Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
Lauwrence Sanders


Lauwrence Sanders


Lauwrence Sanders      

Dupa ce regina Maria a interzis deja in primul an al domniei sale predicarea protestanta, cativa slujitori ai lui Dumnezeu au continuat sa predice Evanghelia ca pastori particulari. Unul dintre acestia era si Lawrence Sanders.  El se tragea dintr-o familie nobila prospera, a studiat la Eton si King's College din Cambridge. Intrucat mama sa vaduva dorea ca el sa devina comerciant, s-a dus ucenic la un comerciant numit Sir William Chester.      

Insa in curand Sanders si-a dat seama ca de fapt vrea sa devina predicator, iar Chester fiind un om bun l-a eliberat de conditiile impuse prin contract, asa ca Sanders s-a putut intoarce la Cambridge ca student la teologie.      

Sanders a inceput sa predice in timpul domniei regelui Edward, cand protestantismul a devenit religia oficiala a Angliei. Dupa ce a detinut cateva functii, a devenit predicator la tara, in Leicestershire, unde a slujit sarguincios pana cand i s-a oferit o slujba la o biserica din Londra numita Allhalows. Tocmai cand era pe punctul sa renunte la slujba sa la tara pentru a se putea concentra slujirii in parohia londoneza, regina Maria si-a depus pretentia la tron. Vazand ca ea va aduce vremuri grele pentru toti protestantii, Sanders si-a pastrat ambele slujbe; daca ar fi renuntat la una din ele, in mod sigur ar fi fost inlocuit cu un catolic.      Astfel ca a fost nevoit sa calatoreasca de la o parohie la alta pana cand a devenit ilegala predicarea Evangheliei. Sanders a continuat sa predice in adunarea sa de la tara pana cand a fost oprit cu forta sa o mai faca. Din moment ce nu mai putea sluji acolo, s-a dus inapoi la Londra.      

Odata intrat in oras in ziua de 14 octombrie, sambata, el s-a intalnit cu Sir John Mordant, consilier al reginei, care l-a avertizat sa nu predice in ziua urmatoare; Sanders i-a ignorat sfatul si si-a tinut predica in dimineata urmatoare. In timp ce se pregatea pentru predica de dupa-masa, a fost ridicat din biserica sa si dus in fata episcopului, a lui Sir John Mordant si a catorva capelani. Episcopul l-a pus sa-si astearna pe hartie crezul despre transsubstantiere si l-a trimis inaintea lordului cancelar care l-a intemnitat.      

Dupa ce a stat intemnitat timp de cincisprezece luni, perioada in care a ramas credincios constiintei sale, Sanders a fost dus la judecata inaintea lordului cancelar si a fost acuzat de tradare, erezie si de razvratire. Dupa ce i s-a aratat hartia pe care a scris-o despre transsubstantiere, Sanders a raspuns: "Ce-am scris, am scris. Nu ma stiu vinovat de nimic altceva si nu puteti sa ma acuzati de nimic."      Dupa ce a fost excomunicat si dat pe mana autoritatilor legale, a fost vizitat in inchisoare de catre episcopul Londrei, care a venit sa-l destituie din toate functiile, pe data de 4 februarie. Dupa ce episcopul a terminat ce avea de facut, Sanders i-a spus "Multumesc lui Dumnezeu ca nu sunt din biserica ta."      

In ziua de 8 februarie, Sanders a imbratisat stalpul rugului si l-a sarutat zicand: "Bun venit la crucea lui Hristos, bine ai venit viata vesnica."       Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Personalitati
Lauwrence Sanders
JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
ALBERT EINSTEIN (1879-1955)
termeni
contact

adauga