Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Specia de pesti de acvariu: Kryptopterus bicirrhis


Specia de pesti de acvariu: Kryptopterus bicirrhis


Specia: Kryptopterus bicirrhis (Valenciennes, 1840)

Sinonime: Cryptopterichthys bicirrhis, Cryptopterichthys amboinensis, Kryptopterichthys palembangensis, Silurus bicirrhis, Silurus palembangensis; popular: peste de sticla, peste de cristal
Familie: Siluridae
Subfamilia: Kryptopterinae
Origine: Asia: Malaezia, Thailanda, Indonezia, baz. Phraya, pen. Malay, Sumatra si Borneo.
Marime: 15cm, in acvarii 10cm
Tip Inmultire: Icre
Hrana: Omnivor
Intretinete: Relativ usoara
Reproducere: Aproape imposibila
Tip Bazin: Lung, min. 80cm
Nivel inot: Benthopelagic
Temperatura: 22-28 grade C, optim 25 grade C
T. Reproducere: ?
Duritate apa: max. 10 dGH
PH: 6.5-7.5
Volum minim de apa: 60l
Dimorfism: Imposibil de stabilit. Se presupune ca femelele ar fi ceva mai mari si mai pline. [?]

Acest peste foarte frumos si foarte elegat are denumirea de 'pestele de sticla' datorita faptului ca est aproape transparent. Musculatura acestor pesti are indicile de reflectie foarte aproape de cel al apei, ceea ce ne indica gradul de transparenta al corpului. Acaesta transparenta nu este unica in lumea pestiilor, fiind intilnita si la unele specii ale genului Parambassis (mai vechi Chanda), cum ar fi Parambassis lala. Corpul este lung, puternic aplatizat lateral, si cu toate ca este transparent, privit din anumite unghiuri si in functie de lumina, are sclipiri de la galben la violet purpuriu. In penumbra irizatiile sunt albastrui. Imediat in spatele opercului are o tusa rosie-violacee. Cavitatea abdominala, foarte redusa in comparetie cu talia pestelui este opaca, cu straluciri argintii. Pe maxilarul superior se gasesc doua mustati destul de lungi, foarte mobile, cu rol tactil si gustativ. Inotatoarea dorsala este redusa la o singura radie, care la unele exemplare poate lipsi. Inotatoarele pectorale si ventrale sunt mici si transparente. Inotatoarea anala este putin inalta si acopera toata zona ventrala, de la orificiul anal pina la codala. Inotatoarea codala este puternic furcata, asimetica, cu lobul inferior mai putin dezvoltat. Inotul acestui peste este foarte elegant si putin diferit fata de alti pesti. Locomotia nu este asigurata de inotatoare ci de miscare ondulata a corpului, mai ales de partea posterioara a lui.

Acesti pest au in special o activitate diurna. Prefera zonele de mijloc si superioare ale bazinului. Fiind un peste gregar este bine sa fie tinut in grupuri de min. 6-8 exemplare, intr-un bazin de minim 80 cm lungime si cu un volum de minim 100 litri. Bazinul trebuie sa fie foarte bine plantat si cu multe zone mai umbrite. Aceasta specie nu se simte bine la o iluminare puternica de aceea plantele de suprafata nu trebuie sa lipseasca. Este un peste foarte pasnic, sfios chiar, de aceea daca se tine intr-un bazin comunitar este bine ca restul pestilor sa fie din specii calme (Gurami, Rasbora), de dimensiuni reduse, max. 4-5 cm. Cind nu inoata pestele sta intr-o pozitie usor oblica, cu capul in sus sau usor curbat. Este un peste sensibil la micoze, la temperaturi scazute (21 grade C, poate fi fatal) si la variatii bruste de pH. Iubeste o apa curata, bine filtrata, oxigenata si cu un usor curent. De aceea schimburile de apa saptaminala nu trebuie sa lipseasca; min. 10-15%.

Despre reproducere, din pacate, nu se stie aproape nimic. Este semnalat un singur caz de reproducere in acvariu,in anul 1980, care nu s-a repetat si nu este nici foarte confirmat. Se pare ca pentru depunere acest pesti migreaza din riuri in zone ceva mai linistite. Asa ca pestii, care se gasesc si la noi, aproape sigur sunt adusi direct din mediul natural.

Nu este pretentios fata de hrana, dar prefera hrana vie: tubii, grindal, dafnii, artemia. Nu maninca hrana care a cazut pe substrat, ci numai din masa apei.

Speranta de viata in acvarii este de 4-5 ani.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate