de celule foto-sensibile care convertesc intensitatea luminoasa in semnale electrice. Desigur, informatia primita prin intensitate permite doar o apreciere monocroma a imaginii insa cu ajutorul unor filtre speciale de culoare se poate recompune imaginea finala cu toate culorile sale. Fiecare celula fotosensibila ajuta la formarea unui pixel de culoare in functie de filtrul ales de producator. Inegalitatea dintre numarul de pixeli-culoare vine din predispozitia ochiului uman de a deosebi mai multe nuante de verde decat alte culori.
-CMOS Complementary Metal Oxide Semiconductor este o alternativa la cipurile CCD. Problema cu cipurile CCD nu este calitatea, care e foarte buna, ci costurile de productie destul de ridicate. CCD-urile sunt fabricate cu aparate care sunt folosite doar pentru constructia acestui tip de senzor. Cipurile CMOS insa pot fi fabricate cu aceeasi tehnologie cu care se produc procesoarele si memoriile pentru calculatoare. De aici, costurile de productie a acestor senzori de imagine scad enorm de mult. De fapt, termenul CMOS se refera la felul in care un senzor este fabricat si nu la o tehnologie de senzori de imagine anume).

- bateriile au o importanta deosebita, deoarece, trebuie sa aiba o viata cat mai lunga, care sa permita folosirea tuturor componentelor la capacitate maxima si pentru a suporta necesarul mare de energie pentru afisajul cu lichide si eventualele procesoare care lucreaza in background. In prezent se utilizeaza acumulatori Lithium-Ion care se reincarca cu redresoare specializate.

- sistemul de stocare. Unele camere stocheaza imaginea capturata direct pe CD intr-un format usor lizibil de catre un PC sau un Mac. Solutia cu discheta nu este insa cea mai buna, desi foarte la indemana capacitatea acestora este foarte scazuta existand loc pentru numai 4-5 fotografii la rezolutie maxima.

Una din cele mai practice solutii de stocare este cardul de memorie care poate avea capacitati diferite de la 8; 16; 32 MB pana la 1; 2; 4; 16; 32; 128 e GB etc, suficient spatiu pentru a stoca mii de imagini de calitate superioara. Aceste carduri pot fi schimbate foarte repede si usor sporind astfel capacitatea virtuala de stocare, iar transferul se face elegant prin intermediul cititoarelor de carduri .

- zoom digital , reprezinta in esenta o prelucrare digitala a imaginii deja capturate de catre camera. Spre deosebire de zoom-ul optic (apropierea-departarea obiectului vizat ) in cazul zoom-ului digital este selectata zona care ne intereseaza mai mult aceasta este marita aparent, insa prin pierdere de calitate (apar zonele „pixelate”).

Preluand termenul din franceza, am putea denumi fotografia digitala fotografie numerica, caci daca la tehnica clasica am avut puncte (particule) de emulsie de o anumita nuanta si culoare, la digital imaginea se compune tot din puncte carora le cunoastem proprietatile, ele fiind memorate ca si numere. Daca se foloseste o tehnica adecvata, privitorul nu trebuie sa vada diferenta intre o fotografie captata digital si una traditionala. De fapt cele doua tehnici sunt echivalente, nici una nu este superioara celeilalte pe plan artistic, calitatea imaginii fiind indiscutabil la fel de buna.

Fotografia digitala are un mare succes din cauza numeroselor avantaje care le ofera fata de fotografia 'clasica' pe film:

costului scazut per imagine : pretul filmului, al developarii si in functie de modul de utilizare si pretul realizarii fotografiilor este eliminat. Singura investitie este aparatul digital, mediile de stocare, si acumulatorii sau bateriile.

astfel, o data capturata, imaginea deja se afla intr-un format care o face destul de usor de prelucrat si de distribuit.

un lucru foarte important este ca se poate vedea fotografia imediat dupa ce ea a fost facuta, astfel executand alta , se pot retusa unele mici defecte din ea si astfel se creeaza fotografii mai bune . In plus daca se face o fotografie si nu are calitate buna, ea se poate sterge imediat din memorie.acest tip de fotografie este folosit si de profesionisti, in unele cazuri timpul de realizare pozelor fiind vitala (la Olimpiada de la Sidney, 90% din pozele facute de fotografii de presa au fost digitale si gratie ultimelor tehnologii de transmisie a datelor, unele agentii ofereau fotografiile spre vanzare pe Internet la doar 5-10 minute dupa ce ele au fost facute.

fotografiile digitale se pot include in documente, sau se pot trimite prin email-uri, se pot pune pe site-uri speciale pe reteaua Internet.

unele aparate digitale pot fi conectate la televizor si se pot vizualiza imaginile direct pe ecranul TV.

unele modele de camere digitale pot inregistra si sunet sau secvente video, la o calitate  medie.

daca se doresc rezultate mai palpabile, se poate scoate fotografia la o imprimanta, pe hartie normala sau fotografica, sau se pot duce la un minilaborator digital, care le va scoate exact ca si pe cele de pe film.

odata ce fotografiile au fost facute, ele pot fi prelucrate pe calculator prin softuri speciale, cum ar fi ADOBE Photoshop.

exista meniuri la aparatele digitale care permit accesarea programelor de fotografiere pe timp de noapte sau in infrarosu, de stabilire a distantelor fata de obiectul focalizat etc., sau lucrul cu anumite efecte speciale pentru imaginea preluata color in faza initiala: alb negru, solarize, culori “sepia” (se da impresia de vechime a fotografiei prin nuantarea in brun –roscat a imaginilor color).

Poate cel mai important este ca fotograful nu mai ezita inainte de a face o fotografie, ca atunci cand se foloseste film si un aparat clasic de fotografiat.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate