Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
Sir William Sautre


Sir William Sautre


Sir William Sautre      

Richard II a fost detronat in 1399, fiind succedat la tron de catre Henric al IV-lea. In 1400, in timpul unei intruniri a Parlamentului la Westminster, Sir William Sautre, un om bun si un preot credincios a cerut permisiunea sa vorbeasca spre binele regatului. Episcopii care erau prezenti au banuit ca dorea sa deschida subiectul religiei si au convins Parlamentul ca discutarea problemei sa se faca de catre adunarea bisericeasca; astfel ca in data de 12 februarie 1400, Sautre a fost audiat de catre Thomas Arundel, arhiepiscop de Canterbury si conciliul sau provincial.      

Sautre a fost acuzat ca desi a renuntat la cateva opinii eretice, a continuat sa le predice si sa le invete. Acuzatiile aduse impotriva sa de catre preotul paroh al bisericii St. Scithe the Virgin din Londra au fost urmatoarele:      

- Nu se inchina crucii pe care a suferit Hristos;      

- S-ar inchina mai degraba la un rege pamantesc, la moastele sfintilor sau la un om pocait decat la cruce;      

- Crede ca painea sfintita a impartasaniei ramane doar paine si nu este chiar trupul lui Hristos.      Sautre a primit timp la dispozitie pentru a pregati raspunsul la acuzatii si a trebuit sa se infatiseze din nou in vinerea urmatoare, in 18 februarie. El a refuzat sa-si abandoneze crezurile si i s-a mai dat o zi de gandire. Fiind in continuare refractar, el a fost destituit din toate functiile sale bisericesti: preot, diacon, subdiacon, acolit, exorcist, paracler si chiar usier. Redus la statutul de laic, a fost predat autoritatilor laice si Biserica l-a rugat pe rege sa dispuna executarea sa, ceea ce Biserica nu ar fi putut face. Regele Henry a fost de acord fara rezerve, devenind astfel primul rege englez care a condamnat la moarte un eretic.

Sir William Sautre a devenit primul englez care a suferit martirajul sub domnia lui Henric IV.       Dupa moartea lui Sautre, cei de aceeasi credinta cu el au facut eforturi sa ramana ascunsi, in timp ce regele lipsit de popularitate cauta sa gaseasca sprijin implinind arderea pe rug a tuturor celor care au fost condamnati pentru erezie.       

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate