Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Fotografie


Index » hobby » Fotografie
» Evolutia fotografiei in secolul XXI


Evolutia fotografiei in secolul XXI
Evolutia fotografiei in secolul XXI

Exista numeroase modele de camere digitale, iar multe dintre ele asemanatoare in ceea ce priveste aspectul, dar si functiile pe care le ofera. Astfel, criteriile de departajare dupa calitate a camerelor digitale cele mai importante sunt numarul de megapixeli, optica (incluzand zoom-ul) si tipul de card de memorie pe care-l foloseste. In afara acestor criterii, exista de asemenea mai multe caracteristici greu de identificat care pot afecta calitatea fotografiilor executate cu o anumit tip de camera digitala.

Fotografia digitala a aparut in ultimul deceniu al secolului trecut, fiind considerata initial o simpla alternativa la fotografia clasica. Primele fotografii digitale erau adecvate vizualizarii imaginii pe ecranul unui computer si mai putin pe hartie fotografica.
Dar, intr-un interval de timp extrem de scurt, fotografia digitala s-a impus ca un egal al fotografiei analogice. In linii mari, un aparat de fotografiat digital (fig. 1) functioneaza pe aceleasi principii ca si aparatul clasic.

Foto. 1 Tipuri de aparate si camere de fotografiat digitale din gama „Pentax' , “Fujifilm” si „Nikon“.

Dupa cum este cunoscut, la un aparat de fotografiat traditional, lumina - sub forma de fotoni - actioneaza asupra lentilei[2], aceasta directionand fluxul de lumina catre un strat fotosensibil de pe film. La aparatul de fotografiat digital, fotonii actioneaza insa asupra unui cip mic de silicon, denumit senzor CCD sau CMOS. in acest senzor lumina este transformata in energie electrica. in continuare, energia electrica este transformata in format digital si stocata pe un card de memorie.

Rezolutia senzorului este apoi listata in puncte de imagine . Numarul acestor puncte de imagine - pixeli - indica atat categoria din care face parte aparatul de fotografiat, cat si solutia pentru care acesta este recomandat Trebuie retinut faptul ca in prezent exista aparate de fotografiat digitale cu rezolutii cuprinse intre un milion si unsprezece milioane de pixeli.

Ar mai fi de mentionat si faptul ca, la prima vedere, atat forma, cat si elementele componente ale unui aparat de fotografiat digital3 nu difera prea mult de un aparat de fotografiat clasic.

Dar, caracteristica unica a unui aparat de fotografiat digital consta in aceea ca ofera posibilitatea setarii calitatii imaginii inainte de realizarea fotografiei. Aceasta inseamna ca transformarea imaginii intr-o fotografie clasica se alege calitatea cea mai inalta a acesteia. Cum imaginile de inalta calitate ocupa mai mult spatiu pe un card de memorie, pentru vizitarea unui monitor de computer este suficienta si o calitate mai slaba a imaginii.

Superioritatea aparatelor de fotografiat digitale rezida in aceea ca ele au si alte posibilitati, in afara aceleia de a realiza fotografii. De pilda, marea lor majoritate dau posibilitatea realizarii fotografiilor in cascada, inclusiv de secvente video cu sunet.

La aceasta se adauga, pe langa dimensiunea lor mica, si carcasele speciale, ceea ce permite executarea fotografiilor digitale si in mediu acvatic, cu toate avantajele ce decurg din aceasta oportunitate, inclusiv pe linia cercetarilor criminalistice.

Cardul de memorie

Dupa transformarea imaginii, in format digital, aceasta este stocata pe un card de memorie. Dupa cum o arata si denumirea, cardul de memorie dintr-un aparat de fotografiat digital este destinat stocarii fotografiilor. Capacitatea de stocare este diferita de la un aparat la altul si se masoara in megabiti.

Altfel spus, acesti megabiti indica numarul de fotografii ce pot fi stocate pe un anumit card. Evident, numarul de fotografii stocate depinde de multe variabile, cea mai inpostanta fiind calitatea acestora.

De exemplu, o fotografie de inalta calitate in JPEG, efectuata cu un aparat de trei megapixeli ocupa aproximativ un megabit. Prin urmare un card de 32 MB va putea stoca nu numar de 32 de fotografii. Daca acelasi aparat digital va fi setat pentru imaginea cea mai slaba se vor putea stoca pe card aproximativ doua sute de fotografii.In momentul de fata exista mai multe tipuri de carduri de memorie dintre care amintim: Compact Flash, Smart Media si Memory Stick .

In privinta valorificarii fotografiilor stocate pe un card de memorie, cel care utilizeaza un aparat de fotografiat digital are urmatoarele posibilitati:

sa urmareasca imaginile pe afisul aparatului si sa le aleaga pe cele care corespund scopului;

sa conecteze - cu ajutorul unui cablu - aparatul de fotografiat digital la o intrare AV TV si sa vizualizeze imaginile pe ecranul TV;

sa conecteze direct aparatul la un proiector de date, avand posibilitatea de a proiecta imaginile ca diapozitive;

trimiterea cardului de memorie la un laborator digital in vederea obtinerii unei fotografii clasiceVasile Berchesan, Marin Ruiu, Tratat de tehnica criminalistica, Ed. Little Star, Bucuresti 2004, pg. 214

Denumite pixeli. (NA)

Obiective reglabile cu zoom, distanta focali reglabili, etc. (N.A.)

Vasile Berchesan, Marin Ruiu, Tratat de tehnica criminalistica, Ed. Little Star, Bucuresti 2004, pg. 215

Vasile Berchesan, Marin Ruiu, Tratat de tehnica criminalistica, Ed. Little Star, Bucuresti 2004, pg. 215
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate