Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» SCURT ISTORIC AL JOCURILOR DE LOTERIE


SCURT ISTORIC AL JOCURILOR DE LOTERIE
SCURT ISTORIC AL JOCURILOR DE LOTERIE

Cele mai vechi “urme” din istorie despre jocurile de loterie pot fi considerate ca fiind cele intalnite in Biblie si care fac referire la profetul Moise. In drumul acestuia prin tinuturile aflate la vestul raului Iordan ni se relateaza o intamplare in care se foloseste o loterie.

Cea mai recunoscuta “urma” istorica este totusi cea datand din perioada lui Cezar de la care a ramas celebrul dicton alea jacta est” care, in traducere, inseamna “zarurile au fost aruncatesi care arata ca jocul cu zarurile erau destul de populare in acele vremuri.
O mentiune importanta o gasim in legatura cu construirea Marelui Zid chinezesc despre care se spune ca a fost finantata din fonduri obtinute din loterii.

In Europa apar primele referiri la jocurile de loterie prin secolele XV-XVII. In anul 1498, in Potugalia, ca urmare a unor necesitati monetare ale tarii, a fost instituita cu discretie o loterie pentru strangerea unor fonduri de ajutor. Lotaria Nacional Santa Casa sa Misericordia de Lisboa, asa cum a fost numita atunci, este considerata ca fiind cea mai veche institutie de operatiuni de loterie din lume. Ea a fost autorizata abia in anul 1783 de catre regina D. Maria Pia.

Nu numai Portugalia s-a bucurat de un asemenea privilegiu. In 1727 apar si in Olanda cateva loterii. La acea vreme, scopul principal al sistemelor de loterie era acela de a acoperi unele necesitati stringente de finantare pentru construirea unor drumuri, cladiri etc. ca sprijin important in sustinerea unor razboaie.

In America de Nord loteriile apar catre sfarsitul veacului al XIX-lea. La inceputul secolului XX jocurile de loterie au patruns si in Australia, copiindu-se practic unele sisteme care ajunsesera sa fie foarte populare in America si Canada.

Iata, pe scurt, cateva referinte punctuale despre evolutia acestor jocuri:

44 i.C. Primele loterii din perioada domniei lui Cezar.

100 i.C.: Dinastia hunilor impune in China instituirea unor loterii in care banii erau folositi in scopuri de aparare; mai precis, fondurile erau destinate pentru construirea unor sisteme de aparare, precum Marele Zid chinezesc.

1446: Una din primele inregistrari despre o loterie europeana a ramas prin operele marelui pictor flamand Jan Van Eyck.

1465: Apar loterii in Belgia pentru construirea unor capele, spitale, azile pentru saraci, canale si facilitati portuare etc.

1515: In Genoa – Italia, sunt desemnate sase nume printr-un sistem aleator, pentru alegerile din Senat. Mai tarziu aceste nume au fost inlocuite prin numere. Cuvantul “loterie” se pare ca provine din cuvantul italian “lotto”, care inseamna destin sau soarta.

1530: In Florenta este instituita Loteria numerelor” cu premii in bani.

1539: Regele Francis I al Frantei a autorizat o loterie pentru acoperirea fondurilor lipsa din trezorerie. Multe din aceste fundatii au fost urmate de loterii straine.

Regina Elisabeta I a Angliei infiinteaza prima loterie de stat. Premiile cuprindeau bani si obiecte si, in scurt timp, sistemul a devenit foarte popular, ajungandu-se la circa 400.000 de bilete puse in vanzare.

1612: Regele James I al Angliei creaza printr-un decret regal o loterie in Londra. Sistemul a fost folosit pentru a sprijini primei colonii britanice din America – Jamestown, Virginia.

1700: Mai multe fundatii crestine deschid si sponsorizeaza diferite loterii, precum:

• Benjamin Franklin foloseste loteriile pentru a finanta achizitionarea unor tunuri pentru razboi• John Hancock foloseste o loterie pentru a reconstrui istoricul Faneuil Hall din Boston.

• George Washington foloseste de asemenea o loterie pentru a finanta construirea drumurilor prin munti care sa deschida circulatia catre vestul indepartat.

1726: In Olanda apare o loterie care si astazi este operationala.
1753:
O loterie importanta a fost deschisa in Anglia pentru a pune bazele actualului stabiliment al celebrului British Museum

1776: Louis al XV lea pune bazele Loteriei Regale a Scolii Militare (mai tarziu devenind Saint-Cyr) din Franta. Din monopolul regal creat atunci se va constitui mai tarziu Loteria Nationala a Frantei.

In Romania apare, in anul 1906, prima institutie a loteriei promulgata de regele Carol I prin legea Loteriei de Stat. Destinatia declarata a fondurilor adunate era aceea de ameliorare a starii de sanatate si igiena a poporului roman.

In anul 1931 este votata legea pentru infiintarea si organizarea Loteriei de Stat pe clase pentru sanatate publica si ocrotire sociala. Prin aceasta lege toate veniturile nete ale Loteriei de Stat erau destinate Fondului General Sanitar de Ocrotire.

In anul 1934 se infiinteaza Regia Loteriei de Stat careia i se incredinteaza organizarea de loterii in colaborare cu alte institutii culturale.

In anul 1944 are loc organizarea exploatarii si administrarii loteriei pe clase pentru sanatatea publicului si ocrotire sociala denumita Regia Loteriei de Stat prin decretul din 31 ianuarie semnat de Maresalul Antonescu.

Prin decretul numarul 5 semnat de Regele Mihai I se stabilesc unele prevederi financiare ale Colecturilor.

In 1949, prin decretul nr. 420, Regia Loteriei de Stat se transforma in Societatea Comerciala de Stat “Loteria de Stat” trecand sub tutela Ministerului Finantelor.

In anul 1950 sunt lansate emisiuni de 'Lozuri in Plic' Loteria noastra, sistem cunoscut in Romania inca din anii 1920 - 1930 sub denumirea de 'Loteria I.O.V.R.'
In anul 1954 sunt lansate emisiuni de 'Lozuri in Plic', realizare originala romaneasca, avand mare aderenta la masa de participanti datorita faptului ca se ofera castiguri 'pe loc'.

Prima publicatie in domeniu apare abia in anul 1958. Ea s-a numit Loto-Pronosport si aparea saptamanal. In anul 1966 are loc reorganizarea Loto-Pronosport.
Dupa revolutie, mai precis in anul 1991, ia fiinta Regia Autonoma a Loteriilor si Pronosport. Tehnologia moderna este introdusa abia in anul 1993, prin automatizarea sistemelor de joc in regim off-line. In anul urmator, prin Decizia Guvernului nr. 816, se infiinteaza Regia Autonoma Loteria Nationala, iar in 1999 se infiinteaza Compania Nationala Loteria Romana.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate