Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» Situatia actuala a schemelor de garantare pentru agricultura si agro-industrie din Romania si la nivel European


Situatia actuala a schemelor de garantare pentru agricultura si agro-industrie din Romania si la nivel European
Situatia actuala a schemelor de garantare pentru agricultura si agro-industrie din Romania si la nivel European

Privire generala

Schemele de garantare, societatile sau fondurile dedicate sustinerii finantarii activitatilor   agricole si agro-industriale, ca si dezvoltarii zonelor rurale exista ca entitati separate in unele tari din Uniunea Europeana, desi cele legate de activitatile non-agricole sunt la o scara mai redusa.
Majoritatea asa numitelor scheme de garantare non-agricole emit de asemenea garantii pentru entitatile legate de lumea rurala, adica industriile agricole si alte intreprinderi mici si mijlocii (IMM) din zonele rurale, cum ar fi hotelurile, comertul si serviciile.

Desi exista unele initiative guvernamentale avand ca scop sustinerea finantarii agriculturii, incluzand utilizarea directa sau indirect a garantiilor si asigurarilor de stat, putem identifica scheme de garantare, societati sau fonduri total dedicate in urmatoarele tari: Romania, Italia, Ungaria, Portugalia, Lituania, Estonia si Spania.

Conform datelor de la asociatia Europeana pentru societatile mutual de garantare (AECM), membrii dedicati agriculturii reprezinta aproximativ 11,5% din noile volume de garantii emise in 2007. La sfarsitul acelui an, partea lor de portofoliu ramas neutilizat era de aproape 17% din cei aproape 61 miliarde de euro in garantii detinute de cei 34 membri AECM.

TABELUL 1

DENUMIREA SCHEMEI

NOI GARANTII EMISE IN TIMPUL ANULUI

PORTOFOLIUL LA SFARSITUL ANULUI

volum

volum

TOTAL MEMBRII AECM+SAECA

% din total pentru schemele pe agricultura

Sursa: Statisticile anuala AECM la www.aecm@.be + sepi pentru SAECA spaniola + raportul anual pentru Agrogarante portugheza + chestionare directe

La sfarsitul lui 2007, aproape 153.000 de fermieri, companii de prelucrare si alte IMM-uri din zonele rurale beneficiau de o garantie de la una din schemele de garantare dedicate agriculturii, aproape 9% din cele 1,7 milioane de IMM-uri servite de membrii AECM.

Trebuie remarcata ponderea specifica a schemei publice italiene de garantare in totalurile prezentate. De fapt SFGA reprezinta 87% din noile garantii emise in 2007 si 92% din portofoliul neutilizat la sfarsitul anului.

TABEL 2

Denumirea schemei

Tara

Noi garantii emise in timpul anului

volum

% din total

AVHGA

Ungaria

96800 EURO

Coldiretti

Italia

69218 EURO

SFGA

Italia

2539000 EURO

Rural Credit Guarantee Foundation

Lituania

43840 EURO

Agrogarante SGM

Portugalia

11554 EURO

Fondul de Garantare a Creditului

Romania

126840 EURO

SAECA

Spania

23400 EURO

TOTAL AGRICULTURA

2910652 EURO

Sursa: constructive proprie/ statistici anuale AECM + Sepi+Agrogarante

Tabelul 3

Denumirea schemei

Tara

Noi garantii emise in timpul anului

Portofoliu la sfarsitul anului

Rata crestere portofoliu

Rata crestere portofoliu

volum

% din total

volum

% din total

Ungaria

Italia

Italia

LituaniaPortugalia

Romania

Spania

Totaluri Agricultura

1) SFGA contragaranteaza toate CONFIDI dedicate agriculturii si de asemenea furnizeaza garantii de portofoliu direct bancilor

2) Agrogarante si-a inceput operatiunile in ianuarie 2007

3) SAECA nu este membru al confederatiei spaniole a societatilor mutual de garantare, CESGAR nefiind astfel un membru al AECM. Foarte putine informatii disponibile.

4) Sources: Statisticile anuale AECM.

Desi procentul sau din sumele totale poate fi privit drept mic, FGCR din Romania are cea mai ridicata rata de crestere a portofoliului din ultimii doi ani.

Tabelul 4

Denumirea schemei

Tara

Rata de crestere a portofoliului

Rata de crestere a portofoliului

Rata de crestere a portofoliului

Rata medie de crestere a portofoliului

AVHGA

Ungaria

Coldiretti

Italia

SFGA

Italia

-3.2&

Rural Credit Guarantee Foundation

Lituania

Agrogarante SGM

Portugalia

Fondul de Garantare al Creditului Rural

Romania

SAECA

Spania

TOTALS AGRICULTURE

Sursa: constructive proprie/ statistici anuale AECM + Sepi+ Agrogarante

Grafic 1

Rate de crestere a portofoliului de garantii

Fiind procentul de noi garantii emise in cursul anului 1,3% din totalurile europene

Grafic 2

Structura juridical a schemelor de garantare (societati sau fonduri) variaza de la entitati pur private la cele publice, cu urmatoarele categorii pe care le putem gasi la nivel european:

Societati mutual de garantare- Ele sunt detinute de beneficiarii garantiilor, adica fermieri, IMM-urile si de asemenea de banci, si cu participatii minoritare, de entitati publice.Administrate privat, ele sunt clasificate drept companii financiare si sunt supravegheate de banca central. Ele au conexiuni puternice cu autoritatile publice pentru a-si dezvolta politici publice prin intermediul garantiilor. Pentru agricultura avem Confidi italiana si Agrogarante SGM portugheza. Aceste entitati beneficiaza de o contragarantie emisa de o entitate publica (un fond de contragarantare);

Societatile sau fondurile private de garantare- Ele sunt detinute de entitati private, in mod normal de banci, si uneori si statul este present intr-un procent mai mic. Administrate de asemenea privat, ele sunt clasificate in mod normal drept companii financiare si sunt supravegheate de banca central. La fel cu societatile mutual de garantare, aceste entitati private au de asemenea legaturi puternice cu autoritatile publice pentru a dezvolta politicile publice de utilizare a garantiilor si uneori, primesc donatii special de capital pentru scopuri specific, cum este cazul FGCR din Romania cu fondurile pentru SAPARD. Desi nu exact in acelasi cadru juridic, noi clasificam aici si Fundatia de garantare a creditului rural din Ungaria (AVHGA), detinuta de stat si de aproape toate bancile din tara.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate