Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Specia: Hemichromis lifallili (Loiselle, 1979)


Specia: Hemichromis lifallili (Loiselle, 1979)


Specia: Hemichromis lifallili (Loiselle, 1979)
Sinonime:nu are
Familie: Cichlidae
Origine: Africa Centrala Bazinul Zairului,Raul Ruki, Lakul Tumba, absent in lacurile putin oxigenate
Marime: pana la 10 cm
Tip Inmultire: Icre
Hrana: Hrana vie sau liofilizata
Intretinete: Dificultate medie
Comportament: foarte agresiv in perioada de imperechere
Reproducere: Dificultate medie
Tip Bazin: lung, min. 60cm
Nivel inot: prefera segmentul mediu din bazin
Temperatura: 22-24 grade C
T. Reproducere: 24-26 grade C
Duritate apa: 5-16 dGH
pH: in jurul valorii de 7
Volum minim de apa: 60 l
Dimorfism: usor de recunoscut mai ales in perioada imperecherii

*datele de mai sus au fost preluate dupa MERGUS

In 1993 am cerut unui prieten sa imi arate cel mai mare magazin de pesti din Berlin. Acolo am vazut o pereche de Hemichromis lifalili de o culoare rosie minunata, foarte asemanatori cu H. bimaculatus (care pe vremea aia erau mult mai frecvent intalniti in Romania) dar care aveau punctul albastru de pe mijlocul corpului si cel de la radacina cozii aproape mat, iar coloritul de un rosu mai intens. Femela de circa 5 cm iar masculul , mai mare de circa 6 cm, conduceau un roi de puiuti, considerabil prin dimensiuni intr-un bazin cu dimensiunile de 60x30x35 cm. Cu riscul de a nu se potrivii in bazinul meu de-acasa cu ciclidele pitice pe care le aveam, dar shi cu durere-n buzunar (am dat 15 marci pe bucata) am decis sa fac tot posibilul shi sa cumpar, dupa 2 saptamani, 6 din puii cei mai mari la o dimensiune de aproximativ 2 cm. Am pierdut la transport (pe tren) 2 asa ca totul debutase sub auspicii nu tocmai favorabile si incepuse sa-mi para rau ca am facut investitia numai la gandul ghinionului chior, ce as fi putut sa-l am atunci cand avea sa se decida numarul de masculi si femele . caci din 4 bucati aveam mari sanse sa fie toti de acelas sex.
De la 1.05.1993 si pana la 8.10.1993 ( dupa cum am descoperit notat in caietul meu de reproduceri) s-au dezvoltat la o alimentatie cu hrana vie din abundenta 3 masculi de 5,5 cm si o femela de 4 cm marime.
In data de 8.10.1993 am observat pentru prima data o femela de lifalili la depunerea icrelor. Toti cei 4 pesti erau tinuti intr-un bazin de 50 de litrii si am intuit de la inceput ca isi vor depune icrele pe ghiveciul asezat cu gura in jos, sprijinit de substrat. Desi perechea isi apara ghiveciul ales ca loc de depunere al icrelor totusi ceilalti doi masculi nu au fost batuti, muscati sau cu inotatoarele deteriorate. Pe acesti doi masculi am avut cum sa-i separ doar la 2 zile dupa depunerea icrelor.


Depunerea s-a pornit pe partea oblica, verticala a ghiveciului. Femela rotunjita considerabil la abdomen tampona si curata zona de depunere de pe ghiveci in timp ce masculul se comporta destul de pasiv, limitandu-se sa tina la distanta de 10-15 cm ceilalti pesti din bazin. Doar la scurt timp inaintea depunerii s-a emis din femela o papila genitala relativ mica (de maximum 1 mm). Icrele de culoarea chihlimbarului deschis au fost depuse pe o suprafata destul de mare si foarte ordonat, in timp ce masculul statea de-o parte inotand doar din cand in cand deasupra locului unde erau depuse icrele pentru a le fecunda. Toata depunerea si jocul nuptial au fost foarte linistite iar sarcina ingrijirii icrelor, prin curatire si aerare cu inotatoarele a revenit ambilor parteneri.
La aceasta prima depunere, intrand in ziua a treia, la un moment dat nu am mai observat nimic la locul de depunere si am considerat ca si-or fi inghitit toate larvele si ca este relativ firesc sa ma aflu la primul esec dat find faptul ca era prima depunere a cuplului.

Asa ca, meticulos, m-am apucat sa fac curatenie in bazin si am schimbat o parte insemnata din apa. Nu mica mi-a fost mirarea cand am reusit sa rascolesc cu furtunul de sifonare o parte din larve a caror prezenta bine mascata sub o radacina nu era tradata de comportamentul parintilor. Dupa aceasta rascolire a larvelor femela le-a grupat intr-o alta zona pe o piatra plata si a avut incontinuu grija de ele. Imediat dupa trecerea la inot liber al puiutilor i-am trecut pe alimentatie cu galbenus de ou (tocmai nu era gata cultura de infuzori si nu am vrut sa-i las fara mancare) iar in cateva zile le-am dat artemie.

In 4 saptamani puii aveau deja 1,5 cm si aveau un apetit de zile mari . radeau cam tot ce le trecea prin fata ochilor. Faptul ca aveam atat micro cat si grindal mi-a fost de un real ajutor, iar de aici pana la tubi tocat nu a fost decat un pas. Cresterea puilor s-a facut la apa de robinet, statuta, care la mine in cartier are un dGH ce variaza intre 7si 10 iar pH-ul e undeva pe langa 7 uneori 7.2. Puii au fost separati pe 30.10.1993 pentru ca femela avea deja tendinta de a mai depune o data. A doua depunere s-a facut pe 4.11.1993 in acelas bazin de 50 de litrii dar fara alti pesti cohabitanti si nu a prezentat vreo modificare fata de prima depunere. De data asta consider ca au fost vreo 300 de icre pe o suprafata considerabila. Am observat ca si daca nu erau alti pesti in bazin parinti isi aparau foarte activ icrele. Daca l-a prima depunere ambii parinti erau colorati in rosu aprins la cea de-a doua masculul era mai mult gri-rosiatic. In 72 de ore icrele s-au dezvoltat asa de mult ca se puteau vedea prin transparenta ochii viitorilor puiuti. Si de data asta femela a facut revolutie si a mutat larvele pe o alta suprafata, o piatra infipta in pietisul de substrat. Cred ca i-a mutat vreo 30 de cm in bazin. Pana atunci insa masculul era cel care veghea mai mult la larvele care prin eclozare cadeau de pe ghiveci iar el le lua cu gura sperand ca o sa le poata lipii la loc ! Dupa ce s-a terminat cu mutatul masculul s-a pozitionat deasupra musuroiului de larve si a inceput sa-l ventileze cu aripioarele. Am notat ca au inceput sa inoate pe 14.11.1993. Apoi spectacolul era superb si regret ca nu aveam pe vremea aia un digital ca sa va arat o poza cu cei doi parinti superb colorati care isi conduceau roiul de puiuti prin acvariu. Din pacate poveste nu se termina in happy end-ul clasic povestilor americane. Desii nu aveau nevoie de temperaturii ridicate, inclusiv depunerea s-a facut la 25 de grade C, am decis datorita numarului mare de pui sa mut toata gasca intr-un bazin mai mare,cu temperatura reglata de un termostat (gandeam ca e mai sigur asa) dar care intr-o noapte a cedat din lipituri . si asa s-a ales praful de toata munca si placerea mea dar mai ales de cea mai frumoasa pereche de H lifalili pe care am vazut-o in Romania. Din pacate specia a cam disparut de ceva timp de pe la noi si nu pot sa-mi explic de ce, altfel avand poate cel mai frumos rosu din lumea ciclidelor. Am scris articolul asta pentru ca, de curand am aflat ca s-au mai adus cateva exemplare reusite din Ungaria si cred ca este un peste ce poate fi crescut si inmultit fara mari greutati dar cu satisfactia unui spectacol de imagine remarcabil.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate