Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
William, Alice si Rose Allen Munt


William, Alice si Rose Allen Munt
William, Alice si Rose Allen Munt      

William Munt, sotia sa Alice si fiica lor Rose Allen traiau langa orasul Colchester nu departe de Londra. Ei au fost convertiti si s-au gandit ca nu este bine sa mai participe la slujbele tinute in Biserica Catolica locala, desi au fost preveniti despre cat de periculos era sa incalce legile reginei. Totusi sentimentul lor de datorie era mai puternic decat temerile avute asa ca au continuat sa se inchine in locuri secrete, in felul lor propriu, impreuna cu doar cativa barbati si cateva femei care aveau aceeasi credinta ca si a lor, pana ce au fost denuntati de catre Sir Thomas Tye.      

Intreaga familie a fost silita sa plece din zona pentru cateva luni dar s-au intors acasa cand problema lor nu mai era pe tapet acolo. Cateva zile mai tarziu, Edmund Tyrrell, un aprod, doi politisti si un mare numar de oameni s-au infiintat la usa lor la ora doua dimineata ca sa-i aresteze. Harmalaia ivita pe neasteptate a tulburat-o pe d-na Munt care era bolnava. Simtind ca lesina, l-a rugat pe Tyrrell sa lase fata sa ii aduca putina apa inainte ca toti sa mearga la temnita. Tyrrell i-a dat voie Rosei sa iasa afara cu cana la fantana si cand a trecut pe langa el i-a zis: "Convinge-i pe parinti sa se poarte cat mai mult ca niste buni crestini si mai putin ca niste eretici si atunci in curand vor putea sa fie liberi."      
"Domnule, ei au un mai bun sfatuitor decat sunt eu, unul care sper ca nu-i va lasa sa greseasca" a raspuns Rose.      

"Ei bine, este vremea sa inchidem niste eretici cum sunteti voi!" a zis Tyrrell si a luat lumanarea din mana ei si prinzand-o bine de incheietura mainii, i-a tinut lumanarea sub mana pana cand i-a ars carnea si pielea a crapat.      

"Tipa, tarfa! Vreau sa te aud tipand" a strigat el dar Rose a refuzat sa scoata vreun sunet pana cand Tyrrell a aruncat-o inapoi in casa inainte sa-i duca pe toti la inchisoare.      

In aceeasi dimineata au mai fost arestati alti sase: William Bongeur, Thomas Benhote, William Purchase, Agnes Silverside, Helen Ewringsi Folk. Dupa ce au fost inchisi pentru cateva zile, au fost dusi cu totii la cativa judecatori de pace, preoti si slujbasi.      

Primul care a fost chemat a fost William Bongeur, care a fost cercetat cu privire la religia sa si care a declarat ca este de credinta reformata. A urmat Thomas Benhote care si el a negat autoritatea Papei; William Purchase a raspuns in acelasi fel. Agnes Silverside a spus ca ea nu este de acord cu consacrarea papistasa a ceremoniilor si superstitiilor din Biserica Catolica. Helen Ewring a denuntat si ea doctrinele si practicile Bisericii Catolice. Toti ceilalti au raspuns cu aceeasi fermitate refuzand sa-si schimbe credinta in vreun fel. Fiind gasiti de neclintit, s-a pronuntat sentinta.      Imediat ce a primit raportul despre cele petrecute, a trimis un mandat de ardere pe rug a celor zece persoane condamnat, hotarand ziua de 2 august 1557 ca zi a executiei lor. Deoarece detinutii erau in locuri diferite, s-a facut in asa fel ca unii din ei sa fie executati dimineata si ceilalti executati dupa masa. Potrivit acestei decizii, dimineata au fost adusi la rug William Bongeur, William Purchase, Thomas Benhote, Agnes Silverside, Helen Ewring si Elizabeth Folk.      

Rugurile au fost cladite pe o bucata de teren chiar la marginea orasului Colchester. Cei sase condamnati au ingenuncheat pentru rugaciune dupa care s-au ridicat si au fost legati fiecare de cate un stalp. Cand au izbucnit flacarile, oamenii care erau adunati la fata locului, si erau cu miile, au strigat: "Domnul sa va intareasca, Domnul sa va mangaie!" si alte cuvinte de mangaiere.      

Dupa masa, a fost randul lui John Johnson, William, Alice si Rose Allen Munt. Dupa ce acesti martiri si-au facut rugaciunea si au fost legati de stalpi, s-au daruit flacarilor cu atata curaj incat cei care i-au vazut s-au minunat de ei.        
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate