Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» ARHIMEDE (287-212 i.Hr.)


ARHIMEDE (287-212 i.Hr.)


ARHIMEDE (287-212 i.Hr.)

Arhimede este in general recunoscut ca fiind unul dintre cei mai sclipitori matematicieni si oameni de stiinta din antichitate. Uneori i se atribuie atit desco­perirea principiului pirghiei, cit si formularea conceptului de greutate specifica.

Realitatea este, insa, ca pirghia era cunoscuta si utilizata cu multe secole inainte de nasterea lui. Se pare ca el a fost primul care a descris clar efectul de pirghie prin formule matematice, dar trecuse deja multa vreme de cind inginerii egipteni se foloseau frecvent si in mod foarte eficient de pirghii.

Conceptul de densitate sau masa specifica (masa per volum) a unui corp solid, opus celui de masa totala, fusese, de asemenea, cunoscut din vremuri mult mai stravechi. Faimoasa poveste a lui Arhimede (cea care se sfirseste cu iesirea lui din cada, urmata de acea goana pe strazi in timpul careia striga "Evrica') nu se referea la descoperirea unui nou concept, ci mai degraba a uneia dintre cele mai ingeni­oase aplicatii ale unui concept deja cunoscut.Ca matematician, Arhimede a fost, fara indoiala, remarcabil. Se poate spune chiar ca s-a apropiat destul de mult de formularea teoriei calculului integral - cu peste optsprezece secole inainte ca Isaac Newton sa reuseasca sa faca acest lucru. Dar, din nefericire, pe vremea lui Arhimede nu era inca pus la punct un sistem convenabil de simbolizare matematica. Si, tot din nefericire, nici unul din urmasii lui imediati nu a fost matematician de elita. Drept urmare, ideile lui sclipitoare nu au avut asupra matematicii impactul pe care ar fi putut sa-1 aiba. De aceea, se pare ca, desi calitatile lui Arhimede au fost remarcabile, in realitate el n-a exercitat o influenta suficient de mare pentru ca numele sa-i fie inclus pe lista celor o suta de personalitati din aceasta carte.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate