Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)


JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)


JOHANN SEBASTIAN BACH

Marele compozitor Johann Sebastian Bach a fost primul om care a ombinat cu succes diferitele stiluri nationale de muzica existente in vestul Europei. Prin reunirea a ce era mai bun in traditia muzicala italiana, franceza i germana, el a reusit s-o imbogateasca pe fiecare in parte. Fara sa fi iobindit o faima prea mare in timpul vietii, Bach a fost pe jumatate uitat n cei cincizeci de ani care au urmat mortii sale. Dar celebritatea i-a rescut constant in urmatorii o suta cincizeci de ani, iar astazi este con­siderat unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor; dupa mii autori, el ar fi chiar cel mai mare.Bach s-a nascut in 1685, in orasul Eisenach, din Germania. Din fericire, si-a petrecut primii ani de viata intr-un mediu in care i-a fost admirat alentul si incurajate realizarile muzicale, intr-adevar, familia Bach se re-narcase in domeniul muzicii, inca dinainte de nasterea lui Johann Sebas-ian. Tatal lui era un bun violonist, doi dintre fratii bunicului fusesera alentati compozitori, iar citiva dintre verii lui se numarau printre cei mai espectati muzicieni.

Mama lui Bach a murit cind acesta avea noua ani. Bach a ramas orfan, n perioada adolescentei, a primit o bursa de studii la Scoala St. Michael lin Liineburg, in parte din cauza vocii sale frumoase, in parte din conside-ente materiale. A absolvit scoala in 1702, iar in anul urmator i s-a ncredintat un post de violonist intr-o orchestra de camera, in urmatorii louazeci de ani, a avut un mare numar de slujbe, in timpul vietii, Bach ?i-a cistigat in primul rind reputatia de talentat organist, desi a fost si ompozitor, profesor si dirijor, in 1723, la virsta de treizeci si opt de ani, obtinut postul de cantor la Biserica St. Thomas din Leipzig. A detinut iceasta functie pe parcursul celor douazeci si sapte de ani de viata ramasi, murit in 1750.

Bach a cistigat intotdeauna suficient pentru a-si intretine familia; dar m a fost nici pe departe atit de faimos in timpul vietii ca Beethoven sau VIozart (sau chiar Frederic Chopin ori Franz Liszt). Nu toti cei care 1-au ingajat i-au recunoscut geniul. La Leipzig, consiliul dorise sa angajeze un

"muzician de prima muia'. Doar dupa ce primii doi de pe lista au refuzat, consiliul i-a oferit, fara prea mult entuziasm, postul lui Bach! (Pe de alta parte, peste citiva ani, cind a vrut sa-si paraseasca postul de organist si concertmaistru la curtea ducala de la Weimar, ducele nu numai ca i-a refuzat cererea, dar 1-a bagat la inchisoare. Bach a petrecut peste trei saptamini in arest pina ce ducele s-a imblinzit.)

La douazeci si doi de ani, Bach s-a casatorit cu verisoara sa de gradul doi. Au avut sapte copii, dar sotia lui Bach a murit cind el abia implinise treizeci si cinci de ani. S-a recasatorit in anul urmator, iar cea de-a doua sotie nu numai ca 1-a ajutat sa-si creasca copiii, dar i-a mai daruit alti trei copii. Doar noua dintre copii i-au suprayetuit lui Bach, iar patru dintre ei au devenit ei insisi muzicieni reputati. Intr-adevar, talentata familie!

Bach a fost un compozitor prolific. Operele lui includ aproximativ trei sute de cantate, cele patruzeci si opt de fugi si preludii din Clavecinul bine temperat, minimum o suta patruzeci de alte preludii, peste o suta de alte compozitii pentru clavecin, douazeci si trei de concerte, patru uver­turi, treizeci si trei de sonate, cinci mese, trei oratorii si un mare numar de alte piese. In total, Bach a compus peste opt sute de lucrari muzicale in decursul vietii sale!

Bach a fost un luteran animat de profunde sentimente religioase. Dornic sa puna muzica in slujba Bisericii, a compus in general piese religioase. Nu a incercat sa inventeze noi forme de muzica, ci doar le-a ridicat pe cele existente pe cele mai inalte culmi.

in timpul jumatatii de veac care a urmat mortii lui, muzica lui Johann Sebastian Bach a fost in general ignorata. (Trebuie totusi remarcat faptul ca cei mai mari muzicieni ai epocii - Haydn, Mozart si Beethoven - au apreciat geniul lui Bach.) Aparusera noi stiluri muzicale, iar muzica "de moda veche' a lui Bach intrase intr-o eclipsa temporara. Dar, dupa 1800, interesul pentru muzica lui Bach a renascut, iar de atunci reputatia si popularitatea lui sint in continua crestere. Bach este mai popular astazi, in epoca noastra laica, decit in timpul vietii lui. Intr-adevar, e straniu ca cel care era considerat acum doua sute de ani demodat, atit ca stil cit si ca subiecte, poate fi admirat atit de mult in zilele noastre. Care este cauza imensei sale reputatii?

in primul rind, Bach e considerat cel mai bun tehnician dintre toti compozitorii importanti. A cunoscut toate resursele muzicale ale timpului sau si le-a folosit fara gres. Astfel, nici un compozitor dinaintea lui Bach nu poate rivaliza cu el in tehnica contrapunctului (tehnica prin care doua sau mai multe melodii separate sint executate in acelasi timp), in plus, lucrarile lui sint admirate pentru logica si diversitatea orchestratiei lor, pentru temele inspirate si pentru expresivitatea melodiilor.

Din perspectiva celor mai seriosi studenti in muzica, profunzimea si complexitatea structurala a muzicii lui Bach este mult mai incitanta decit operele incomparabil mai ac­cesibile ale majoritatii celorlalti compozitori. Melomanii ocazio­nali il considera pe Bach un com­pozitor cam dificil; trebuie sa sub­liniem ca aceasta opinie nu este impartasita de mica elita a muzicii, inregistrarile lui se vind mai bine decit ale oricarui com­pozitor clasic, cu exceptia lui Beethoven. (Pe termen lung, desigur, operele lui Beethoven si Bach sint ascultate mult mai mult decit acelea ale unui compozitor "popular', care este in voga o vreme, dar a carui celebritate se dovedeste efemera.)

Beethoven a compus lucrari care se bucura de o popularitate mai mare si a fost un inovator indraznet, care a influentat mai mult cursul istoriei muzicii. Dar, daca ar fi sa intocmim o lista a celor mai insemnati compozitori, Bach s-ar situa cu siguranta pe locul al doilea.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate