Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
Paul Tanco (1843-1916)


Paul Tanco (1843-1916)


Paul Tanco (1843-1916

Paul Tanco( 24 iulie 1843-11 septembrie

1916) s-a nascut in Monor, judetul Bistrita-

Nasaud, ca fiu de taran roman. Ramanand

orfan de mic, deoarece tatal a murit in temnitain 1848, a fost crescut de unchiul sau, Ioan

Tanco,din Sangiorz. Scoala primara a facut-o

in Monor, gimnaziul la Bistrita si cursul

superior de liceu la Blaj, unde si-a luat

examenul de maturitate in iulie 1866. Pe urma

a fost trimis cu o bursa a " Fondului

graniteresc" la Universitatea din Viena si apoi

la Graz. La " Carola Francisca Universitas

Graecensis" din Graz si-a trecut la 28 aprilie

1871 primul examen "riguros" din filozofie cu

profesorii: dr. Karajan, dr. Weiss, dr.Toepler

si dr.Nahlowsky. Apoi, la 28 iunie 1872, a

trecut al doilea examen riguros pentru

matematica si fizica cu profesorii dr.Trischauf, dr. Toepler, dr. Wolf si dr. Weiss. In sfarsit, la 9 noiembrie 1872, a trecut cel de-al treilea examen riguros pentru istorie cu profesorii: dr. Weiss, dr. Trischauf, dr. Nahlowsky si dr. Kergel. La 14 decembrie 1872 a fost promovat doctor in filozofie. Din nefericire, nu stim daca exista o disertatie pentru care sa fi obtinut doctoratul.

Mai jos este o copie fotografica dupa diploma de doctor in filozofie a lui Paul Tanco, care de fapt inseamna doctor in matematica. Aceasta diploma se pastreaza la Nasaud, la un urmas al lui Paul Tanco.

In alineatul al doilea al diplomei se spune intr-un stil pompos:

" Cum itaque ornatissimus doctissimusque Dominus Paulus Tanco, oriendus Monor in Transilvania diligentem assiduamque philosophicis disciplinis operam navasset, atque jam ad exhibenta doctrinae suae specimina paratus esset, petiissetque a Nobis, ut ipsum titulo academico doctrinae suae conveniente ornaremus, Nos, cum honestissimae aequisimaeque ipsius petitioni hac in parte deesse nos possemus, ipsum in tribus examinibus rigurosis in hac Universitatis per omnes praescriptas philosophicis studiis adnumeratas materias accurate examinavimus, in quibus cum praeclaram eruditionem suam abunde Nobis probasset, libenter contulimus petendi honorem, qui virtuti et honestis studiis debetur.

Qua propter potestate Nobbis ab Augustissimo Imperatore Francesco Josepho Primo concessa eundem Dominum Paulum Tanco, die decimo quarto mensis Decembris anno milessimo octingentesimo septuagesimo secundo A.A.L.L. et Philosophiae Doctrem pronuntiavimus ac declaravimus."

Adica in traducere:

" De aceea, dupa ce prea distinsul si prea invatatul Domn Paul Tanco, originar din Monor in Transilvania, a dus la bun sfarsit o munca sarguincioasa si asidua in disciplinele filozofice si a fost pregatit pentru a arata dovezile invataturii sale si ne-a cerut sa-l impodobim cu titlul academic potrivit invataturii sale, Noi, deoarece nu putem sa nu raspundem acestei cereri foarte nobile si legitimea a sa in aceasta chestiune, l-am examinat cu grije in trei examene riguroase, in care, deoarece ne-a dovedit din belsug prea stralucita sa eruditie, cu placere I-am adus petitionarului cinstea care e datorita virtutii si studiilor nobile.

Din aceasta cauza, in baza puterii acordata noua de foarte Augustul Imparat Franz Josef I, l-am numit si declarat pe aceelasi domn Paul Tanco, doctor in A.A.L.L.( Artele liberare) si filozofie, in ziua de 14 decembrie a anului 1872."

Se vede si din al doilea alineat al diplomei ca aceasta a fost eliberata pe baza examenelor riguroase; acest lucru ar insemna deci- cum spuneam mai sus- ca nu s-a tinut nici o disertatie cu subiect matematic pentru obtinerea titlului de doctor.

Reintors in Transilvania, dupa terminarea studiilor din Graz, Paul Tanco a fost numit la 31 august 1873 profesor de matematica si fizica la Gimnaziul superior din Nasaud, care fusese infiintat in octombrie 1863. Mai tarziu, in 1874 a ajuns si director al acestui gimnaziu. Aici a functionat continuu pana la scoaterea sa la pensie, care a avut loc la sfarsitul anului scolar 1902-1903. Dupa pensionarea a mai ramas ca " provizoriu" numai un an(1903-1904) la acelasi gimnaziu.

Printre elevii sai l-a avut si pe George Cosbuc, care, asa cum se stie, era slab la matematica, obiect din pricina caruia la un moment dat era sa ramana repetent. Dar Paul Tanco, tinand seama de talentul literar care se manifestase chiar din gimnaziu, l-a trecut pe Cosbuc.

Paul Tanco a decedat la 11 septembrie 1916, in Nasaud.

De la Paul Tanco nu ne-au ramas lucrari originale de valoare stiintifica. A publicat sapte studii de matematica elementare, astronomie, cosmografie, fizica si filozofie si o culegere de " Probleme algebrice". Cinci studii sunt publicate in anuarul liceului din Nasaud, iar doua in revista " Recreatii stiintifice" din Iasi.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate